ODLUKA

O NAČINU, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA IZBOR PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 36/2017)

Član 1

Ovom odlukom se bliže uređuju način, kriterijumi i merila za izbor projekata od javnog interesa u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: projekti), koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Beograda, a koje realizuju udruženja u oblasti zaštite životne sredine (u daljem tekstu: udruženje).

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti zaštite životne sredine, vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda.

Član 3

Konkurs raspisuje organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine, na osnovu prethodne saglasnosti gradonačelnika grada Beograda.

Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata koje realizuju udruženja, raspisuje se najmanje jednom godišnje.

Konkurs može da bude tematski ograničen na određenu oblast zaštite životne sredine i pod posebnim sloganom.

Konkurs se objavljuje na internet stranici grada Beograda (www.beograd.rs) i Portalu e-Uprave i sadrži:

- oblast od javnog interesa koja se podstiče;

- ko može biti učesnik u konkursu;

- način prijavljivanja na konkurs i rok za podnošenje prijave i projekta;

- obaveznu dokumentaciju koja se podnosi za učešće na konkursu;

- obim sredstava koja se dodeljuju;

- trajanje projekta i krajnji rok realizacije projekta;

- kriterijume i merila za vrednovanje i rangiranje prijavljenih projekata;

- rok za utvrđivanje predloga liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata;

- rok za vršenje uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju;

- rok za podnošenje prigovora;

- rok za donošenje odluke o prigovoru;

- rok za utvrđivanje konačne liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata;

- rok za donošenje odluke o izboru projekata i način njenog objavljivanja.

Član 4

Pravo učešća na konkursu imaju udruženja koja su upisana u registar nadležnog organa u Beogradu i koja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta i statuta, ostvaruju ciljeve u oblasti zaštite životne sredine.

Prijave se podnose na obrascu koji sadrži sledeće podatke: naziv projekta, narativni opis projekta, podatke o projektu, potrebnim finansijskim sredstvima za njegovu realizaciju i podatke o podnosiocu prijave.

Udruženje na konkursu može da konkuriše za ukupno utvrđenu vrednost projekta ili za nedostajući deo sredstava.

Ukoliko udruženje konkuriše za nedostajući deo sredstava, obavezno dostavlja potpisanu i overenu izjavu o tome od koga su i u kom iznosu obezbeđena preostala sredstva.

Konkursom može biti predviđena i druga dokumentacija koja se podnosi za učešće na konkursu (pisma podrške i dr.).

Udruženje učestvuje na konkursu sa jednim projektom.

Član 5

Prijava na konkurs se podnosi neposredno na pisarnici ili putem pošte, na adresu Grad Beograd - Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Beograd, 27. marta 43-45, sa naznakom "Javni konkurs - Prijava za izbor projekata od javnog interesa u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Beograda, koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Beograda, koje realizuju udruženja u oblasti zaštite životne sredine - NE OTVARATI".

Rok za podnošenje prijava na konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Član 6

O prijavama po raspisanom konkursu, odlučuje konkursna komisija koju čini predsednik i najmanje dva člana. Konkursnu komisiju rešenjem obrazuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove zaštite životne sredine, po ovlašćenju gradonačelnika grada Beograda, datom istovremeno sa davanjem saglasnosti za raspisivanje konkursa, iz člana 3. stav 1. ove odluke Konkursna komisija odlučuje većinom glasova članova.

O radu konkursne komisije vodi se zapisnik.

Član 7

Konkursna komisija ima zadatak, da po prijemu prijava, ispita blagovremenost, dopuštenost i urednost podnetih prijava.

Blagovremene prijave su prijave koje su prispele na adresu iz člana 5. stav 1. ove odluke do dana i časa koji su naznačeni u konkursu.

Dopuštene prijave su prijave podnete od udruženja koja su upisana u registar nadležnog organa u Beogradu i koja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta i statuta, ostvaruju ciljeve u oblasti zaštite životne sredine.

