ODLUKA

O OBAVLJANJU KOMUNALNIH DELATNOSTI NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2017)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalnih delatnosti na teritoriji Grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad), opšta prava i obaveze vršioca komunalnih delatnosti, opšta prava i obaveze korisnika komunalnih usluga, obim i kvalitet komunalnih usluga i način vršenja nadzora nad obavljanjem komunalnih delatnosti.

Član 2

Komunalne delatnosti su delatnosti pružanja komunalnih usluga od značaja za ostvarivanje životnih potreba fizičkih i pravnih lica na teritoriji Grada, kojima je Grad u obavezi da stvori uslove za obezbeđenje odgovarajućeg kvaliteta, obima, dostupnosti i kontinuiteta komunalnih usluga kao i nadzor na njihovim vršenjem.

Član 3

Komunalne delatnosti su delatnosti od opšteg interesa i na teritoriji Grada su sledeće:

1) snabdevanje vodom za piće;

2) prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda;

3) distribucija i snabdevanje toplotnom energijom;

4) upravljanje komunalnim otpadom;

5) gradski i prigradski prevoz putnika;

6) upravljanje grobljima i sahranjivanje;

7) pogrebna delatnost;

8) upravljanje javnim parkiralištima;

9) obezbeđivanje javnog osvetljenja;

10) upravljanje pijacama;

11) održavanje ulica i puteva;

12) održavanje čistoće na površinama javne namene;

13) održavanje javnih zelenih površina i

14) delatnost zoohigijene.

Komunalne delatnosti iz stava 1. tačke od 1) do 8) i od 12) do 14) su delatnosti su delatnosti od opšteg ekonomskog interesa, u smislu propisa o zaštiti potrošača.

OBAVLJANJE KOMUNALNIH DELATNOSTI

Član 4

Komunalnu delatnost mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt.

Komunalnu delatnost iz člana 3. stav 1. tačka 1) ove odluke mogu obavljati isključivo javna preduzeća koje osniva jedinica lokalne samouprave, društvo s ograničenom odgovornošću i akcionarsko društvo (u daljem tekstu : društvo kapitala) čiji je jedini vlasnik javno preduzeće, odnosno čiji je jedini vlasnik jedinica lokalna samouprave, kao i zavisno društvo čiji je jedini vlasnik to društvo kapitala.

Član 5

Obavljanje komunalnih delatnosti iz člana 3. ove odluke vrši se osnivanjem javnih preduzeća od strane Grada ili poveravanjem poslova privrednom društvu, preduzetniku ili drugom privrednom subjektu, osim delatnosti iz člana 3. stav 1. tačka 1) ove odluke.

Član 6

Obavljanje komunalnih delatnosti na teritoriji Grada, za koje nije osnovano javno preduzeće, vrši se na osnovu odluke Skupštine Grada Požarevca i ugovora o poveravanju sa vremenskim oročenim trajanjem od 5 godina.

Na postupak poveravanja obavljanja komunalne delatnosti čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Grada, odnosno čije se finansiranje obezbeđuje u celosti ili delimično naplatom naknade od korisnika komunalnih usluga, primenjuju se odredbe zakona kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije.

Član 7

Grad može sa dve ili više jedinica lokalne samouprave sporazumno urediti zajedničko obavljanje komunalnih delatnosti, osim za gradski i prigradski prevoz putnika.

Ukoliko utvrde interes za zajedničko obavljanje komunalnih delatnosti, gradsko, odnosno opštinsko veće svake jedinice lokalne samouprave donosi odluku o izradi studije opravdanosti po odredbama zakona koji uređuje obavljanje komunalnih delatnosti.

Ako studija opravdanosti pokaže efikasnost i ekonomsku opravdanost zajedničkog obezbeđivanja komunalnih delatnosti, zaključuje se sporazum iz stava 1. ovog člana.

Skupštine jedinica lokalne samouprave na predlog gradskog, odnosno opštinskog veća, donosi odluku o načinu obavljanja komunalne delatnosti i sporazum o zajedničkom obezbeđivanju obavljanja komunalne delatnosti.

PRAVA I OBAVEZE VRŠILACA KOMUNALNE DELATNOSTI I KORISNIKA KOMUNALNIH USLUGA

Član 8

Korisnici komunalnih usluga na teritoriji Grada imaju pravo da se izjašnjavaju o kvalitetu pruženih komunalnih usluga od strane vršilaca komunalnih delatnosti, elektronskim putem na sajtu Grada ili pismenim putem Gradskoj upravi Grada Požarevca.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom određenog vršioca komunalne delatnosti, Gradsko veće Grada Požarevca pokreće postupak preispitivanje rada tog vršioca komunalne delatnosti i nalaže mu da otkloni nedostatke koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika u roku od 60 dana.

Ukoliko vršilac komunalne delatnosti ne postupi u skladu sa stavom 2. ovog člana u pogledu otklanjanja nedostataka pružene komunalne usluge, Grad može raskinuti zaključen ugovor o poveravanju i poveriti obavljanje komunalne delatnosti drugom vršiocu komunalne delatnosti koji ispunjava uslove utvrđene od strane nadležnog ministarstva.

