UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 2017/803

OD 8. MAJA 2017. GODINE O IZMENI UREDBE (EEZ) BR. 361/91 U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENE ROBE U KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 67/2017)

EVROPSKA KOMISIJA,

Imajući u vidu Ugovor o funkcionisanju Evropske unije,

Imajući u vidu Uredbu (EU) broj 952/2013 Evropskog parlamenta i Saveta od 9. oktobra 2013. godine kojom se utvrđuje Carinski zakon Unije1, a posebno član 57. st. 4. i 58. stav 2,

____________
1 OJ L 269, 10.10.2013. str.1.

s obzirom na to da:

(1) Kako bi se osigurala jednoobrazna primena Kombinovane nomenklature priložene uz Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/872, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem robe navedene u Aneksu ove uredbe.

_____________
2 Uredba Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifnoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi (OJ L 256, 7.9.1987, str.1).

(2) Tačkom 2. Aneksa Uredbe (EEZ) broj 316/913 svrstana je bela testasta materija poznata kao "kokosov krem" namenjena uglavnom da se koristi u kulinarstvu za pripremanje sosova i ostalih prehrambenih proizvoda i proizvedena sitnim mlevenjem kokosove pulpe i njenom pasterizacijom, u tarifni broj 2008 Kombinovane nomenklature kao jezgrasto voće drugačije pripremljeno, na drugom mestu nepomenuto niti obuhvaćeno. Svrstavanje ovog proizvoda u tarifni broj 0801 Kombinovane nomenklature bilo je isključeno, kako pasterizacija nije bila dozvoljena u Glavi 8.

______________
3 Uredba Komisije (EEZ) broj 316/91 od 7. februara 1991 u vezi sa svrstavanjem određene robe u Kombinovanoj nomenklaturi (OJ L 37, 9.2.1991, str. 25), objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije " broj 84/13.

(3) Kombinovana nomenklatura, uspostavljena Uredbom (EEZ) broj 2658/87, zasnovana je na međunarodnom harmonizovanom sistemu roba ("Harmonizovani sistem"), kojeg je sačinio Savet za međunarodnu carinsku saradnju (sada Svetska carinska organizacija), usvojenom kao međunarodna konvencija zaključena u Briselu 14. juna 1983. godine, i odobrenom u ime Unije Odlukom Saveta broj 87/369/EEZ4.

_____________
4 Odluka Saveta broj 87/369/EEZ od 7. aprila 1987. godine o zaključenju Međunarodne konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe i protokola o njenim izmenama (OJ L 198, 20.7.1987, str. 1).

(4) Napomena 3 (a) uz Glavu 8. uvedena je u Harmonizovani sistem 1992. godine. Ona dozvoljava umerenu termičku obradu za dodatno konzervisanje ili stabilizaciju suvog jezgrastog voća iz te glave. Na osnovu istorijskih dokumenata Harmonizovanog sistema, pojam "pasterizacija" izvorno predložen u tekstu ove napomene u konačnom je zamenjen uopštenijim izrazom "umerena termička obrada". Dopunski komentar Kombinovane nomenklature Evropske unije5 pojasnio je na nivou Unije da je pasterizacija, između ostalog, dozvoljena za osušeno voće ili jezgrasto voće iz ove glave.

______________
5OJ C 214, 30.6.2015, str. 4.

(5) Zbog toga, potrebno je da se briše tačka 2. iz tabele date u Aneksu Uredbe (EEZ) broj 316/91, kako bi se izbeglo moguće različito svrstanje osušenih proizvoda od kokosa kao što je kokosov krem koji se dobija umerenom termičkom obradom i osigurala jednoobrazna primena Kombinovane nomenklature u Uniji.

(6) Uredba (EEZ) broj 316/91 dakle treba da se shodno izmeni.

(7) Mere predviđene u ovoj uredbi su u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon,

DONELA JE OVU UREDBU:

Član 1

Briše se red koji odgovara tački 2. tabele date u Aneksu Uredbe (EEZ) broj 316/91.

Član 2

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba je obavezujuća u celini i neposredno se primenjuje u svim državama članicama.

U Briselu, 8. maja 2017. godine.

Za Komisiju,
u ime predsednika,
Stephen QUEST
Generalni direktor
Generalni direktorat za poreze i carinsku uniju