PRAVILNIK

O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA REPREZENTACIJU GRADONAČELNIKA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 7/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi i način korišćenja sredstava za reprezentaciju Gradonačelnika grada Pančeva i određuju korisnici sredstava za reprezentaciju.

Član 2

Sredstva za reprezentaciju planiraju se na godišnjem nivou i obezbeđuju u budžetu grada Pančeva i to:

• u razdelu: "Gradonačelnik".

Planiranje sredstava reprezentacije vrši se u saradnji sa Agencijom za javne nabavke.

Planom javnih nabavki Gradonačelnika grada Pančeva opredeljuju se sredstva za namene iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 3

Praćenje i kontrolu utroška sredstava za reprezentaciju vrši službenik koji obavlja stručne poslove protokola, Sekretarijat za finansije i Agencija za javne nabavke.

Planiranjem i praćenjem troškova reprezentacije obezbeđuje se racionalno trošenje sredstava za ove namene.

II USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REPREZENTACIJU

Član 4

Sredstva za reprezentaciju mogu da se koriste za sledeće namene:

• Ugostiteljske usluge koje su u neposrednoj vezi sa protokolarnim aktivnostima

• Nabavku protokolarnih i prigodnih poklona.

Član 5

Sredstva za reprezentaciju za ugostiteljske usluge mogu da se koriste za poslovni ručak ili večeru, odnosno koktel posluženje a naročito povodom:

1. održavanja sastanaka od posebne važnosti za grad Pančevo,

2. organizovanja svečanosti povodom obeležavanja državnih i drugih praznika, kao i u okviru značajnih medijskih događaja, kao što su konferencije, potpisivanje važnih dokumenata i sl,

3. poseta stranih delegacija, poseta lica koja imaju poseban značaj za grad Pančevo, odnosno za rad organa grada (izvršnih organa grada i Skupštine grada) i sl.

Sredstva za reprezentaciju za ugostiteljske usluge mogu se izuzetno koristiti i za plaćanje troškova hotelskog smeštaja lica koja imaju poseban značaj za rad organa grada ili drugih zvanica, odnosno učesnika koji su pozvani da prisustvuju sastancima vezanih za rad organa grada, odnosno svečanostima grada, ako im je prebivalište, odnosno mesto stalnog boravka van mesta događaja na koji su pozvani i kada je to neophodno za obezbeđenje njihovog prisustva za vreme tog događaja.

Član 6

Sredstva za reprezentaciju za nabavku protokolarnih i prigodnih poklona mogu da se koriste u sledećim slučajevima:

1. tradicionalni protokolarni susreti između najviših predstavnika iz gradova i opština sa kojima je uspostavljena saradnja i partnerskih gradova,

2. kurtoazni susreti sa predstavnicima gradova iz zemlje i inostranstva, organizacijama i ustanovama sa kojima ne postoji saradnja,

3. suveniri koje Grad obezbeđuje predstavnicima kulturno-umetničkih društava, sportskih organizacija, udruženja, kao i pojedincima koji predstavljaju grad na međugradskim i međunarodnim takmičenjima ili susretima,

4. značajniji povodi i sl.

Član 7

Nabavku protokolarnih i prigodnih poklona, po pravilu, organizuje službenik koji obavlja stručne poslove protokola i to: u pogledu vrste, namene i broja poklona, kao i planiranog roka uručivanja poklona.

Protokolarni pokloni su, po pravilu, poklon - suveniri, a prigodni pokloni se poklanjaju u zavisnosti od slučaja, odnosno povoda za koji su namenjeni.

Službenik koji obavlja stručne poslove protokola vodi evidenciju poklona, koja predstavlja jedinstvenu listu primljenih poklona, u skladu sa zakonom i Pravilnikom o poklonima funkcionera.

Izuzetno, uz odobrenje Gradonačelnika grada Pančeva, korisnik reprezentacije može da nabavi pojedinačni poklon.

Član 8

Protokolarne poklone može da poklanja Gradonačelnik grada Pančeva ili lice koje on ovlasti da predstavlja grad Pančevo.

Član 9

Sredstva za reprezentaciju koriste se, po pravilu, za namene u zemlji, a izuzetno i u inostranstvu.

Sredstva za reprezentaciju za ugostiteljske usluge koje su u neposrednoj vezi sa izvršenjem određenog službenog posla i za nabavku protokolarnih i prigodnih poklona mogu da se koriste pod uslovom da je njihovo korišćenje odobreno od strane Gradonačelnika grada Pančeva.

III KORISNICI SREDSTAVA ZA REPREZENTACIJU

Član 10

Korisnicima sredstava za reprezentaciju smatraju se:

1. Gradonačelnik i zamenik Gradonačelnika grada Pančeva;

2. Članovi Gradskog veća grada Pančeva,

3. Pomoćnici Gradonačelnika grada Pančeva.

Član 11

Račune i druga dokumenta koji se odnose na korišćenje sredstava za reprezentaciju za ugostiteljske usluge koje su u neposrednoj vezi sa izvršenjem određenog službenog posla i za nabavku protokolarnih i prigodnih poklona, kontroliše korisnik reprezentacije i potvrđuje njihovu tačnost, koje Gradonačelnik grada Pančeva overava svojim potpisom, kao lice odgovorno za izvršenje budžeta u smislu propisa kojima se reguliše budžetski sistem.

Član 12

Sekretarijat za finansije vodi evidenciju o utrošenim sredstvima za reprezentaciju na osnovu plaćenih računa i u okviru tromesečnih izveštaja o planiranim i izvršenim rashodima Skupštine grada, Gradonačelnika i Gradskog veća i Gradske uprave, koji se dostavlja Gradonačelniku grada Pančeva, prikazuje i utrošena sredstva za reprezentaciju.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju broj I-01-401-14/2012 od 15.05.2012. godine.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".