PRAVILNIK
O METODOLOGIJI UTVRĐIVANJA CENE USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. list grada Zaječara", br. 20/2017)

Član 1

Metodologija formiranja cene usluga jeste dokument u kome se navode merila i kriterijumi koji određuju strukturu troškova socijalnih usluga i to:

1) usluge Pomoći u kući,

2) usluga Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima,

3) usluga Klubova za starija lica.

Svrha ovog dokumenta je da se njime obezbedi informacija o očekivanoj ceni usluga na osnovu koje Odeljenje za finansije može da alocira potrebna sredstva za obezbeđenje usluga.

Cena usluge je osnovica prema kojoj se određuje i vrši naplata sufinansiranja korisnika usluga.

Član 2

Ovim dokumentom utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje cene usluga: pomoći u kući, socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima i klubova za starija lica, koje se smatraju dnevnim uslugama u zajednici i utvrđene su Odlukom o socijalnoj zaštiti građana na teritoriji grada Zaječara ("Službeni list grada Zaječar", br. 31/13 i 3/16), koje su poverene Centru za socijalni rad "Zaječar" u Zaječaru - pružaocu usluga.

Član 3

Sredstva za finansiranje pružanja usluge Pomoći u kući, Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima i Usluge Klubova za stare, obezbeđuje se u Budžetu Grada Zaječara, učešća korisnika i njegovih srodnika, obaveznih na izdržavanje i iz drugih izvora.

ELEMENTI ZA UTVRĐIVANJE CENE USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 4

Elementi za utvrđivanje cene usluge socijalne zaštite su:

1) troškovi rada

2) materijalni troškovi.

Troškovi su podeljeni po elementima iz prethodnog stava, u skladu sa jedinstvenim kontnim planom koji važi za pružaoca usluge socijalne zaštite.

Član 5

1. Troškovi rada obuhvataju: plate i obavezne doprinose na teret poslodavca za socijalno osiguranje koji su definisani zakonom kojim se uređuje sistem plata u javnom sektoru, porez na plate i druge troškove radne snage, kao što je godišnji odmor, naknada troškova prevoza na posao i sa posla, otpremnine, solidarna pomoć u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom i drugih propisa kojima se uređuje standard za pružanje usluge socijalne zaštite.

2. Troškovi rada utvrđuju se na osnovu:

• broja pružalaca usluge, kao što je definisano Pravilnikom o minimalnim standardima za licenciranje usluga iz sistema socijalne zaštite, kojim se uređuje standard za pružanje usluga socijalne zaštite, i na osnovu Odluke Grada Zaječara o osnivanju Centra za socijalni rad "Zaječar" u Zaječaru,

• Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta Centra za socijalni rad "Zaječar" u Zaječaru i saglasnosti nadležnog Ministarstva i nadležnog organa Grada Zaječara, kao osnivača Centra za socijalni rad "Zaječar" u Zaječaru, pružaoca usluga socijalne zaštite,

• Posebni Kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji, Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i drugi podzakonski akti kao što je Uredba o koeficijentima za obračun plata u sistemu socijalne zaštite,

• Ostali propisi i akti koji obezbeđuju plate pružalaca usluga,

• Doprinos poslodavca za socijalno osiguranje i poreza na zarade uzimaju se u obzir kao trošak po stopama predviđenim zakonom i propisom na osnovu njega.

Član 6

Materijalni troškovi su: stalni troškovi, usluge po ugovoru i troškovi materijala, koji su potrebni za pružanje usluga na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, Odluke o socijalnoj zaštiti građana Grada Zaječara i drugih propisa kojima se uređuje finansijsko poslovanje.

Član 7

Cene usluga socijalne zaštite obezbeđuje se na osnovu projektovanih prosečnih mesečnih troškova za tekuću godinu - elemenata cene po jedinici usluga.

Predlog cena socijalnih usluga utvrđuje pružalac usluga na Obrascu broj 1, koji je sastavni deo ovog dokumenta i dostavlja ga osnivaču na saglasnost. Nakon dobijene saglasnosti osnivač je u obavezi da utvrdi aktom prosečnu mesečnu cenu usluga iz sistema socijalne zaštite i prosledi pružaocu usluga svu potrebnu dokumentaciju.

Član 8

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu grada Zaječara.