PROGRAM

ISPITIVANJA ZAGAĐENOSTI ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2017. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 66/2017)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Zemljište je tanak površinski sloj zemljine kore i ubraja se u uslovno obnovljive resurse. Intenzivnim korišćenjem zemljišta, dolazi do promene njegovih karakteristika i sastava. Promene u zemljištima kao posledica procesa degradacije, odvijaju se postepeno i teško su primetne u kraćim vremenskim intervalima, a uslovljavaju promene funkcija ekosistema. Urbana zemljišta, u odnosu na ruralna, često su više izložena antropogenom uticaju zbog veće gustine naseljenosti, inteziteta saobraćaja, blizine industrije. Zagađivanje zemljišta jeste unošenje zagađujućih materija u ili na zemljište, uzrokovano ljudskom delatnošću ili prirodnim procesima, koje ima ili može imati štetne posledice na kvalitet životne sredine i zdravlje ljudi. Dugotrajno unošenje zagađujućih materija u zemljište može dovesti do trajne kontaminacije zemljišta i podzemnih voda.

Jedna od mera očuvanja kvaliteta zemljišta je praćenje prisustva zagađujućih materija, mapiranje područja opterećenih zagađujućim materijama, a sve u cilju preduzimanja adekvatnih mera zaštite.

II - CILJ ISPITIVANJA

Ciljevi ispitivanja zemljišta su identifikovanje sastava i osobina, praćenje procesa u njima, kao i otkrivanje izvora emisije zagađujućih supstanci kojima je izloženo stanovništvo, prirodni resursi, biljni i životinjski svet, procena nivoa opasnosti i utvrđivanje mera zaštite. Nastavak monitoringa zemljišta u urbanim zonama, sa ciljem utvrđivanja kvaliteta, vrste i nivoa zagađenja, omogućava formiranje i dopunjavanje baze podataka o stepenu i karakteristikama zagađenja, o vrstama prisutnih opasnih i štetnih materija, kao i praćenje stanja zagađenosti zemljišta po gradskim zonama sa evaluacijom višegodišnjih trendova.

Identifikacija opterećenih područja sa definisanjem posebnih mera zaštite od zagađivanja, uz adekvatno informisanje i kontinuirano izveštavanje javnosti, ima za cilj unapređenje stanja životne sredine i zdravlja populacije.

III - OBIM I METODE ISPITIVANJA

U skladu sa Uredbom o programu sistematskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 88/10), Program ispitivanja zagađenosti zemljišta obuhvata:

• broj mernih mesta, vrstu lokaliteta i način prikazivanja rasporeda i položaja mernih mesta;

• listu parametara koji će se prikupljati na mestima uzorkovanja zemljišta;

• način dostavljanja liste metoda i standarda koji se koriste za uzorkovanje zemljišta, analizu uzoraka i obradu podataka;

• način definisanja vremenske dinamike uzorkovanja zemljišta, analize uzoraka, obrade i prikaza podataka, dostavljanja podataka, kao i izveštavanja;

• način određivanja stručnih akreditovanih institucija koje će vršiti sistemsko praćenje kvaliteta zemljišta.

Lokalna mreža lokaliteta za praćenje kvaliteta zemljišta uspostavlja se za praćenje kvaliteta zemljišta na teritoriji Grada Niša. Lokalnu mrežu čine dopunski lokaliteti koji se određuju na osnovu merenja ili postupaka procene, a za koje nema podataka o nivou zagađujućih materija, u skladu sa potrebama i mogućnostima. Ispitivanje zagađenosti zemljišta u 2017/2018. godini, vrši se analizom 100 uzoraka, (50 uzoraka u 2017. godini i 50 uzoraka u 2018. godini) sa lokaliteta na području grada, sa dubine od 30 cm.

Uzimanje uzoraka će se obavljati u okviru sledećih lokaliteta:

• zemljište u okolini industrijskih objekata;

• zemljište u zoni uticaja očišćenih nesanitarnih deponija i nehigijenskih naselja;

• zemljište u blizini velikih saobraćajnica;

• zemljišta u zoni uticaja stanica za snabdevanje motornih vozila gorivom;

• zemljište iz dvorišta javnih ustanova i

• zemljište sa javnih površina.

Položaj mernih mesta biće prikazan Gauss - Krigerovim koordinatama u izveštaju o ispitivanju zemljišta.

Lista parametara obuhvata podatke i informacije koji se prikupljaju na mestima uzorkovanja zemljišta. Prilikom izbora parametara uzimaju se u obzir oni parametri koji mogu dostići vrednosti koje mogu izazvati značajan rizik po ljudsko zdravlje i životnu sredinu. Listu parametara koji će se prikupljati na mestima uzorkovanja zemljišta čine:

Opšti parametri: karakteristike lokacije (položaj, trenutna upotreba zemljišta), dubina uzorkovanja, kiselost zemljišta (pH u vodi i u elektrolitu), sadržaj gline, ukupan organski ugljenik i sadržaj organske materije (gubitak žarenjem na 550° C);

• Specifični parametri: teški metali - bakar (Cu), cink (Zn), kobalt (Co), arsen (As), olovo (Pb), kadmijum (Cd), nikl (Ni), hrom (Cr), živa (Hg) i organski polutanti - polihronovani bifenili - PCB, policiklični aromatični ugljovodonici - PAH i pesticidi.