Uredne prijave su prijave koje su podnete na odgovarajućim obrascima, sa čitko unetim svim traženim podacima, uz koje je priložena sva dokumentacija predviđena konkursom i koje su potpisane od ovlašćenih lica udruženja.

Konkursna komisija će odbaciti sve prijave koje nisu blagovremene, dopuštene i uredne.

Član 8

Konkursna komisija će, po odbacivanju prijava iz člana 7. stav 5. ove odluke, pristupiti oceni i vrednovanju prijavljenih projekata primenom sledećih kriterijuma i merila:

- kvalitet, značaj i sadržina predloženog projekta;

- ciljevi koji se postižu;

- način finansiranja projekta;

- opravdanost budžeta projekta;

- prethodno iskustvo organizacije u oblasti na koju se odnosi predlog projekta;

- saradnja sa drugim subjektima u realizaciji projekta.

Maksimalan, odnosno fiksni broj bodova za svaki od kriterijuma i merila iz stava 1. ovog člana, dat je u prilogu 1. ove odluke.

Svaki kriterijum vrednovan je određenim brojem bodova, tako da maksimalan zbir bodova iznosi 100.

Projektima vrednovanim sa manje od 50 bodova neće se dodeliti sredstva iz budžeta Grada Beograda.

U slučaju da nakon vrednovanja projekata, dva ili više projekata imaju isti broj bodova, prednost će biti data projektima koji ostvare veći broj bodova po kriterijumu sledećim redosledom: kvalitet projekta; ciljevi koji se postižu; način finansiranja projekta; opravdanost budžeta projekta; prethodno iskustvo organizacije u oblasti na koju se odnosi predlog projekta; saradnja sa drugim subjektima u realizaciji projekta.

Primenom kriterijuma i merila iz stava 1. ovog člana odluke, konkursna komisija utvrđuje predlog liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata u roku određenom u javnom konkursu, a koji ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Član 9

Predlog liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata iz stava 1. ovog člana, konkursna komisija će objaviti na internet-stranici Grada Beograda (www.beograd.rs) i Portalu e-Uprave.

Po objavljivanju Predloga liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata iz stava 1. ovog člana odluke, učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju, u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja i pravo prigovora u roku od pet dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru konkursna komisija donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Član 10

Po okončanju postupka po prigovorima na predlog liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, a najkasnije 60 dana od isteka roka za podnošenje prijava po raspisanom konkursu, konkursna komisija utvrđuje konačnu listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata i predlog odluke o izboru projekata po raspisanom konkursu i preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove zaštite životne sredine, dostavlja gradonačelniku grada Beograda, na saglasnost.

Istovremeno sa davanjem saglasnosti na predlog odluke o izboru projekata po raspisanom konkursu, gradonačelnik grada Beograda ovlašćuje rukovodioca organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove zaštite životne sredine da donese odluku o izboru projekata po raspisanom konkursu i da zaključi pojedinačne ugovore sa udruženjima za realizaciju izabranih projekata.

Odluku o izboru projekata rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove zaštite životne sredine donosi najkasnije u roku od 30 dana od dana utvrđivanja liste iz stava 1. ovog člana odluke.

Odluka o izboru projekata se objavljuje na internet stranici Grada Beograda, kao i na Portalu e-Uprave.

Član 11

Dodela sredstava vrši se prema redosledu rangiranja u odluci o izboru projekata, a do visine ukupno obezbeđenih sredstava za realizaciju javnog konkursa.

Ako se u sprovedenom javnom konkursu odabere projekat za koji je dodeljen iznos sredstava u manjem iznosu od traženog, udruženje je dužno da se u roku od tri dana od dana objavljivanja odluke o izboru projekata, pisanim putem izjasni da li prihvata odobreni iznos i ukoliko prihvati, u obavezi je da istovremeno dostavi i korigovani projekat.

