PRAVILNIK

O KATEGORIZACIJI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA ZA SMEŠTAJ NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 7/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se kategorizacija ugostiteljskih objekata za smeštaj, vrste smeštaja u ugostiteljskom objektu, postupak razvrstavanja ugostiteljskih objekata u kategorije, način i sastav Komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj i druga pitanja od značaja za određivanje kategorije ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Član 2

Usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka može da pruža ugostitelj, u skladu sa zakonom kojim se uređuje turizam i propisima koji su doneti na osnovu ovog zakona.

Delatnost iz stava 1. ovog člana može da obavlja privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, ogranak stranog pravnog lica, ako je registrovano u odgovarajućem registru.

Usluge iz stava 1. ovog člana može da pruža i fizičko lice, pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje turizam i propisima koji su doneti na osnovu ovog zakona.

II VRSTE SMEŠTAJA U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU

Član 3

Ugostitelj može da pruža turistima ugostiteljske usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane i pića u ugostiteljskom objektu domaće radinosti: kuća, apartman i soba.

Fizičko lice može da pruža turistima ugostiteljske usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane i pića u kući, apartmanu i sobi čiji je vlasnik u objektima smeštajnih kapaciteta do 30 ležajeva.

Član 4

Ugostitelj može da pruža turistima ugostiteljske usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane i pića u objektu seoskog turističkog domaćinstva.

Fizičko lice može da pruža turistima ugostiteljske usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane i pića u objektu, odnosno objektima seoskog turističkog domaćinstva smeštajnih kapaciteta do 30 ležajeva.

III ZAHTEV ZA KATEGORIZACIJU

Član 5

Zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj vrste: kuća, apartman, soba i seosko turističko domaćinstvo može podneti ugostitelj, odnosno fizičko lice.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se sekretarijatu Gradske uprave grada Pančeva nadležnom za poslove turizma (u daljem tekstu: sekretarijat nadležan za poslove turizma).

Član 6

Uz zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj ugostitelj podnosi sledeća dokumenta:

1. popunjen obrazac zahteva;

2. izvod o registraciji ugostitelja (privrednog subjekta) od agencije nadležne za privredne registre ne stariji od šest meseci;

3. overene fotokopije (ne starije od šest meseci):

- osnivačkog akta sa važećim izmenama i dopunama;

- statut (ukoliko postoji);

4. dokaz o vlasništvu:

- prepis lista nepokretnosti ne stariji od šest meseci - fotokopija;

- ukoliko je objekat u postupku legalizacije prilaže se i uverenje da je za navedeni objekat podnet zahtev za legalizaciju koje izdaje sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove legalizacije;

- ukoliko nepokretnost nije uknjižena prilaže se samo ugovor o kupoprodaji ili otkupu stana - original ili overena fotokopija.

5. ugovor o zakupu objekta sa rokom važnosti najmanje tri godine od dana donošenja rešenja o kategorizaciji - original ili overena fotokopija;

6. saglasnost vlasnika objekta da zakupac može da kategorizuje objekat i da ga izdaje turistima overena kod javnog beležnika - original;

7. izjava sa podacima o ispunjenosti standarda propisanih za određenu vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekta;

8. izjava sa podacima o ispunjenosti minimalno tehničkih uslova za uređenje i opremanje ugostiteljskog objekta;

9. izjava o ispunjenosti sanitarno-higijenskih uslova ugostiteljskog objekta;

10. dokaz o uplati administrativne takse;

Član 7

Uz zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj fizičko lice podnosi sledeća dokumenta:

1. popunjen obrazac zahteva;

2. dokaz o vlasništvu:

- prepis lista nepokretnosti ne stariji od šest meseci - fotokopija;

- ukoliko je objekat u postupku legalizacije prilaže se i uverenje da je za navedeni objekat podnet zahtev za legalizaciju koje izdaje sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove legalizacije;

- ukoliko nepokretnost nije uknjižena prilaže se samo ugovor o kupoprodaji ili otkupu stana - original ili overena fotokopija.

3. fotokopija lične karte podnosioca zahteva;

4. punomoćje i fotokopija lične karte za punomoćnika (ukoliko se zahtev podnosi preko punomoćnika);

5. lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje ugostiteljske delatnosti za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge i članove domaćinstva u kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića izdato od ovlašćene zdravstvene ustanove;

6. potvrdu od ovlašćene zdravstvene ustanove da fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge i članovi domaćinstva u kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića, nisu evidentirani na kliconoštvo i parazite;

7. izjava sa podacima o ispunjenosti standarda propisanih za određenu vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekta;

8. izjava sa podacima o ispunjenosti minimalno tehničkih uslova za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata za smeštaj u domaćoj radinosti propisanih za određenu vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekta;

9. izjava o ispunjenosti sanitarno-higijenskih uslova ugostiteljskog objekta:

10. dokaz o uplati administrativne takse.

