ODLUKA
O PRIBAVLJANJU I RASPOLAGANJU NEPOKRETNOSTIMA U JAVNOJ SVOJINI

("Sl. list grada Niša", br. 50/2017)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se pribavljanje, raspolaganje i korišćenje nepokretnosti koje su u javnoj svojini grada Pirota (u daljem tekstu: Grad) u skladu sa Zakonom o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon i 108/2016) (u daljem tekstu: Zakon) i Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Sl. glasnik RS", br. 24/2012, 48/2015 i 99/2015) (u daljem tekstu: uredba).

NEPOKRETNOSTI

Pojam

Član 2

Nepokretnosti Grada na koje se odnose odredbe ove odluke su: službene zgrade, poslovne zgrade i poslovni prostor, poslovni prostor u stambenim zgradama, stambene zgrade, stanovi, stanovi iz otkupa, garaže i garažna mesta, nepokretnosti za reprezentativne potrebe, nepokretnosti stečene izgradnjom, kupljene i po drugom osnovu pribavljene u javnu svojinu grada Pirota, dobra u opštoj upotrebi i objekti infrastrukture koji u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje javna svojina, izgradnja i druge oblasti, mogu biti u javnoj svojini Grada.

Raspolaganje

Član 3

Raspolaganjem nepokretnostima u javnoj svojini grada Pirota, u smislu ove Odluke, Zakona i Uredbe, smatra se:

1. otuđenje nepokretnosti

2. prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade) uključujući i razmenu, kao i razmenu između različitih nosioca prava javne svojine

3. davanje nepokretnosti na korišćenje

4. davanje nepokretnosti u zakup

5. ulaganje u kapital i

6. zasnivanje hipoteke na nepokretnostima.

Postupak za raspolaganje nepokretnostima u javnu svojinu grada Pirota inicira Gradsko pravobranilaštvo grada Pirota ili Gradonačelnik grada Pirota.

Član 4

Pribavljanje i raspolaganje nepokretnosti u javnu svojinu grada Pirota vrši se na način propisan Zakonom, Uredbom i ovom Odlukom.

Član 5

Pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenje nepokretnosti iz javne svojine Grada, vrši se u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, razmenom nepokretnosti, izgradnjom objekata, besteretnim pravnim poslom, a izuzetno neposrednom pogodbom, pod uslovima određenim Zakonom i Uredbom, kao i eksproprijacijom na osnovu posebnog zakona.

Član 6

Odredbe ove Odluke primenjuju se na javna preduzeća, mesne zajednice, ustanove i druge organe i organizacije čiji je osnivač Grad, a koji se smatraju korisnicima nepokretnosti u javnoj svojini Grada u smislu Zakona.

Nepokretnosti u javnoj svojini Grada mogu da se daju na korišćenje, uz naknadu i bez naknade i bez prava upisa u javne knjige o evidenciji nepokretnosti, uz obavezu plaćanja komunalnih i drugih troškova koji proizilaze iz redovne upotrebe nepokretnosti u skladu sa namenom nepokretnosti, direktnim i indirektnim korisnicima budžetskih sredstava Grada.

Član 7

O pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini Grada pod uslovima propisanim Zakonom, Uredbom i ovom Odlukom, odlučuje Skupština grada Pirota.

U pogledu utvrđivanja nadležnosti za odlučivanje o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine, otuđenjem se smatra i odlučivanje o rashodovanju i rušenju objekta, osim u slučaju kad rušenje naloži nadležni organ zbog toga što objekat sklon padu ugrožava bezbednost, odnosno kad nadležni organ naloži rušenje objekta izgrađenog suprotno propisima o planiranju i izgradnji.

PRIBAVLJANJE I OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI

Član 8

Akt o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini Grada, donosi Skupština grada Pirota, na predlog Gradskog veća.

Član 9

Nepokretnosti se pribavljaju u javnu svojinu i otuđuju iz javne svojine, polazeći od tržišne vrednosti nepokretnosti, koju je procenio poreski ili drugi nadležni organ, odnosno Komisija za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta, zakupa i nepokretnosti u javnoj svojini grada Pirota, u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda, ako Zakonom, Uredbom i ovom Odlukom nije drukčije određeno.

Pribavljanjem nepokretnih stvari, u smislu stava 1. ovog člana, smatra se i razmena nepokretnosti i izgradnja objekata.

