ODLUKA

O TAKSI PREVOZU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 9/2015 i 3/2017)

 

DEO PRVI

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje obavljanje taksi prevoza putnika na teritoriji Grada Požarevca.

Svi pojmovi koji se koriste u ovoj odluci u muškom rodu obuhvataju iste pojmove u ženskom rodu.

Član 2

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza putnika na teritoriji Grada Požarevca, koji se obavlja putničkim automobilom, koji ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom, a za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: taksi prevoznici), u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni kod pravnog lica, u smislu zakona i odredaba ove odluke.

Član 5

Gradsko veće grada Požarevca donosi petogodišnji Program kojim definiše organizovanje taksi prevoza na teritoriji Grada Požarevca, sa optimalnim brojem taksi vozila, čijim radom se zadovoljavaju potrebe građana za ovom vrstom prevoza.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, a na osnovu prevoznih potreba stanovništva i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Požarevca.

Predlog programa iz stava 1. ovog člana priprema odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja Gradske uprave grada Požarevca (u daljem tekstu: odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja), u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima taksi vozača i njihovih udruženja.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 6

Preduzetnici i pravna lica mogu se obavljati taksi prevoz pod uslovima:

1) da postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu sa Programom iz člana 5. stav 1. ove odluke,

2) da oni i njihova vozila ispunjavaju uslove predviđene zakonom i ovom odlukom,

3) da su za obavljanje taksi prevoza putnika kao pretežne delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata i

4) da imaju odobrenje nadležnog organa Gradske uprave grada Požarevca za obavljanje te delatnosti.

1. Taksi prevoznici

1. Fizičko lice

Član 7

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz putnika kao preduzetnik ili kao lice zaposleno u pravnom licu.

Član 8

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz kao preduzetnik, ako pored opštih uslova utvrđenih zakonom, ispunjava i uslove utvrđene ovom odlukom i to:

1) da je vlasnik ili primalac lizinga najmanje jednog registrovanog putničkog vozila, sa upisanim pravom korišćenja vozila u saobraćajnu dozvolu, a koja ispunjavaju uslove iz člana 12. ove odluke (dokazuje se saobraćajnom dozvolom i ugovorom o lizingu),

2) da ima mesto prebivališta na teritoriji Grada Požarevca (dokazuje se potvrdom o prijavi prebivališta),

3) da ima vozačku dozvolu "B" kategorije, najmanje 5 godina (dokazuje se vozačkom dozvolom),

4) da je zdravstveno sposoban (dokazuje se lekarskim uverenjem),

5) da nije pravnosnažno osuđivano na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira (dokazuje se izvodom iz KE),

6) da mu nije pravnosnažnom sudskom presudom izrečena kazna oduzimanje vozačke dozvole, u krivičnom postupku mera bezbednosti ili u prekršajnom postupku zaštitna mera zabrana vršenja delatnosti ili zabrana upravljanja motornim vozilom, dok traju pravne posledice osude ili mere (dokazuje se izvodom iz KE i izvodom iz registra sankcija),

7) da nije u radnom odnosu ili da ne ostvaruje druga redovna mesečna primanja po bilo kom osnovu, da nije osnivač druge radnje ili pravnog lica (dokazuje se potvrdom izdatom od strane nadležne službe tržišta rada, overenom fotokopijom radne knjižice, potvrdom ili izvodom APR-a, potvrdom fonda PIO i slično).

8) da ima uverenje o položenom ispitu iz poznavanja grada Požarevca i o poznavanju propisa koji regulišu taksi-prevoz (dokazuje se uverenjem).

Član 9

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz u statusu zaposlenog kod pravnog lica registrovanog za obavljanje ove vrste delatnosti ako ima zaključen ugovor o radu sa poslodavcem i ako ispunjava uslove iz člana 8. stav 1. tačke 3) - 8) ove odluke.

b) Pravno lice

Član 10

Za obavljanje taksi prevoza pravno lice mora pored opštih uslova propisanih zakonom, da ispuni i sledeće:

1) da je registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza putnika, kao pretežne delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom odlukom,

2) da ima sedište na teritoriji Grada Požarevca,

3) da taksi vozači zaposleni u pravnom licu ispunjavaju uslove propisane članom 9. ove odluke i

4) da ima najmanje tri registrovana putnička vozila, ili u vlasništvu pravnog lica ili kao primalac lizinga sa upisanim pravom korišćenja vozila u saobraćajnu dozvolu, a koja ispunjavaju uslove iz člana 12. ove odluke.

