PRAVILNIK

O NAČINU ODUZIMANJA I VRAĆANJA ZADRŽANOG SLUŽBENOG ORUŽJA I MUNICIJE, SLUŽBENE ZNAČKE I SLUŽBENE LEGITIMACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 54/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način oduzimanja i vraćanja zadržanog službenog oružja i municije, službene značke i službene legitimacije policijskom službeniku, po nastupanju i prestanku razloga za privremenu sprečenost za rad zbog bolesti iz grupe duševnih bolesti i poremećaja.

Član 2

Pod pojmom bolesti iz grupe duševnih bolesti i poremećaja, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se bolesti propisane Međunarodnom klasifikacijom bolesti - MKB 10, koje obuhvataju bolesti sa šifrom F00 - F99, (u daljem tekstu: duševne bolesti i poremećaji ponašanja).

Član 3

Policijski službenik kome je na lekarskom pregledu odlukom nadležne zdravstvene ustanove utvrđena privremena sprečenost za rad zbog bolesti iz grupe duševnih bolesti i poremećaja ponašanja, dužan je da bez odlaganja, službeno oružje i municiju, službenu značku i službenu legitimaciju preda neposrednom rukovodiocu.

Član 4

Ako policijski službenik ne postupi u skladu sa članom 3. ovog pravilnika, neposredni rukovodilac je, odmah po saznanju za privremenu sprečenost za rad zbog bolesti iz člana 2. ovog pravilnika, dužan da stupi u kontakt sa policijskim službenikom i obavesti ga o mestu i vremenu oduzimanja službenog oružja i municije, službene značke i službene legitimacije.

Neposredni rukovodilac preduzeće, u skladu sa zakonom, sve potrebne mere radi oduzimanja službenog oružja i municije, službene značke i službene legitimacije i po potrebi angažovati i policijske službenike iz svoje organizacione jedinice, a ako smatra neophodnim, preduzeti mere radi angažovanja zaposlenih i iz drugih organizacionih jedinica (psihologe i druga stručna lica), radi sprovođenja mera bez rizika po bezbednost policijskih službenika i drugih lica.

Član 5

Neposredni rukovodilac koji je od policijskog službenika preuzeo, oduzeo, odnosno vratio policijskom službeniku službeno oružje i municiju, službenu značku i službenu legitimaciju dužan je da o tome izda potvrdu.

Član 6

Službeno oružje i municija, službena značka i službena legitimacija koje su preuzete, odnosno oduzete od policijskog službenika, čuvaće se u prostoriji namenjenoj za skladištenje, odnosno čuvanje službenog oružja i municije, odnosno na mestu bezbednom za čuvanje službenog oružja i municije, službene značke i službene legitimacije.

Član 7

O prestanku privremene sprečenosti za rad policijski službenik je dužan da odmah obavesti neposrednog rukovodioca.

Ako je u izveštaju nadležne zdravstvene ustanove o privremenoj sprečenosti za rad, privremena sprečenost za rad zaključena zbog prestanka bolesti iz grupe duševnih bolesti i poremećaja ponašanja koja nosi šifru F15.1-4; F17.1-4; F32.0; F430; F43.2; F45 0-9; F480; F50.0-9; F52.0-9 i F54 neposredni rukovodilac će, na dan početka rada, policijskom službeniku vratiti službeno oružje i municiju, službenu značku i službenu legitimaciju.

Član 8

Ako je u izveštaju nadležne zdravstvene ustanove privremena sprečenost za rad, zaključena zbog bolesti iz grupe duševnih bolesti i poremećaja ponašanja, koja nije navedena u članu 7. stav 2. ovog pravilnika, neposredni rukovodilac će danom početka rada policijskog službenika inicirati postupak njegovog upućivanja na vanredni lekarski pregled i ocenu radne sposobnosti i predlog dostaviti organizacionoj jedinici Ministarstva nadležnoj za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu.

Po okončanju postupka iz stava 1. ovog člana, neposredni rukovodilac postupa u skladu sa izveštajem nadležne zdravstvene ustanove.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".