ODLUKA
O PRAVIMA I USLUGAMA SOCIJALNE ZAŠTITE GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 7/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite grada Loznice (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se prava i usluge socijalne zaštite građana (pojedinca i porodice) grada Loznice za čije obezbeđenje je nadležan grad Loznica, nosioci prava, kao i način i uslovi ostvarivanja tih prava.

Član 2

Socijalnom zaštitom u smislu ove Odluke smatra se organizovano preduzimanje određenih mera u cilju sprečavanja nastanka stanja socijalne potrebe i otklanjanja posledica koje ona izaziva.

Pod stanjem socijalne potrebe podrazumeva se takvo stanje lica (pojedinca ili porodice) u kome se ono suočava s preprekama u zadovoljavanju potreba da dostigne ili da održi kvalitet života ili nema dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih potreba, a ne može da ih ostvari radom, prihodom od imovine ili drugih izvora, pa mu je potrebna društvena pomoć.

Član 3

Prava i usluge predviđene ovom odlukom obezbeđuju se građanima koji imaju prebivalište na teritoriji grada Loznice, a izuzetno pravo na jednokratnu novčanu pomoć za privremeni smeštaj, ishranu i troškove prevoza do mesta prebivališta, imaju i lica koja se nađu u stanju trenutne izuzetno teške situacije, a nemaju prebivalište na teritoriji grada Loznice.

Korisnici socijalne zaštite mogu biti i strani državljani i lica bez državljanstva, u skladu sa članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti (u daljem tekstu: Zakon) i međunarodnim ugovorima.

Član 4

Prava i usluge u oblasti socijalne zaštite utvrđene ovom odlukom ostvaruju pojedinac i porodica.

Porodicom u smislu ove odluke smatraju se supružnici i vanbračni partneri, deca i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, kao i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Članom porodice staratelja smatraće se lice sa smetnjama u razvoju koje se u porodici staratelja nalazi na osnovu rešenja organa starateljstva.

Član 5

Prava u oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti grada Loznice u smislu ove odluke su:

- Pravo na jednokratnu pomoć

- Pravo na naknadu pogrebnih troškova

- Pravo na besplatan obrok

- Pravo na naknadu za nabavku udžbenika, troškova letovanja, zimovanja, organizovanja škole u prirodi za decu korisnika prava socijalne zaštite

- Pravo na interventni smeštaj u kriznim situacijama

- Pravo učenika srednjih škola, redovnih studenata viših i visokih ustanova sa smetnjama u razvoju na troškove prevoza

- Pravo na naknadu prevoza učenika - dece korisnika novčane socijalne pomoći

- Pravo na opremu i prevoz korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu

- Pravo na besplatan prevoz lica starijih od 65 godina

- Pravo na besplatan prevoz korisnika prava po osnovu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica i Zakona o zaštiti civilnih invalida rata

- Pravo na opremanje stana štićenika.

Član 6

Usluge socijalne zaštite iz nadležnosti grada Loznica u smislu ove odluke su:

- pomoć i nega u kući,

- dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju,

- stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju ("kuća na pola puta"),

- socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima,

- savetodavno-terapijske i socijalno edukativne usluge,

- smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu,

- lični pratilac.

II PRAVA

1. Pravo na jednokratnu pomoć

Član 7

Pravo na jednokratnu pomoć može se priznati pojedincu ili porodici koji se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe.

Jednokratna pomoć se priznaje u robi ili novčanom iznosu.

Jednokratna pomoć u robi i novčanom iznosu se po proceni stručnog tima Centra za socijalni rad, priznaje za:

- nabavku lekova, lečenje i nabavku pomagala ako ne postoji drugi osnov za nabavku istih,

- nabavku ogreva,

- nabavku udžbenika i školskog pribora (za decu koja se redovno školuju),

- pribavljanje različite dokumentacije koja zahteva veće materijalne troškove,

- životne namirnice, higijenski paket i dr.,

- poboljšanje uslova stanovanja,

- poboljšanje životnih uslova,

- i drugo po proceni stručnog tima.

Pravo na jednokratnu pomoć pojedinac ili porodica mogu da ostvare više puta u kalendarskoj godini, s tim što pojedinačni iznos ovog prava ne može biti viši od trostrukog iznosa osnovice za utvrđivanje novčane socijalne pomoći, u mesecu koji prethodi mesecu u kom se vrši isplata, a određuje se prema stvarnim potrebama u konkretnom slučaju.

