PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA SUBVENCIONIRANU CENU PREVOZA U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. list grada Čačka", br. 9/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na subvencioniranu cenu i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na subvencioniranu cenu prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Korisnici prava na subvencioniranu cenu prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Čačka utvrđeni su članovima 5., 6. i 8. Odluke o besplatnom i prevozu sa popustom u gradskom i prigradskom saobraćaju ("Sl. list grada Čačka", br. 23/2016) (u daljem tekstu: Odluka).

Član 2

Pravo na subvencioniranu cenu prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju lice ostvaruje upisom u spisak korisnika na subvencioniranu cenu prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju i korišćenjem elektronske beskontaktne (mifare) identifikacione kartice za gradski prevoz na teritoriji grada Čačka.

Evidencija izvršenih usluga prevoza po subvencioniranoj ceni vrši se elektronskim putem na osnovu posebnog softvera, korišćenjem kartice iz stava 1., odgovarajućeg čitača u vozilu i skladištenjem podataka o izvršenom prevozu na serveru organizacije kojoj je prevoznik poverio izradu i održavanje softvera za evidencije usluge prevoza po subvencionisanoj ceni grada Čačka.

Na web serveru, koji je lociran u prostorijama subjekta iz stava 2. ovog člana nalaze se programske skripte (programski kod) i baza podataka prevoznika.

Kontrolu izvršenih usluga prevoza Grad vrši korišćenjem softverskog modula u okviru kojeg se nalazi "poseban izveštaj za grad Čačak" koji se nalazi na web adresi prevoznika kome mogu pristupiti samo ovlašćena lica grada Čačka, prijavom na sistem sa unapred određenim podacima za prijavu (username i password) sa mogućnošću unosa početnog i krajnjeg datuma generisanja izveštaja, koji se prikazuje na ekranu i uz mogućnost eksportovanja u xml ili csv fajlu koji se mogu uvesti u bazu podataka grada Čačka.

Prevoznik vrši nabavku, izdavanje i ažuriranje elektronske beskontaktne identifikacione kartice i druge opreme za elektronsku evidenciju korišćenja prevoza po subvencioniranoj ceni i izrade i održavanja odgovarajućeg softvera za evidenciju korišćenja prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju po subvencionisanoj ceni.

Član 3

Prevoznik i pravno lice kome je poverena izrada i održavanje softvera iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika garantuju, da nema zloupotrebe sistema i evidencije.

Prevoznik je dužan da vrši kontrolu korišćenja kartice i garantuje da nema zloupotrebe kartice.

Član 4

Lice upisano u spisak korisnika subvencionirane cene prevoza podnosi Prevozniku zahtev za izdavanje elektronske kartice, vrši uplatu troškova izdavanja kartice i prilaže fotografiju dimenzija 5 x 5 cm.

Ako je lice upisano u spisak korisnika i podnelo zahtev sa prilozima iz stava 2. ovog člana do izrade kartice lice može koristiti uslugu prevoza po subvencioniranoj ceni na osnovu potvrde prevoznika do izrade kartice.

Troškove izrade identifikacione kartice plaća korisnik prava na besplatan i povlašćen prevoz.

Cenu izrade identifikacione kartice utvrđuje prevoznik.

II NORMATIVI I STANDARDI ZA UTVRĐIVANJE PRAVA NA POVLAŠĆEN PREVOZ

Član 5

Pravo na besplatan prevoz na osnovu kartice iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika koja se izdaje sa neograničenim rokom trajanja imaju:

1) lica starija od 65 godina;

2) ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 50%-100% invaliditeta;

3) civilni invalidi rata sa 50%-100% telesnog oštećenja;

4) invalidi rada usled posledice nesreće na poslu i profesionalnog oboljenja sa 70%-100% telesnog oštećenja;

5) slepa lica i njihov pratilac;

6) lica obolela od malignih bolesti;

7) invalidna lica koja primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć;

8) lica obolela od paraplegije, distrofije, kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize, multiple skleroze, gluva i nagluva lica, kao i pratioci ovih lica koja, u skladu sa aktom izabranog lekara, imaju pravo na pratioca;

9) deca i odrasli sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju kao i pratioci za ličnu pomoć angažovani na osnovu nalaza i mišljenja Interresorne komisije grada Čačka ili na osnovu akta izabranog lekara, ukoliko je pratilac roditelj ili član porodičnog domaćinstva;

10) lica na dijalizi i sa transplantiranim organima koje koriste tuđu negu i pomoć;

11) lica obolela od hemofilije, cistične fibroze i drugih retkih bolesti;

12) dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 50 puta.