Član 9

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje:

1) trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga korisnicima na način utvrđen zakonom, propisima i standardima za određenu komunalnu delatnost;

2) propisani ili ugovoreni obim i kvalitet komunalnih usluga, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u dobijanju usluga i zdravstvenu i higijensku ispravnost u skladu sa pozitivnim propisima;

3) preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, postrojenja i opreme koji služe za obavljanje određene komunalne delatnosti;

4) razvoj i unapređenje kvaliteta i vrsti komunalnih usluga, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 10

U slučaju planiranih ili očekivanih smetnji i prekida koji će nastati ili mogu nastati u pružanju komunalnih usluga, vršilac komunalne delatnosti je u obavezi da o tome obavesti korisnika komunalne usluge, putem sredstava javnog informisanja ili na drugi način, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u pružanju komunalnih usluga.

Član 11

U slučaju neplaniranih ili neočekivanih smetnji i prekida koji će nastati ili mogu nastati u pružanju komunalnih usluga, vršilac komunalne delatnosti je u obavezi da o tome odmah obavesti Gradsko veće Grada Požarevca i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

Ako vršilac komunalne delatnosti to ne učini u roku koji je mu je ostavljen, Gradsko veće Grada Požarevca ima pravo da preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena na teret vršioca komunalnih delatnosti.

Član 12

Po prijemu obaveštenja o neplaniranom prekidu isporuke, odnosno poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga, Gradsko veće Grada Požarevca dužno je da:

1) odredi red prvenstva i način pružanja usluga korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta;

2) preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata ili druge imovine koja je ugrožena i

3) utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti i učinjenu štetu.

Član 13

Korisnik komunalne usluge u obavezi je da koristi komunalnu uslugu na način kojim se:

1) ne ometaju drugi korisnici i ne ugrožava životna sredina;

2) ne ugrožavaju objekti i oprema, koji su u funkciji obavljanja određene komunalne delatnosti.

Član 14

Vršilac komunalne delatnosti ne može uskratiti komunalnu uslugu, osim u slučaju kada korisnik:

1) izvrši priključenje na komunalnu mrežu bez prethodno pribavljenog odobrenje vršioca komunalne delatnosti;

2) koristi uslugu protivno propisima i ugovoru zaključenog sa vršiocem komunalne delatnosti;

3) neosnovano ometa druge korisnike usluga;

4) ne plati komunalnu uslugu u određenom iznosi i određenom roku;

5) nenamenski koristi komunalnu uslugu u vreme ograničenja potrošnje (redukcija), o čemu je korisnik blagovremeno obavešten;

Za komunalne usluge iz člana 3. stav 1. tačke 1) do 4) ove odluke rok iz stava 1. tačka 4) ne može biti kraći od 60 dana počev od dana dospelosti prvog neplaćenog potraživanja.

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da pismeno obavesti korisnika komunalne usluge o mogućnosti obustave komunalne usluge iz stava 1. ovog člana i ostavi mu rok od 30 dana od dana dostave obaveštenja za ispunjenje određenih obaveza.

Vršilac komunalne usluge dužan je da najkasnije u roku od dva dana od izmirenja duga za izvršenu komunalnu uslugu i plaćene naknade za ponovno priključenje nastavi pružanje komunalne usluge korisniku.

Član 15

Vlasnik ili korisnik nepokretnosti dužan je da omogući vršiocu komunalne delatnosti intervenciju na izgrađenoj komunalnoj infrastrukturi i postrojenjima uz obavezu vršioca komunalne delatnosti da nadoknadi štetu nastalu usled intervencije ili drugi način otkloni posledice izvršene intervencije.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da otkloni posledice izvršene intervencije najkasnije u roku od sedam dana od dana završetka intervencije.

Član 16

Ako vršilac komunalne delatnosti obavlja još neku delatnost pored one koja mu je poverena, obaveza je da u svom računovodstvu odvojeno iskazuje sve prihode i rashode koji su vezani za obavljanje poverene komunalne delatnosti.

Član 17

Skupština Grada utvrđuje i propisuje način naplate naknade za komunalne usluge za obavljanje komunalnih delatnosti kod kojih se krajnji korisnik ne može utvrditi.

Obveznik plaćanja naknade je pravno i fizičko lice koje je na nepokretnosti koja se nalazi na teritoriji Grada imalac prava svojine, prava korišćenja, prava zakupa stana ili stambene zgrade u javnoj svojini Grada, korisnik i zakupac nepokretnosti u javnoj svojini Grada.

U slučaju da je na nepokretnosti uspostavljeno pravo korišćenja, odnosno zakupa, obveznik plaćanja takse je nosilac prava korišćenja, odnosno zakupac, a ne vlasnik nepokretnosti.

Član 18

Skupština Grada donosi odluku kojom utvrđuje naknade, visinu, rokove i način plaćanja takse, u skladu sa metodologijom.

