ODLUKA
O PRIVREMENOM POSTAVLJANJU TELEKOMUNIKACIONIH KABLOVA NA STUBOVIMA JAVNE RASVETE

("Sl. list grada Niša", br. 50/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i uslovi privremenog postavljanja telekomunikacionih kablova na stubovima javne rasvete, kao i način utvrđivanja i plaćanja naknade za postavljanje telekomunikacionih kablova na stubovima javne rasvete u javnoj svojini grada Pirota.

Član 2

Telekomunikacioni kablovi se postavljaju na stubovima javne rasvete na način kojim se ne remeti stabilnost stubova, omogućava njihovo redovno održavanje, ne ometa normalno odvijanje saobraćaja na saobraćajnicama preko kojih se kablovi postavljaju i ne narušavaju već postavljeni kablovi i drugi predmeti postavljeni na stubovima javne rasvete.

Član 3

Minimalna visina postavljanja telekomunikacionih kablova iznosi 4,5 m mereno od površine puta, odnosno tla do najniže tačke kabla.

Telekomunikacioni kablovi se mogu postaviti i na manjoj visini ukoliko ne postoje uslovi za njihovo postavljanje na visini iz stava 1. ovog člana, pod uslovom da nadležni organ gradske uprave utvrdi da se postavljanjem kablova na manjoj visini ne remeti odvijanje saobraćaja.

Član 4

Telekomunikacioni kablovi se mogu postavljati po prethodno pribavljenoj:

- saglasnosti sa uslovima javnog preduzeća koje vrši održavanje javne rasvete u pogledu obezbeđivanja neometanog funkcionisanja i redovnog održavanja javne rasvete, odnosno po pribavljenoj saglasnosti vlasnika stubova koji nisu u javnoj svojini grada Pirota i

- informaciji o lokaciji kojom se utvrđuje mogućnost postavljanja kablova na stubovima javne rasvete i određuje trasa kablova.

Informaciju o lokaciji, na zahtev zainteresovanog lica, izdaje nadležni organ gradske uprave, u skladu sa važećim urbanističkim planovima.

Član 5

Investitor, odnosno vlasnik kablova plaća naknadu gradu Pirotu za postavljanje na stubovima javne rasvete u javnoj svojini grada sa nadzemnim kablovskim vodom preko površina javne namene, u iznosu od 12 evra godišnje po stubu.

Iznos naknade se obračunava u dinarskoj protivvrednosti na dan obračuna po srednjem kursu NBS.

Nadoknadu utvrđuje nadležni organ gradske uprave za imovinsko pravne poslove i na osnovu utvrđene naknade sa investitorom zaključuje odgovarajući ugovor kojim se uređuju imovinski odnosi.

Ugovor iz prethodnog stava ovog člana predstavlja dokaz o rešenim imovinskopravnim odnosima za pribavljanje odobrenja.

Član 6

Ugovor iz člana 5 ove odluke zaključuje se na najviše 5 godina, uz mogućnost produženja ugovora.

Član 7

Naknada za postavljanje kablova se plaća jednokratno za ceo period, pre zaključenja ugovora iz člana 5. ove odluke.

Član 8

Uz zahtev za pribavljanje odobrenja za privremeno postavljanje kablova na stubovima javne rasvete dostavlja se sledeća dokumentacija:

1. idejni projekat, izrađen u skladu sa informacijom o lokaciji,

2. izjava odgovornog projektanta da postavljeni kablovi ne remete stabilnost stubova javne rasvete,

3. saglasnost javnog preduzeća koje vrši održavanje javne rasvete,

4. saglasnost vlasnika stubova javne rasvete koje nisu u javnoj svojini grada Pirota,

5. dokaz o plaćenoj naknadi za postavljanje telekomunikaciona kablova na stubovima javne rasvete u javnoj svojini grada Pirota za ceo period.

Član 9

Odobrenje za privremeno postavljanje telokomunikacionih kablova na stubovima javne rasvete izdaje Odeljenje za urbanizam, stambeno-komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove.

Protiv rešenja o odobrenju, odnosno rešenja kojim se zahtev odbija može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Pirota u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 10

Nadzor nad primenom odredbi ove odluke vrše nadležne inspekcije Gradske uprave grada Pirota.

Organ iz stava 1. ovog člana utvrđuje da li su telekomunikacioni kablovi postavljeni na osnovu odobrenja nadležnog organa i u skladu sa uslovima određenim odobrenjem i ovom odlukom i može naložiti njihovo uklanjanje investitoru, odnosno vlasniku.

Organ iz stava 1. ovog člana će naložiti uklanjanje telekomunikacionih kablova i u slučaju da vlasnik kablova nije u roku iz člana 7. ove odluke platio naknadu za postavljanje istih na stubovima javne rasvete u javnoj svojini grada Pirota.

Član 11

Investitor, odnosno vlasnik telekomunikacionih kablova dužan je da iste ukloni u roku od 5 dana po isteku ugovora iz člana 5. ove odluke, ali i pre isteka važenja ugovora u slučaju uklanjanja stubova javne rasvete od strane vlasnika.

U slučaju izvođenja radova na rekonstrukciji i održavanju stubova javne rasvete, vlasnik telekomunikacionih kablova je dužan da iste u roku od 5 dana od prijema obaveštenja vlasnika stubova, privremeno ukloni do završetka radova.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".