Nepokretne stvari se mogu pribavljati u javnu svojinu besteretnim pravnim poslom (nasleđe, poklon ili jednostrana izjava volje), kao i eksproprijacijom na osnovu posebnog zakona.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, nepokretne stvari se mogu pribaviti ili otuđiti neposrednom pogodbom, ali ne ispod od strane nadležnog organa procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti (kod otuđenja), odnosno ne iznad te vrednosti (kod pribavljanja), ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje. Predlog odluke, odnosno odluka o ovakvom raspolaganju mora da sadrži obrazloženje iz koga se može utvrditi postojanje ovih okolnosti.

Početna, odnosno najniža, odnosno najviša kupoprodajna cena nepokretnosti koja se pribavlja ili otuđuje iz javne svojine Grada utvrđuje se u visini tržišne vrednosti predmetne nepokretnosti, izražene u evrima, s tim što se isplata vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Tržišnu vrednost nepokretnosti, iz stava 2 ovog člana, utvrđuje komisija o utvrđivanju tržišne vrednosti nepokretnosti i visine zakupnine.

Član 10

Nepokretnosti se mogu pribaviti u javnu svojinu opštine Pirot putem razmene neposrednom pogodbom pod uslovima predviđenim Zakonom, Uredbom i ovom Odlukom.

PRIBAVLJANJE NEPOKRETNOSTI U JAVNU SVOJINU I OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI IZ JAVNE SVOJINE U POSTUPKU JAVNOG NADMETANJA I PRIKUPLJANJA PISMENIH PONUDA

Pribavljanje

Član 11

Odluku o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada, odnosno o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada, donosi Skupština grada Pirota, na predlog Gradskog veća.

Nacrt odluke o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada, izrađuje organ Gradske uprave za imovinsko pravne poslove.

Predlog odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada donosi Gradsko veće grada Pirota.

Član 12

Nakon donošenja odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu, od strane Skupštine grada Pirota, u smislu Zakona, Uredbe i ove odluke, Komisija za otuđenje i pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu i davanje građevinskog zemljišta u zakup, objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu.

U slučaju kada se pribavlja nepokretnost za potrebe Grada oglas mora biti objavljen u listu koji se distribuira na teritoriji Grada Pirota, sa sadržinom određenom Zakonom i Uredbom.

Prijava, odnosno ponuda iz stava 1. ovog člana dostavlja se u zatvorenoj koverti sa vidljivom naznakom na koji se oglas odnosi i ko je podnosilac prijave, odnosno ponude.

Prijava, odnosno ponuda pravnog lica mora da sadrži: naziv, sedište i broj telefona i mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica.

Uz prijavu, odnosno ponudu pravnog lica se prilaže izvod iz registra privrednih subjekata nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Prijava, odnosno ponuda fizičkog lica mora da sadrži: ime i prezime, adresu, broj lične karte, matični broj i broj telefona i mora biti potpisana, a ako je to lice privatni preduzetnik uz prijavu, odnosno ponudu se prilaže i izvod iz registra nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

U slučaju da podnosioca prijave, odnosno ponude zastupa punomoćnik, punomoćje za zastupanje mora biti specijalno i overeno kod nadležnog organa.

Prijava, odnosno ponuda je nepotpuna ako ne sadrži sve što je propisano, ako nisu priložene sve isprave kako je to predviđeno, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenom oglasu.

Član 13

Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu sprovodi komisija iz člana 12. stav 1. ove Odluke, koja o toku postupka vodi zapisnik i po okončanom postupku utvrđuje predlog za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, odnosno razmatranja pismenih ponuda su ispunjeni ukoliko pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna prijava, odnosno ponuda.

Ukoliko podnosilac blagovremene i potpune prijave, odnosno ponude ne pristupi javnom nadmetanju, odnosno otvaranju pismenih ponuda, smatraće se da je odustao od prijave, odnosno ponude.

Podnosioci neblagovremene, odnosno nepotpune prijave ne mogu da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, a nepotpune, odnosno neblagovremene prijave, odnosno ponude se odbacuju.

Rešenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda donosi Skupština grada Pirota, na predlog komisije iz člana 12. stav 1. ove Odluke.

Otuđenje

Član 14

Nakon donošenja odluke o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine, komisija iz čl. 12. stav 1. ove odluke objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine, koji mora biti objavljen u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Sadržina oglasa je određena Zakonom i Uredbom.

