ODLUKA

O NACIONALNOM SAVETU ZA KOORDINACIJU SARADNJE SA RUSKOM FEDERACIJOM I NARODNOM REPUBLIKOM KINOM

("Sl. glasnik RS", br. 49/2017)

1. Sadržina odluke. Ovom odlukom osniva se Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom (u daljem tekstu: Savet), uređuju njegov delokrug, sastav i način rada.

2. Delokrug Saveta. Savet razmatra, usmerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Savet razmatra i usmerava sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije tako što koordinira rad ministarstava, Mešovitog komiteta i ostalih organa i organizacija u bilateralno trgovinsko-ekonomskoj razmeni, investicijama, transportu i transportnoj infrastrukturi i energetici, realizaciji zajedničkih projekata u oblasti nafte i gasa, naučno-tehničkoj i industrijsko-tehnološkoj saradnji i saradnji u oblasti obrazovanja i kulture.

Savet razmatra i usmerava sprovođenje Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, kao i saradnju Republike Srbije i Narodne Republike Kine u vezi sa sprovođenjem strategije Narodne Republike Kine pod nazivom "Jedan pojas - jedan put" na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Strategija) tako što koordinira rad ministarstava, Mešovitog komiteta i ostalih organa i organizacija u bilateralnoj saradnji u oblasti privrede, poljoprivrede, energetike, trgovine, telekomunikacija, turizma, saobraćaja, infrastrukture, građevinarstva, direktnih ulaganja i promocije izvoza i tako što razmatra i usmerava sprovođenje svih strateških investicionih projekata u okviru Strategije; učestvuje u pripremi i praćenju primene ugovora i sporazuma u vezi sa sprovođenjem Strategije; učestvuje u pregovaranju radi zaključivanja bilateralnih sporazuma o podsticanju i zaštiti ulaganja i sprovođenju investicionih projekata u okviru Strategije; učestvuje u pripremi predloga u vezi sa sprovođenjem Strategije i prati sprovođenje akata Vlade u vezi sa Strategijom i obavlja druge poslove u vezi sa Strategijom.

3. Sastav Saveta i sekretar Saveta. Predsednik i članovi Saveta imenuju se posebnim aktom Vlade.

Savet ima sekretara Saveta, koji učestvuje u radu Saveta bez prava odlučivanja.

Sekretar Saveta je direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavlja Kancelarija Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom.

4. Način rada Saveta. Rad Saveta se odvija na sednicama Saveta.

Sednicu Saveta saziva predsednik Saveta. Predlog dnevnog reda sednice utvrđuje predsednik Saveta.

Sednici Saveta predsedava predsednik Saveta.

Zaključke i druge akte Saveta potpisuje predsednik Saveta.

Na sednicu Saveta mogu biti pozvani i rukovodioci drugih državnih organa koji nisu članovi Saveta.

Savet donosi poslovnik o svom radu.

5. Saradnja sa Savetom. Nadležni državni organi dužni su da sarađuju sa Savetom.

6. Ostala pitanja. Ostala pitanja koja su značajna za rad Saveta uređuju se Poslovnikom Saveta.

7. Sredstva za rad. Sredstva za rad Saveta obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

8. Prostorije za rad. Prostorije za rad Saveta obezbeđuje Vlada.

9. Stupanje na snagu ove odluke. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".