ODLUKA

O TEHNIČKOM REGULISANJU SAOBRAĆAJA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 7/2017)

Član 1

Ovom Odlukom određuju se organi jedinice lokalne samouprave nadležni za tehničku regulaciju saobraćaja, organi za upravni i inspekcijski nadzor kao i upravljač puteva i ulica, i definiše se način uređenja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Leskovca, odnosno definišu se mere i akcije kojima se utvrđuje režim saobraćaja u redovnim uslovima i uslovima radova na putu van naseljenog mesta i saobraćajno tehničke mere u naseljenim mestima,

Ovom Odlukom se uređuje metodologija primene Plana tehničke regulacije saobraćaja, način predlaganja i usvajanja pojedinih Pravilnika, ovlašćenja pojedinih Odeljenja u upravnom i inspekcijskom nadzoru, preventivne mere, obaveze i izveštaji, kao i kaznene odredbe za nepostupanje po pravosnažnom rešenju Odeljenja gradske uprave grada Leskovca.

Član 2

Gradska uprava - Odeljenje za komunalne stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu vrši upravni nadzor nad sprovođenjem poslova oko tehničke regulacije saobraćaja.

Gradska uprava - Odeljenje za inspekcijske poslove vrši preko saobraćajne inspekcije inspekcijski nadzor nad sprovođenjem poslova oko tehničke regulacije saobraćaja.

Gradska uprava - Odeljenje Komunalne policije preko komunalnog policajca vrši nadzor nad sprovođenjem poslova oko tehničke regulacije saobraćaja.

JP "Urbanizam i izgradnja" Leskovac kao upravljač puteva i ulica vrši organizaciju i sprovođenje poslova u vezi tehničke regulacije saobraćaja.

Javna preduzeća kojima je grad Leskovac svojom Odlukom poverio obavljanje određenih komunalnih delatnosti i delatnosti od opšteg interesa, a ti poslovi imaju elemenata vezanih za tehničku regulaciju saobraćaja.

Radno telo Gradskog veća grada Leskovca - Savet za bezbednost saobraćaja na putevima kao neposredni učesnik u bezbednosti saobraćaja u okviru svojih nadležnosti definisane Odlukom o osnivanju i poslovnikom o radu Saveta, a u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima učestvuje, predlaže i izvršava pojedine poslove u vezi tehničke regulacije saobraćaja.

Član 3

Pod tehničkim regulisanjem saobraćaja podrazumevaju sve mere i akcije kojima se utvrđuje režim saobraćaja u redovnim uslovima i u uslovima radova na putu, a naročito:

1. usmeravanje i vođenje saobraćaja,

2. upravljanje brzinama u funkciji gustine saobraćajnog toka,

3. ograničenje brzine u funkciji stanja kolovoza i vremenskih uslova,

4. određivanje jednosmernih puteva i ulica,

5. utvrđivanje puteva i ulica u kojima se zabranjuje saobraćaj ili saobraćaj određene vrste vozila,

6. ograničenje brzine kretanja za sve ili pojedine kategorije vozila,

7. određivanje prostora za parkiranje i zaustavljanje vozila,

8. snabdevanje - dostava,

9. usmeravanje i preusmeravanje korisnika,

10. određivanje bezbednog i efikasnog načina regulisanja saobraćaja na raskrsnicama,

11. određivanje lokacija autobuskih stajališta,

12. određivanje dozvoljenih osovinskih opterećenja,

13. preduzimanje mera u vezi zaštite životne sredine i slično.

Tehničko regulisanje saobraćaja navedeno u tačkama od 1. do 13. po potrebi može Pravilnicima da se odrede bliži uslovi za sprovođenje ovih mera i akcija.

