ODLUKA
O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM PREDŠKOLSKOG UZRASTA UPISANOM U PREDŠKOLSKU USTANOVU ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO I FIZIČKO LICE, ZA PERIOD SEPTEMBAR-DECEMBAR 2017. GODINE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 34/2017)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za pružanje finansijske podrške porodici sa decom uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu (u daljem tekstu: finansijska podrška) koja su upisana u predškolsku ustanovu na teritoriji Grada Novog Sada, čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova), za period septembar-decembar 2017. godine.

Član 2

Finansijska podrška iz člana 1. ove odluke pruža se roditelju, staratelju, hranitelju, odnosno usvojitelju (u daljem tekstu: roditelj) deteta o kome se roditelj neposredno brine, pod uslovom:

- da je državljanin Republike Srbije,

- da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije i

- da u momentu podnošenja zahteva ne može da upiše dete u predškolsku ustanovu čiji je osnivač Grad Novi Sad (u daljem tekstu: predškolska ustanova).

Član 3

Zahtev za finansijsku podršku roditelj podnosi Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana roditelj prilaže fotokopiju lične karte, odnosno, raseljeničke legitimacije.

Službenim putem se pribavlja izvod iz matične knjige rođenih za decu, potvrda predškolske ustanove da dete u momentu podnošenja zahteva za finansijsku podršku ne može da se upiše u predškolsku ustanovu, potvrda privatne predškolske ustanove o upisu deteta u tu ustanovu i rešenje o verifikaciji privatne predškolske ustanove.

Finansijsku podršku roditelj može da ostvari od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva, počev od 1. septembra 2017. godine.

Zahtevi za finansijsku podršku iz ove odluke podnose se od 1. avgusta 2017. godine do 30. novembra 2017. godine.

Član 4

Rešenje o finansijskoj podršci donosi Gradska uprava za period od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva do 31. decembra 2017. godine.

Po žalbi protiv rešenja Gradske uprave rešava Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 5

Mesečni iznos finansijske podrške utvrđuje se po detetu prema vrsti boravka, i to:

- 10.000,00 dinara za celodnevni boravak uzrasta od šest meseci do tri godine, u trajanju od 11 sati dnevno,

- 8.000,00 dinara za celodnevni boravak uzrasta od tri do sedam godina, u trajanju od 11 sati dnevno,

- 3.200,00 dinara za poludnevni boravak sa užinom, u trajanju od pet sati dnevno i

- 2.800,00 dinara za poludnevni boravak bez užine, u trajanju od pet sati dnevno.

Član 6

Finansijska podrška u skladu sa ovom odlukom isplaćuje se u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Gradska uprava službenim putem od privatne predškolske ustanove pribavlja:

- fakturisan iznos roditelju za mesec za koji se vrši isplata finansijske podrške, najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec i

- dokaz o uplati roditelja za mesec za koji je uplaćena finansijska podrška, u roku od 15 dana od dana uplate sredstava iz budžeta Grada Novog Sada.

Ukoliko je fakturisani iznos iz stava 2. alineja prva niži od iznosa utvrđenog u članu 5. ove odluke, isplaćuje se fakturisani iznos.

Član 7

Roditelj koji je ostvario finansijsku podršku na osnovu rešenja iz člana 4. ove odluke dužan je da Gradskoj upravi, u roku od 15 dana, prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje ove podrške.

Roditelj koji ostvari finansijsku podršku na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ove podrške, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 8

Ukoliko dete neopravdano odsustvuje duže od dva meseca, roditelju prestaje pravo na finansijsku podršku u skladu sa ovom odlukom.

Član 9

Sredstva za ostvarivanje finansijske podrške iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada, za najviše 1.900 dece.

Ukoliko se u roku propisanom ovom odlukom podnesu zahtevi za finansijsku podršku za veći broj dece od predviđenog u stavu 1. ovog člana, sačiniće se lista prema redosledu podnošenja zahteva.

Gradsko veće svojim aktom može utvrditi da se finansijska podrška u skladu sa ovom odlukom obezbedi i za decu iz stava 2. ovog člana u zavisnosti od mogućnosti budžeta.

Član 10

Sredstva za finansijsku podršku uplaćuju se roditelju posredstvom Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".