NAČELA ZA ODREĐIVANJE CENE KOMUNALNIH USLUGA

Član 19

Cene komunalnih usluga određuju se na osnovu sledećih načela:

1) primena načela "potrošač plaća";

2) primena načela "zagađivač plaća";

3) dovoljnosti cene da pokrije poslovne rashode;

4) usaglašenost cena komunalnih usluga sa načelom pristupačnosti;

5) nepostojanja razlike u cenama između različitih kategorija potrošača, osim ako se razlika zasniva na različitim troškovima obezbeđivanja komunalne usluge.

Član 20

Elementi za određivanje cene komunalnih usluga su:

1) poslovni rashodi iskazani u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima;

2) rashodi za izgradnju i rekonstrukciju objekata komunalne infrastrukture i nabavku opreme, prema usvojenim programima i planovima vršioca komunalne delatnosti, na koje saglasnost daje Skupština Grada Požarevca;

3) dobit vršioca komunalne delatnosti. Gradska uprava Grada Požarevca je u obavezi da prati kretanje cena komunalnih usluga i usklađenost sa načelima i elementima iz ove odluke.

Član 21

Na odluku vršioca komunalnih usluga o promeni cene komunalne usluge sa detaljnim obrazloženjem o razlozima i strukturom promena, saglasnost daje Skupština Grada Požarevca.

Ukoliko u odlukama o cenama komunalnih usluga postoji znatnije odstupanje od načela za određivanje cena komunalnih usluga propisanih ovom odlukom, Skupština Grada Požarevca je dužna da u roku od 60 dana od dana dostavljanja odluke o promeni cena komunalnih usluga, donese plan o usaglašavanju istih sa načelima za određivanje cena komunalnih usluga po ovoj odluci.

Član 22

Odlukom Skupštine Grada Požarevca mogu se utvrditi kategorije korisnika komunalnih usluga koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalne usluge, kao i iznos subvencija za svaku kategoriju.

Odlukom ili ugovorom o poveravanju obavljanja određene komunalne delatnosti može se ugovoriti subvencionisani iznos za određene kategorije korisnika koji se neće nadoknađivati vršiocu komunalne delatnosti.

Grad je dužan da vršiocu komunalne delatnosti dostavi spisak i podatke korisnika komunalnih usluga iz stava 2. ovog člana, sa ukupno iskazanim iznosom subvencija, do septembra tekuće godine za narednu godinu, kao i da nadoknadi subvencionisani deo cene vršiocu komunalne delatnosti, u periodu od 30 dana od dana izvršenja komunalne usluge.

FINANSIRANJE KOMUNALNIH DELATNOSTI

Član 23

Sredstva za obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti navedenih u ovoj odluci obezbeđuju se iz:

1. prihoda od prodaje komunalnih usluga;

2. prihoda od komunalne naknade;

3. prihoda od koncesione naknade, odnosno naknade koju plaća privatni partner na osnovu javnog ugovora, ako je ima;

4. prihoda budžeta Grada;

5. namenskih sredstava drugih nivoa vlasti i

6. drugih izvora.

Komunalne delatnosti kod kojih se krajnji korisnik može utvrditi prevashodno se finansiraju iz cena komunalnih usluga, a komunalne delatnosti kod kojih se krajnji korisnik ne može utvrditi finansiraju se iz budžeta Grada, odnosno komunalne naknade.

Odlukom ili ugovorom o poveravanju obavljanja određene komunalne delatnosti, može se urediti način promene cene komunalne usluge na inicijativu Grada Požarevca, kao i prava i obaveze ugovornih strana u slučaju da se cena komunalne usluge, koje ne podležu davanju saglasnosti od strane Grada Požarevca, ne utvrdi u iznosu koji je u skladu sa metodologijom utvrđenom u ugovoru o poveravanju.

SREDSTVA ZA IZGRADNJU KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Član 24

Građenje objekata komunalne infrastrukture finansira se iz:

1. prihoda od davanja u zakup, odnosno na korišćenje komunalne infrastrukture i drugih sredstava za obavljanje komunalne delatnosti u javnoj svojini Grada;

2. dela naknade za pravo na obavljanje komunalne delatnosti;

3. dela cene komunalne usluge namenjene amortizaciji sredstava za obavljanje komunalne delatnosti;

4. budžeta Grada Požarevca;

5. sredstava vršioca komunalne delatnosti;

6. sredstava prikupljenih emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti (municipalnih obveznica);

7. kredita i drugih oblika zaduživanja;

8. transfera drugih nivoa vlasti;

9. donacija i

10. drugih izvora utvrđenih posebnim propisima.

Naknada za davanje sredstava za obavljanje komunalne delatnosti u javnoj svojini Grada u zakup ili na korišćenje predstavlja prihod budžeta Grada Požarevca i iznos iste ne može biti niži od iznosa amortizacije za sredstva koja su predmet naknade.

NADZOR

Član 25

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke obavlja nadležno odeljenje za komunalne delatnosti Gradske uprave Grada Požarevca.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Vršioci komunalnih delatnosti dužni su da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke usklade svoje poslovanje sa uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Oluka o komunalnim delatnostima na teritoriji Grada Požarevca ("Službeni glasnik Grada Požarevca" br. 6/09).

Član 28

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".