ODLUKA
O OSNIVANJU SLUŽBE BUDŽETSKE INSPEKCIJE GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 6/2017)

Član 1

Ovom odlukom, u okviru prava i dužnosti grada kao jedinice lokalne samouprave, osniva se i utvrđuje nadležnost, organizacija i način rada Službe budžetske inspekcije grada Valjeva (u daljem tekstu: Služba).

Član 2

Služba obavlja poslove iz svog delokruga u skladu sa Ustavom, zakonom.

Član 3

U Službi je zabranjeno osnivanje političkih stranaka i drugih političkih organizacija ili pojedinih njihovih administrativnih oblika.

Zaposleni u Službi dužni su da svoje poslove obavljaju savesno i nepristrasno pri čemu se ne mogu rukovoditi svojim političkim i ideološkim ubeđenjem.

Član 4

Zaposleni u Službi su obavezni da poslove na ostvarivanju i obezbeđivanju Ustavom i zakonom utvrđenih prava i interesa građana, pravnih lica i drugih subjekata obavljaju odgovorno, savesno i efikasno u skladu sa Ustavom, zakonom i ovom Odlukom i pravilima struke.

Član 5

Rad Službe je dostupan javnosti u skladu sa zakonom.

Član 6

Služba je funkcionalno i organizaciono nezavisna od drugih zakonom definisanih subjekata: direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Valjeva, javnih preduzeća i drugih korisnika sredstava budžeta grada Valjeva.

Rad Službe usmerava, kontroliše i rukovodi njom, u skladu sa zakonom, Gradonačelnik grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Član 7

Godišnji program rada Službe i njegove promene utvrđuje Gradonačelnik.

Program rada Službe sačinjava se prvenstveno na osnovu prijava, predstavki, prigovora i zahteva za vršenje kontrole pristiglih od organa, organizacija, pravnih i fizičkih lica.

Član 8

Izveštaj o svom radu Služba periodično, a najmanje jednom godišnje dostavlja Gradonačelniku i Skupštini grada u skladu sa zakonom.

II POSLOVI I ORGANIZACIJA SLUŽBE

Član 9

Poslove u Službi obavlja budžetski inspektor.

Budžetski inspektor obavlja poslove sprovođenja inspekcijske kontrole nad: direktnim i indirektnim korisnicima sredstava budžeta grada Valjeva; javnim preduzećima osnovanim od strane grada Valjeva; pravnim licima osnovanim od strane tih javnih preduzeća; pravnim licima nad kojima grada Valjevo ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u upravnom odboru, kao i nad drugim pravnim licima u kojima javna sredstva čine više od 50% ukupnog prihoda, pravnim licima i drugim subjektima kojima su direktno ili indirektno doznačena sredstva budžeta grada Valjeva za određenu namenu; pravnim licima u drugim subjektima koji su učesnici u poslu koji je predmet kontrole i subjektima koji koriste sredstva budžeta grada Valjeva po osnovu zaduživanja, subvencija, ostale državne pomoći u bilo kom obliku, donacija, dotacija i dr.

Uslovi: stečeno visoko obrazovanje iz oblasti ekonomske nauke na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, master strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu, ekonomski fakultet, položen državni stručni ispit i najmanje tri godine radnog iskustva u struci.

Broj izvršilaca: 1

III ODNOS SLUŽBE PREMA SUBJEKTIMA KONTROLE

Član 10

Služba ima pristup svim podacima, dokumentima, izveštajima i informacijama potrebnim za obavljanje svoje funkcije kod subjekata kontrole.

Služba ima na raspolaganju odgovarajuće resurse (osoblje, prostor i opremu), koji obezbeđuju vršenje njihovih funkcija.

U vršenju funkcija Služba je obavezna da čuva tajnost službenih i poslovnih podataka.

Služba nakon sprovedene inspekcijske kontrole sastavlja zapisnik o kontroli i predlaže mere za otklanjanje konstatovanih nezakonitosti i nepravilnosti u radu kontrolisanog subjekta saglasno zakonu i podzakonskim aktima donetim u skladu sa zakonom.

Služba dostavlja zapisnik o kontroli subjektima kontrole.

U slučaju da kontrolisani subjekt ne postupi po predloženim merama iz stava 4. ovog člana, Služba rešenjem nalaže mere za njihovo otklanjanje i preduzima druge zakonom utvrđene radnje.

Rešenje iz stava 6. ovog člana je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Tužba kojom je pokrenut upravni spor ne zadržava izvršenje rešenja iz stava 6. ovog člana.

IV ODNOS SLUŽBE PREMA SKUPŠTINI GRADA, GRADONAČELNIKU I GRADSKOM VEĆU

Član 11

Služba dostavlja Gradonačelniku izveštaj o izvršenoj inspekcijskoj kontroli sa nalazima i merama.

Služba dostavlja Skupštini grada zapisnik o sprovedenoj inspekcijskoj kontroli, radi upoznavanja i preduzimanja odgovarajućih mera iz njene nadležnosti.

V PRAVNI AKTI SLUŽBE

Član 12

Služba donosi pravne akte na osnovu zakona i drugih propisa.

Pravnim aktom Službe ne mogu se za subjekte kontrole utvrđivati prava i obaveze koje nisu zasnovane na zakonu.

Član 13

O davanju, odnosno uskraćivanju davanja informacija o radu Službe odlučuje Gradonačelnik, u skladu sa zakonom.

VI RADNI ODNOS U SLUŽBI

Član 14

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih lica u Službi, primenjuju se odredbe zakona i podzakonskih akata koji se odnose na zaposlene u lokalnoj samoupravi.

VII SREDSTVA ZA FINANSIRANJE SLUŽBE

Član 15

Sredstva za finansiranje poslova Službe obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

Gradonačelnik je odgovoran za zakonito korišćenje sredstava za plate i naknade zaposlenih u Službi, materijalne troškove, nabavku i održavanje opreme i sredstava potrebnih za izvršenje obaveza zaposlenih u Službi.

Naloge i druge akte za isplatu i korišćenje sredstava iz stava 1. ovog člana potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

VI PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 16

Do popunjavanja radnog mesta u Službi budžetske inspekcije grada Valjeva u skladu sa odredbama ove odluke, poslove budžetskog inspektora obavljaće zaposleni raspoređen na radno mesto za poslove budžetske inspekcije i revizije u Lokalnoj službi za budžetsku inspekciju i reviziju Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove grada Valjeva sa postojećim pravima i obavezama iz radnog odnosa.

Rok za popunjavanje radnog mesta iz stava 1. ovog člana je 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako je objavljeno u "Sl. glasniku grada Valjeva", br. 6/2017.