Odredbe člana 12. stav 3-8, ove odluke shodno se primenjuju i u postupku otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Opštine Pirot.

U postupku prikupljanja pismenih ponuda u prijavi se navodi iznos koji se nudi za predmetnu nepokretnost.

Član 15

Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine sprovodi komisija iz člana 12. stav 1. ove Odluke.

Odredbe člana 13. st. 3. i 4. ove Odluke shodno se primenjuju i u postupku otuđenja nepokretnosti iz javne svojine.

Postupak razmatranja prispelih ponuda sprovešće se ukoliko na oglas pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna ponuda.

Postupak javnog nadmetanja sprovešće se i u slučaju da pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna prijava na osnovu koje se podnosilac registruje i proglašava kupcem, ako početnu cenu po kojoj se nepokretnost otuđuje iz javne svojine prihvati kao kupoprodajnu cenu, s tim da ukoliko ne prihvati kupoprodajnu cenu, gubi pravo na vraćanje depozita.

Učesnik koji ponudi najviši iznos kupoprodajne cene potpisuje izjavu o visini ponuđene cene koju je dužan da uplati u roku utvrđenom oglasom.

Ukoliko učesnik iz stava 5. ovog člana ne zaključi ugovor i ne uplati kupoprodajnu cenu u predviđenom roku, gubi pravo na povraćaj depozita.

Osnovni kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je visina ponuđene kupoprodajne cene.

Ukoliko je oglasom predviđeno polaganje depozita u postupku prikupljanja pismenih ponuda, a učesnik koji je izabran za najpovoljnijeg ponuđača ne zaključi ugovor i ne plati kupoprodajnu cenu, u roku utvrđenom oglasom, gubi pravo na povraćaj depozita.

Učesnici postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda koji nisu izabrani za najpovoljnijeg ponuđača imaju pravo na povraćaj depozita u roku utvrđenom oglasom.

Član 16

O toku postupka iz člana 15. ove odluke, komisija vodi zapisnik i po okončanom postupku javnog nadmetanja, odnosno otvaranja pismenih ponuda, utvrđuje predlog da se nepokretnost u javnoj svojini otuđi ponuđaču koji je ponudio najpovoljnije uslove.

Odluku da se nepokretnost u javnoj svojini otuđi ponuđaču koji je ponudio najpovoljnije uslove, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, donosi Skupština grada Pirota, rešenjem.

Član 17

Rešenje iz člana 13. stav 5. i iz člana 16. stav 2. ove odluke se dostavlja svim učesnicima u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, protiv koga učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, može da pokrene upravni spor u roku od 30 (trideset) dana od dana dostavljanja rešenja.

Rešenje iz člana 13. stav 5. i iz člana 16. stav 2. ove odluke, dostavlja se nadležnom Gradskom pravobranilaštvu, koje ima pravo da ako smatra da je rešenje doneto suprotno odredbama ove Odluke, Zakona i Uredbe i uslovima sadržanim u javnim oglasima, podnese tužbu nadležnom sudu u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 18

Ugovor o pribavljanju, otuđenju i raspolaganju nepokretnostima iz javne svojine Grada, zaključuje Gradonačelnik grada Pirota, nakon pribavljenog mišljenja Gradskog pravobranilaštva grada Pirota.

Nacrt ugovora iz stava 1. izrađuje organ Gradske uprave nadležan za imovinsko pravne poslove.

Primerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana se dostavlja Gradskom pravobranilaštvu grada Pirota, u roku od 15 (petnaest) dana od dana zaključenja ugovora, radi sprovođenja postupka uknjižbe prava javne svojine kod nadležnih organa, a koji zahtev za uknjižbu prava javne svojine podnosi Gradsko pravobranilaštvo grada Pirota ili organ Gradske uprave za imovinsko pravne poslove.

Primerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana se dostavlja organu Gradske uprave za imovinsko pravne poslove, radi uvođenja nepokretnosti u evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini Grada.