Za ostvarivanje prava lica iz stava 1. ovog člana uz zahtev se podnosi lična karta na uvid, odnosno očitana lična karta ili fotokopija lične karte i:

- za tačku 2., 3. i 4. kopija rešenja ili uverenje o statusu ratnog vojnog, mirnodopskog vojnog odnosno civilnog invalida rata, odnosno invalida rada.

- za tačku 5., 6., 8., 9.,10. i 11. izveštaj nadležne zdravstvene ustanove, ili nadležne lekarske, odnosno Interresorne komisije grada Čačka u zavisnosti po kom osnovu se ostvaruje subvencionirana cena.

- za tačku 7. rešenje o pravu na dodatak za tuđu pomoć i negu.

- za tačku 12. knjižicu dobrovoljnih davalaca krvi na uvid ili drugi dokaz o broju dobrovoljnog davanja krvi izdatog od nadležne službe za transfuziju, udruženja ili Crvenog krsta.

Ako u skladu sa Odlukom pravo na subvencionisan prevoz imaju i pratioci prilaže se na uvid lična karta pratioca.

Gradska uprava za društvene delatnosti izrađuje i vodi spisak korisnika koji imaju pravo na besplatan prevoz sa neograničenim rokom trajanja.

Član 6

Pravo na besplatan prevoz na osnovu kartice iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika koja se izdaje sa ograničenim rokom trajanja, odnosno za vreme za koje se ostvaruje pravo na subvencionisanu cenu,

1) trudnice i porodilje do godinu dana od dana rođenja deteta;

2) učenici osnovnih škola u skladu sa zakonom;

3) deca do 18. godine života koja primaju stalnu socijalnu pomoć na osnovu rešenja nadležnog centra za socijalni rad uz potvrdu da su redovni učenici;

4) treće i svako naredno dete do 18. godine života uz potvrdu da je redovan učenik;

5) uživaoci porodične invalidnine po osnovu palog borca u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine, i to:

(1) - deca palih boraca redovni učenici osnovnih i srednjih škola i studenti čije se studije finansiraju iz budžeta Republike;

(2) - supružnik i roditelji palih boraca koji nisu u radnom odnosu;

koji imaju prebivalište na teritoriji grada Čačka.

Za ostvarivanje prava lica iz stava 1. ovog člana uz zahtev se podnosi lična karta na uvid, odnosno očitana lična karta ili fotokopija lične karte, a za maloletna lica druga isprava na osnovu koje se može utvrditi identitet i to:

- za tačku 1. - izveštaj nadležnog lekara posle navršene desete nedelje trudnoće i izvod iz knjige rođenih za dete koji se dostavlja nakon rođenja deteta.

- za tačku 2. - učenici osnovnih škola pravo na besplatan prevoz ostvaruju na osnovu spiska koji izrađuje i vodi Gradska uprava za društvene delatnosti na osnovu spiska učenika.

- za tačku 3. - rešenje o pravu na stalnu socijalnu pomoć i potvrdu škole.

- za tačku 4. - u zahtevu se navode podaci za treće dete (ime, prezime, datum i mesto rođenja, ime i prezime roditelja) i decu prethodnog reda rođenja.

Redosled rođenja dece u porodici utvrđuje se u odnosu na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava, prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih. Redosled rođenja dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice koja je prestala utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi po odluci nadležnog organa.

Činjenica sa kojim roditeljem deca žive, utvrđuje se prema nalazu nadležnog Centra za socijalni rad.

- za tačku 5. - uverenje na osnovu koga se može utvrditi status deteta palog borca i potvrdu osnovne, odnosno srednje škole ili fakulteta, za supružnika odnosno roditelja palog borca i dokaz da nije u radnom odnosu (uverenje nadležne službe zapošljavanja).

Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i Ustanova za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju "Zračak", Čačak izrađuju spisak dece i učenika i Gradskoj upravi za društvene delatnosti i prevozniku dostavljaju spisak dece i učenika koji ostvaruju pravo na prevoz po subvencioniranoj ceni.

Za izvršene usluge prevoza dece i učenika koji imaju pravo na besplatan prevoz plaćaju predškolske ustanove, osnovne škole i Ustanova za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju "Zračak", Čačak.

Gradska uprava za društvene delatnosti vodi spisak korisnika prevoza po subvencionisanoj ceni.

Član 7

Pravo na korišćenje prevoza sa popustom (povlašćene kategorije putnika), na osnovu kartice iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika i kupovinom odgovarajuće mesečne ili polumesečne pretplatne markice, koja važi uz karticu, imaju:

1) učenici osnovnih škola koji nisu stariji od 16 godina;

2) učenici srednjih škola ukoliko nisu stariji od 20 godina;

3) ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20%-40% invalidnosti;

4) invalidi rada usled posledica nesreće na poslu i profesionalnih oboljenja sa 50%-60% telesnog oštećenja;

5) invalidi rada usled posledica bolesti sa 100% invalidnosti;

6) civilni invalidi rata sa 20%-40% telesnog oštećenja;

7) dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 20 puta.

