ODLUKA

O SKIDANJU USEVA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU U DRŽAVNOJ SVOJINI KOJE SE KORISTI BEZ PRAVNOG OSNOVA NA TERITORIJI GRADA VRŠCA

("Sl. list grada Vršca", br. 10/2016, 11/2016 - ispr. i 10/2017)

Član 1

Grad Vršac sprovešće postupak skidanja i prodaje useva na parcelama poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za koje poljoprivredni inspektor zapisnikom utvrdi da ga bez pravnog osnova koristi nepoznato lice.

Skidanje i prodaja useva u slučaju iz stava 1. ovog člana vršiće se na teret Grada Vršca.

Član 2

Skidanje useva obaviće se i kada pravno ili fizičko lice ne izvrši obavezu plaćanja trostrukog iznosa najviše prosečne postignute cene po hektaru na teritoriji okruga na kojoj se nalazi poljoprivredno zemljište koje koristi bez pravnog osnova odnosno suprotno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Skidanje i prodaja useva u slučaju iz stava 1. ovog člana vršiće se na teret lica koje bez pravnog osnova koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Član 3

Sredstva ostvarena od prodaje skinutog useva, po odbitku troškova skidanja useva, raspoređuju se u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Član 4

Određuje se Gradonačelnik, kao nadležan organ, da u skladu sa zakonom ugovori i organizuje skidanje useva uz angažovanje tehničkih kapaciteta u ovoj akciji.

Član 5

Za poslove utvrđene ovom odlukom, Gradonačelnik imenuje Komisiju za sprovođenje postupka skidanja i prodaje useva.

Komisija iz stava 1. ovog člana:

- utvrđuje obim poslova na osnovu zapisnika koje je sačinio poljoprivredni inspektor,

- utvrđuje uslove i kriterijume za angažovanje izvršioca usluge na skidanju useva,

- vrši kontrolu radova na terenu i zapisnički konstatuje ukupne količine skinutih useva kao i količine koje će se prodati.

Član 6

O sprovođenju ove Odluke staraće se član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca".

 

Samostalni član Odluke izmeni
Odluke o skidanju useva na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini koje se koristi bez pravnog osnova na teritoriji Grada Vršca

("Sl. list grada Vršca", br. 10/2017)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca".