ODLUKA

O UPLATI DOPRINOSA ZA PENZIJSKO, INVALIDSKO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE LICIMA KOJA SU STEKLA STATUS LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 8-II/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način sticanja prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinosa) licima koja su stekla status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture iz budžeta Grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 2

Lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost, u smislu zakona kojim se uređuje oblast kulture je: samostalni umetnik, samostalni stručnjak u kulturi, samostalni izvođač kulturnih programa i samostalni saradnik u kulturi.

Samostalni umetnik je fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi (u daljem tekstu: udruženje) utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Samostalni stručnjak u kulturi je fizičko lice kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture i koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja poslove u sledećim područjima kulture:

• istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje nepokretnog kulturnog nasleđa,

• istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog kulturnog nasleđa,

• istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje nematerijalnog kulturnog nasleđa,

• filmske i televizijske delatnosti,

• naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi,

• bibliotečko-informaciona delatnost,

• izdavaštvo,

• menadžment u kulturi,

• produkcija kulturnih programa i dela, i

• stručna saradnja u umetničkim delatnostima i delatnostima u oblasti kulturnog nasleđa.

Samostalni izvođač kulturnih programa je fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja vokalno i instrumentalno izvođenje kulturnih programa, ili na drugi način izvodi kulturni ili artistički program i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Samostalni saradnik u kulturi je fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja stručno-tehničke poslove u oblasti kulturnih delatnosti i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 3

Pravo na uplatu doprinosa može da ostvari lice iz člana 2. ove Odluke, pod sledećim uslovima:

• da ima prebivalište na teritoriji Grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Grad),

• da mu je u skladu sa zakonom udruženje kod koga je to lice uvedeno u evidenciju utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

• da nije ostvarilo ukupan prihod, u prethodnoj godini, koji prelazi iznos prosečne godišnje bruto zarade na nivou Republike Srbije,

• ne poseduje nepokretnu imovinu (ni član zajedničnog porodičnog domaćinstva - supružnik, vanbračni partner, dete, usvojenik, roditelji ili usvojilac i druga lica koja žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu), osim stana - kuće gde stanuje.

Član 4

Uplata doprinosa za lice iz člana 3 ove odluke vrši se davanjem dotacija, preko Udruženja kod koga je to lice uvedeno u evidenciju.

Član 5

Udruženje je dužno da Gradskoj upravi za kulturu, sport i omladinu (u daljem tekstu: gradska uprava) kvartalno, odnosno, do 31. januara, 31. jula i 31. oktobra tekuće godine, dostavi zahtev za uplatu doprinosa koji sadrži spisak lica za koja će se vršiti uplata doprinosa iz sredstava budžeta Grada. Uz zahtev udruženje je dužno da podnese:

1. uverenje o činjenicama upisanim u evidenciju udruženja,

2. iščitanu elektronsku ličnu kartu,

3. potvrdu Poreske uprave - Filijala Sremska Mitrovica o prijavi ukupnog prihoda lica na koja se zahtev odnosi,

4. potvrdu Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti Sremska Mitrovica o katastarskim prihodima na nepokretnostima za svako lice na koje se zahtev odnosi i članove njihovog porodičnog domaćinstva,

5. overenu izjavu o broju članova zajedničkog porodičnog domaćinstva za svako lice na koje se zahtev odnosi.

Dokazi iz stava 1. ovog člana ne mogu biti stariji od šest meseci.

Član 6

Odobravanje i isplata sredstava iz budžeta Grada na ime doprinosa, vrši se u skladu sa rešenjem koje donosi Načelnik gradske uprave, a na osnovu zahteva iz člana 5. ove odluke.

Član 7

Doprinosi za lice iz člana 3. ove odluke, za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada, obračunavaće se i isplaćivati na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa za osiguranike samostalne umetnike, u rokovima i na način utvrđen zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, a preko udruženja.

Član 8

Udruženje je dužno da izvrši uplatu doprinosa za lice iz člana 3. ove odluke nadležnoj poreskoj upravi i dokaz o uplati doprinosa dostavi gradskoj upravi u roku od 15 dana od dana uplate.

Član 9

Ukoliko dođe do promene činjenica od značaja za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za lice iz člana 3. ove odluke, udruženje je dužno da obavesti Gradsku upravu o nastaloj promeni.

Član 10

Gradska uprava i udruženje će svoja međusobna prava i obaveze po osnovu uplate doprinosa za lica iz člana 3. ove odluke bliže urediti godišnjim ugovorom.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenog listu Grada Sremska Mitrovica".