UPUTSTVO
O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA ZA ODABIR PRIORITETNIH OBJEKATA JAVNE NAMENE ZA GAŠENJE KOTLARNICA, RADI PRIKLJUČENJA GREJNIH INSTALACIJA OBJEKATA NA SISTEM DALJINSKOG GREJANJA ILI NA DISTRIBUTIVNI SISTEM PRIRODNOG GASA I UTVRĐIVANJU USLOVA ZA PRENOS SREDSTAVA ZA OVE NAMENE

("Sl. list grada Beograda", br. 27/2017)

1. Predmet

Ovim uputstvom utvrđuju se kriterijumi za odabir prioritetnih objekata javne namene za gašenje kotlarnica, radi priključenja grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja ili na distributivni sistem prirodnog gasa i utvrđuju uslovi za prenos sredstava za ove namene.

2. Objekti javne namene

Objekti javne namene u smislu ovog uputstva su objekti koji se nalaze u javnoj svojini Grada Beograda ili na istim Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja, kao i da se za iste iz budžeta Grada Beograda/gradske opštine obezbeđuju sredstva za kupovinu energenata (obdaništa, škole, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, sportski centri i drugi objekti javne namene u smislu ovog uputstva).

3. Energetski subjekti

Energetski subjekt za obavljanje delatnosti priključenja grejnih instalacija objekata na daljinski sistem grejanja, u smislu ovog uputstva, je JKP "Beogradske elektrane", koje je nosilac isključivog prava za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije, a u skladu sa osnivačkim aktom ovog preduzeća.

Energetski subjekti za obavljanje delatnosti priključenja grejnih instalacija objekata na distributivni sistem prirodnog gasa, u smislu ovog uputstva, jesu operatori kao nosioci posebnog prava utvrđenog aktom Vlade Republike Srbije, koji su licencirani za obavljanje energetske delatnosti distribucije i upravljanja distributivnim sistemom za prirodni gas na teritoriji grada Beograda, a u skladu sa važećim propisima koji definišu oblast energetike, kao i obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

4. Uslovi za gašenje kotlarnica

Gašenje kotlarnica u objektu javne namene radi priključenja grejnih instalacija objekata na daljinski sistem grejanja ili na distributivni sistem prirodnog gasa (u daljem tekstu: gašenje kotlarnica), može se vršiti ukoliko su ispunjeni sledeći uslovi:

- da se objekti nalaze u javnoj svojini Grada Beograda ili da na istim Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja;

- da postojeće kotlarnice objekata javne namene koriste ekološki nepovoljna goriva;

- da se kupovina energenata za objekte javne namene finansira sredstvima budžeta grada Beograda/gradske opštine;

- da postoje tehničke mogućnosti za gašenje kotlarnice.

Organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine, pribavlja podatke iz stava 1. ove tačke od resorno nadležnih organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda i gradskih opština.

Podaci o tehničkim mogućnostima za gašenje kotlarnica podrazumevaju i podatke o ukupnom kapacitetu predmetnog objekta za priključenje (kW), visini potrebnih finansijskih sredstava za ove namene, orijentacionom roku (godini) priključenja objekta, kao i druge podatke od značaja za utvrđivanje prioriteta za gašenje kotlarnica.

Ukoliko u pogledu tehničkih mogućnosti, objekat ispunjava uslove za priključenje i na sistem daljinskog grejanja i na distributivni sistem prirodnog gasa, uz podatke o tehničkim mogućnostima za gašenje kotlarnice, odgovorno lice resorno nadležne organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda, odnosno odgovorno lice gradske opštine, dostavlja i izjašnjenje za koju od opcija priključenja objekta se opredeljuje.

5. Cilj

Osnovni cilj gašenja kotlarnica je smanjenje emisije štetnih materija u vazduh iz kotlarnica, čime se ostvaruje:

- poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu Beogradu;

- zaštita životne sredine i zdravlja stanovništva;

- ušteda u budžetu Grada Beograda/gradske opštine.

6. Izvori finansiranja

Finansiranje gašenja kotlarnica vrši se sredstvima budžeta Grada Beograda.

7. Kriterijumi za odabir prioritetnih objekata

Kriterijumi za odabir prioritetnih objekata javne namene za gašenje kotlarnica (u daljem tekstu: kriterijumi) su:

R. br.

KRITERIJUMI

Način dodele poena

Broj poena

Maksimalan broj poena

1.

Izdato rešenje Sekretarijata za inspekcijske poslove o zabrani rada kotlarnica usled prekoračenja dozvoljenih emisija štetnih materija u poslednjih 5 godina

Da

30

30

 

 

Ne

0

 

2.

Odnos ukupnog kapaciteta predmetnog objekta za priključenje i potrebnih finansijskih sredstava (kW/din.)

Na osnovu podataka JKP "Beogradske elektrane" - operatora distributivnog sistema prirodnog gasa: kotlarnica sa najvećim odnosom (kW/din.) dobija 25 poena, ostale - srazmerno u odnosu na kotlarnicu sa najvećim odnosom (kW/ din.)

0-25

25

3.

Namena objekta

Obdanište

25

25

 

 

Škola

22

 

Zdravstvena ustanova

20

 

Socijalna ustanova

15

 

Ustanova sporta i kulture

12

 

Drugi objekti u smislu ovog uputstva

10

 

4.

Značaj rešavanja problema u datoj kotlarnici

Procena stručnog radnog tela na osnovu opasnosti od ekološkog akcidenta, značaja i lokacije objekta, kvaliteta grejanja, stanja grejnih instalacija i kotlova, starosti kotlarnice, sposobnosti korisnika da upravlja kotlarnicom itd.

