PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I USLOVIMA ZA AKREDITACIJU REALIZATORA PROGRAMA STRUČNOG USAVRŠAVANJA SLUŽBENIKA U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE

("Sl. glasnik RS", br. 49/2017)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliže kriterijumi i uslovi za akreditaciju realizatora programa stručnog usavršavanja službenika u jedinicama lokalne samouprave (u daljem tekstu: realizatori).

Realizatori

Član 2

U smislu ovog pravilnika, realizatori su pravna i fizička lica, koja na osnovu izdate akreditacije mogu da učestvuju u postupku odabira izvođača programa stručnog usavršavanja službenika u jedinicama lokalne samouprave (u daljem tekstu: programi), kao i državni organi, organi autonomne pokrajine i organi jedinica lokalne samouprave, službe koje ti organi osnivaju i nezavisna tela i organizacije osnovane zakonom kada realizuju programe.

U smislu ovog pravilnika, izraz izvođač ima isto značenje kao izraz realizator.

Preduzetnik, registrovan u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava, može izabrati da se akredituje ili u skladu sa kriterijumima i uslovima predviđenim za akreditaciju pravnih lica u članu 4. ovog pravilnika ili u skladu sa kriterijumima i uslovima za akreditaciju fizičkih lica iz člana 5. ovog pravilnika.

Nakon dobijene akreditacije, preduzetnik ne može promeniti izbor načina akreditacije.

Akreditacija realizatora programa

Član 3

U postupku odabira izvođača programa mogu da učestvuju realizatori akreditovani u skladu sa ovim pravilnikom i ustanove i organizacije akreditovane u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje, zakonom kojim se uređuje naučno istraživačka delatnost i zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih.

Izuzetno, ne moraju se akreditovati međunarodne razvojne agencije i međunarodne organizacije kada na osnovu sporazuma sa Republikom Srbijom realizuju programe stručnog usavršavanja i za to angažuju realizatore akreditovane u skladu sa ovim pravilnikom.

Kriterijumi i uslovi za akreditaciju pravnih lica

Član 4

Kriterijumi za akreditaciju pravnih lica jesu da poseduju:

1) administrativne i stručne kapacitete za organizaciju i sprovođenje programa;

2) relevantno organizaciono iskustvo u realizaciji stručnog usavršavanja, obuka ili obrazovanja odraslih;

3) materijalno-tehničku opremljenost.

Uslovi za akreditaciju pravnih lica jesu:

1) da ima bar jednog zaposlenog sa punim radnim vremenom koji je angažovan na administrativnim i organizacionim poslovima u vezi sa sprovođenjem obuka ili sličnih aktivnosti;

2) da je u prethodne tri godine angažovalo najmanje pet trenera ili predavača koji zadovoljavaju uslove za akreditaciju fizičkih lica iz člana 5. ovog pravilnika;

3) da je u prethodne tri godine organizovalo i realizovalo najmanje deset obuka ili sličnih aktivnosti (uključujući predavanja, seminare, radionice i obuke na daljinu);

4) da raspolaže prostorom za obuku u vlasništvu, zakupu ili po osnovu ugovora o korišćenju;

5) da raspolaže opremom i sredstvima za obuku (nameštaj, računari, projektori, table za prezentaciju i dr.).

Kriterijumi i uslovi za akreditaciju fizičkih lica

Član 5

Fizička lica se akredituju za realizaciju programa stručnog usavršavanja u određenoj oblasti ili oblastima za koje su stručna.

Kriterijumi za akreditaciju fizičkih lica jesu da poseduju:

1) formalno obrazovanje;

2) profesionalno iskustvo i dokazanu stručnost u određenoj oblasti ili oblastima;

3) neophodna metodološka znanja i veštine;

4) odgovarajuće iskustvo u stručnom usavršavanju ili obrazovanju odraslih.

Uslovi za akreditaciju fizičkih lica jesu:

1) da ima najmanje završeno srednje obrazovanje;

2) da ima najmanje pet godina profesionalnog iskustva u oblasti za koju želi da se akredituje;

3) da poseduje relevantan dokaz o metodološkim znanjima i veštinama (potvrda o završenoj obuci za trenera, sertifikat o kompetencijama za obrazovanje odraslih, preporuke organizatora obuka, video zapise o realizovanim obukama i slično);

4) da je realizovalo najmanje tri obuke (uključujući predavanja, seminare, prezentacije, radionice i obuke na daljinu) u periodu od prethodne tri godine.

Ako se fizičko lice akredituje za dve ili više oblasti, ono mora da dokaže ispunjenost uslova iz stava 3. ovog člana za sve te oblasti.

Fizičko lice koje se nalazi na listi realizatora programa u skladu sa propisima o stručnom usavršavanju državnih službenika ne mora dokazivati ispunjenost uslova iz stava 3. ovog člana.

Licu iz prethodnog stava izdaje se akt o akreditaciji.

Utvrđivanje ispunjenosti kriterijuma i uslova za akreditaciju

Član 6

Ispunjenost kriterijuma i uslova za akreditaciju utvrđuje se na osnovu podnetih prijava nakon objavljivanja javnih poziva.

Javne pozive objavljuje ministarstvo nadležno za poslove lokalne samouprave (u daljem tekstu: ministarstvo) na svojoj internet prezentaciji i na Portalu eUprave.

Ministarstvo objavljuje zasebne javne pozive za pravna lica i za fizička lica.

Ministarstvo objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu.

Prijave se podnose u elektronskom obliku, putem internet prezentacije ministarstva ili elektronskom poštom.

Predlog Saveta

Član 7

Ministarstvo pruža stručnu i administrativno-tehničku podršku Savetu za stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave (u daljem tekstu: Savet) u ispitivanju prijava na javni poziv i utvrđivanju predloga za akreditaciju realizatora.

Nakon rasprave o svim prijavama, Savet dostavlja ministru obrazloženi predlog da akredituje ili ne akredituje svakog pojedinačnog podnosioca prijave.

Izdavanje akreditacija

Član 8

Na osnovu predloga Saveta, ministar donosi pojedinačne akte o akreditaciji za svakog realizatora, najkasnije mesec dana nakon usvajanja predloga Saveta.

Ako ministar ne usvoji predlog Saveta, o tome obaveštava Savet.

Akt o akreditaciji i akt o odbijanju akreditacije izdaju se u obliku rešenja.

Akt o akreditaciji i odbijanju akreditacije dostavljaju se običnom i elektronskom poštom.

Stupanje na snagu

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".