PRIBAVLJANJE NEPOKRETNOSTI U JAVNU SVOJINU I OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI IZ JAVNE SVOJINE NEPOSREDNOM POGODBOM

Član 19

Nepokretnosti se mogu pribaviti u javnu svojinu neposrednom pogodbom, ali ne iznad, od strane nadležnog organa ili komisije o utvrđivanju tržišne vrednosti nepokretnosti i visine zakupnine, procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje, pod kojim se podrazumeva:

1. slučaj kada nepokretnost koja se pribavlja u javnu svojinu po svojim karakteristikama jedina odgovara potrebama vlasnika, korisnika, odnosno nosioca prava korišćenja, s tim da predlog odluke, odnosno odluka o ovakvom raspolaganju sadrži obrazloženje razloga opravdanosti i celishodnosti pribavljanja sa aspekta ostvarenja interesa Opštine Pirot i razloge zbog kojih se pribavljanje ne bi moglo realizovati javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda;

2. slučaj kada se radi o međusobnom raspolaganju između nosilaca prava javne svojine;

3. slučaj pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu putem razmene, ako je ta razmena u interesu Opštine Pirot, uz ispunjenje sledećih uslova: ako je takva razmena u interesu Opštine Pirot, odnosno ako se time obezbeđuju veći prihodi za nosioca prava javne svojine ili bolji uslovi za efikasno vršenje njegovih prava i dužnosti; ako se nepokretnosti razmenjuju pod tržišnim uslovima; i ako se, u slučaju kad je tržišna vrednost nepokretnosti u javnoj svojini veća od tržišne vrednosti nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu na ime razmene, ugovori doplata razlike u novcu u roku do 20 dana od dana zaključenja ugovora.

Predlog odluke, odnosno odluka o pribavljanju nepokretnosti iz stava 1. ovog člana mora da sadrži obrazloženje iz koga se može utvrditi postojanje okolnosti iz stava 1. tačka 3. ovog člana.

Nepokretnosti u javnoj svojini mogu se otuđiti iz javne svojine neposrednom pogodbom, ali ne ispod, od strane nadležnog organa, odnosno komisije o utvrđivanju tržišne vrednosti nepokretnosti i visine zakupnine, procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje, uz posebno obrazloženje razloga opravdanosti i celishodnosti otuđenja i razloga zbog kojih se otuđenje ne bi moglo realizovati javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda.

Pošto Gradsko veće donese predlog odluke da se nepokretnost pribavi u javnu svojinu, odnosno otuđi iz javne svojine neposrednom pogodbom, komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe po okončanom postupku neposredne pogodbe zapisnik sa odgovarajućim predlogom, dostavlja Skupštini grada Pirota.

Rešenje o predlogu komisije o utvrđivanju tržišne vrednosti nepokretnosti i visine zakupnine u pogledu pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu, odnosno otuđenja nepokretnosti iz javne svojine, nakon sprovedenog postupka neposredne pogodbe, donosi Skupština grada Pirota.

Član 20

U slučaju pribavljanja putem razmene nepokretnosti u javnoj svojini sa investitorom izgradnje objekata kada je Grad nosilac prava javne svojine na zgradama, odnosno njihovim posebnim delovima, koji su predviđeni za rušenje, u cilju privođenja lokacije planiranoj nameni, shodno se primenjuju kriterijumi iz Zakona i Uredbe.

DAVANJE U ZAKUP NEPOKRETNOSTI U JAVNOJ SVOJINI

Član 21

Nepokretne stvari u javnoj svojini daju se u zakup u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda putem javnog oglašavanja, a izuzetno neposrednom pogodbom u slučajevima utvrđenim zakonom i ovom uredbom.

Postupak davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini sprovodi komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe i visine zakupnine koju obrazuje Skupština grada Pirota.

Postupak davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini sprovodi komisija iz stav 2. ovog člana.

Nepokretnosti u javnoj svojini ne mogu se davati u podzakup.

Ugovor zaključen protivno odredbama ovog člana ništav je.

Član 22

Nakon donošenja odluke o davanju u zakup nepokretnosti u javnoj svojini, komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini.

Oglas iz stava 1. ovog člana, koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja, sadrži kriterijume shodno Uredbi.

Član 23

Odluku o davanju u zakup nepokretnosti putem javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, donosi Skupština opštine Pirot, na predlog Opštinskog veća, a koji predlog se prethodno dostavlja na mišljenje opštinskom javnom pravobranilaštvu.