U izuzetnim slučajevima, postupajući po zahtevu stranke ili po službenoj dužnosti Centar za socijalni rad može se obratiti posebno obrazloženim zahtevom Gradskom veću za jednokratnu pomoć ugroženom licu za iznos veći od utvrđenog u članu 7. stav 4. ove odluke s tim što iznos jednokratne novčane pomoći ne može biti veći od prosečne zarade po zaposlenom u gradu Loznici u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

Pod zaradom iz stava 5. ovog člana smatra se prosečna zarada po zaposlenom bez poreza i doprinosa u gradu Loznici u prethodnom mesecu.

Prethodnim mesecom smatra se mesec za koji je u momentu odlučivanja po zahtevu poznat podatak o isplaćenoj prosečnoj zaradi u Gradu.

Pri odlučivanju o pravu na jednokratnu pomoć Centar za socijalni rad je dužan da proceni da li se pružanjem i drugih oblika socijalne zaštite može postići efikasnije zadovoljenje potreba korisnika.

Član 8

Jednokratna novčana pomoć iz člana 7. ove odluke, može se zameniti u celini ili delimično davanjem u naturi, kada za to postoje naročito opravdani razlozi ili sumnja da korisnik može nenamenski da upotrebi navedeni iznos.

Jednokratna pomoć u obezbeđivanju potrebnih stvari daje se u životnim namirnicama, sredstvima za higijenu, odevnim predmetima i drugim oblicima davanja, po proceni, pojedincu ili porodici na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

2. Pravo na naknadu pogrebnih troškova

Član 9

Naknada pogrebnih troškova priznaje se za:

- korisnika novčane socijalne pomoći,

- lice koje nema zakonske obveznike izdržavanja,

- nepoznato lice ili lice nepoznatog prebivališta.

Pogrebne troškove snosi Grad i to u visini troškova neophodne pogrebne opreme koju čine: kovčeg, pokrov, nadgrobno obeležje - krst, prevoz korisnika od mesta smrti do mesta sahrane.

Pogrebni troškovi priznaju se licima bez obzira na veroispovest.

Naknada pogrebnih troškova se priznaje licu koje je obavilo sahranjivanje u visini neophodne pogrebne opreme, a prema cenovniku pogrebnog preduzeća koje obavlja poslove sahranjivanja.

Pogrebne troškove korisnika smeštenog u ustanovu socijalne zaštite sahranjivanje vrši pogrebno preduzeće koje obavlja poslove sahranjivanja u smislu stava 4. ovog člana pod uslovom da nema srodnike i zakonske obveznike izdržavanja.

U slučaju da Centar za socijalni rad utvrdi postojanje zaostavštine umrlog lica iz ovog člana stav 1. tačka 2. i 3. troškovi sahrane nadoknadiće se iz njegove imovine - zaostavštine.

Rešenje o priznanju troškova sahrane donosi Centar za socijalni rad.

3. Pravo na besplatan obrok

Član 10

Pravo na besplatan obrok imaju pojedinac ili porodica iz kategorije najugroženijih građana Loznice, koji nisu u mogućnosti da samostalno zadovolje osnovne životne potrebe i koji imaju prihode do iznosa minimalnog nivoa socijalne sigurnosti.

Besplatan obrok se sastoji u izdavanju jednog obroka dnevno svakog dana u mesecu.

Član 11

Postupak za ostvarivanje prava pokreće se na zahtev pojedinca ako živi sam, nosioca zajedničkog domaćinstva, zakonskog zastupnika odnosno staraoca i po službenoj dužnosti.

Pravo na besplatan obrok (Narodna kuhinja) realizuje Gradska organizacija Crvenog krsta, a na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Član 12

Realizacija prava iz člana 10. obezbeđuje se sredstvima iz budžeta grada Loznice.

4. Pravo na naknadu troškova udžbenika, letovanja, zimovanja i organizovanje škole u prirodi za decu korisnika prava socijalne zaštite

Član 13

Centar za socijalni rad može da prizna troškove nabavke udžbenika, letovanja, zimovanja, organizovanja škole u prirodi za decu korisnika novčane socijalne pomoći i decu sa smetnjama u razvoju.