Član 11

Gradsko veće grada Požarevca formira posebnu komisiju pred kojom zainteresovana lica polažu ispit iz oblasti poznavanja grada Požarevca i zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu taksi prevoz.

2. Taksi vozilo

Član 12

Putničko vozilo je namenjeno i pogodno za obavljanje taksi prevoza ako ispunjava sledeće uslove:

1) da je fabrički proizvedeno vozilo koje ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača, najmanje četvoro vrata i da ima četvorotaktni motor,

2) da je proizvedeno minimalno u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO-3" motora u pogledu emisije izduvnih gasova (dokazuje se izdatom potvrdom Agencije za bezbednost saobraćaja),

3) da je tehnički ispravno u skladu sa propisima,

4) da je registrovano na teritoriji Grada Požarevca i da registarska tablica sadrži latinična slova "TX" na zadnje dve pozicije,

5) da je za njega izdato rešenje o estetskom pregledu i karton estetskog pregleda,

6) da su za njega izdate taksi dozvola i druge isprave,

7) da je u njemu ugrađen tehnički ispravan i overen taksimetar, koji je tako postavljen da je putniku uvek vidljiv novčani iznos utvrđen njegovim radom,

8) da je bez oštećenja,

9) da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe,

10) da je opremljeno instalacijom za osvetljenje krovne oznake,

11) da na krovu ima jednu taksi-tablu, koja je sa obe strane istog izgleda, opremljenu uređajem za osvetljenje, ispisanim nazivom "TAXI" i

12) da su u vozilu na vidnom mestu za korisnika usluge istaknuti taksi dozvola i važeći cenovnik usluga.

Potvrda iz stava 1.tačka 2) ovog člana ne odnosi se na nova vozila i vozila koja već poseduju rešenje o estetskom pregledu vozila.

3. Postupak za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza

Član 13

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi delatnosti, sa potrebnim dokazima, pravno i fizičko lice podnose odeljenju nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja.

Član 14

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja izdaće uput za ispitivanje postojanja pogodnosti vozila za taksi prevoz preduzetniku koje ispuni uslove iz člana 8. stav 1. tačke 1) - 7), a pravnom licu koje ispuni uslove iz člana 10. ove odluke.

Saobraćajna inspekcija Gradske uprave grada Požarevca, na osnovu izdatog uputa vrši ispitivanje pogodnosti putničkog vozila za taksi prevoz propisanih zakonom i članom 12. ove odluke, o čemu donosi rešenje i izdaje karton estetskog pregleda vozila.

Rešenje i karton estetskog pregleda vozila važe godinu dana od dana izdavanja.

Izuzetno, saobraćajna inspekcija može doneti rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost postojanja pogodnosti vozila za taksi prevoz i za neregistrovana vozila, po izdatom uputu odeljenja za tehničko regulisanje saobraćaja, ukoliko vozilo ispunjava uslove iz člana 12. stav 1. tačke 1) -3) ove odluke.

Član 15

Tehničku ispravnost vozila prevoznik dokazuje overenom saobraćajno-tehničkom dokumentacijom u skladu sa Zakonom i overenim kartonom o šestomesečnom tehničkom pregledu vozila.

Član 16

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja izdaće podnosiocu zahteva odobrenje za obavljanje delatnosti taksi prevoza, ako ispuni sve uslove iz člana 6. ove odluke, dok će u suprotnom rešenjem odbiti zahtev.

Odobrenje se izdaje sa rokom važenja od 3 godine od dana izdavanja.

Ukoliko u roku od 30 dana od dana prijema odobrenja iz stava 1. ovog člana, lice ne otpočne obavljanje taksi prevoza, odeljenje će po službenoj dužnosti ukinuti izdato odobrenje.

Član 17

Na osnovu izdatog odobrenja iz člana 16. stav 1. ove odluke, pravno ili fizičko lice mogu, u skladu sa zakonskim propisima, podneti zahtev Agenciji za privredne registre za upis u registar privrednih subjekata.

Član 18

Nakon što Agencija za privredne registre donese rešenja o upisu preduzetnika ili pravnog lica za obavljanje delatnosti taksi prevoza, odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja izdaje taksi isprave i oznake.

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja vodi registar taksi vozača, taksi vozila i krovnih oznaka.

Član 19

Preduzetnik i pravno lice su obavezni da delatnost obavljaju isključivo vozilom za koje poseduje važeće odobrenje, rešenje i karton o estetskom pregledu vozila, taksi dozvolu i druge isprave predviđene ovom odlukom.

