ODLUKA

O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 26/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način držanja domaćih životinja na teritoriji opštine Kikinda, a u cilju zaštite prirodnih vrednosti životne sredine od zagađivanja iz izvora držanja domaćih životinja i obezbeđenja prava čoveka na zdravlje i zdravu životnu sredinu.

Domaće životinje, u smislu ove Odluke, su: kopitari (konji, magarci, mazge i mule), papkari (goveda, ovce, koze, svinje), kunići, živina (kokoške, ćurke, guske, patke i druge pernate životinje), golubovi, nojevi i pčele.

Član 2

Uslovi za držanje domaćih životinja iz ove Odluke se ne odnose na uzgoj i držanje kopitara, papkara, živine i kunića na farmama, osim načina odlaganja stajnjaka.

Farme za držanje životinja moraju biti izgrađene van građevinskog reona, a uslovi i način držanja životinja regulisani su veterinarskim zakonima na snazi.

Predmet ove Odluke nisu: psi i mačke, čije držanje je regulisano posebnom odlukom niti divlje i egzotične životinje kao i kućni ljubimci koji se mogu držati na osnovu rešenja o odobrenju držanja i reprodukcije divljih i egzotičnih životinja kao i kućnih ljubimaca koji pripadaju zaštićenim vrstama životinja u skladu sa članom 58. Zakona o dobrobiti životinja.

Član 3

Vlasnik ili držalac domaćih životinja, dužan je da obezbedi čuvanje i nadzor, negu, ishranu, higijenske uslove i lečenje domaćih životinja, kao i da se držanjem domaćih životinja ne zagađuje životna sredina i ne uznemiravaju treća lica.

Član 4

Uslovi i način držanja domaćih životinja zavise od prostorne funkcije u naseljenom mestu opštine Kikinda, kao i od vrste objekata u kojima se drže životinje.

Član 5

Prostor za držanje životinja mora da odgovara uslovima koji su propisani Pravilnikom kojim se propisuju bliži uslovi za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme u objektima u kojima se drže, donetim na osnovu Zakona o dobrobiti životinja ("Službeni glasnik RS", br. 41/09), a koji je u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Član 6

Zabranjeno je držanje domaćih životinja iz člana 1. ove Odluke, osim kućnih ljubimaca u Kikindi u primarnom centru, koji prema Generalnom urbanističkom planu opštine Kikinda ("Službeni list opštine Kikinda", broj 4/10), obuhvata sledeće ulice: Masarikova (cela neparna strana), Hajduk Veljkova (cela parna strana), Semlačka (kućni brojevi 1- 47 i 2- 30), Vojvode Putnika (kućni brojevi 1-91, 2- 66), Vojvode Mišića (kućni brojevi 1- 71 i 2- 72), Skopljanska (cela ulica), Zorana Đinđića (cela ulica), Nemanjina (kućni brojevi 1- 171), Dositejeva (kućni brojevi 1- 65 i 2- 68), Svetosavska (kućni brojevi 1- 95 i 2- 196), Trg srpskih dobrovoljaca, Braće Tatića (kućni brojevi 2- 138), Generala Drapšina (kućni brojevi 1- 65 i 2- 72), Kralja Petra I (kućni brojevi 1- 45 i 2- 56), Uglješe Terzina (kućni brojevi 1- 75 i 2- 60), Svetozara Miletića (kućni brojevi 1- 73 i 2- 70), Đure Jakšića (kućni brojevi 1- 71 i 2- 74), Jovana Jovanovića Zmaja (kućni brojevi 1- 59 i 2- 52), Moravska (kućni brojevi 1- 5 i 2- 10), Mihajla Pupina (kućni brojevi 1- 9), Prizrenska (kućni brojevi 1- 3), Kosovska (kućni brojevi 1- 3 i 2- 8), Žarka Zrenjanina (kućni brojevi 1- 13 i 2- 16), Ive Lole Ribara (kućni brojevi 1-21 i 2- 26), Vuka Karadžića (kućni brojevi 1- 23 i 2- 18), Đoke Radaka (kućni brojevi 1- 13 i 2- 24), Dimitrija Tucovića (kućni brojevi 1- 11 i 2- 8), Miloša Velikog (kućni brojevi 1- 11 i 2- 26), Branka Radičevića (kućni brojevi 1- 11 i 2-12), Save Tekelije (kućni brojevi 1- 15 i 2- 22), Čanadska (kućni brojevi 1- 19 i 2-32).