0-20

20

Svaki kriterijum vrednovan je određenim brojem poena, tako da maksimalan zbir poena iznosi 100.

Odabir prioritetnih objekata javne namene za gašenje kotlarnica vrši se u skladu sa kriterijumima, utvrđivanjem ukupnog (zbirnog) broja poena dobijenih vrednovanjem njihovih karakteristika prema definisanim kriterijumima.

Ukoliko nakon primene kriterijuma dva ili više objekata javne namene imaju isti broj poena, prioritet će se određivati prema dodeljenom broju poena po prvom kriterijumu, a ukoliko i nakon toga dva ili više objekata javne namene imaju isti broj poena, prioritet će se određivati prema dodeljenom broju poena po drugom kriterijumu.

8. Stručno radno telo

Stručno radno telo, koje posebnim rešenjem obrazuje gradonačelnik grada Beograda, utvrđuje prioritetne objekte za gašenje kotlarnica.

Stručno radno telo čine predsednik i članovi. Sastav stručnog radnog tela čine predstavnici:

- Sekretarijata za zaštitu životne sredine;

- Sekretarijata za energetiku;

- Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu;

- Sekretarijata za sport i omladinu;

- Sekretarijata za zdravstvo;

- Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove;

- Sekretarijat za finansije;

- Sekretarijata za imovinske i pravne poslove;

- Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Zadaci stručnog radnog tela su:

1) pregled i analiza podataka o objektima javne namene u pogledu ispunjenosti uslova za gašenje kotlarnica iz tačke 4. ovog uputstva;

2) sačinjavanje spiska objekata javne namene koji ispunjavaju uslove za gašenje kotlarnica;

3) primena kriterijuma za odabir prioritetnih objekata javne namene za gašenje kotlarnica;

4) sačinjavanje predloga orijentacionog plana gašenja kotlarnica, sa redosledom prioritetnih objekata i podacima o finansijskim sredstvima koje je potrebno obezbediti za ove namene;

5) dostavljanje organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove zaštite životne sredine predloga orijentacionog plana gašenja kotlarnica, radi upućivanja u proceduru pribavljanja saglasnosti gradonačelnika grada Beograda.

Stručno radno telo odlučuje većinom glasova svojih članova.

O radu stručnog radnog tela vodi se zapisnik.

9. Procedure za donošenje orijentacionog plana gašenja kotlarnica

Organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine, upućuje u proceduru predlog orijentacionog plana gašenja kotlarnica, radi pribavljanja saglasnosti gradonačelnika grada Beograda.

Po dobijanju saglasnosti gradonačelnika, odgovorno lice organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove zaštite životne sredine donosi orijentacioni plan gašenja kotlarnica, koji se objavljuje na internet-stranici Grada Beograda.

Orijentacioni plan gašenja kotlarnica se donosi pre planiranja budžeta Grada Beograda, a radi obezbeđenja sredstava za realizaciju gašenja kotlarnica.

10. Prenos sredstava

Organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine prema redosledu prioriteta iz orijentacionog plana gašenja kotlarnica, a u skladu sa obezbeđenim sredstvima, upućuje poziv korisniku objekta javne namene da dostavi zahtev za prenos sredstava uz koji prilaže i akt o odobrenju za priključenje objekta na sistem daljinskog grejanja, odnosno na distributivni sistem prirodnog gasa, kojim je projektovan priključak, sa potrebnim sredstvima.

Organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine prenosi sredstva za gašenje kotlarnica na osnovu ugovora, koji se zaključuje između svih učesnika u postupku gašenja kotlarnica, a kojim se bliže definišu obaveze ugovornih strana u pogledu dinamike i načina prenosa, i potrebne dokumentacije koja podrazumeva:

1. sredstvo finansijskog obezbeđenja izvršenja ugovornih obaveza za dobro izvršenje posla, u iznosu 10% od ugovorene vrednosti;

2. izjavu odgovornog lica JKP "Beogradske elektrane" - operatora distributivnog sistema prirodnog gasa da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za realizaciju aktivnosti na priključenju grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja, odnosno na distributivni sistem prirodnog gasa;

3. izjavu odgovornog lica korisnika objekta javne namene da za istu namenu nisu obezbeđena sredstva iz drugih izvora;

4. kopiju računovodstvene dokumentacije, koja mora biti overena originalnim potpisom i pečatom odgovornog lica korisnika objekta javne namene, sa ostalom dokumentacijom (izvod iz građevinskog dnevnika i drugo);

5. kopiju projekta izvedenog stanja, sa izveštajem o izvedenom stanju;

6. zapisnik o završenim radovima na gašenju kotlarnice i priključenju grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja, odnosno na distributivni sistem prirodnog gasa;

7. izvod o prenosu sredstava korisnika objekta javne namene JKP "Beogradske elektrane" - operatoru distributivnog sistema prirodnog gasa;

8. izveštaj korisnika objekta javne namene o namenski utrošenim sredstvima;

9. drugu dokumentaciju, na zahtev Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Odgovorna lica ugovornih strana su u obavezi da imenuju svoje predstavnike koji će neposrednim uvidom na terenu pratiti realizaciju aktivnosti na gašenju kotlarnica i priključenju grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja, odnosno na distributivni sistem prirodnog gasa, o čemu sačinjavaju zapisnik, koji potpisuju predstavnici ugovornih strana.

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".