Fizičko lice koje je u radnom odnosu kod pravog lica, registrovanog za pružanje taksi usluga, obavlja taksi prevoz isključivo vozilom pravnog lica koje poseduje odobrenje za obavljanje delatnosti taksi prevoza, rešenje i karton o estetskom pregledu vozila i za koje poseduje važeću taksi dozvolu.

Član 20

Taksi vozilo se ne može izdavati u zakup, pozajmljivati ili ustupati drugom taksi prevozniku.

Taksi prevoznik ne može zaključenjem pravnog posla ili bilo kojom svojom radnjom drugom licu omogućiti obavljanje taksi delatnosti suprotno zakonskim i odredbama ove odluke, niti drugom licu ustupiti na korišćenje krovnu oznaku "TAXI", dokumenta sa svojim poslovnim imenom, taksi dozvolu ili druge isprave vezane za obavljanje taksi delatnosti.

4. Taksi isprave i oznake

a) Taksi dozvola i dopunska taksi dozvola

Član 21

Taksi dozvola je isprava koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Taksi dozvola za preduzetnika sadrži:

1) ime i prezime preduzetnika i njegov jedinstveni matični broj,

2) redni broj dozvole,

3) adresu sedišta radnje i prebivališta,

4) fotografiju preduzetnika i

5) registarski broj vozila.

Taksi dozvola za pravno lice sadrži:

1) poslovno ime pravnog lica,

2) redni broj dozvole,

3) adresu sedišta pravnog lica,

4) matični broj pravnog lica i

5) registarski broj vozila.

Član 22

Dopunska taksi dozvola je isprava koju taksi vozač zaposlen u pravnom licu, nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Dopunska taksi dozvola sadrži sledeće podatke:

1) ime i prezime, adresu prebivališta i JMBG taksi vozača,

2) fotografiju taksi vozača i

3) naziv i adresu pravnog lica kod koga je zaposlen.

Član 23

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja izdaje taksi dozvolu i dopunsku taksi dozvolu, sa rokom važenja od tri godine od dana izdavanja.

Zahtev za izdavanje taksi dozvole podnosi preduzetnik i ovlašćeno lice u pravnom licu.

Zahtev za izdavanje dopunske taksi dozvole za zaposleno lice podnosi poslodavac.

Član 24

Pravno lice koje obavlja delatnost taksi prevoza je obavezno da za svako vozilo koje koristi za taksi prevoz ima taksi dozvolu, a za svakog taksi vozača dopunsku taksi dozvolu.

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja neće izdavati taksi dozvole pravnom licu, ako uvidom u registar utvrdi da je broj važećih dopunskih taksi dozvola vozača manji od broja izdatih taksi dozvola.

Pravno lice obavezno je da prilikom odjavljivanja zaposlenog taksi vozača, nadležnom organu vrati sve isprave koje su mu, kao pravnom licu, izdate za tog zaposlenog.

b) Isprave i oznake za vozilo kojim se obavlja taksi prevoz

Član 25

Obavezne isprave i oznake za vozilo kojim se obavlja taksi prevoz i koje je taksi prevoznik dužan da uvek ima u vozilu: karton estetskog pregleda, identifikaciona nalepnica i krovna oznaka "TAXI".

Član 26

Karton estetskog pregleda je isprava koju izdaje i overava saobraćajna inspekcija na osnovu rešenja o estetskom pregledu i služi kao dokaz da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza propisane članom 12. ove odluke i sadrži :

1) poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

2) registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila,

3) godinu proizvodnje taksi vozila,

4) broj saobraćajne dozvole,

5) broj šasije vozila, i

6) datum važenja.

Karton estetskog pregleda važi godinu dana od dana izdavanja odn. dana overavanja.

Taksi prevoznik je dužan da najkasnije do isteka važenja kartona estetskog pregleda, izvrši ispitivanje pogodnosti putničkog vozila za taksi prevoz.

Saobraćajni inspektor dužan je da, na osnovu posebnog registra koji vodi, u roku od 30 dana od isteka važenja rešenja i kartona o estetskom pregledu vozila, obavesti o tome odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja.

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja je ovlašćeno da u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja iz stava 2. ovog člana, taksi prevozniku oduzme dozvolu.

Član 27

Identifikaciona nalepnica je oznaka koju izdaje saobraćajna inspekcija, koja se postavlja na taksi tabli ili na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla desno gore.

Identifikaciona nalepnica sadrži:

1) natpis "Grad Požarevac" i

2) identifikacioni broj iz registra.

Član 28

Krovna oznaka "TAXI" služi za označavanje i lakše uočavanje vozila i sadrži latinični natpis "TAXI".