Član 7

Na području opštine Kikinda na parcelama individualnog tipa stanovanja mogu se držati životinje iz člana 1. pod uslovima i na način propisan ovom Odlukom i to:

1. Na parcelama individualnog tipa izgradnje bez pomoćnih objekata: kunići, pernata živina u kavezima, golubovi u tavanskom prostoru, ukrasne i egzotične ptice;

2. Na parcelama poljoprivrednog tipa sa izdvojenim ekonomskim dvorištem sve vrste životinja.

Član 8

Udaljenost parcela na kojima se drže domaće životinje mora da bude najmanje 100 m od zdravstvenih i vaspitno obrazovnih ustanova, verskih objekata, grobalja i zona u kojima Generalnim planom Kikinde i urbanističkim planovima naseljenih mesta nije predviđena gradnja objekata za držanje i uzgoj stoke.

II DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 9

U objektima kolektivnog stanovanja nije dozvoljeno držanje domaćih životinja u smislu ove Odluke.

U objektima porodičnog stanovanja sa ekonomskim dvorištem mogu se držati domaće životinje pod uslovima i na način propisan ovom Odlukom.

U zajedničkim dvorištima sa više stanova mogu se držati domaće životinje iz člana 1. stav 2. ove Odluke samo uz pismenu saglasnost svih stanara.

Član 10

Objekti za smeštaj kopitara, papkara, kunića i živine treba da ispunjavaju sledeće uslove:

- da su izgrađeni od tvrdog materijala; sa podovima od nepropustljivog materijala i nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće u prihvatnu jamu ili đubrište;

- da su udaljeni od stambenih objekata najmanje 15 m (minimalno 5 m od ulice kada je u pitanju parcela sa nagibom terena od javnog puta naviše), a od regulacione linije najmanje 20 m;

- da imaju izgrađene sanitarne uređaje za odvođenje vode, osoke i drugih nečistoća;

- da su osvetljeni, sa prirodnom ventilacijom, vratima okrenutim prema dvorištu i povezan sa jamom za osoku;

- da su smešteni u ekonomskom delu građevinske parcele;

- objekti moraju biti snabdeveni vodom iz naseljskog vodovoda;

Član 11

Objekti za odlaganje stajnjaka, treba da ispunjavaju sledeće uslove:

- Prihvatna jama (jama za osoku) mora da bude od betona ili drugog vodonepropusnog materijala sa poklopcem i sa dnom ispod nivoa đubrišta i ne može se priključiti na javnu kanalizaciju,

- da imaju obezbeđeno i ozidano đubrište koje mora biti udaljeno od stambenih objekata i vodozahvatnih bunara minimum 20 m;

- dno đubrišta za stajnjak mora da bude izgrađeno u nagibu ka sabirnom kanalu za sakupljanje ocedne vode iz stajnjaka, a sabirni kanal mora da se uliva u jamu za osoku.

Zabranjeno je ispuštati osoku u posed suseda i na javne površine.

Član 12

Vlasnici, odnosno držaoci životinja dužni su da:

• u objektima u kojima drže životinje održavaju čistoću i najmanje dva puta godišnje dezinfikuju

• jamu za osoku čiste redovno, čim se napune do 2/3 svoje zapremine

• ozidano đubrište prazne redovno (jednom mesečno)

4. đubre prevoze transportnim sredstvima koja onemogućavaju prosipanje i zagađivanje okoline.

