ODLUKA

O FORMIRANJU, ORGANIZACIJI I OPREMANJU JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 15/2017)

Član 1

Ovom Odlukom formira se Jedinica civilne zaštite opšte namene (u daljem tekstu: Jedinica) na teritoriji Grada Zrenjanina, za izvršavanje mera i zadataka civilne zaštite u vanrednim i drugim situacijama, izazvanih elementarnim nepogodama i drugim nesrećama, uključujući i posledice ratnih i drugih dejstava, utvrđuje način popune, veličina jedinice, unutrašnja organizacija, obučavanje, opremanje, rukovođenje i mobilizacija.

Član 2

Grad Zrenjanin obrazuje Jedinicu, oprema je i osposobljava kao operativnu snagu za izvršenje obimnijih, jednostavnijih i manje složenih zadataka i aktivnosti zaštite i spasavanja.

Područje na kojem jedinica reaguje je teritorija grada Zrenjanina odnosno teritorija druge lokalne samouprave u skladu sa potpisanim dokumentima (Protokoli, Memorandumi) koji definišu regionalnu saradnju u oblasti vanrednih situacija.

Član 3

Popuna Jedinice civilne zaštite opšte namene izvršiće se iz redova zaposlenih, starosti od 18 do 60 godina (muškarci) i od 18 do 55 godina (žene), u organima Grada, preduzećima i drugim pravnim licima čiji je osnivač grad Zrenjanin, uz saglasnost nadležnog rukovodioca, koji dobrovoljno žele da budu angažovani na poslovima civilne zaštite u okviru aktivnosti koje će sprovoditi Jedinica.

Zaposleni koji dobrovoljno žele da budu angažovani daju potpisanu Izjavu o dobrovoljnosti za obavljanje poslova civilne zaštite.

Član 4

Zdravstvenu sposobnost kandidata za angažovanje u Jedinici civilne zaštite utvrđuje zdravstvena ustanova nadležna prema sedištu Jedinice, u skladu sa Zakonom.

Kandidatu koji ispunjava prethodno navedene uslove saopštava se raspored u Jedinici, uručuje pismeno Rešenje o raspoređivanju u Jedinicu kao i legitimacija pripadnika civilne zaštite.

Rešenje o rasporedu u Jedinicu doneće Gradonačelnik.

Član 5

Pripadnik Jedinice za vreme izvršenja zadataka civilne zaštite ima pravo na naknadu zarade kao i naknadu za prevoz, smeštaj i ishranu, u skladu sa Zakonom.

U izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja primenjuju se opšti propisi o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i posebne mere za obezbeđenje zaštite i zdravlja pripadnika Jedinice u skladu sa Zakonom.

Član 6

U skladu sa Rešenjem Gradonačelnika o rasporedu u Jedinicu, od odabranih kandidata, izvršiće se formiranje Jedinice ranga - vod, sastava tri odeljenja, ukupne jačine 25 pripadnika.

Formacija Jedinice:

- komandir voda

- 1. Odeljenje - komandir odeljenja (ujedno i zamenik komandira voda) i 7 (sedam) pripadnika Jedinice.

- 2. Odeljenje - komandir odeljenja i 7 (sedam) pripadnika Jedinice.

- 3. Odeljenje - komandir odeljenja i 7 (sedam) pripadnika Jedinice.

O pripadnicima Jedinice, kao i o sredstvima i opremi u civilnoj zaštiti koja se nalazi na zaduženju u Jedinici propisanu evidenciju vodi Gradska uprava - Odsek za odbranu i vanredne situacije.

Član 7

Opšta obuka pripadnika Jedinice sprovešće se u skladu sa Pravilnikom o obučavanju, nastavnim planovima i programima i normativima nastavnih sredstava i opreme za obučavanje pripadnika civilne zaštite kao i posebnu obuku za rad na materijalno-tehničkim sredstvima (strujni agregati, muljne i vodovodne pumpe) dobijenim kroz realizaciju IPA Projekta SRB-RUM.

Obuke pripadnika Jedinice izvršiće:

- u pružanju prve medicinske pomoći Crveni Krst Srbije, u skladu sa javnim ovlašćenjima,

- u oblasti protivpožarne zaštite (teorija i rukovanje osnovnim protivpožarnim sredstvima) pravno lice sa licencom nadležnog Ministarstva iz oblasti zaštite od požara,

- u oblasti rukovanja materijalno-tehničkim sredstvima (strujni agregati, muljne i vodovodne pumpe) pravno lice sa licencom nadležnog Ministarstva.

Član 8

Pripadnike Jedinice opremiti takvom vrstom opreme (uniforma, obuća) i sredstvima (sredstva veze, baterijske lampe, lični alat i pribor) koja omogućavaju samostalno delovanje u svim složenim meteo uslovima i uslovima vanredne situacije kao i obaveznom zaštitnom opremom koja se koristi prilikom rukovanja materijalno-tehničkim sredstvima (strujni agregati, muljne i vodovodne pumpe).

Opremanje izvršiti u skladu sa godišnjim Planom javnih nabavki.

Član 9

Jednica se stavlja u pripravnost, mobiliše i aktivira Naredbom gradskog Štaba za vanredne situacije u skladu sa Zakonom.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".