Na krovnoj oznaci može se istaći identifikaciona nalepnica i naziv prevoznika.

Član 29

Preduzetnici i pravna lica mogu na zadnjim vratima putničkog vozila kojim se obavlja taksi prevoz ispisati natpis sa poslovnim imenom i broj telefona.

III OBAVEZE TAKSI PREVOZNIKA

Član 30

Taksi prevoznici, pored zakonom propisanih obaveza, su dužni:

1) da dok obavljaju taksi delatnost imaju kod sebe odobrenje iz člana 16. stav 1. ove odluke i lekarsko uverenje,

2) da sve izmene podataka koje su sadržane u taksi dozvoli i drugim ispravama izdatim na osnovu ove odluke, kao i u ispravama na osnovu kojih se izdaju taksi dozvola i druge isprave neophodne za obavljanje taksi prevoza, prijave odeljenju nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja i saobraćajnoj inspekciji u roku od osam dana od dana nastupanja izmene,

3) da sve izmene u vezi sa putničkim vozilom, koje se odnose na broj motora, šasije prijave saobraćajnoj inspekciji u roku od osam dana od dana nastupanja izmene,

4) da u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz Registra privrednih subjekata, odeljenju nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja vrate taksi dozvolu, a karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu saobraćajnoj inspekciji,

5) da u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva Registru privrednih subjekata o privremenom prekidu obavljanja delatnosti taksi prevoza, odeljenju nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja vrate taksi dozvolu, a karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu saobraćajnoj inspekciji,

6) da u roku od 8 dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, nadležnom odeljenju za tehničko regulisanje saobraćaja vrate taksi dozvolu, a karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu saobraćajnoj inspekciji,

7) da u roku od 8 dana od pravnosnažnosti presude kojom je taksi vozač osuđen na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira izvesti o tome odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja i

8) da u roku od 8 dana od pravnosnažnosti presude kojom mu je izrečena kazna oduzimanje vozačke dozvole, ili mu izrečena mera bezbednosti ili zaštitna mera zabrana vršenja taksi delatnosti odn. poslova taksi vozača ili zabrana upravljanja motornim vozilom, izvesti o tome odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja.

IV PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

1. Privremeni prekid delatnosti

Član 31

Taksi preduzetnik može privremeno prekinuti obavljanje taksi prevoza zbog:

1) veće popravke vozila kojim obavlja taksi prevoz u trajanju do 3 meseca,

2) pritvora ili izdržavanja kazne zatvora do šest meseci, kao i za vreme trajanja mere bezbednosti ili zaštitne mere zabrane zabrana vršenja taksi delatnosti odn. poslova taksi vozača ili zabrana upravljanja motornim vozilom do šest meseci i

3) u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.

U toku privremenog prekida taksi preduzetnik ne može obavljati taksi prevoz.

Rešenje o privremenom prekidu obavljanja taksi prevoza, kojim se utvrđuje vremenski period trajanja privremenog prekida donosi odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja, po pismenom i obrazloženom zahtevu preduzetnika.

Član 32

Taksi preduzetnik je dužan da pre podnošenja prijave o privremenom prekidu Registru privrednih subjekata, podnese zahtev o privremenom prekidu odeljenju nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja i saobraćajnoj inspekciji i da deponuje taksi oznake, isprave i dozvole.

Član 33

Prijavu o privremenom prekidu obavljanja rada za zaposlenog vozača, nadležnom odeljenju za tehničko regulisanje saobraćaja podnosi poslodavac.

1. Prestanak obavljanja delatnosti

Član 34

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja doneće rešenje o prestanku važenja odobrenja iz člana 16. stav 1. ove odluke preduzetniku:

1) po njegovom zahtevu,

2) ako prestanu da postoje uslovi predviđeni članom 8. i 12. ove odluke i

3) u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja doneće rešenje o prestanku važenja odobrenja iz člana 16. stav 1. ove odluke pravnom licu:

1) po zahtevu ovlašćenog lica u pravnom licu,

2) ako prestanu da postoje uslovi predviđeni članom 10. i 12. ove odluke i

3) u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Rešenje iz stava 1. i stava 2. ovog člana odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja dostavlja Registru privrednih subjekata i saobraćajnoj inspekciji, a taksi prevoznik je dužan da, u roku od tri dana od dana konačnosti rešenja iz stava 1. i stava 2. ovog člana, vrati taksi isprave i oznake.