Član 12

Ugovor iz člana 10. stav 2. ove odluke, između ostalog, sadrži sledeće podatke: naziv projekta, vreme realizacije projekta, visinu odobrenih sredstava sa dinamikom i načinom prenosa sredstava, obavezu udruženja u pogledu dostavljanja sredstava finansijskog obezbeđenja ugovora za slučaj nenamenskog trošenja sredstava, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorenih obaveza, obavezu obaveštavanja o dinamici realizacije i pružanja dokaza o namenskom trošenju sredstava, dinamiku dostavljanja izveštaja o realizaciji projekta sa izveštajem i dokazima o namenskom korišćenju budžetskih sredstava, obavezu vraćanja sredstava ukoliko se utvrdi da udruženje dobijena sredstva ne koristi za realizovanje odobrenog projekta i način povraćaja sredstava, kao i druga pitanja koja su od značaja za realizaciju predmeta ugovora.

Član 13

Organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine prati realizaciju ugovora i vrši kontrolu realizacije projekta.

Ako se prilikom kontrole realizacije ugovora utvrdi nenamensko trošenje sredstava organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine će raskinuti ugovor, zatražiti povraćaj sredstava i aktivirati sredstvo finansijskog obezbeđenja ugovora, a udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Prilog 1

 

Maksimalan, odnosno fiksni broj bodova za svaki od kriterijuma i merila

Način vrednovanja i rangiranja po utvrđenim kriterijumima i merilima, sa maksimalnim (MBB), odnosno fiksnim brojem bodova (FBB):

Kriterijumi za odabir projekata

Podkriterijumi za odabir projekata sa maksimalnim brojem bodova

Opis podkriterijuma za odabir projekta

Maksimalni broj bodova

Ostvaren broj bodova

Kvalitet projekta: MBB 30

Popularizacija, podsticanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine

 

MBB: 6

 

Ciljna grupa i način uključivanja

Dostupnost i aktivno uključivanje građana volontera u realizaciju projekta

MBB: 2

 

Dostupnost i aktivno uključivanje dece u realizaciju projekta

MBB: 2

 

Veličina ciljne grupe

MBB: 5

 

Promotivne aktivnosti

Broj promotivnih aktivnosti koje doprinose obrazovanju, odgovornom ponašanju i aktivnom učešću građana u zaštitu životne sredine grada Beograda

MBB: 5

 

Održivost projekta

 

MBB: 5

 

Originalnost i aktuelnost teme

 

MBB: 5

 

Ciljevi koji se postižu: MMB 30

Obim zadovoljavanja javnog interesa

Mogućnost rešavanja pojedinačnih problema u oblasti očuvanja prirode i zaštite životne sredine

MBB: 10

 

Stepen unapređenja oblasti u kojoj se projekat sprovodi

Aktivnosti koje doprinose unapređenju znanja o određenoj temi u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine

MBB: 10

 

Mogućnost razvijanja projekta

 

MBB: 10

 

Način finansiranja projekta: MMB 10

Finansiranje iz Budžeta grada ili sufinansiranje iz sopstvenih ili drugih izvora(fondova EU, dotacija, poklona i dr)

Potražuje se 100% sredstava

FBB: 0

 

Potražuje se do 90% sredstava

FBB: 1

 

Potražuje se do 80% sredstava

FBB: 2

 

Potražuje se do 50% sredstava

FBB: 5

 

Potražuje se do 20% sredstava

FBB: 10

 

Opravdanost budžeta projekta: MBB 10

 

 

MBB: 10

 

Prethodno iskustvo organizacije u oblasti na koju se odnosi predlog projekta: MBB 10

Imaju 5 i više projekata u oblasti na koju se odnosi predlog projekta

 

FBB: 10

 

Imaju manje od 5 projekta u oblasti na koju se odnosi predlog projekta

 

FBB: 5

 

Nemaju projekte u oblasti na koju se odnosi predlog projekta

 

FBB: 0

 

Saradnja sa drugim subjektima u realizaciji projekta: MBB 10

Dve i više partnerskih organizacija

 

FBB: 10

 

Manje od dve partnerske organizacije

 

FBB: 5

 

Nemaju partnerske organizacije

 

FBB: 0

 

UKUPNO:

100