ODLUKA
O POSTUPKU SKIDANJA USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 8-II/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje se koristi bez pravnog osnova, odnosno suprotno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede.

Pod postupkom skidanja useva se podrazumevaju postupci i radnje koje preduzima nadležni organ Grada sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije nad poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini.

Nadležni organ Grada iz stava 2. ovog člana je gradska uprava nadležna za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Organ).

Postupak skidanja useva obuhvata: skidanje, prodaju i skladištenje useva u skladu sa ovom Odlukom.

Sredstva za sprovođenje postupka skidanja useva obezbediće se u budžetu grada Sremska Mitrovica.

Pokretanje postupka

Član 2

Postupak skidanja useva pokreće se aktom organa pod uslovom:

1. da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koristi bez pravnog osnova, odnosno suprotno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu,

2. da se poljoprivredno zemljište iz tačke 1. ovog stava nalazi na teritoriji grada Sremska Mitrovica,

3. da je organ doneo akt iz člana 62. stav 5. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno odluku iz člana 62. stav 6. Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Organ je dužan da akt iz stava 1. Ovog člana donese u roku od 5 dana od dana ispunjenosti uslova iz stava 1. tačka 1-3 ovog člana.

Skidanje useva

Član 3

Skidanje useva obavlja se periodično, po dospeću useva za berbu-žetvu.

Skidanje useva iz prethodnog stava izvršiće se uz tehničku i logističku podršku:

1. poljočuvarske službe,

2. ovlašćenih lica MUP-a,

3. predstavnika Komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Sremska Mitrovica,

4. poljoprivrednog inspektora,

5. komunalne policije.

Prodaja useva

Član 4

Usevi koji su predmet postupka, mogu biti prodati pre skidanja i nakon njihovog skidanja. Odluku o načinu prodaje useva donosi rukovodilac organa na predlog radne grupe iz člana 7. ove odluke (u daljem tekstu: Radna grupa).

Prodaja useva pre skidanja

Član 4a

Usevi se prodaju javnim oglašavanjem putem prikupljanja ponuda.

Odluku o prodaji useva javnim oglašavanjem donosi rukovodilac nadležnog organa i ista se objavljuje na oglasnoj tabli grada Sremska Mitrovica, oglasnim tablama Mesnih Kancelarija a po mogućstvu i u sredstvima javnog informisanja.

Odlukom iz stava 2. ovog člana bliže se uređuju pitanja od značaja za prodaju useva (uslovi prodaje) a naročito: bliži opis poljoprivrednog zemljišta i useva koji je predmet postupka, kriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača, uslovi za ponuđače, sadržina ponude, način i rok podnošenja ponuda.

Istovremeno sa donošenjem Odluke o prodaji useva raspisuje se Oglas za prodaju useva.

Ukoliko usev ne bude prodat, rukovodilac organa utvrđuje da prodaja useva nije uspela i donosi odluku o raspisivanju novog oglasa uz određivanje vremena njegovog raspisivanja.

Oglas za prodaju useva se može raspisivati više puta, do trenutka njegove prodaje.

Odluku o izboru najpovoljnije ponude (ponuđača) donosi rukovodilac organa na predlog radne grupe.

Na osnovu pravosnažne odluke iz stava 7. ovog člana, organ i izabrani ponuđač zaključuju ugovor o kupoprodaji useva.

Prodaja useva nakon skidanja

Član 4b

Požnjeveni - ubrani usevi se prodaju u skladu sa članom 4a ove Odluke nakon njihovog uskladištenja.

Skladištenje useva

Član 5

Ukoliko se usevi ne prodaju pre njihovog skidanja, na način i u skladu sa članom 4a ove Odluke, isti će biti uskladišteni u registrovanim skladištima, prema propisima koji važe za skladištenje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda.

Odluka o izboru skladištara i rešavanje drugih pitanja od značaja za skladištenje skinutog useva u nadležnosti je rukovodioca organa.

Postupanje sa sredstvima ostvarenim od prodaje skinutog useva

Član 6

Sredstava ostvarena od prodaje skinutog useva, po odbitku troškova postupka uplaćuju se na propisani račun budžeta Republike Srbije.

Radna grupa

Član 7

Radi obavljanja određenih poslova i radnji u postupku obrazovaće se radna grupa.

Radna grupa se sastoji od tri člana: dva predstavnika Komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Sremska Mitrovica i jednog predstavnika Grada.

Radna grupa iz stava 1. ovog člana obrazuje se aktom rukovodioca organa.

Radna grupa obavlja sledeće poslove:

1) periodično obilazi parcele na kojima je zasejan usev koji je predmet postupka,

2) utvrđuje stanje useva i optimalni rok skidanja useva,

3) daje predlog rukovodiocu organa za preduzimanje mera u cilju sprečavanja nezakonitih radnji na usevima koji su predmet postupka i predlaže rok njihovog sprovođenja,

4) prati stanje tržišta poljoprivrednih proizvoda koji su predmet postupka,

5) stara se, da se skidanje, skladištenje i prodaja useva obavi na što efikasniji i ekonomičniji način,

6) koordinira rad poljočuvarske službe, ovlašćenih lica MUP-a, predstavnika Komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini grada Sremska Mitrovica, poljoprivrednog inspektora, komunalne policije u slučaju kada je prisustvo predstavnika navedenih organa u postupku skidanja useva neophodno,

7) obavlja druge radnje u postupku skidanja useva po nalogu rukovodioca organa.

O svim preduzetim radnjama u postupku skidanja useva radna grupa je dužna da sačini zapisnik i preda ga organu.

Troškovi postupka

Član 8

Skidanje i prodaja useva se vrši na teret lica koje koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova a ako se radi o nepoznatom licu na teret grada Sremska Mitrovica. O troškovima postupka i naknadi troškova postupka odlučuje se aktom organa.

Prelazne i završne odredbe

Član 9

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postupku skidanja useva za poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje se nalaze na teritoriji grada Sremska Mitrovica ("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br.12/2016).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Sremska Mitrovica.