Član 24

Prijava, odnosno ponuda koja se dostavlja obavezno sadrži: dokaz o uplati depozita, iznos zakupnine koja se nudi, za fizička lica: ime i prezime, adresu, broj lične karte, jedinstveni matični broj građana, za preduzetnike: ime i prezime preduzetnika, adresu, broj lične karte, jedinstveni broj građana, naziv radnje, matični broj, za pravna lica: naziv i sedište, kopiju rešenja o upisu pravnog lica u registar kod nadležnog organa, kao i punomoćje za lice koje zastupa podnosioca prijave.

Podnosioci neblagovremene ili nepotpune prijave, odnosno ponude ne mogu učestvovati u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, a nepotpune ili neblagovremene prijave, odnosno ponude se odbacuju.

Član 25

Postupak javnog nadmetanja smatra se uspelim i u slučaju dostavljanja jedne ispravne prijave za učešće kojom se podnosilac prijave registruje i prisustvuje javnom nadmetanju i proglašava zakupcem, ako prihvati početnu visinu zakupnine po kojoj se nepokretnost može dati u zakup.

Ukoliko podnosilac prijave ne prihvati početnu visinu zakupnine, gubi pravo na vraćanje depozita.

Postupak prikupljanja pismenih ponuda sprovešće se ako se prijavi najmanje jedan učesnik.

Član 26

Izbor najpovoljnijeg ponuđača vrši se primenom kriterijuma visine ponuđene zakupnine.

Ukoliko u postupku dva ili više ponuđača ponude isti iznos zakupnine, komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe zadržava pravo da izbor najpovoljnijeg ponuđača izvrši po slobodnom uverenju.

Član 27

Nepokretnosti u javnoj svojini mogu se izuzetno, dati u zakup i van postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, u slučajevima određenim Zakonom i Uredbom.

Odluku o davanju u zakup nepokretnosti iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada Pirota, na obrazložen predlog komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe.

Član 28

Poslovni prostor u javnoj svojini daje se u zakup radi sticanja prihoda, polazeći od procenjene tržišne visine zakupnine utvrđene na osnovu opštih akata Grada kojima se uređuje zakupnina za poslovni prostor, a prema lokaciji poslovnog prostora, kako u pogledu utvrđivanja početne visine zakupnine, tako i u pogledu razvrstavanja lokacija po zonama i delatnostima.

U slučaju da nije donet opšti akt Grada iz stava 1. ovog člana, procenu tržišne visine zakupnine utvrdiće Komisija za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta, zakupa i nepokretnosti u javnoj svojini grada Pirota.

Visina zakupnine za ostale nepokretnosti u javnoj svojini utvrđuje se u skladu sa posebnim propisima.

Član 29

Zakupac ne može vršiti adaptaciju poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti zakupodavca.

Svi troškovi adaptacije zakupljene nepokretnosti izvršene u skladu sa stavom 1. ovog člana padaju na teret zakupca.

Član 30

Zakupodavac može po zahtevu zakupca odobriti izvođenje radova koji imaju karakter investicionog održavanja na zakupljenoj nepokretnosti, prema uobičajenim standardima i važećim propisima u oblasti građevinarstva.

Izveštaj o postojećem stanju nepokretnosti, sa opisom, predmerom i predračunom planiranih radova, treba da izradi ovlašćeni sudski veštak odgovarajuće struke, odnosno ovlašćena organizacija, sa kojim zakupodavac treba da zaključi ugovor o poslovnoj saradnji, s tim da troškove izrade ove dokumentacije snosi zakupac.

Zakupac je u obavezi da se tokom izvođenja radova odobrenih od strane zakupodavca, u postupku opisanom u stavu 2. ovog člana, pridržava odobrenog opisa, predmera i predračuna, kao i da u slučaju odstupanja od odobrenih radova na investicionom održavanju poslovnog prostora u svakom pojedinačnom slučaju od zakupodavca traži odobrenje za to odstupanje.

Radovi na investicionom održavanju izvršeni suprotno stavu 3. ovog člana, kao i radovi koji prevazilaze uobičajene standarde za tu vrstu radova, neće se priznati zakupcu.

Nakon izvođenja radova uz saglasnost zakupodavca na način i u postupku opisanom u ovom članu, zakupac je u obavezi da zakupodavcu podnese zahtev za priznavanje troškova investicionog održavanja poslovnog prostora, uz koji se kao dokaz dostavljaju računi, s tim da iznos uloženih sredstava mora biti verifikovan od strane ovlašćenog veštaka, odnosno organizacije, koja će proceniti vrednost, kvalitet i standard izvedenih radova i ukupnog stanja nepokretnosti, u odnosu na izveštaj o postojećem stanju, opis, predmer i predračun planiranih radova odobrenih od strane zakupodavca.