Član 4

Određivanje saobraćajno-tehničkih mera u naselju uređuje se:

1. režim saobraćaja u redovnim uslovima i u toku radova na putu,

2. usmeravanje tranzitnog, teretnog, biciklističkog, pešačkog saobraćaja,

3. utvrđivanje puteva i ulica namenjenih javnom prevozu putnika,

4. način korišćenja saobraćajnih traka za vozila javnog prevoza putnika,

5. ograničenje brzine za sve ili pojedine kategorije vozila,

6. određivanje jednosmernih ulica, pešačkih zona, zona usporenog saobraćaja, Zona "30", zona škole, zona zaštite životne sredine,

7. određivanje bezbednog i efikasnog načina regulisanja saobraćaja na raskrsnicama,

8. određivanje prostora za parkiranje i zaustavljanje vozila, snabdevanje, usmeravanje i preusmeravanje korisnika i slično.

Tehničko regulisanje saobraćaja navedeno u tačkama od 1. do 8. po potrebi može Pravilnicima da se odrede bliži uslovi za sprovođenje ovih mera.

Član 5

Tehničko regulisanje saobraćaja obavlja se na osnovu Plana tehničkog regulisanja saobraćaja za područje GUP-a, i na osnovu rešenja Odeljenja za komunalne stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu gradske uprave grada Leskovca, kada Planom ili Pravilnikom nije razrađena pojedina saobraćajno tehnička mera.

Odeljenje za komunalne stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu gradske uprave grada Leskovca predlaže gradskom veću grada Leskovca na usvajanje Pravilnike kojima se bliže razrađuju pojedine oblasti iz tehničke regulacije saobraćaja navedene u članu 3. i 4. ove Odluke.

PREVENTIVNE MERE, OBAVEZE I IZVEŠTAJI

Član 6

U okviru svojih nadležnosti Odeljenja Gradske uprave grada Leskovca, Javna preduzeća i radna tela - Savet za bezbednost saobraćaja na putevima određeni ovom Odlukom koje vrše upravni i inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke i Pravilnika donešenih na osnovu ove Odluke, u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja i boljeg funkcionisanja saobraćaja u celini i očuvanja imovine Grada Leskovca, po saznanju neke nepravilnosti treba da podnose zahteve, predloge ili sugestije Odeljenju za komunalne stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu gradske uprave grada Leskovca.

Subjekti navedeni u stavu 1. ovog člana dužni su da podnose polugodišnji i godišnji izveštaj o stanju ove komunalne delatnosti i stanja bezbednosti saobraćaja iz svoje nadležnosti.

Prvi polugodišnji izveštaj (Januar-Jun) se dostavlja do 31.07. tekuće godine.

Drugi polugodišnji izveštaj (Jul-Decembar) se dostavlja do 31.01. naredne godine.

Godišnji izveštaj Januar-Decembar se dostavlja do 01.03. naredne godine.

Odeljenje za komunalne stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu gradske uprave grada Leskovca u okviru svog upravnog nadzora nad ovom delatnošću je u obavezi da obavesti gradsko veće grada Leskovca, ako subjekti navedeni u stavu 1. ovog člana se odnose neaktivno odnosno po saznanju neke nepravilnosti ne podnose zahteve, predloge ili sugestije Odeljenju za komunalne stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu gradske uprave grada Leskovca kao i da ne podnose polugodišnji i godišnji izveštaj o stanju ove komunalne delatnosti i stanja bezbednosti saobraćaja iz svoje nadležnosti u rokovima određeni u stavu 2. ovog člana.

KAZNENE ODREDBE

Član 7

Odeljenja Gradske uprave grada Leskovca određena ovom Odlukom koja vrše upravni i inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke i Pravilnika donešenih na osnovu ove Odluke svojim rešenjem mogu naložiti otklanjanje nepravilnosti vezanih za tehničku regulaciju saobraćaja na teritoriji grada Leskovca.

Nepostupanje po pravosnažnom rešenju gradskih uprava kažnjivo je za:

- Pravna lica u iznosu fiksno 100.000,00 din;

- Preduzetnike u iznosu fiksno 50.000,00 din;

- Za fizička lica u iznosu fiksno 10.000,00 din. i

- Za odgovorna lica u iznosu fiksno 10.000,00 din.

Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku, propisane ovom Odlukom pripadaju lokalnoj samoupravi grada Leskovca, na osnovu člana 6. tačka 8 Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", br. 62/06, 47/11, 93/12, 99/13, 125/14, 95/15, 83/16 i 91/16) i uplaćuje se na uplatni račun broj 840-743341843-40 sa pozivom na broj po modelu 97 i 21-058.

Prihodi od novčanih kazni za prekršaje po prekršajnom nalogu i kazni izrečenih u upravnom postupku, propisane ovom Odlukom pripadaju lokalnoj samoupravi grada Leskovca, na osnovu člana 6. Tačka 8 Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", br. 62/06, 47/11, 93/12, 99/13, 125/14, 95/15, 83/16 i 91/16) i uplaćuje se na uplatni račun broj: 840-743342843-47 sa pozivom na broj po modelu 97 i 21-058.

Odeljenja Gradske uprave grada Leskovca određena ovom Odlukom koja vrše upravni i inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke i Pravilnika donešenih na osnovu ove Odluke u okviru svojih nadležnosti mogu podnositi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka za nepravilnosti vezanih za tehničku regulaciju saobraćaja na teritoriji grada Leskovca.

Prilikom podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i prekršajnog naloga, nadležna Odeljenja koriste materijalne propise u delu svojih nadležnosti: Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i njegove podzakonske akte, Zakon o javnim putevima i njegove podzakonske akte, Zakono o prevozu u drumskom saobraćaju i njegove podzakonske akte, kao i Gradske odluke i Pravilnike u delu koji je vezan za regulaciju saobraćaja.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Predlog Plana tehničkog regulisanja saobraćaja za područje GUP-a urađenog od Doo Geoputa iz Beograda, Gradske uprave - Odeljenje za komunalne stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu će usaglašavati sa postojećim stanjem i izmenama na terenu nakon što se završi sa izmenama pružanja pravaca državnih puteva kroz naseljena mesta na teritoriji grada Leskovca, u roku od 3 godine od dana usvajanja ove Odluke i objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Nakon usaglašavanja Plana tehničkog regulisanja saobraćaja grada Leskovca pod uslovima navedenih u stavu 1. Ovog člana, Gradska uprava - Odeljenje za komunalne stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu će usaglasiti Projekat saobraćajne signalizacije sa novim usaglašenim Planom u roku od roku od 2 godine u analognom ili digitalnom formatu pogodnim za redovnu upotrebu.

S obzirom da se saobraćaj vozila i ostalih učesnika u saobraćaju odvija na osnovu postavljene saobraćajne signalizacije koja na terenu u većini slučajeva se ne slaže sa planiranim režimom saobraćaja i planiranom saobraćajnom signalizacijom jer je došlo do uništenja, skidanja, brisanja ili uopšte nije došlo do postavljanja signalizacije u takvim slučajevima pristupa se sledećem rešenju:

Prilikom izgradnje, rekonstrukcije, redovnog i periodičnog održavanja puteva i ulica upravljač opštinskih puteva i ulica puta je u obavezi da uradi saobraćajni projekat stalne i privremene signalizacije sa izvršenom tehničkom kontrolom i kojim će biti detaljno utvrđen režim saobraćaja i na koji Odeljenje za komunalne stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu gradske uprave grada Leskovca daje saglasnost i overava saobraćajne projekte.

Na osnovu overenih saobraćajnih projekata upravljač puta može da pristupi izvođenju građevinskih radova koji obavezno uključuju i postavljanje saobraćajne signalizacije, tako da na taj način se stiču uslovi da planirano stanje režima saobraćaja bude i stanje na terenu odnosno putu ili ulici što sveukupno dovodi do stvaranja realnog plana tehničke regulacije saobraćaja.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o bezbednosti i tehničkom regulisanju saobraćaja ("Sl. Glasnik Južnomoravskog regiona", br. 13/88).

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".