5. duboku prostirku menjaju što češće, minimum dva puta godišnje, i to

naročito u periodu od prvog aprila do trideset prvog oktobra da bi se ista održala čistom i suvom.

Član 13

U delovima naselja u kojima nije propisana zabrana držanje životinja, dozvoljeno je držanje:

- kopitara - manje od 20 grla i njihov podmladak do 4 meseca starosti,

- krupnih papkara (goveda) - manje od 20 grla i njihov podmladak do 4 meseca starosti

- sitnih papkara: svinje - manje od 100 grla i njihov podmladak do 3 meseca starosti, a koze i ovce - manje od 150 grla i njihov podmladak do 3 meseca

- kunića - manje od 350 komada

- živine manje od 350 komada ili tovnih pilića manje od 500 komada

- nojeva manje od 6 komada

- golubova - manje od 100 komada

- pčela - manje od 20 košnica.

Član 14

U objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem vlasnik ili držalac životinja iz člana 3. ove Odluke dužan je da skladišti: slamu, seno, kukuruzovinu i ostale biljne ostatke, najmanje 10 m od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Član 15

Prostor za skladištenje iz člana 14. ove Odluke mora se najmanje dva puta godišnje deratizovati.

Vlasnik objekta i prostora iz stava 1. ovog člana, mora da poseduje potvrdu o izvršenoj deratizaciji.

III DRŽANJE KOPITARA I PAPKARA

Član 16

Broj grla kopitara i papkara koji mogu da se drže u objektima za držanje domaćih životinja zavisi od vrste kopitara ili papkara, u skladu sa članom 13.

IV DRŽANJE ŽIVINE

Član 17

Pernata živina - kokoške, ćurke, guske, patke, morke i druga pernata živina moraju se držati u živinarnicima čiji su zidovi od tvrdog materijala ili dasaka.

Tovni pilići i koke nosilje mogu se gajiti i u kavezima koji su smešteni u adekvatnim objektima - od tvrdog materijala sa tvrdim podom uz redovno održavanje higijene.

Kavezi moraju biti podignuti 0,5 m iznad zemlje.

V DRŽANJE GOLUBOVA

Član 18

U stambenim zgradama kolektivnog stanovanja, golubovi se mogu držati u posebno izgrađenim prostorijama ili objektima na krovu ili tavanima uz prethodnu saglasnost svih stanara.

U porodičnim stambenim zgradama golubovi se mogu držati u posebno izgrađenim prostorijama ili objektima na tavanu ili terasi.

Objekti za držanje golubova mogu biti stalni ili privremeni. Za držanje više od 10 golubova moraju se izgraditi stalni objekti udaljeni od regulacione ulične linije najmanje 15m, a od stambenih objekata, bunara i drugog objekta za snabdevanje vodom 10m.

Privremeni objekti za držanje golubova moraju biti kavezi izrađeni od dasaka, žice ili sličnog materijala, uz uslove iz stava 3. ovog člana.

Kavezi moraju biti podignuti najmanje 25 cm iznad zemlje.

Objekti i kavezi za držanje golubova moraju se redovno čistiti i po potrebi, a najmanje 2 puta godišnje dezinfikovati.

VI DRŽANJE NOJEVA

Član 19

U objektima porodičnog stanovanja u zoni prelaznog režima do privođenja nameni i zoni u kojoj je dozvoljeno držanje životinja u smislu ove Odluke, nojevi mogu da se drže u posebno izgrađenim objektima.

Posebno izgrađeni objekat iz stava 1. ovog člana, mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje, kao i da bude osvetljen, sa prirodnom ventilacijom i vratima okrenutim prema dvorištu.

Posebno izgrađen objekat za držanje nojeva mora da bude udaljen najmanje 10 m od susedne parcele.