Za ostvarivanje prava lica iz stava 1. ovog člana uz zahtev korisnik podnosi ličnu kartu na uvid, odnosno očitanu ličnu kartu ili fotokopiju lične karte, a za maloletna lica drugu ispravu na osnovu koje se može utvrditi identitet i:

- za tačke 1. i 2. - potvrdu škole,

- za tačke 3., 4., 5. i 6. - rešenje ili uverenje nadležnog organa na osnovu kojeg se utvrđuje svojstvo korisnika po osnovu koga ostvaruje pravo na prevoz sa popustom.

- za tačku 7. - knjižica dobrovoljnih davaoca krvi na uvid ili drugi dokaz o broju dobrovoljnog davanja krvi izdatog od nadležne službe za transfuziju.

Spisak učenika osnovnih i srednjih škola izrađuje škola i dostavlja Gradskoj upravi za društvene delatnosti i prevozniku.

Gradska uprava za društvene delatnosti vodi spisak korisnika prevoza po subvencionisanoj ceni iz stava 1. ovog člana.

Član 8

Zahtev za upis u spisak korisnika prava na subvencionisanu cenu podnosi se na pisarnici Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove neposredno ili preko pošte na adresi Gradska uprava za društvene delatnosti grada Čačka, ul. Župana Starcimira broj 2.

Zahtev iz stava 1. se može podneti i na šalteru autobuske stanice u Čačku, AD "Autoprevoz", Čačak.

AD "Autoprevoz", Čačak je dužan da podnete zahteve za upis u spisak korisnika sa dokazima o osnovanosti zahteva za ostvarivanje prava na subvencioniranu cenu u skladu sa ovim pravilnikom dostavi Gradskoj upravi za društvene delatnosti.

Za maloletna lica zahtev za ostvarivanje prava podnosi roditelj ili staratelj.

Za poslovno nesposobna lica zahtev podnosi staratelj.

III MEĐUSOBNI ODNOSI PREVOZNIKA I GRADA

Član 9

Grad Čačak i prevoznik zaključuju ugovor o uslugama prevoza u skladu sa Odlukom i ovim pravilnikom.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana se bliže uređuje izrada i vođenje spiskova korisnika usluge prevoza po subvencionisanoj ceni, način i postupak evidentiranja korišćenja usluge prevoza i kontrole.

Član 10

Troškovi subvencionirane cene nadoknađuju se iz budžeta grada na osnovu stvarno izvršenih usluga.

Evidencija izvršenih usluga utvrđuje se validacijom korisnika pomoću sistema, elektronske beskontaktne (mi/fare) identifikacione kartice i odgovarajućih čitača-validatora u vozilu u skladu sa članom 2. ovog pravilnika.

Troškovi subvencionirane cene prevoza se ne nadoknađuju iz budžeta grada u slučaju da korisnik prevoza nije upisan u spisak korisnika prava Gradske uprave za društvene delatnosti.

Član 11

Grad vrši plaćanje izvršenih usluga prevoza po subvencioniranoj ceni najkasnije do 10. u mesecu na osnovu fakture koju prevoznik ispostavlja za izvršene usluge prevoza - ukupnog broja vožnji u prethodnom mesecu, do petog u tekućem mesecu i koja se sačinjava na osnovu elektronske evidencije koja je sastavni deo fakture i cene koja je utvrđena u skladu sa Odlukom.

Član 12

Identifikaciona kartica iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika je personalizovana kartica i sadrži grb grada Čačka, jedinstveni serijski broj, ime i prezime korisnika i fotografiju.

Izradu, personalizaciju i programiranje kartice iz stava 1. ovog člana vrši prevoznik ili subjekat koji prevoznik odredi.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Lica koja imaju pravo na subvencionisanu cenu prevoza u skladu sa Odlukom do uspostavljanja elektronskog sistema evidencije izvršenih usluga prevoza, pravo na subvencionisanu cenu prevoza ostvaruju na osnovu elektronskih kartica koje su izdate po ranijim propisima Grada ili potvrde koju izdaje Prevoznik.

Za izvršene usluge prevoza lica koja imaju pravo na prevoz po subvencionisanoj ceni do uspostavljanja elektronske evidencije korišćenja prevoza Grad plaća u paušalnom iznosu, koji ne može biti viši od iznosa koji je Grad plaćao u 2016. godini.

Član 14

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o besplatnom i povlašćenom prevozu u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Čačka ("Sl. list grada Čačka", br. 4/2014 i 7/2015).

Član 15

Ovaj pravilnik biće objavljen u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.