ODLUKA

O SKIDANJU USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI KOJE SE NALAZI NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 32/2017)

Član 1

Ovom odlukom se uređuje postupak i način skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i koje je obuhvaćeno godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Novog Sada, a koje bez pravnog osnova, odnosno bez zaključenog ugovora o zakupu ili zaključenog vansudskog poravnanja koristi pravno ili fizičko lice za poljoprivrednu proizvodnju, a za korišćenje tog zemljišta predhodno nije izvršilo obavezu plaćanja u skladu sa Zakonom.

Ova odluka primenjuje se i na skidanje useva sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada, koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju i koje bez pravnog osnova koristi pravno ili fizičko lice, a za korišćenje tog zemljišta predhodno nije izvršilo obavezu plaćanja u skladu sa Zakonom.

Član 2

Skidanje useva sa poljoprivrednog zemljišta iz člana 1. ove odluke vršiće se kao mera obezbeđenja obaveze plaćanja za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, odnosno građevinskog zemljišta koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju u javnoj svojini, bez pravnog osnova, u skladu sa Zakonom.

Član 3

Skidanje useva obavljaće se periodično, po dospeću useva za berbu-žetvu.

Skidanje useva iz stava 1. ovog člana obavljaće se uz stručnu i tehničku pomoć:

1. predstavnika Gradske uprave za privredu i Poljoredarske službe,

2. predstavnika ovlašćene geodetske organizacije sa licencom za rad,

3. republičkog poljoprivrednog inspektora, i

4. ovlašćenog lica Ministarstva unutrašnjih poslova - Policijske uprave Novi Sad.

Član 4

Skidanje useva vrši se na osnovu odluke o skidanju useva, koju na osnovu predloga odluke Radne grupe za skidanje useva (u daljem tekstu: Radna grupa), donosi Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Odluka iz stava 1. ovog člana donosi se za pojedinačne katastarske parcele, koja pravna ili fizička lica koriste za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova, odnosno bez zaključenog ugovora o zakupu ili zaključenog vansudskog poravnanja.

Predlog odluke iz stava 1. ovog člana Radna grupa utvrđuje na osnovu dokumentacije koju dostavlja Gradska uprava za privredu (zapisnici republičke poljoprivredne inspekcije, izjave o korišćenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova, i dr. dokumentacije).

Član 5

Nakon donošenja odluke iz člana 4. stav 1. ove odluke, Radna grupa će izdavati naloge za rad pravnim i fizičkim licima sa kojima Grad Novi Sad ima zaključen ugovor za obavljanje poslova skidanja, transporta, skladištenja i prodaje useva, i to:

- ovlašćenoj geodetskoj organizaciji sa licencom za rad za vršenje premera, izradu skica premera površine sa koje se skida usev, označavanje granice parcela sa kojih se skida usev, i za prisustvo prilikom skidanja useva,

- angažovanom pravnom, odnosno fizičkom licu za izvršavanje skidanja useva,

- angažovanom pravnom, odnosno fizičkom licu za transport skinutih useva do lica angažovanog za skladištenje useva, i

- angažovanom pravnom, odnosno fizičkom licu za izvršenje usluge skladištenja i kontrole kvaliteta skinutih useva, i

- angažovanom pravnom licu za prodaju skinutih useva po tržišnim uslovima.

Radna grupa obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova-Policijsku upravu Novi Sad i republičku poljoprivrednu inspekciju o donošenju odluke iz člana 4. stav 1. ove odluke, o datumu, vremenu i mestu skidanja useva.

Član 6

Radnu grupu iz člana 4. stav 1. ove odluke rešenjem obrazuje i imenuje Gradonačelnik.

U Radnu grupu iz stava 1. ovog člana imenuju se:

- dva predstavnika Gradskog veća Grada Novog Sada, od kojih je jedan član Gradskog veća za oblast privrede,

- jedan predstavnik Gradske uprave za privredu,

- jedan predstavnik Gradske uprave za inspekcijske poslove, i

- jedan predstavnik Direkcije za robne rezerve Grada Novog Sada.

Način rada i odlučivanja Radne grupe urediće se aktom o obrazovanju i imenovanju.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Radne grupe obavlja Gradska uprava za privredu.

Član 7

Skinuti usevi biće uskladišteni u registrovanim skladištima, prema propisima o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda o čemu će se starati Radna grupa.

Uskladišteni usevi će odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana uskladištenja biti predati pravnom ili fizičkom licu koje dokaže da je vlasnik uskladištenih useva i da je izmirio obavezu plaćanja za korišćenje poljoprivrednog zemljišta, odnosno građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju, bez pravnog osnova, kao i da je izmirio sve troškove koji su nastali u vezi sa skidanjem, skladištenjem, čuvanjem useva i slično.

Ukoliko, u roku od 15 dana od dana uskladištenja useva, lice iz stava 2. ovog člana ne pruži dokaz da je vlasnik useva i da je izmirio obavezu plaćanja za korišćenje poljoprivrednog zemljišta, odnosno građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju, bez pravnog osnova, Radna grupa će posebnim aktom naložiti prodaju skinutih useva po tržišnim uslovima, i odrediti da kupac utvrđeni iznos sredstava uplati na namenski podračun otvoren kod Ministarstva finansija-Uprava za trezor, odnosno na uplatni račun javnih prihoda Grada Novog Sada, broj: 840-823141843-17.

Ukoliko se radi o nepoznatom licu koje koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, odnosno građevinsko zemljište u javnoj svojini Grada Novog Sada koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju, bez pravnog osnova, skidanje i prodaja useva se vrše iz sredstava koja se obezbeđuju u budžetu Grada Novog Sada.

Sredstva ostvarena od prodaje skinutog useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, po odbitku troškova skidanja i prodaje useva uplaćuju se na poseban račun budžeta Republike Srbije broj: 840-741522843-14, i raspoređuju se u skladu sa članom 71. Zakona.

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za privredu.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".