KODEKS
PONAŠANJA ZAPOSLENIH U ORGANIMA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 26/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet kodeksa

Član 1

Ovim kodeksom propisuje se skup pravila ponašanja kojih se pri obavljanju poslova iz svog delokruga moraju pridržavati zaposleni, postavljena i izabrana lica u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama Grada Novog Sada (u daljem tekstu: organi Grada).

Član 2

Imenice u muškom rodu koje u ovom kodeksu označavaju zaposlene, te postavljena i izabrana lica podrazumevaju i ženski pol.

Cilj kodeksa

Član 3

Cilj donošenja kodeksa jeste utvrđivanje pravila ponašanja na koje se obavezuju zaposleni, postavljena i izabrana lica u skladu sa pravnim aktima i etičkim principima, kao i upoznavanje javnosti sa ovim pravilima, radi uspostavljanja odnosa trajnog poverenja građana prema organima Grada.

II OPŠTI PRINCIPI I PRAVILA KODEKSA

Zaštita javnog interesa i zakonitost rada

Član 4

Zaposleni, postavljena i izabrana lica pri obavljanju poslova iz delokruga organa Grada, a naročito u postupcima u kojima se odluke donose na osnovu diskrecionog ovlašćenja, dužni su da štite javni interes i da postupaju u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim propisima i opštim aktima.

Javnost rada

Član 5

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da omoguće javnosti pristup informacijama od javnog značaja iz delokruga svog rada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i da prilikom obaveštavanja javnosti obezbede zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa zakonom.

Postupanje sa informacijama i odnos sa sredstvima javnog informisanja

Član 6

U vršenju svojih poslova zaposleni ne mogu zahtevati pristup informacijama koje im nisu potrebne za obavljanje poslova, a informacije koje su im dostupne koristi na propisani način.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju neovlašćeno da saopštavaju i šire informacije do kojih su došli u obavljanju svojih poslova.

U obavljanju privatnih poslova zaposleni ne smeju da koriste informacije koje su im službeno dostupne radi sticanja pogodnosti za sebe ili s njima povezanih lica.

Izjave za javnost u vezi sa poslovanjem organa Grada daje isključivo starešina organa Grada ili lice koje on ovlasti.

Prilikom davanja izjave starešini organa Grada ne sme da iznosi lične podatke iz evidencije koje se vode o drugim zaposlenim, postavljenim i izabranim licima, osim u zakonom predviđenom slučaju.

U cilju zaštite podataka do kojih dolaze u svom radu, zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da se ponašaju u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Odgovornost, nepristrasnost i politička neutralnost

Član 7

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da odgovorno, profesionalno, blagovremeno, u skladu s pravilima struke, nepristrasno i politički neutralno izvršavaju svoje radne obaveze.

U službenim prostorijama organa Grada zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju da nose i ističu obeležja političkih stranaka, niti njihov propagandni materijal.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju da vrše političku propagandu.

Zabrana diskriminacije

Član 8

Zabranjeno je povlašćivanje ili uskraćivanje zaposlenih, postavljenih i izabranih lica u njihovim pravima ili obavezama, posebno zbog rasne, verske, polne, nacionalne, političke pripadnosti ili zbog nekog drugog ličnog svojstva.

Zabrana zlostavljanja

Član 9

Zabranjen je bilo koji vid zlostavljanja na radu i u vezi sa radom, uključujući i slučajeve seksualnog uznemiravanja, kao i zloupotreba prava na zaštitu od zlostavljanja u skladu sa zakonom.

Zaštita ugleda organa Grada i ličnog ugleda

Član 10

Zaposleni, postavljena i izabrana lica pri obavljanju poslova iz delokruga organa Grada, dužni su da postupaju na način na koji se ne umanjuje ugled organa Grada, niti njihov lični ugled i dostojanstvo.

Sprečavanje sukoba interesa

Član 11

Pri obavljanju svojih poslova, zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju dozvoliti da njihov privatni interes i interes drugih lica dođe u sukob s javnim interesom.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da izbegnu sukob interesa, bez obzira na to da li je on stvaran, potencijalan ili prividan i da preduzmu mere predviđene zakonom radi izbegavanja sukoba interesa.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju da obavljaju bilo kakvu aktivnost, niti da prihvate bilo kakav posao ili funkciju, plaćenu ili neplaćenu, koja je nespojiva sa poslom koji obavljaju.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica će na zahtev starešine organa Grada dati obrazloženu izjavu o aktivnostima ili funkcijama, plaćenim ili neplaćenim, koje bi mogle da ugroze adekvatno obavljanje njihovih dužnosti.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica u slučajevima sumnje u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koje oni ili sa njima povezana lica imaju, dužni su da obaveste starešinu organa Grada.

