PRAVILNIK

O KRIMINALISTIČKO-FORENZIČKOJ REGISTRACIJI, UZIMANJU DRUGIH UZORAKA I KRIMINALISTIČKO-FORENZIČKIM VEŠTAČENJIMA I ANALIZAMA

("Sl. glasnik RS", br. 54/2017)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se bliži način postupanja policijskih službenika prilikom kriminalističko-forenzičke registracije, uzimanja drugih uzoraka, kriminalističko-forenzičkih veštačenja i analiza i drugih dokaznih radnji, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i drugim zakonima i propisima.

II NAČIN OBAVLJANJA POLICIJSKIH POSLOVA OD STRANE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Kriminalističko-forenzička registracija

Član 2

Forenzička registracija je radnja koja se vrši na osnovu naredbe javnog tužioca ili suda.

Član 3

Forenzička registracija se vrši od strane stručnih lica forenzičke struke u područnim policijskim upravama i policijskim stanicama, unosom u odgovarajući sistem za automatsku obradu podataka.

Ukoliko ne postoje tehničke mogućnosti, forenzička registracija se obavlja na tehnički utvrđenim obrascima i materijalima za registraciju, primenom klasičnih metoda daktiloskopiranja putem boje i hitnim slanjem kompleta nadležnoj organizacionoj jedinici za forenziku u sedištu Direkcije policije (u daljem tekstu: nadležna služba) radi unosa u sistem iz stava 1. ovog člana.

Nadležna služba obaveštava organizacionu jedinicu za forenziku u područnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici o unosu u sistem i dodatnim informacijama u vezi sa registracijom.

Uzimanje drugih uzoraka

Član 4

Radi otklanjanja sumnje o povezanosti sa krivičnim delom (tzv. eliminacije), od oštećenog ili drugog lica zatečenog na mestu krivičnog dela mogu se i bez pristanka uzeti otisci papilarnih linija i delova tela i bukalni bris, samo uz odgovarajuću naredbu nadležnog tužilaštva ili suda.

Naredbu pribavlja rukovodilac uviđajne ekipe, a sprovodi je stručno lice forenzičke struke.

Uzimanje uzoraka biološkog porekla

Član 5

Od strane stručnog lica forenzičke struke ili policijskog službenika koji obrađuje krivični predmet, uz pomoć tehničkih uređaja, može se i bez pisane naredbe nadležnog organa, od okrivljenog, oštećenog, svedoka ili drugog lica, a radi utvrđivanja činjenica u postupku, uzeti uzorak glasa ili rukopisa radi upoređivanja.

Nakon izvršenih mera i radnji iz stava 1. ovog člana, dalje se postupa u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Uzimanje uzoraka za forenzičko-genetičku analizu

Član 6

Uzimanje uzoraka za forenzičko-genetičku analizu lica preduzima stručno lice forenzičke struke radi otkrivanja učinioca krivičnog dela ili utvrđivanja drugih činjenica u postupku, uz odgovarajuću naredbu nadležnog tužilaštva ili suda, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Kriminalističko-forenzička veštačenja i analize

Član 7

Policijski službenici prilikom kriminalističko-forenzičkog veštačenja i analize postupaju u cilju utvrđivanja objektivnog činjeničnog stanja i obezbeđivanja materijalnih dokaza za potrebe sudskog postupka.

Kriminalističko-forenzička veštačenja pismenom naredbom nalaže organ postupka, u skladu sa zakonom.

Nakon završenog kriminalističko-forenzičkog veštačenja, policijski službenik sačinjava zapisnik o veštačenju.

Rezultat kriminalističko-forenzičke analize se prilaže u formi izveštaja, ukoliko je vršena samostalno, odnosno u formi nalaza, ukoliko predstavlja deo veštačenja.

Kod složenijih kriminalističko-forenzičkih veštačenja, koje obavlja isključivo nadležna organizaciona jedinica za forenziku u sedištu Direkcije policije, rukovodilac ove jedinice ili lice koje on ovlasti, formiraće komisiju sastavljenu od najmanje dva člana, koji će ovo veštačenje izvršiti i gde jedan od članova komisije može biti i policijski službenik određene područne policijske uprave, u skladu sa svojim kompetencijama.

Druge mere i radnje

Član 8

U cilju otkrivanja i obezbeđenja tragova krivičnog dela i predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku, stručna lica forenzičke struke preduzeće i druge mere i radnje zasnovane na zakonu, i to:

1) postavljanje kriminalističko-tehničkih (forenzičkih) klopki;

2) uzimanje uzoraka NN leševa i lica koja ne mogu ili neće da daju podatke o sebi, radi njihove identifikacije;

3) uočavanje drugih materijalnih dokaza na ispitivanim uzorcima ili mestu izvršenja krivičnog dela i nastanka posledice krivičnog dela za potrebe drugih vrsta veštačenja;

4) izazivanje latentnih tragova svih vrsta na predmetima, objektima i sredstvima izvršenja krivičnih dela;

5) fotografisanje materijalnih dokaza, koji se, osim obrade - uviđaja na mestu događaja, uviđaja nad licem ili nad predmetom, koristi i kod antropometrijske identifikacije preko fotografije i upoređivanja otisaka delova tela, kao i preduzimanja drugih mera i radnji iz tač. 1)-4) ovog stava.

O svim preduzetim merama i radnjama iz stava 1. ovog člana sačiniće se zapisnik ili službena beleška i obavestiti nadležni organ postupka, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".