Taksi prevoznik je dužan da pre podnošenja prijave Agenciji za privredne registre o brisanju iz registra, podnose zahtev za trajni prekid obavljanja taksi delatnosti odeljenju nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja i vrati taksi isprave i oznake.

Član 35

U slučaju donošenja rešenja iz člana 34. stav 1. i stav 2. ove odluke taksi prevozniku briše se i mesto po Programu iz člana 5. stav 1. ove odluke i ne može ga ustupiti drugom pravnom licu ili preduzetniku.

V TAKSI STAJALIŠTE

Član 36

Taksi stajalište je mesto na javnoj saobraćajnoj površini ili drugoj posebnoj površini, koje je uređeno i određeno, na kome taksi vozila pristaju, čekaju i primaju putnike.

Taksi stajališta se obeležavaju horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Horizontalnom signalizacijom žute boje obeležava se prostor za stajanje taksi vozila. U okviru taksi stajališta, upisuje se latinični natpis "TAXI" žutom bojom.

Na početku stajališta postavlja se vertikalni saobraćajni znak za označavanje taksi stajališta.

Član 37

Na taksi stajalištu vozila se parkiraju prema redosledu dolaska.

Na taksi stajalištu mogu se parkirati samo taksi vozila, koja su obeležena u skladu sa ovom odlukom.

Taksi vozila se parkiraju na stajalištu samo u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Za vreme stajanja vozila na taksi stajalištu, vozač je dužan da ostane pored vozila ili u vozilu.

Član 38

Lokacije novih taksi stajališta određuje odeljenje nadležno za poslove tehničkog regulisanja saobraćaja.

Obeležavanje taksi stajališta vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, njihovo čišćenje i održavanje u zimskim uslovima vrši Javno preduzeće " Direkcija za izgradnju grada Požarevca" Požarevac.

VI TAKSI PREVOZ

Član 39

Taksi vozač je obavezan da prihvati vožnju do zahtevanog odredišta sa taksi stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispečerskog centra ili na zaustavljanje korisnika taksi usluga na javnoj saobraćajnoj površini, osim u slučajevima predviđenim članom 46. i članom 47. ove odluke.

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz započne po ulasku putnika u vozilo.

Član 40

Taksi vozač je obavezan da po ulasku putnika u vozilo uključi taksimetar.

Za vreme prevoza putnika svetlo na krovnoj oznaci u delu koji sadrži naziv "TAXI" mora biti isključeno.

Član 41

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika.

Član 42

Taksi vozač je obavezan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag. Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se putne torbe i koferi.

U delu taksi vozila namenjenom prevozu putnika, ne mogu se smeštati stvari koje nisu ručni prtljag.

Član 43

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo, uvažavajući njihovu ličnost.

Član 44

Taksi prevoznik ne može parkirati taksi vozilo van taksi stajališta, na autobuskom stajalištu i autobuskoj stanici.

Član 45

Kada taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, taksi vozač je obavezan da ukloni krovnu oznaku "TAXI".

Član 46

Taksi vozilom se ne mogu prevoziti deca do sedam godina starosti, bez punoletnog pratioca.

Član 47

Taksi vozilom ne mogu se bez pristanka taksi vozača prevoziti kućni ljubimci.

Za prevoz kućnih ljubimaca, pristanak moraju dati i putnici koji su ranije započeli prevoz u odnosu na putnika koji želi da preveze kućne ljubimce.

Član 48

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan.

Taksi vozač u toku rada ne sme biti odeven u kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava i biti bez adekvatne obuće za vožnju.

Član 49

Taksi vozač je dužan da održava vozilo čisto.

VII CENA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 50

Cena usluge taksi prevoza utvrđuje se rešenjem o ekonomski najnižoj ceni taksi prevoza putnika, koje donosi Gradsko veće grada Požarevca.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika.

Taksi vozač je dužan da se pridržava utvrđenog cenovnika.

Član 51

Taksi prevoznik je dužan da prilikom otpočinjanja prevoza uključi taksimetar.

Taksi prevoznik za izvršenu uslugu prevoza naplaćuje cenu prevoza u iznosu koji pokaže taksimetar u trenutku završetka prevoza.

Taksi prevoznik je dužan da izda račun putniku za obavljeni prevoz, koji sadrži datum, relaciju ili pređenu kilometražu, cenu prevoza i koji je potpisan i overen pečatom prevoznika.

Član 52

Putnik nije dužan da plati uslugu taksi prevoza, ukoliko taksi vozač nije uključio taksimetar.