Sprečavanje sukoba interesa pri stupanju na rad

Član 12

Rukovodilac nadležan za vođenje ljudskih resursa, odnosno lice koje on ovlasti, dužan je da lice koje se prima u radni odnos, pre stupanja na rad, upozna sa zakonom predviđenim ograničenjima i zabranama koje imaju za cilj sprečavanje sukoba interesa.

Zabrana primanja poklona

Član 13

Zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju da traže, niti da prime, odnosno da dozvole drugom licu da u njihovo ime ili za njihovu korist primi poklon (novac, stvar, pravo ili uslugu bez odgovarajuće nadoknade ili svaku drugu korist) od lica koje ostvaruje neko pravo pred tim organom, a koji mogu uticati na njihovo odlučivanje i profesionalan pristup u određenoj stvari, ili se mogu smatrati naknadom za rad.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica kojima je ponuđen poklon ili neka druga korist dužni su da ga odbiju, te da o tome obaveste starešinu organa Grada.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica mogu, izuzetno, da prime prigodan i protokolaran poklon, u skladu sa zakonom.

Ako su zaposleni, postavljeno ili izabrano lice u nedoumici da li se ponuđeni poklon može smatrati prigodnim poklonom manje vrednosti dužni su da o tome zatraže mišljenje od starešine organa Grada.

Dužnost obaveštavanja o sumnji postojanja korupcije

Član 14

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da u pisanoj formi obaveste starešinu organa Grada ukoliko saznaju da je u radu drugog zaposlenog, postavljenog i izabranog lica izvršena radnja korupcije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana zaposleni i postavljena lica uživaju zaštitu u skladu sa zakonom.

Zabrana zloupotrebe ovlašćenja

Član 15

Zaposlenima, postavljenim i izabranim licima zabranjeno je da zloupotrebljavaju data ovlašćenja u postupanju prema građanima i saradnicima radi zadovoljavanja ličnog interesa ili interesa s njim povezanih lica, u skladu sa zakonom.

Pri obavljanju privatnih poslova, zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju koristiti službene oznake ili autoritet svog radnog mesta.

Prijavljivanje interesa u vezi sa odlukom organa Grada

Član 16

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da neposredno pretpostavljenog, odnosno nadležni organ, u pisanoj formi obaveste o svakom interesu koji oni ili s njima povezana lica mogu imati u vezi sa odlukom organa Grada u čijem donošenju učestvuju, radi odlučivanja o njihovom izuzeću.

Poštovanje radnog vremena

Član 17

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da poštuju propisano radno vreme.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da koriste identifikacionu legitimaciju, u skladu sa odlukom koja reguliše njenu upotrebu.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju da napuste radno mesto bez odobrenja starešine organa Grada, kao ni da obavljaju privatne poslove u toku radnog vremena.

Starešina organa Grada je u obavezi da evidentira sve zaposlene kojima je dao odobrenje za napuštanje radnog mesta, kao i one koji su po nalogu izašli da izvrše poverene poslove.

Upotreba poverene imovine

Član 18

Zaposleni, postavljena i izabrana lica treba da sa dužnom pažnjom koriste imovinu i sredstva koja su im poverena radi obavljanja njihovih poslova, namenski i ekonomično i ne smeju ih koristiti radi ostvarivanja ličnog interesa ili obavljanja drugih protivpravnih aktivnosti.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da čuvaju imovinu od oštećenja, uništenja ili zloupotrebe.

Postupanje suprotno odredbama ovog člana povlači za sobom materijalnu odgovornost u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Čuvanje službene tajne

Član 19

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da čuvaju službenu ili drugu tajnu u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Međusobni odnosi zaposlenih, postavljenih i izabranih lica

Član 20

Međusobni odnosi zaposlenih, postavljenih i izabranih lica zasnivaju se na uzajamnom poštovanju, poverenju, saradnji, pristojnosti i toleranciji.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužna su da u kontaktu sa saradnicima i pretpostavljenima vode računa da svojim postupcima i ponašanjem ne vređaju njihovo dostojanstvo ili da ih diskriminišu po bilo kom osnovu.

Dužnost obaveštavanja starešine organa Grada

Član 21

Zaposleni i postavljena lica dužni su da obaveste starešinu organa Grada ako im je naloženo da obave neku radnju koja je u suprotnosti sa zakonom ili drugim propisom, koja nije moralna, odnosno koja je na bilo koji način u suprotnosti s pravilima ovog kodeksa.