VII DRŽANJE PČELA

Član 20

Pčelinjaci do 20 košnica mogu se držati u dvorištima porodičnog stanovanja, s tim da moraju biti udaljeni najmanje 20m od stambenog objekta na istoj i susednoj parceli, objekata za držanje životinja i 20m od regulacione ulične linije i objekata za snabdevanje vodom.

Košnice sa pčelama moraju biti udaljene 100m od turističkih objekata, ugostiteljskih objekata i objekata u kojima su smeštene ustanove u oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja i dr.

Ostali uslovi gajenja pčela i broja košnica regulisani su propisima iz oblasti poljoprivrede i nisu predmet ove Odluke.

U zimskom periodu, pčele se mogu nalaziti u zimovniku na teritoriji naseljenog mesta, pod uslovima iz stava 1. ovog člana.

VIII DRŽANJE KUNIĆA

Član 21

U objektima porodičnog stanovanja u pomoćnom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, mogu da se drže kunići.

Pomoćni objekat, kao i pod u ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje.

Objekti za držanje kunića moraju se redovno čistiti i po potrebi, a najmanje 2 puta godišnje dezinfikovati.

IX MERE ZABRANE

Član 22

Zabranjeno je:

1. Držanje i uzgajanje domaćih životinja u primarnom centru Kikinde, prema članu 6. ove Odluke;

2. Držanje i uzgajanje domaćih životinja u smislu ove Odluke u broju većem od navedenog u članu 13. ove Odluke;

3. Držanje domaćih životinja u smislu ove Odluke u zajedničkim dvorištima bez pismene saglasnosti svih stanara;

4. Držanje životinja u objektima i na parcelama čije udaljenosti nisu u skladu sa udaljenostima iz člana 8, 10, 11, 14, 18, 19. i 20. ove Odluke.

X NADZOR

Član 23

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Sekretarijat za zaštitu životne sredine Opštinske uprave opštine Kikinda, a inspekcijski nadzor vrši inspekcija za zaštitu životne sredine.

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor i kontrolor za zaštitu životne sredine ovlašćeni su da kontrolišu:

1. ispunjenost uslova i način držanja domaćih životinja u zavisnosti od vrste objekta i područja u kome se objekti nalaze;

2. broj domaćih životinja u zavisnosti od vrste objekata u kojima se drže;

3. ispunjenost drugih uslova u skladu sa ovom Odlukom.

Član 24

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor za zaštitu životne sredine ovlašćen je da:

1. donese rešenje o otklanjanju nedostataka i nepravilnosti u pogledu broja, uslova, načina držanja i zaštite životinja, ili rešenje o zabrani držanja domaćih životinja, kada se nedostaci i nepravilnosti ne mogu otkloniti; kao i da rešenjem zabrani držanje domaćih životinja kada je to predviđeno članom 22. ove Odluke;

2. pokrene prekršajni postupak protiv vlasnika ili držaoca domaće životinje ukoliko ne postupi u skladu sa rešenjem iz tačke 1. ovog stava; odnosno ne postupi u skladu sa merama i uslovima iz ove Odluke;

3. obavlja i druge poslove u skladu sa ovom Odlukom i drugim propisima.

Žalba na rešenje iz stava 1. tačka 1. ovog člana, ne odlaže izvršenje rešenja.

XI KAZNENE ODREDBE

Član 25

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se fizičko lice, ako ne postupi u skladu, ili postupi suprotno odredbama članova: 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18, 19, 20, 21. i 22.

Ako ne postupi skladu sa rešenjem inspektora za zaštitu životne sredine kazniće se za prekršaj fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000 dinara.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Vlasnici i držaoci domaćih životinja dužni su da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke način držanja domaćih životinja usklade sa odredbama ove Odluke.

Član 27

Predmeti u postupku inspekcijskog nadzora, započeti pre stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se prema odredbama odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka.

Član 28

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o držanju životinja i neškodljivom načinu uklanjanja životinjskih leševa ("Službeni list opštine Kikinda", br. 8/94, 3/02, 7/10 i 5/11 - dr. odluka).

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".