Član 53

U slučaju da je opravdano sprečen da završi započeti taksi prevoz na teritoriji Grada Požarevca, taksi vozaču pripada kao naknada iznos koji u momentu prekida vožnje pokaže taksimetar, umanjen za cenu starta, uz obavezu da taksi vozača da putniku obezbedi drugi taksi prevoz.

Član 54

O prijemu drugih putnika, u toku taksi prevoza do mesta opredeljenja odlučuje putnik koji je započeo prvi korišćenje taksi prevoza, uz saglasnost taksi vozača.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje taksi prevoza posle mesta opredeljenja putnika koji je prvi započeo korišćenje ovog prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem taksi prevoza.

Član 55

Ako više putnika istovremeno koristi prevoz do istog mesta opredeljenja, iznos koji pokaže taksimetar deli se srazmerno prema broju putnika.

Član 56

Taksi prevoznik, koji ima važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti izdato od strane nadležnog organa Gradske uprave grada Požarevca može da obavlja taksi prevoz samo na teritoriji grada Požarevca.

Izuzetno, taksi prevoznik iz stava 1. ovog člana, može da obavi taksi prevoz i na teritoriji druge jedinica lokalne samouprave, samo ako je taksi prevoz započet na teritoriji grada Požarevca, s tim što je dužan da odmah po obavljenom taksi prevozu ukloni krovnu oznaku.

Taksi prevoznik koji nema izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti od nadležnog organa Gradske uprave grada Požarevca, ne može obavljati taksi prevoz putnika na teritoriji Grada Požarevca, osim pod uslovima propisanim zakonom koji uređuje prevoz u drumskom saobraćaju.

DEO DRUGI

 

VIII NADZOR

Član 57

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja.

Član 58

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši saobraćajni inspektor nadležnog odeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Gradske uprave grada Požarevca (u daljem tekstu: saobraćajni inspektor).

Član 59

Komunalno-policijske poslove na održavanju reda u taksi prevozu uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa zakonom o komunalnoj policiji, vrši komunalna policija.

Član 60

Taksi prevoznik i taksi vozač su dužni da saobraćajnom inspektoru ili komunalnom policajcu omoguće neometano vršenje poslova iz njihove nadležnosti, stave im na uvid sve zahtevane isprave i podatke, kao i nesmetan pristup objektima, sredstvima ili osoblju, koji su u vezi sa obavljanjem taksi delatnosti.

Taksi prevoznik i taksi vozač su dužni da postupe po nalogu saobraćajnog inspektora ili komunalnog policajca i da im u roku koji oni odrede, a koji ne može biti duži od 30 dana, dostave potrebne isprave i podatke.

Član 61

Saobraćajni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora je dužan i ovlašćen da isključi taksi vozilo kojim se prevoz obavlja suprotno odredbama zakona i ove odluke, odredi mesto parkiranja vozila i oduzme saobraćajnu i taksi dozvolu i registarske tablice u trajanju od deset dana, a u slučaju ponovnog isključivanja taksi vozila istog prevoznika, u trajanju od trideset dana.

Za vreme trajanja isključenja, taksi prevoznik ili taksi vozač ne mogu koristiti taksi vozilo.

Taksi prevoznik ili taksi vozač su dužni da na mestu određenom za parkiranje taksi vozila obezbede vozilo i plate troškove parkiranja.

Član 62

U vršenju inspekcijskog nadzora saobraćajni inspektor je ovlašćen da privremeno oduzme vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, a koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa i izda potvrdu o privremenom oduzimanju vozila.

Mera privremeno oduzimanje vozila traje do pravnosnažnog okončanja prekršajnog odnosno postupka za privredni prestup, a saobraćajni inspektor je dužan da o tome bez odlaganja izvesti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Privremeno oduzeto putničko vozilo, kojim se obavlja taksi prevoz i koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa se do pravnosnažnog okončanja prekršajnog postupka ili postupka za privredni prestup, čuva o trošku vlasnika.

Član 63

Saobraćajni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora dužan je i ovlašćen da taksi vozaču privremeno oduzme taksi dozvolu odnosno dopunsku taksi dozvolu do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i izda mu potvrdu o privremenom oduzimanju isprave, kao i da o tome izvesti Ministarstvo unutrašnjih poslova bez odlaganja.

Taksi vozač u slučaju iz stava 1. ovog člana, ne može obavljati taksi prevoz dok ne otkloni utvrđene nepravilnosti i dok mu se ne vrati taksi dozvola.