Zaposleni i postavljena lica dužni su da obaveste starešinu organa Grada ako imaju saznanja da je drugi zaposleni prekršio propise i pravila utvrđena ovim kodeksom ili ako im je naloženo da obave neku radnju koja je u suprotnosti sa zakonom ili drugim propisom, koja nije moralna, odnosno koja je na bilo koji način u suprotnosti s pravilima ovog kodeksa.

Posredovanje (medijacija)

Član 22

Ukoliko dođe do spornih odnosa između zaposlenih, postavljenih i izabranih lica, oni se mogu rešiti pregovaranjem, uz pomoć posrednika (medijatora), u skladu sa zakonom.

Odnos zaposlenih, postavljenih i izabranih lica prema građanima

Član 23

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da postupaju jednako prema svim građanima, bez povlašćivanja ili uskraćivanja u njihovim pravima ili obavezama, posebno zbog rasne, verske, polne, nacionalne, političke pripadnosti ili zbog nekog drugog ličnog svojstva i da svima obezbede jednaku pravnu zaštitu u ostvarivanju njihovih prava i interesa.

Diskriminacijom se ne smatra primena afirmativnih mera u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim propisima i opštim aktima.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da postupaju s posebnom pažnjom prema osobama sa invaliditetom.

Zaposlena, postavljena i izabrana lica u svom radu obezbeđuju službenu upotrebu jezika i pisama, u skladu sa zakonom i drugim propisima i opštim aktima.

Lični izgled

Član 24

Zaposleni, postavljena i izabrana lica u toku radnog vremena treba da budu prikladno odeveni, dajući prednost poslovnom stilu oblačenja, izbegavajući nepristojnu i provokativnu odeću, a naročito u situacijama kada predstavljaju organe Grada pred drugim organima i građanima.

Zaposleno, postavljeno i izabrano lice koje je neprikladno odeveno, na predlog neposrednog rukovodioca, starešina organa Grada će upozoriti na obavezu poštovanja ovog kodeksa u pogledu odevanja na radnom mestu i na mogućnost pokretanja disciplinskog postupka u slučaju ponovljene povrede kodeksa.

Zabrana korišćenja alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci

Član 25

Zaposleni, postavljena i izabrana lica u toku radnog vremena ne smeju da koriste alkoholna pića i druge psihoaktivne supstance čije korišćenje onemogućava kvalitetno obavljanje posla i narušava ugled organa Grada i radnu disciplinu.

Na zahtev starešine organa Grada, zaposleni i postavljena lica dužna su da se u toku radnog vremena podvrgnu alko-testu.

Korišćenje interneta

Član 26

Zaposleni, postavljena i izabrana lica upotrebom interneta ne mogu ugrožavati interese, integritet i sigurnost računarske mreže instalirane u organima Grada.

Nenamenskim i neprihvatljivim korišćenjem interneta smatra se instaliranje, distribucija, prenos i upotreba nelicenciranih piratskih softvera, narušavanje sigurnosti i remećenje internet komunikacija, korišćenje destruktivnih i opstruktivnih programa.

Za instalaciju mrežnih uređaja, softvera i drugih programa u organima Grada nadležno je isključivo lice zaduženo za informacione tehnologije, a po odobrenju starešine organa Grada.

III PRIDRŽAVANJE ODREDABA KODEKSA I JAVNOST KODEKSA

Pridržavanje odredaba Kodeksa

Član 27

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužna su da se pridržavaju odredaba ovog kodeksa.

Ponašanje zaposlenih, postavljenih ili izabranih lica suprotno odredbama ovog kodeksa predstavlja lakšu povredu radne dužnosti, osim ako je zakonom određeno kao teža povreda radne dužnosti.

Svi zaposleni u organima Grada i lica koja prvi put zasnivaju radni odnos u organima Grada potvrdiće davanjem pisanih izjava da su upoznati sa pravilima ponašanja iz ovog kodeksa.

Izjava iz stava 3. ovog člana čini sastavni deo personalnog dosijea zaposlenog.

Za sprovođenje ovog kodeksa odgovoran je starešina organa Grada.

Pravo pritužbe zbog kršenja Kodeksa

Član 28

Građani se zbog povrede ovog kodeksa mogu pritužbom obratiti starešini organa Grada i Zaštitniku građana.

Zaštitnik građana svojim odlukama, stavovima, mišljenjima, preporukama i drugim aktima stvara praksu od značaja za primenu ovog kodeksa i unapređenje poštovanja prava građana na dobru upravu.

Javnost Kodeksa

Član 29

Kodeks se ističe na oglasnoj tabli u organima Grada.

Kodeks se objavljuje na internet stranici Grada Novog Sada.

Stupanje na snagu

Član 30

Ovaj kodeks stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".