ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU USLOVA ZA UREĐIVANJE, UPOTREBU, UNAPREĐENJE I ZAŠTITU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA, PRIPREMU I REALIZACIJU SREDNJOROČNIH I GODIŠNJIH PROGRAMA UREĐIVANJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 36/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se propisuju uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanja uslova za uređivanje, upotrebu, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta, pripreme i realizacije srednjoročnih i godišnjih programa uređivanja građevinskog zemljišta, a naročito:

1. Tehnički i drugi posebni uslovi za obavljanje komunalne delatnosti, kojima se obezbeđuje određeni obim, vrsta i kvalitet;

2. Način obezbeđivanja kontinuiteta u obavljanju komunalne delatnosti na teritoriji grada Beograda;

3. Način obezbeđivanja sredstva za obavljanje i razvoj komunalne delatnosti;

4. Način postupanja i ovlašćenja organa grada, u slučaju prekida u obavljanju komunalne delatnosti zbog nepredviđenih okolnosti (havarija, elementarne nepogode i dr.) ili štrajka, operativne mere koje, u tim slučajevima preduzima javno komunalno preduzeće, kao i red prvenstva u obezbeđivanju uslova za uređivanje, upotrebu, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta kada usled više sile dođe do smanjenog obima u obavljanju te delatnosti.

Član 2

Obezbeđivanje uslova za uređivanje, upotrebu, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta, priprema i realizacija srednjoročnih i godišnjih programa uređivanja građevinskog zemljišta na teritoriji grada Beograda je komunalna delatnost i obavlja se na celoj teritoriji grada Beograda.

Komunalnu delatnost iz stava 1. ovog člana obavlja javno preduzeće koje je Grad Beograd osnovao za obavljanje ove komunalne delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće).

Preduzeće ima isključivo pravo obavljanja komunalne delatnosti iz stava 1. ovog člana.

Član 3

Obezbeđivanje uslova za uređivanje, upotrebu, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta, priprema i realizacija srednjoročnih i godišnjih programa uređivanja građevinskog zemljišta na teritoriji grada Beograda u smislu ove odluke je skup više poslova koji čine jedinstvenu celinu komunalne delatnosti, i to:

1. aktivnosti preduzeća na pribavljanju pružalaca usluga u cilju uređivanja građevinskog zemljišta u svim fazama (priprema građevinskog zemljišta - istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, uklanjanje objekata, saniranje terena i drugo, kao i opremanje građevinskog zemljišta (izgradnja objekata komunalne infrastrukture i izgradnja i uređenje površina javne namene, održavanje objekata do primopredaje Gradu, vođenje geografskog informacionog sistema za područje grada, poslovi u vezi sa raspolaganjem građevinskim zemljištem i drugi poslovi), u skladu sa pozitivnim propisima;

2. praćenje realizacije predmetnih usluga putem zaključenja ugovora preduzeća sa pružaocima usluga na uređenju građevinskog zemljišta i praćenje realizacije tih ugovora od strane preduzeća.

Član 4

Komunalna delatnost iz člana 2. ove odluke obavlja se prema posebnim godišnjim programima koji zajedno čine jedinstvenu celinu pri obavljanju komunalne delatnosti i koji se sačinjavaju u skladu sa Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta koji donosi Skupština grada i drugim aktima Grada Beograda.

Posebne programe iz stava 1. ovog člana donosi Nadzorni odbor preduzeća i to:

1. Program specijalizovanih i stručnih poslova u obavljanju komunalne delatnosti,

2. Program kapitalnih projekata od strateškog značaja za grad Beograd i pripremanje i opremanje gradskog građevinskog zemljišta,

3. Program tekućih subvencija.

Na programe iz stava 2. ovog člana saglasnost daje Gradsko veće Grada Beograda.

Programi iz st. 1. i 2. ovog člana donose se do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Član 5

Komunalne objekte, u smislu zakona kojim se uređuju komunalne delatnosti, izgrađene u skladu sa Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta, po završetku odobrenih radova, preduzeće zapisnički predaje nadležnim javnim preduzećima na održavanje i upravljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina.

Sastavni deo zapisnika iz stava 1. ovog člana je dokumentacija potrebna za upis prava javne svojine Grada Beograda na izgrađenim objektima iz stava 1. ovog člana, kao i dokumentacija potrebna za njihovu knjigovodstvenu evidenciju.