Član 64

Saobraćajni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora ima i pravo, dužnost i ovlašćenja da:

1) utvrđuje identitet taksi vozača kontrolom lične karte, pasoša ili druge isprave,

2) zaustavlja i pregleda taksi vozila,

3) da kontroliše sve isprave vezane za taksi delatnost,

4) naredi otklanjanje uočenih nedostataka i nepravilnosti u pogledu ispunjenosti uslova i načina obavljanja taksi delatnosti u određenom roku,

5) izda prekršajni nalog za prekršaje ustanovljene zakonom kojim se uređuje prevoz putnika u drumskom saobraćaju i ovom odlukom,

6) podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ustanovljenog zakonom kojim se uređuje prevoz putnika u drumskom saobraćaju i ovom odlukom,

7) podnese prijavu za privredni prestup ustanovljen zakonom,

8) kontroliše da li je prestao neki od uslova za obavljanje taksi prevoza predviđenih zakonom i članom 6.ove odluke i da odeljenju nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja podnese zahtev za pokretanje postupka za donošenje rešenja o prestanku važenja odobrenja za obavljanje delatnosti taksi prevoza,

9) ako je došlo do većeg oštećenja vozila, koje ima važeći estetski karton, uputi taksi prevoznika na novi pregled vozila.

Član 65

Saobraćajni inspektor je dužan i ovlašćen da ukoliko utvrdi da lice nema svojstvo taksi prevoznika, a obavlja taksi prevoz, da isključi vozilo, odredi mesto parkiranja, oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 90 dana i podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a da o tome obavesti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Član 66

U vršenju komunalno policijskog nadzora, pored zakonskih ovlašćenja, komunalni policajac je ovlašćen da izdaje prekršajni nalog propisan ovom odlukom, kao i da podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka ili izda prekršajni nalog.

IX KAZNENE ODREDBE

1. Prekršaji

Član 67

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako obavlja taksi prevoz suprotno odredbama člana 34. stav 3. i stav 4. ove odluke ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 68

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako obavlja taksi prevoz suprotno odredbama člana 31., člana 32. i člana 34. ove odluke.

Član 69

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice za ako:

1) ne obavlja taksi prevoz fabrički proizvedenim putničkim vozilom koje ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata ili koje nije registrovano na teritoriji Grada Požarevca i za koje nisu izdate registarske tablice koje sadrže latinična slova "TX" na zadnje dve pozicije,

2) u putničkom vozilu kojim se obavlja taksi prevoz nije na vidnom mestu za putnika ugrađen tehnički ispravan i overen taksimetar ili nije istaknuta taksi dozvola,

3) u putničkom vozilu kojim se obavlja taksi prevoz se ne nalazi taksi dozvola, odnosno odobrenje (čl.16. st.1), lekarsko uverenje taksi vozača i karton o estetskom pregledu vozila,

4) se na krovu putničkog vozila, kojim se obavlja taksi prevoz, ne nalazi istaknut naziv" TAXI",

5) se taksi vozilom obavlja linijski prevoz,

6) u delu vozila, kojim se obavlja taksi prevoz, a koji je namenjen za prevoz putnika se smeštaju stvari koje nisu ručni prtljag,

7) koristi autobuska stajališta određena odlukom nadležnog organa lokalne samouprave kao taksi stajališta ili taksi vozilo zaustavlja i parkira suprotno članu 44. ove odluke,

8) obavlja taksi prevoz i pruža taksi usluge na teritoriji grada Požarevca, a ima izdato odobrenje za obavljanje taksi delatnosti od strane nadležnog organa druge jedinice lokalne samouprave,

9) po obavljenom prevozu na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave ne ukloni krovnu oznaku taksi,

10) bilo kojom svojom radnjom omogući drugom fizičkom ili pravnom licu, koje ne ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom da obavlja taksi prevoz,

11) cenovnik ne uskladi sa važećom taksi tarifom i odlukom nadležnog organa grada Požarevca ili taksimetar ne podesi sa važećom tarifom i cenovnikom,

12) ne izvrši blagovremeno estetski pregled vozila i

13) postupi suprotno članu 60. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Član 70

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice za ako:

1) prilikom otpočinjanja taksi prevoza, taksi vozač ne uključi taksimetar,

2) taksi vozač za izvršenu uslugu taksi prevoza naplati cenu prevoza suprotno taksimetru odn. cenovniku i

3) taksi vozač ne izda račun korisniku usluga taksi prevoza.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz st. 1. ovog člana taksi vozač zaposlen u pravnom licu.

Član 71

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) u taksi vozilu se uključenjem taksimetra ne gasi svetlo na krovnoj oznaci (član 40.)