Zakupac koji je uz saglasnost zakupodavca u investiciono održavanje u poslovni prostor, u smislu ovog člana, uložio sopstvena sredstva, ima pravo na umanjenje zakupnine u iznosu od najviše 50% od mesečne zakupnine, za period koji odgovara visini uloženih sredstava, bez mogućnosti priznavanja svojinskih prava na poslovnom prostoru po osnovu ulaganja sredstava.

Izuzetno od stava 6. ovog člana, a na osnovu posebno obrazložene odluke Skupštine grada Pirota, iznos zakupnine može biti umanjen i za veći procenat.

Član 31

Korisnik nepokretnosti u javnoj svojini koji nije nosilac prava javne svojine u obavezi je da nosiocu prava javne svojine dostavi podatke o sprovedenom postupku davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini, u roku od osam dana po okončanju postupka.

Član 32

O toku postupka javnog nadmetanja, odnosno otvaranja prispelih ponuda, komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe vodi zapisnik, koji zajedno sa predlogom za izbor najpovoljnijeg ponuđača dostavlja Skupštini grada Pirota, koja donosi rešenje o davanju u zakup nepokretnosti, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva grada Pirota.

Administrativne i tehničke poslove za potrebe komisije u postupku davanja u zakup nepokretnosti obavlja organ Gradske uprave za imovinsko pravne poslove.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana nezadovoljna stranka i Gradsko pravobranilaštvo grada Pirota mogu da pokrenu spor u roku od 30 (trideset) dana od dana dostavljanja rešenja, u skladu sa pozitivno pravnim propisima.

Ugovor o zakupu nepokretnosti sa izabranim najpovoljnijim podnosiocem prijave, odnosno ponude, zaključuje Gradonačelnik grada Pirota, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranioca grada Pirota.

Nacrt ugovora iz stava 4. ovog člana izrađuje organ Gradske uprave za imovinsko pravne poslove.

SASTAV I NAČIN RADA KOMISIJA

Član 33

Komisija za otuđenje i pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu i davanje građevinskog zemljišta u zakup, je u stalnom sastavu i ima pet članova, predsednika i četiri člana, koju imenuje rešenjem Skupština grada Pirota. Mandat komisije traje 4 godine.

Komisija za otuđenje i pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu i davanje građevinskog zemljišta u zakup radi i odlučuje u punom sastavu, a može i većinom glasova od broja prisutnih članova komisije. U slučaju sprečenosti predsednika Komisije za otuđenje i pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu i davanje građevinskog zemljišta u zakup, predsednik komisije pismeno ovlašćuje člana Komisije da rukovodi radom Komisije.

Komisija za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta, zakupa i nepokretnosti u javnoj svojini grada Pirota je u stalnom sastavu i tri člana, predsednika i dva člana, koja moraju biti lica građevinsko-arhitektonske struke, a koju imenuje rešenjem Gradonačelnik grada Pirota. Mandat komisije traje 4 godine.

Komisija za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta, zakupa i nepokretnosti u javnoj svojini grada Pirota radi i odlučuje u punom sastavu, te za punopravno odlučivanje je potrebno prisustvo svih članova Komisije za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta, zakupa i nepokretnosti u javnoj svojini grada Pirota.

Tržišna vrednost nepokretnosti ne može biti niža ispod od procenjene tržišne vrednosti od strane poreskog ili drugog nadležnog organa.

Administrativne i tehničke poslove za potrebe komisija obavlja organ Gradske uprave za imovinsko pravne poslove.

Za rad Komisije za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta, zakupa i nepokretnosti u javnoj svojini grada Pirota i Komisije za otuđenje i pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu i davanje građevinskog zemljišta u zakup je potrebno obezbediti sredstva u budžetu.

Član 34

Rok za podnošenje prijave za javno nadmetanje, odnosno dostavljanje pismenih ponuda, ne može biti kraći od 8 dana od dana javnog oglašavanja.