Pravo na besplatne udžbenike pored korisnika iz stava 1. ovog člana imaju i deca čiji su roditelji pali i ranjeni borci iz poslednjeg rata od 1991. godine, državljani Republike Srbije i stalno nastanjeni na teritoriji grada Loznice, na osnovu uverenja da je roditelj korisnik ovih prava koja izdaje Odeljenje za finansije i društvene delatnosti Gradske uprave.

Rešenje o priznavanju prava iz stava 1. ovog člana donosi Centar za socijalni rad na osnovu mišljenja stručnog tima.

5. Pravo na interventni smeštaj u kriznim situacijama

Član 14

Pravo na interventni smeštaj imaju žrtve nasilja u porodici, zlostavljanja i zanemarivanja i drugim licima po proceni stručnog tima Centra.

Lica iz stava 1. ovog člana smeštaju se u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu, pripremljenu za urgentno zbrinjavanje.

Ovo pravo ustanovljava se u skladu sa odredbama Porodičnog zakona i Zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela i Strategijom razvoja socijalne zaštite, koju je usvojila Vlada Republike Srbije u cilju zaštite dece i porodica od zlostavljanja i zanemarivanja.

6. Pravo učenika srednjih škola, redovnih studenata viših i visokih ustanova sa smetnjama u razvoju na troškove prevoza

Član 15

Priznaje se učenicima srednjih škola i redovnim studentima viših i visokih ustanova van područja teritorije grada Loznice, sa smetnjama u razvoju pravo na naknadu troškova prevoza u visini cene autobuske karte u javnom saobraćaju od mesta stanovanja do mesta škole i od mesta škole do mesta stanovanja, sa pratiocem, ako na području grada Loznice nema odgovarajuće škole.

Pravo na naknadu troškova prevoza se može koristiti najviše za tri putovanja mesečno i isplaćivaće se korisnicima prava mesečno u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju za učenike i studente koji pohađaju školu van područja teritorije grada Loznice.

Član 16

Priznaje se učenicima sa smetnjama u razvoju koja pohađaju srednje škole u Loznici sa prebivalištem na teritoriji grada Loznice pravo na naknadu troškova prevoza u visini cene autobuske karte u javnom saobraćaju.

Sredstva namenjena za kupovinu mesečnih autobuskih karti za učenike koji pohađaju školu na teritoriji grada Loznice prebacivaće se na račun ustanove za srednje obrazovanje - podnosioca zahteva, a na osnovu verodostojne dokumentacije o realizaciji prava.

Član 17

Rešenje o priznavanju prava na naknadu troškova prevoza donosi na osnovu odgovarajuće dokumentacije Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Loznica.

7. Pravo na naknadu troškova prevoza učenika - dece korisnika novčane socijalne pomoći

Član 18

Deca korisnika novčane socijalne pomoći koja pohađaju redovno srednju školu udaljenu najmanje 4 km od mesta stanovanja imaju pravo na naknadu troškova prevoza.

Rešenje o priznavanju prava na naknadu troškova prevoza donosi Centar za socijalni rad.

8. Pravo na opremu i prevoz korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu

Član 19

Pravo na opremu se priznaje licu koje se smešta u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu koje opremu nema niti je može obezbediti samo, a ne mogu mu je obezbediti ni srodnici koji su, prema Porodičnom zakonu, dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Oprema korisnika obuhvata najnužniju odeću, obuću, troškove prevoza korisnika do ustanova odnosno porodice i druge nužne troškove utvrđene rešenjem Centra za socijalni rad, po proceni stručnog tima.

Pravo na opremu korisnika može se priznati u iznosu stvarnih troškova, a najviše do iznosa prosečne neto mesečne zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Loznica u momentu odlučivanja o pravu.

9. Pravo na besplatan prevoz lica starijih od 65 godina

Član 20

Pravo na besplatan prevoz na teritoriji grada Loznice ostvaruju lica starija od 65 godina.

Član 21

Postupak ostvarivanja prava regulisaće se pravilnikom koji će doneti Gradsko veće grada Loznice.

10. Pravo na besplatan prevoz korisnika prava po osnovu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica i Zakona o zaštiti civilnih invalida rata

Član 22

Pravo na besplatan prevoz na teritoriji grada Loznice ostvaruju ratni i mirnodopski vojni invalidi, korisnici porodične invalidnine i civilni invalidi rata.