IV KOMISIJA ZA KATEGORIZACIJU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA ZA SMEŠTAJ

Član 8

Komisija za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj (u daljem tekstu: Komisija) ima predsednika i dva člana.

Predsednik ima zamenika i svaki član svog zamenika koji ih zamenjuju u radu u slučaju njihove odsutnosti.

Komisiju obrazuje Gradsko veće grada Pančeva, na predlog sekretarijata nadležnog za poslove turizma.

Predsednik i zamenik predsednika i jedan član i njegov zamenik imenuju se iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi grada Pančeva a jedan član i njegov zamenik iz reda zaposlenih u Turističkoj organizaciji grada Pančeva.

Član 9

Komisija utvrđuje ispunjenost uslova za traženu kategoriju, u skladu sa standardima propisanim za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj, o čemu se sačinjava zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju.

Komisija pismenim putem obaveštava podnosioca zahteva ili punomoćnika podnosioca zahteva o datumu i vremenu utvrđivanja uslova iz stava 1. ovog člana.

Podnosilac zahteva ili punomoćnik podnosioca zahteva, na zahtev Komisije daje potrebne informacije i podatke o objektu i obezbeđuje uslove za nesmetan rad Komisije, a naročito uvid u sve prostorije objekta koje se kategorišu, uvid u odgovarajuću dokumentaciju, kao i pružanje tehničke pomoći Komisiji.

Zapisnik se sastavlja u prisustvu podnosioca zahteva ili punomoćnika podnosioca zahteva, u dva istovetna primerka od kojih jedan ostaje podnosiocu zahteva ili punomoćniku podnosioca zahteva.

Zapisnik potpisuju predsednik i članovi Komisije, odnosno njihovi zamenici u slučaju odsutnosti predsednika i članova Komisije i podnosilac zahteva ili punomoćnik podnosioca zahteva.

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja Komisija daje predlog sekretarijatu nadležnom za poslove turizma za razvrstavanje objekta u kategoriju za koju ispunjava uslove, a u skladu sa pravilnikom ministarstva nadležnog za turizam kojim se uređuju standardi propisani za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj.

V REŠENJE O KATEGORIZACIJI

Član 10

Kategorija ugostiteljskog objekta određuje se rešenjem sekretarijata nadležnog za poslove turizma, na predlog Komisije, sa rokom važnosti od tri godine.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu nadležnom za turizam, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

VI PROMENA UGOSTITELJA I KATEGORIJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA

Član 11

Ako se u roku iz člana 10. stav 1. promeni ugostitelj, odnosno fizičko lice, novi ugostitelj, odnosno fizičko lice, je dužno da pre početka rada u tom ugostiteljskom objektu pribavi rešenje kojim se objekat razvrstava u kategoriji.

Član 12

Ako u toku perioda za koji je izdato rešenje o razvrstavanju ugostiteljskog objekta za smeštaj u određenu kategoriju, ugostiteljski objekat ispuni uslove za višu kategoriju ili odstupi od propisanih standarda za kategoriju koja mu je određena, sekretarijat nadležan za poslove turizma, na zahtev ugostitelja, odnosno fizičkog lica, donosi rešenje o promeni kategorije, u skladu sa zakonom i pravilnikom ministarstva nadležnog za turizam kojim se uređuju standardi propisani za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Postupak promene kategorije isti je kao i za njeno određivanje.

Ugostitelj, odnosno fizičko lice 60 dana pre isteka roku utvrđenog rešenjem iz člana 10. stav 1. ovog člana podnosi zahtev za ponovno određivanje kategorije.

VII PRESTANAK VAŽENJA REŠENJA KOJIM SE UGOSTITELJSKI OBJEKAT RAZVRSTAVA U KATEGORIJU

Član 13

Rešenje kojim se ugostiteljski objekat razvrstava u kategoriju prestaje da važi:

1. istekom roka za koji je doneto;

2. donošenjem rešenja o promeni kategorije ugostiteljskog objekta;

3. gubitkom kategorije ugostiteljskog objekta;

4. na zahtev ugostitelja, odnosno fizičkog lica;

5. ako dođe do promene ugostitelja, odnosno fizičkog lica;

6. prestankom privrednog društva, preduzetnika, drugog pravnog lica ili ogranka stranog pravnog lica usled koga se to pravno lice ili preduzetnik briše iz odgovarajućeg registra.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Do obrazovanja Komisije iz člana 8. ovog pravilnika Komisija za kategorizaciju privatnog smeštaja za izdavanje turistima na teritoriji grada, obrazovana rešenjima Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva, broj VI-19-332-1/2015 od 19.10.2015. godine i broj VI-19-332-1/2015 od 06.11.2015. godine nastavlja sa radom u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 15

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o postupku kategorizacije privatnog smeštaja za izdavanje turistima i radu objekata privatnog smeštaja na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", broj 6/10).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".