Prijava, odnosno ponuda, se podnosi Komisiji o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe u zatvorenoj koverti sa jasnom naznakom na koju se nepokretnost odnosi. Na poleđini koverte navodi se naziv podnosioca prijave, odnosno ponude sa adresom i kontakt telefonom. Prijava, odnosno ponuda podneta u otvorenoj koverti ili bez jasne naznake na koju se nepokretnost odnosi smatraće se neurednom, odnosno nepotpunom i kao takva biće odbačena.

Prijava, odnosno ponuda je neblagovremena ako je podneta po isteku roka označenog u oglasu.

Prijava, odnosno ponuda se smatra nepotpunom ako nema propisanu obaveznu sadržinu, ako nisu priložene sve tražene isprave, odnosno ako ne sadrži sve podatke i dokaze predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno oglasu.

Član 35

Postupak javnog nadmetanja radi davanja u zakup počinje tako što Komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe prvo proverava identitet podnosilaca urednih prijava ili njihovih ovlašćenih punomoćnika, utvrđuje listu učesnika javnog nadmetanja, utvrđuje ko je sve stekao status učesnika, proverava verodostojnost ovlašćenja punomoćnika.

Ukoliko nisu ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana Komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe će proglasiti javno nadmetanje neuspelim i isto ponoviti u roku od 30 dana.

Predsednik Komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe objavljuje početak javnog nadmetanja i navodi nepokretnost koja je predmet javnog nadmetanja i početni iznos zakupnine.

Potom predsednik Komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe pita da li ima zainteresovanih učesnika za nepokretnost koja je predmet javnog nadmetanja i ko nudi početni iznos zakupnine.

Predsednik Komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe pita učesnike javnog nadmetanja da li neko nudi veći iznos zakupnine. Postupak se ponavlja sve dok ima učesnika javnog nadmetanja koji nudi veći iznos zakupnine.

Kada na treći poziv predsednika Komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe niko od prisutnih učesnika ne ponudi veći iznos zakupnine od poslednje date ponude. Komisija o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe zapisnički konstatuje koja je najpovoljnija ponuda i predsednik potom objavljuje da je nadmetanje za predmetnu nepokretnost završeno.

Predsednik Komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe će objaviti da je javno nadmetanje završeno za predmetnu nepokretnost i kada i posle njegovog trećeg poziva na nadmetanje niko od prisutnih učesnika ne ponudi ni početni iznos zakupnine odnosno početnu cenu zemljišta.

Po objavljivanju završetka javnog nadmetanja ne mogu se podneti naknadne ponude.

Član 36

O početku, toku i završetku postupka, sastavlja se zapisnik koji sadrži:

1. spisak učesnika sa ponuđenim iznosom zakupnine

2. dan i čas otpočinjanja javnog nadmetanja

3. sastav komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe

4. početni iznos zakupnine za svaku predmetnu nepokretnost posebno

5. vreme završetka postupka javnog nadmetanja

6. primedbe na tok nadmetanja ako ih je bilo

7. ostale podatke od značaja za rad Komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe.

Zapisnik potpisuju predsednik, članovi Komisije o pribavljanju, raspolaganju nepokretnostima i sprovođenju postupka neposredne pogodbe i zapisničar.

Odredbe od člana 34. do člana 37. ove odluke se shodno primenjuju i u postupku pribavljanja i otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada u postupku javnog nadmetanja.

Član 37

Na ostala pitanja u pogledu sastava i rada komisije, koja nisu uređena ovom odlukom, shodno se primenjuju odgovarajuće odredbe Zakona i Uredbe.

EVIDENCIJA NEPOKRETNOSTI

Član 38

Evidenciju o nepokretnosti u javnoj svojini Grada, kao i o davanju nepokretnosti u zakup, vodi organ gradske uprave za imovinsko pravne poslove.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Na pitanja iz oblasti pribavljanja i raspolaganja nepokretnosti u javnoj svojini grada Pirota koja nisu uređena ovom odlukom primenjivaće se odredbe Zakona o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon i 108/2016) i Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Sl. glasnik RS", br. 24/2012, 48/2015 i 99/2015), Zakona o obligacionim odnosima ("Sl. list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - odluka USJ i 57/89, "Sl. list SRJ", br. 31/93 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja) i Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014 i 145/2014).

Član 40

Postupci započeti pre stupanja na snagu ove odluke, okončaće se po odredbama ove Odluke.

Član 41

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini ("Službeni list Grada Niša" 88/2013).

Član 42

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".