2) u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da nije vidljiv za putnika (član 12. stav 1. tačka 12)),

3) identifikaciona nalepnica se ne nalazi na mestu predviđenom za to (član 27.)

4) taksi vozilo nosi oznaku za koju nije izdao saglasnost nadležni organ (član 28.),

5) sve izmene podatke predviđene članom 30. stav 1. tačka 2), 3), 7) i 8) ove odluke ne prijavi nadležnom organu u roku od osam dana od dana nastupanja izmene ili pravnosnažnosti odluke,

6) ne vrati u roku od 8 dana taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu nadležnom organu, u slučajevima predviđenim članom 30. stav 1. tačka 3)-6) ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Član 72

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako za obavljanje taksi prevoza angažuje lice suprotno odredbi člana 9. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 73

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) taksi vozač postupa na taksi stajalištu suprotno članu 37. ove odluke,

2) taksi vozač postupa suprotno članu 39. ove odluke,

3) taksi vozač ne obavlja taksi prevoz u skladu sa članom 41. ove odluke,

4) taksi vozač postupi suprotno članu 42. stav 1. ove odluke,

5) taksi vozač za vreme obavljanja taksi prevoza ne uvažava ličnost putnika i ne ophodi se sa pažnjom i predusretljivo,

6) prilikom korišćenja taksi vozila za sopstvene potrebe, ne ukloni krovnu oznaku TAXI (član 26. ove odluke);

7) taksi vozač obavlja taksi prevoz suprotno odredbi člana 46. ove odluke;

8) taksi vozač za vreme obavljanja taksi prevoza ne traži saglasnost drugih prisutnih putnika, za prevoz kućnog ljubimca (član 47. stav 2.),

9) taksi vozač posebno naplati prevoz ličnog prtljaga putnika,

10) taksi vozač ne održava taksi vozilo čisto (član 49.) i

11) taksi vozač u slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz postupi suprotno članu 53. ove odluke.

12) postupa suprotno članu 44. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

1. Prekršajni nalog

Član 74

Saobraćajni inspektor i komunalni policajac, okviru svojih nadležnosti, izdaju u pisanoj formi prekršajni nalog, za prekršaje za koje su propisane novčane kazne u fiksnom iznosu.

Prekršajni nalog sadrži sve zakonom propisane elemente, pouke i upozorenja.

Ukoliko je prekršaj učinjen putničkim vozilom u saobraćaju, prekršajni nalog obavezno i sadrži broj registarski broj vozila, broj taksi dozvole i dopunske taksi dozvole.

Član 75

Saobraćajni inspektor i komunalni policajac izdaće prekršajni nalog ukoliko je prekršaj otkriven na jedan od sledećih načina:

1) neposrednim opažanjem prilikom kontrole, nadzora ili pregleda, kao i uvidom u službenu evidenciju nadležnog organa,

2) uvidom u podatke koji su dobijeni uz pomoć uređaja za nadzor ili merenje i

3) prilikom inspekcijskog ili drugog nadzora pregledom dokumentacije, taksi vozila ili na drugi propisani način.

Član 76

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopiju zadržava organ koji je prekršajni nalog izdao.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koga se smatra je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, saobraćajni inspektor ili komunalni policajac upozoriće ga na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen, čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Član 77

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne, u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga i time se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne.

Ukoliko lice protiv koga je izdat prekršajni nalog, u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog izrečene novčane kazne u celosti, će postati konačan i izvršan.

Saobraćajni inspektor ili komunalni policajac prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeležbom da novčana kazna nije plaćena, dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja postupka izvršenja i unosa izrečene novčane kazne u registar.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupni iznos izrečene novčane kazne.

DEO TREĆI

 

X PRELAZNE ODREDBE

Član 78

Pravna lica i preduzetnici koji na dan stupanja na snagu ove odluke obavljaju taksi prevoz dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ove odluke do 12.11.2015. godine.

Član 79

Ukoliko taksi prevoznik ne uskladi svoje poslovanje sa ovom odlukom do 12.11.2015. godine, odeljenje nadležno za tehničko regulisanje saobraćaja doneće rešenje o prestanku važenja rešenja iz člana 16. stav 1. ove odluke i obavestiće Agenciju za registraciju privrednih subjekata da taksi prevoznik ne ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza.

XI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 80

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto - taksi prevozu ("Službeni glasnik grada Požarevca" br. 3/09).

Član 81

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca", a primenjivaće se od 12. novembra 2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o taksi prevozu

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2017)

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju delova teksta kako je ona objavljena u "Sl. listu grada Požarevca", br. 9/2015.