Član 23

Postupak ostvarivanja prava regulisaće se pravilnikom koji će doneti Gradsko veće grada Loznice.

11. Pravo na opremanje stana štićenika

Član 24

Štićenicima Centra za socijalni rad smeštenim u ustanovama socijalne zaštite i hraniteljskim porodicama po završetku školovanja i osposobljavanja za rad priznaje se pravo na troškove opremanja stana i nabavku osnovnih sredstava za život, po proceni stručnog tima Centra za socijalni rad, a najviše do iznosa 1 (jedne) prosečne neto zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Loznici po poslednjem objavljenom podatku.

III USLUGE

1. Pomoć i nega u kući

Član 25

Uslugom pomoć i nega u kući obezbeđuje se podrška korisniku u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba u sopstvenim domovima, kako bi se unapredio i održao kvalitet života i sprečio ili odložio smeštaj u institucije, onda kada je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa, a u skladu sa identifikovanim individualnim potrebama lica koja usled nemoći ili smanjenih funkcionalnih sposobnosti nisu sposobna da nezavisno žive bez podrške.

Izbor specifičnog sadržaja usluge direktno zavisi od potreba korisnika, a vrše se iz sledećeg sadržaja usluge:

- obavljanje kućnih poslova i održavanje domaćinstva (pomoć u nabavci i odlaganju namirnica, pripremanju manjih obroka hrane i hranjenju),

- pomoć u održavanju lične higijene (prilikom umivanja, kupanja, češljanja, šišanja, brijanja, sečenja noktiju, presvlačenja),

- pomoć u održavanju higijene domaćinstva (pranje sudova, čišćenje prostorija, pranje odeće, loženje vatre i sl.),

- pomoć u kretanju i korišćenju resursa u lokalnoj zajednici (nabavka ogreva, plaćanje računa, obavljanje ili asistiranje u obavljanju drugih administrativnih poslova i sl.),

- čuvanje i nadzor,

- praćenje zdravlja i dobrobiti osobe, uključujući posmatranje i evidentiranje promena u telesnom i mentalnom funkcionisanju i izveštavanje nadležne zdravstvene službe,

- pomoć u nabavljanju i uzimanju propisanih lekova,

- pomoć u obavljanju propisanih telesnih vežbi,

- pomoć ili podsticanje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti,

- pomoć pri odlasku kod lekara i pri korišćenju prevoza,

- pomoć za učešće u aktivnostima zajednice.

Član 26

Korisnici usluge pomoć i nega u kući su:

- stara i nemoćna lica (žene preko 60 godina starosti i muškarci preko 65 godina starosti) u jednočlanim ili višečlanim staračkim domaćinstvima,

- osobe sa invaliditetom koja žive same u domaćinstvu (odrasle osobe sa ostvarenim pravom na dodatak za pomoć i negu drugog lica po svim osnovama, osobe u postupku za ostvarivanje ovog prava i osobe kojima je priznat status invalida po bilo kom osnovu),

- porodice sa teško obolelim članom domaćinstva, čije stanje zahteva kontinuiranu fizičku negu (polupokretni, nepokretni).

Član 27

Pružanje poslova pomoći u kući organizuje i sprovodi Centar za socijalni rad u Loznici angažovanjem gerontodomaćica, za obavljanje poslova pomoći u kući.

Prava iz stava 1. ovog člana obezbeđuje ustanova socijalne zaštite - Centar za socijalni rad u Loznici, na osnovu timskog razmatranja potrebe korisnika.

Član 28

Korisnici učestvuju u plaćanju troškova pružanja usluge pomoć i nega u kući srazmerno prihodima porodice, u visini koju posebnom odlukom odredi organ gradske uprave nadležan za poslove socijalne zaštite.

U prihode porodice računaju se sva primanja izuzev novčane socijalne pomoći, dodatka za telesno oštećenje, dečjeg dodatka, roditeljskog dodatka, učeničkih i studentskih kredita i stipendija.

2. Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju

Član 29

Usluga dnevnog boravka obezbeđuje se deci i omladini sa smetnjama u fizičkom i psihofizičkom razvoju, detetu obolelom od autizma koje ispunjava uslove za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu ako je u zavisnosti od stepena i vrste ometenosti, mogućnosti i potrebe ovih lica i drugih razloga ovakav oblik zaštite najcelishodniji, a na osnovu procene Centra za socijalni rad u Dnevnom boravku za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sunce" koji predstavlja organizacionu jedinicu Centra za socijalni rad.