II TEHNIČKI USLOVI ZA OBAVLJANJE KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 6

Preduzeće za obavljanje komunalne delatnosti potrebno je da poseduje tehničku opremljenost kako bi efikasno i racionalno obavljalo komunalnu delatnost i to: personalne računare, štampače, skenere, plotere, licencirane softvere, odgovarajuća prevozna sredstva i dr.

Posedovanje i ispravnost tehničke opremljenosti iz stava 1. ovog člana preduzeće dokazuje popisnom listom, ugovorom o kupovini, ugovorom o lizingu, ugovorom o zakupu, saobraćajnom dozvolom, garantnim listom ili drugim dokumentom izdatim u skladu sa propisima.

III NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA ZA UREĐIVANJE, UPOTREBU, UNAPREĐIVANJE I ZAŠTITU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da kroz realizaciju programa iz člana 4. ove odluke trajno i nesmetano obavlja komunalnu delatnost za koju je osnovano i u skladu sa odredbama ove odluke obezbedi propisan obim, vrstu i kvalitet usluge.

Preduzeće je dužno da na osnovu pisanog naloga organizacione jedinice vrši i vanredne poslove u vezi sa komunalnom delatnošću koju obavlja.

Član 8

Ako usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti iz člana 2. ove odluke, preduzeće mora bez odlaganja preduzeti mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida.

Mere koje preduzeće u slučaju iz stava 1. ovog člana preduzima, su:

1. radno angažovanje zaposlenih na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u obavljanju komunalne delatnosti, kao i eventualno angažovanje trećih lica u obezbeđivanju uslova za vršenje komunalne delatnosti;

2. preduzima i druge mere propisane od organizacione jedinice Gradske uprave.

IV SREDSTVA ZA OBAVLJANJE I RAZVOJ KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 9

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti iz člana 2. i realizacija programa iz člana 4. ove odluke obezbeđuju se iz:

1. Budžeta Grada Beograda

2. sopstvenih prihoda;

3. kredita;

4. i drugih izvora u skladu sa zakonom i propisima.

V POSTUPANJE I OVLAŠĆENJE GRADA, U SLUČAJU PREKIDA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 10

Preduzeće je dužno da u slučaju prekida u obavljanju komunalne delatnosti za koju je osnovano nastalog u slučaju nepredviđenih okolnosti (havarija, elementarne nepogode i dr.) ili štrajka, kao i kad usled više sile dođe do poremećaja, odnosno smanjenog obima u vršenju delatnosti, o tome obavesti organizacionu jedinicu Gradske uprave nadležnu za komunalne poslove.

Član 11

Kada organizaciona jedinica iz člana 11. ove odluke primi obaveštenje o prekidu, odnosno poremećaju u obavljanju komunalne delatnosti, dužna je da bez odlaganja:

1. odredi red prvenstva u obavljanju komunalne delatnosti u skladu sa vrstom i obimom poremećaja kod kojih bi, usled prekida, nastala velika, odnosno nenadoknadiva šteta;

2. naredi mere zaštite komunalnih objekata, opreme, inventara i dr. koji su ugroženi;

3. preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere za obavljanje komunalne delatnosti;

4. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju komunalne delatnosti kao i odgovornost za naknadu učinjene štete.

Član 12

U slučaju prekida u obavljanju komunalne delatnosti iz člana 2. ove odluke usled štrajka, preduzeće je obavezno da obezbedi minimum procesa rada u skladu sa aktom osnivača. Kad takav akt nije donet mogu se preduzeti posebne mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima, ako bi usled toga mogla da nastupi neposredna opasnost ili izuzetno teške posledice za bezbednost ljudi i imovine ili drugih neophodnih uslova za život i rad građana i drugih subjekata na određenom području.

VI NADZOR

Član 13

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća, vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ove odluke i akata donetih na osnovu te odluke, kao i nad obavljanjem komunalne delatnosti na području grada Beograda vrši organizaciona jedinice Gradske uprave nadležna za inspekcije poslove.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 14

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. ne postupi u skladu sa odredbama člana 4. stav 4. ove odluke;

2. ne postupi u skladu sa odredbama člana 7. ove odluke;

3. ne postupi u skladu sa odredbama člana 8. ove odluke;

5. ne postupi u skladu sa odredbama člana 12. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 25.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1-2 ovog člana inspektor organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za inspekcije poslove izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".