Lista metoda i standarda koji se koriste za uzorkovanje zemljišta, analizu uzoraka i obradu podataka obuhvata spisak referentnih metoda i standarda koji će se koristiti pri realizaciji programa za uzorkovanje, analizu uzoraka, kao i za ocenjivanje vrednosti koncentracija. Stručna akreditovana institucija koja vrši ispitivanje zemljišta u obavezi je da u izveštaju o ispitivanju zemljišta navede listu metoda i standarda koji se koriste za uzorkovanje zemljišta, analizu uzoraka i obradu podataka.

Uzorkovanje zemljišta vršiće se u toku 2017. godine u periodu jul-novembar. Vremenski period uzorkovanja i ispitivanja zemljišta biće definisani operativnim planom.

Izveštaj o monitoringu zemljišta sadrži: broj mernih mesta, vrstu lokaliteta, raspored i položaja mernih mesta prikazan Gauss - Krigerovim koordinatama, listu analiziranih parametara, korišćene metode i standarde, granične vrednosti definisanih parametara, rezultate analize uzoraka i obrade podataka, procenu stepena ugroženosti zemljišta na osnovu analiziranih parametara i indikatora, predlog mera i podatke o ovlašćenom pravnom licu koje vrši monitoring zemljišta.

Izveštaji se dostavljaju u skladu sa dinamikom uzorkovanja, u roku od 10 dana po isteku prethodnog meseca, u dva primerka u pisanoj formi i u elektronskoj formi. Konačni izveštaj dostavlja se sa poslednjim mesečnim izveštajem u 2018. godini.

Rezultati analize uzoraka zemljišta prikazuju se u izveštaju tabelarno, grafički (mapiranje svih područja ispitivanja i mapiranje područja opterećenih zagađujućim materijama) i tekstualno, sa zaključkom o stanju na lokacijama, predlogom mera za svaku lokaciju gde su prekoračene granične i remedijacione vrednosti i preporukom za izradu remedijacionih programa, kao i opisom načina i metoda uzorkovanja, vrste parametara i dinamike daljih ispitivanja zemljišta za svaku lokaciju gde je registrovano prekoračenje graničnih i remedijacionih vrednosti koncentracija opasnih i štetnih materija ili vrednosti koje ukazuju na značajnu kontaminaciju zemljišta.

Podaci dobijeni realizacijom programa sistemskog praćenja kvaliteta zemljišta dostavljaju se Agenciji za zaštitu životne sredine do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu i koriste se za ocenjivanje kvaliteta zemljišta, kao i za izradu izveštaja o stanju zemljišta i sastavni su deo informacionog sistema zaštite životne sredine.

Izbor indikatora za ocenu rizika od degradacije zemljišta vršiće se na bazi očekivanog stanja i rezultata prethodnih istraživanja na lokalitetima gde je vršeno ispitivanje kvaliteta zemljišta. Indikatori se ocenjuju na osnovu opštih elemenata za ocenu rizika od degradacije zemljišta koji su dati u Prilogu 1. Uredbe o programu sistematskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa.

Stepen ugroženosti zemljišta biće određen na osnovu vrednosti zagađujućih materija datih u zakonskoj regulativi.

Predmetni Program obuhvata i prikupljanje neophodnih podataka za izradu Katastra kontaminiranih lokacija na teritoriji grada Niša, koji predstavlja skup podataka o zagađenim, ugroženim i degradiranim zemljištima i on je sastavni deo Informacionog sistema zemljišta.

IV - AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa obuhvata tri faze:

I faza - Donošenje Programa ispitivanja zagađenosti zemljišta na teritoriji grada Niša za 2017. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša;

II faza - Sprovođenje postupka javne nabavke male vrednosti i određivanje stručne akreditovane institucije, koja će vršiti ispitivanje zagađenosti zemljišta i potpisivanje ugovora;

III faza - Realizacija Programa od strane izabrane stručne akreditovane institucije i iniciranje izrade remedijacionih programa u slučaju registrovanja remedijacionih vrednosti koncentracija opasnih i štetnih materija ili vrednosti koje ukazuju na značajnu kontaminaciju zemljišta.

V - IZVORI FINANSIRANJA

Program ispitivanja zagađenosti zemljišta finansiraće se iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2017. godinu ("Službeni list Grada Niša", br. 148/16), razdeo 3; glava 3.1; funkcija 560; pozicija 91; ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, od ukupno namenjene aproprijacije od 15.700.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".