ODLUKA
O PODIZANJU, POSTAVLJANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA, SPOMEN-PLOČA I SKULPTURALNIH DELA NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 9/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se podizanje, postavljanje i održavanje spomenika, spomen-ploča i skulptularnih dela na javnim površinama na teritoriji grada Šapca, kao i način obezbeđivanja sredstava za njihovo podizanje, postavljanje i održavanje.

Član 2

Spomenik u smislu ove Odluke je delo likovne ili primenjene umetnosti - figura, poprsje, bista, reljef ili neko drugo spomen obeležje koje obeležava događaj ili ličnost značajnu za grad Šabac, nacionalnu istoriju i kulturu ili svetsku kulturnu istoriju koje se postavlja na javnoj površini.

Spomen-ploča u smislu ove Odluke je ploča koja se postavlja na određeni objekat sa ciljem da obeleži njegov značaj u smislu važnosti za život i rad istaknute ličnosti ili događaja.

Skulpturalno delo u smislu ove Odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na javnoj površini.

Spomenik, spomen-ploča i skulpturalno delo se podižu ili postavljaju na osnovu Odluke Skupštine grada Šapca, a u skladu sa ovom odlukom.

Član 3

Površina javne namene u smislu odredbe ove odluke su: ulice, trgovi, rečne obale, kružni tokovi, javne zelene površine, parkovi, skverovi, pasaž i fasade zgrada koje su orijentisane prema površinama javne namene.

II PODIZANJE I POSTAVLJANJE SPOMENIKA, SPOMEN-PLOČA I SKULPTURALNIH DELA

Član 4

Inicijativu za podizanje, postavljanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela može dati svako fizičko i pravno lice, osim predsednika i članova Komisije za podizanje, postavljanje i održavanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela na teritoriji grada Šapca (u daljem tekstu: Komisija), koja odlučuje o inicijativi.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana može da sadrži i predlog lokacije za podizanje i postavljanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela.

Inicijativa se upućuje Skupštini grada Šapca.

Inicijativa se upućuje u pisanom obliku i mora biti obrazložena.

Član 5

Skupština grada Šapca obrazuje Komisiju sastavljenu od stručnjaka iz oblasti kulture (istoričari umetnosti, istoričari, akademski slikari, vajari, književnici i dr) i urbanizma (arhitekte, planeri i urbanisti).

Komisiju čine predsednik i članovi koji se biraju na period od četiri godine.

Stručne i tehničke poslove za potrebe Komisije, u skladu sa odredbama ove Odluke, obavlja Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca (u daljem tekstu: Odeljenje).

Član 6

Komisija donosi Mišljenje o podnetoj inicijativi iz člana 4. ove Odluke, i u pisanoj formi ga dostavlja Odeljenju.

Mišljenje Komisije sadrži tri obavezne celine:

• objašnjenja inicijative

• preporuku Komisije o odbijanju ili prihvatanju

• predlog o korigovanju inicijative ili predlog za realizaciju.

Na osnovu Mišljenja Komisije, Odeljenje izrađuje predlog Odluke o podizanju, postavljanju spomenika, spomen, ploče i skulpturalnog dela i upućuje ga Skupštini grada Šapca na usvajanje.

Pre usvajanja Odluke o podizanju, postavljanju spomenika, spomen ploča, potrebno je pribaviti saglasnost ministarstva nadležnog za poslove kulture.

Član 7

Nakon usvajanja Odluke o podizanju, postavljanju spomenika, spomen-ploče i skulpturalnog dela, Komisija donosi Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor autora idejnog rešenja spomenika, spomen-ploče i skulpturalnog dela, ili ukoliko smatra da javni konkurs nije neophodan, odlučuje o angažovanju autora po pozivu ili koristi već postojeće vajarsko delo.

Komisija u slučaju sprovođenja javnog konkursa istovremeno čini i konkursnu komisiju koja vrši izbor autora idejnog rešenja spomenika.

Pre raspisivanja javnog konkursa, Komisija pribavlja stručna mišljenja organa, organizacija i službi nadležnih za urbanizam i građevinsko zemljište radi utvrđivanja lokacije, uslova njenog uređenja.

Na osnovu pribavljenih mišljenja iz stava 3. ovog člana, Komisija utvrđuje lokaciju i bliže uslove konkursa.

Javni konkurs mora biti objavljen u najmanje jednom dnevnom listu.

Ukoliko javni konkurs ne uspe, izrada rešenja za podizanje spomenika odnosno postavljanje spomen-ploče i skulpturalnog dela može se ugovorom poveriti jednom autoru. Izbor autora, kome će se poveriti izrada rešenja, vrši Komisija.

Član 8

Gradska uprava grada Šapca na osnovu Odluke Komisije o izboru autora idejnog rešenja spomenika, spomen-ploče i skulpturalnog dela, sa istim, zaključuje ugovor kojim se bliže definišu međusobne obaveze.

Član 9

Spomenik, spomen-ploča i skulpturalno delo, može se premeštati odnosno ukloniti ako za to postoje opravdani razlozi.

Odluku iz stava 1. ovog člana donosi Skupština na osnovu Mišljenja Komisije.

Premeštanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnog dela Komisija predlaže po prethodno pribavljenom mišljenju organa, organizacija i službi nadležnih za urbanizam i građevinsko zemljište.

Član 10

Sredstva za podizanje, postavljanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela mogu se obezbediti iz budžeta Grada Šapca, iz priloga, poklona, donacija ili na drugi primeren način od strane fizičkog ili pravnog lica.

Član 11

Fizičko ili pravno lice koje obezbedi sva ili više od 50% potrebnih sredstava za podizanje, postavljanje spomenika, spomen-ploče i skulpturalnog dela ima pravo da mu se ime upiše na postament ili pored spomenika.

III ODRŽAVANJE SPOMENIKA, SPOMEN-PLOČA I SKULPTURALNIH DELA

Član 12

Spomenici koji su proglašeni za kulturno dobro održavaju se u skladu sa preporukama i uputstvima nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Član 13

Sredstva za održavanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela na teritoriji grada Šapca, obezbeđuju se u budžetu grada Šapca u skladu sa godišnjim programom održavanja koje priprema Odeljenje, u konsultacijama sa Komisijom.

Program održavanja spomenika, spomen ploča i skulpturnih dela na teritoriji grada Šapca usvaja Gradsko veće grada Šapca.

Član 14

Održavanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela obuhvata redovnu kontrolu i održavanje: čistoće, prostora, rasvete, prilaznih staza ili puteva do spomenika, spomen ploča ili skuplturalnog dela, kao i sve druge radove na sanaciji i popravci uočenih oštećenja.

Član 15

Skupština grada Šapca može, na predlog Odeljenja, čuvanje i održavanje jednog ili više spomenika, spomen-ploče i skulpturalnog dela, poveriti školi, preduzeću, ustanovi, drugom organu i organizaciji, uz njihovu saglasnost.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".