Korisnicima se u dnevnom boravku obezbeđuju boravak, ishrana, radna i okupaciona terapija, kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti, a prema sposobnostima i sklonostima.

Član 30

Dnevni boravak dece i omladine organizuje se radnim danom, u vremenu od 7.00 časova do 15.00 časova.

Član 31

Uslovi i način korišćenja ove usluge regulisaće se pravilnikom koji donosi Gradsko veće grada Loznice.

3. Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju ("kuća na pola puta")

Član 32

Usluga stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju ("kuća na pola puta") obezbeđuje se deci i omladini bez roditeljskog staranja kojima prestaje pravo na smeštaj u ustanovi socijalne zaštite, odnosno u hraniteljskoj porodici, kao i alternativa smeštaju u ustanovu socijalne zaštite, ili drugu porodicu, radi završetka redovnog školovanja ili osposobljavanja za samostalan život pod uslovom i drugim kriterijumima po proceni stručnog tima, i to:

- da ne postoji mogućnost povratka u sopstvenu ili srodničku porodicu;

- da je planom otpusta utvrđeno da je stanovanje uz podršku najcelishodniji oblik zaštite;

- da postoji saglasnost korisnika.

Usluga stanovanja uz podršku podrazumeva podršku u smislu besplatnog stanovanja (zakup stana, potrošnja struje do 300 kw, potrošnja vode do 5 kubika) i mesečno izdržavanje u visini koju pravilnikom utvrdi Gradsko veće grada Loznice.

Član 33

Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju obezbeđuje se u trajanju od jedne godine, uz mogućnost produženja za još tri meseca, prema proceni stručnog radnika Centra za socijalni rad (savetnika za osamostaljivanje), koji prati korisnika.

Član 34

Troškove stanovanja i investicionog održavanja stana finansira se iz budžeta Grada.

Član 35

O namenskom korišćenju stana staraju se Gradska uprava grada Loznice i Centar za socijalni rad Loznica.

Član 36

Stručni tim Centra za socijalni rad Loznica sačinjava listu prioriteta za smeštaj u objekat na koje donosi rešenje o priznavanju prava i period korišćenja stana.

Član 37

Usluga stanovanja uz podršku obezbeđuje se korisniku koji prihvati poštovanje pravila kućnog reda.

Usluga stanovanja može prestati i pre isteka roka predviđenog uputom ukoliko:

- korisnik stana izjavi da je na drugi način rešio pitanje stanovanja,

- korisnik stana ne poštuje kućni red,

- korisnik stana ne koristi stan namenski,

- korisnik stana namerno oštećuje stan i ne održava ga u urednom stanju,

- ometa druge korisnike u korišćenju stana,

- promeni mesto prebivališta.

4. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Član 38

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je oblik socijalne zaštite koji se organizuje u objektima na području Grada, radi smeštaja u adekvatne stambene jedinice socijalno ugroženih kategorija stanovništva i to: izbegla i interno raseljena lica, socijalno ugrožena lica i porodica iz lokalne zajednice, sa angažovanjem porodice domaćina socijalnog stanovanja.

Korisnici usluge socijalnog stanovanja su:

- stara lica sposobna da žive samostalno

- samohrani roditelj sa decom

- socijalno ugrožena lica i porodice koje zbog fizičkih ili mentalnih bolesti, hronične bolesti ili invaliditeta člana porodice ne mogu da obezbede uslove za pristojan život.

Korisnici socijalnog stanovanja su i domaćin i članovi njegove porodice.

Član 39

Objektima socijalnog stanovanja upravlja Centar za socijalni rad tako što:

- obezbeđuje namensko korišćenje objekta,

- kontroliše rad domaćinske porodice,

- rešava sva sporna pitanja u vezi sa funkcionisanjem objekta.

Član 40

Korisnici će zaključiti ugovor o međusobnim pravima i obavezama sa Centrom za socijalni rad.

Svi korisnici socijalnog stanovanja i domaćin socijalnog stanovanja koji imaju prihode veće od iznosa novčane socijalne pomoći po propisima o socijalnoj zaštiti za pojedinca odnosno porodicu, dužni su da delimično ili u potpunosti snose tekuće troškove prema ugovoru zaključenim između Centra i korisnika odnosno domaćina socijalnog stanovanja.

Član 41

Domaćin socijalnog stanovanja može biti socijalno ugrožena, stambeno neobezbeđena porodica, koja ispunjava uslove funkcionalne porodice po kriterijumima za izbor hraniteljske porodice koji su propisani Zakonom.

Član 42

Izbor korisnika i domaćina socijalnog stanovanja, zamena stana i prestanak prava na socijalno stanovanje vrši na predlog stručnog tima rešenjem

Centar za socijalni rad, po kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.

Član 43

Korisnici prava su dužni da, ukoliko imaju prihode veće od osnovice utvrđene Zakonom, iz dela prihoda iznad utvrđene osnovice plaćaju srazmeran deo troškova za komunalne usluge (struju, grejanje, vodu...) i naknadu domaćinu socijalnog stanovanja, na način i u rokovima koji se utvrđuju posebnim ugovorom koji se zaključuje između korisnika i Centra za socijalni rad.

Korisnicima koji su korisnici novčane socijalne pomoći sredstva za troškove struje i naknade za rad domaćinske porodice obezbeđuju se iz budžeta Grada, a bliži uslovi regulisaće se pravilnikom koji će doneti Gradsko veće grada Loznice.

Grad snosi troškove tekućeg održavanja objekata socijalnog stanovanja.

Član 44

Domaćinu socijalnog stanovanja pripada naknada za rad, koja će se mesečno određivati rešenjem Centra za socijalni rad, a shodno Zakonu.

5. Savetodavno-terapijske i socijalno edukativne usluge

Član 45

Savetodavno-terapijske i socijalno edukativne usluge pružaju se kao vid podrške pojedincima i porodicama koje su u krizi, radi unapređenja porodičnih odnosa, prevazilaženja kriznih situacija i sticanja veština za samostalan i produktivan život u društvu.

Sredstva za finansiranje ove usluge obezbeđuju se u budžetu grada Loznice.

Bliže uslove i standarde za pružanje usluge regulisaće se pravilnikom koji će doneti Gradsko veće grada Loznice.

6. Smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu za decu i omladinu, odrasle i stare

Član 46

Prihvatilišta za decu i omladinu, odrasla i stara lica obezbeđuju privremeni smeštaj, zadovoljavanje osnovnih potreba, pristup drugim uslugama u zajednici i vremenski ograničene usluge intervencija u kriznim situacijama deci, omladini, odraslim i starim licima kojima je potrebno neodložno osigurati bezbednost.

Usluga smeštaja u prihvatilištu može trajati najduže 6 meseci.

Član 47

Prihvatna stanica za decu i omladinu, odrasla i stara lica podrazumeva prihvat i zbrinjavanje lica koja se nađu u skitnji, i drugim slučajevima u kojima je potrebno organizovano zbrinjavanje dok im se ne omogući povratak u mesto prebivališta ili dok se za njih ne utvrdi drugi oblik socijalne zaštite.

Usluga smeštaja u prihvatnoj stanici može trajati najduže 60 dana.

7. Lični pratilac

Član 48

Usluga Lični pratilac dostupna je detetu sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Član 49

Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje, i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Član 50

Aktivnosti ličnog pratioca deteta, planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugim osobama.

Član 51

Usluga ličnog pratioca deteta obezbeđuje se u trajanju do 40 časova nedeljno, u skladu sa procenjenim potrebama korisnika, a na osnovu Mišljenja Interresorne komisije grada Loznice za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku, o čemu rešenjem odlučuje Centar za socijalni rad Loznica.

Član 52

Za ostvarivanje ove usluge, potrebno je da su ispunjeni sledeći uslovi, odnosno da je dete:

- sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu,

- uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu,

- za koje je Interresorna komisija za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu, procenila da mu je potrebna usluga ličnog pratioca,

- koje je ostvarilo pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ili pravo na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Član 53

Pružalac usluge, odnosno realizator programskih aktivnosti, ima najmanje jednog stručnog radnika.

Neposrednu uslugu ličnog pratioca pruža saradnik - lični pratilac deteta.

Stručni radnik i saradnik - lični pratilac, moraju imati završenu obuku po akreditovanom programu za pružanje usluge ličnog pratioca.

Saradnik - lični pratilac ne može biti član porodičnog domaćinstva u kome živi korisnik, srodnik u prvoj liniji, kao ni brat i sestra po ocu ili majci korisnika.

Član 54

Postupak pružanja i ostvarivanja usluge ličnog pratioca deteta i učenika, kao i bliži uslovi i standardi za pružanje usluge regulisaće se pravilnikom koji će doneti Gradsko veće grada Loznice.

IV POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 55

Postupak se pokreće na zahtev stranke, odnosno zakonskog zastupnika, staraoca i po službenoj dužnosti.

Centar za socijalni rad pokreće postupak po službenoj dužnosti na svoju inicijativu ili povodom inicijative građana ili ovlašćenih organa i drugih pravnih i fizičkih lica.

Kada se kao korisnik prava pojavljuje porodica, za nosioca prava određuje se jedan punoletan, poslovno sposoban član porodice.

Podaci koji se unose u zahtev moraju biti potpuni i istiniti.

Postupak za ostvarivanje ovih prava je hitan i sprovodi se po odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o opštem upravnom postupku i besplatan je.

Stručni radnici Centra za socijalni rad pružaju pomoć neukim licima pri popunjavanju zahteva i pribavljanju potrebne dokumentacije.

Član 56

O zahtevima za ostvarivanje prava iz ove odluke u prvom stepenu odlučuje Centar za socijalni rad u Loznici.

U postupku utvrđivanja prava građana iz ove odluke, Centar za socijalni rad po potrebi, pribavlja mišljenje drugih organa, pravnih i fizičkih lica.

Član 57

Po žalbama na rešenja Centra za socijalni rad u Loznici odlučuje organ gradske uprave nadležan za poslove socijalne zaštite.

Žalba se predaje neposredno prvostepenom organu bez priložene takse.

Član 58

Centar za socijalni rad je dužan da vodi posebnu evidenciju o priznatim pravima, a na zahtev organa gradske uprave nadležnog za poslove socijalne zaštite, da dostavi izveštaj o priznatim pravima i utrošenim sredstvima.

V POSTUPAK ZA KORIŠĆENJE USLUGA

Član 59

Postupak za korišćenje usluga iz ove odluke sprovodi Centar za socijalni rad, na zahtev stranke ili po službenoj dužnosti.

Centar odlučuje o korišćenju usluga primenom odredaba zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Ako voditelj slučaja odnosno stručni tim Centra proceni da korisnik ima potrebu za uslugom, Centar korisniku izdaje uput za korišćenje usluge u skladu sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Plaćanje usluga i sadržina uputa propisani su Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Ukoliko voditelj slučaja odnosno stručni tim proceni da korisnik nema potrebu za uslugom, zahtev korisnika će se odbiti rešenjem, na koje se može uložiti žalba organu gradske uprave nadležnom za poslove socijalne zaštite, u skladu sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti i odredbama zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Član 60

Usluge predviđene ovom odlukom, za kojima postoji potreba, a ne mogu ih obezbediti u potrebnom obimu ustanove socijalne zaštite koje je osnovao Grad, nabavljaju se od pružaoca usluga socijalne zaštite, koji je licenciran kroz postupak javne nabavke, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Zakonom o javnim nabavkama.

Ugovor o javnoj nabavci iz stava 1. ovog člana zaključuje se između naručioca usluge odnosno Grada i odabranog pružaoca usluge.

VI OBEZBEĐENJE SREDSTAVA

Član 61

Prava i usluge iz ove odluke su prava od opšteg interesa i o njihovom obezbeđivanju stara se Grad, u skladu sa materijalnim mogućnostima.

Sredstva za ostvarivanje prava obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 62

Gradska uprava vrši prenos sredstava za finansiranje prava i usluga iz ove odluke shodno podnetom zahtevu Centru za socijalni rad i Crvenom krstu, a prema planiranoj dinamici u budžetu Grada.

Broj i strukturu stručnih radnika, stručnih saradnika, saradnika i drugih lica Centra za socijalni rad potrebnih za izvršenje poslova iz ove odluke utvrđuje se Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Centru za socijalni rad, koji donosi direktor Centra za socijalni rad uz saglasnost gradonačelnika.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 63

Postupci za ostvarivanje prava i pružanje usluga socijalne zaštite koji su započeti, a nisu okončani do dana stupanja na snagu ove odluke okončaće se po odredbama Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", broj 9/11, 11/11 i 21/12).

Član 64

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", broj 9/11, 11/11 i 21/12).

Član 65

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".