ODLUKA

O SLUŽBENIM PUTOVANJIMA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA U ORGANIMA GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 5/2017)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se propisuju službena putovanja u zemlji i inostranstvu izabranih, imenovanih i postavljenih lica, određuju ovlašćena lica za izdavanje naloga za upućivanje na službeni put i regulišu druga pitanja u vezi službenih putovanja.

Član 2

Službenim putovanjem u smislu ove Odluke smatra se putovanje na koje se izabrana, imenovana i postavljena lica (u daljem tekstu: funkcioneri) upućuju da, po nalogu ovlašćenog lica, izvrše određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja u zemlji i inostranstvu.

Član 3

Ovlašćeno lice, u smislu člana 2. ove Odluke, je predsednik Skupštine grada i Gradonačelnik grada Kruševca.

- Predsednik Skupštine Grada izdaje nalog za službeno putovanje gradonačelniku, zameniku predsednika Skupštine, odborniku Skupštine grada, sekretaru Skupštine, zameniku sekretara Skupštine, Gradskom pravobraniocu i njegovim zamenicima, Zaštitniku građana i njegovom zameniku;

- Gradonačelnik izdaje nalog za službeno putovanje predsedniku Skupštine grada, Zameniku Gradonačelnika, članovima Gradskog veća, Glavnom urbanisti grada Kruševca, načelniku Gradske uprave, zameniku načelnika Gradske uprave, pomoćniku gradonačelnika i zaposlenima u Kabinetu gradonačelnika.

Član 4

Nalog za službeno putovanje sadrži ime i prezime funkcionera; mesto, odnosno mesto i naziv države ako se putovanje u inostranstvo; cilj putovanja; datum polaska i povratka; iznos dnevnica; napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, iznos akontacije koja se može isplatiti, vrstu prevoznog sredstva koje se koristi za službeno putovanje, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja, kao i druge potrebne podatke.

SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 5

Naknada troškova za službeno putovanje u zemlji obuhvata:

1) dnevnicu za službeno putovanje;

2) naknadu troškova noćenja (smeštaja);

3) naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla;

4) naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknadu za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknadu za prevoz prtljaga, naknadu troškova prevoza u gradskom javnom saobraćaju).

Član 6

Funkcioner ima pravo na puni iznos dnevnice iz člana 5. ove Odluke za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putu, odnosno na polovinu utvrđenih iznosa za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putu.

Član 7

Funkcioner ostvaruje pravo na naknadu troškova službenog puta u zemlji, službenog puta u inostranstvo i druge troškove u iznosu utvrđenom Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika ("Sl. glasnik RS", br. 98/07 - prečišćen tekst, 84/14 i 84/15).

Član 8

Naknada troškova noćenja (smeštaja) isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu, a najviše do iznosa troškova za jednokrevetnu sobu u hotelu.

Pod smeštajem, u smislu stava 1. ovog člana, ne podrazumeva se smeštaj radi dnevnog odmora.

Član 9

Naknada za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Ako zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla funkcioner ne može koristiti ni prevoz u javnom saobraćaju, ni službeno vozilo, on, po pisanom odobrenju ovlašćenog lica (u kome se navode razlozi hitnosti, odnosno potreba službenog posla) može koristiti sopstveni automobil.

Funkcioneru koji koristi sopstveni automobil isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 10

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova, prema priloženim računima.

Član 11

Obračun putnih troškova se vrši na osnovu naloga za službeno putovanje sa pisanim izveštajem koji je overio nadležni nalogodavac i priloženih dokaza o troškovima smeštaja, ishrane, prevoza i drugih troškova koji su nastali na službenom putu, a u vezi su sa vršenjem službenog posla.

Funkcioner je dužan da ovlašćenom licu Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Kruševca dostavi nalog i dokaze iz stava 1. ovog člana bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 12

Pod službenim putovanjem u inostranstvo, u smislu ove Odluke, podrazumeva se službeno putovanje iz Republike Srbije u stranu državu i obratno, iz jedne u drugu stranu državu i iz jednog u drugo mesto na teritoriji strane države.

Član 13

Na osnovu naloga za službeno putovanje u inostranstvo može se isplatiti akontacija u visini procenjenih troškova.

Član 14

Naknada troškova za službeno putovanje u inostranstvo obuhvata: troškove smeštaja, ishrane, prevoza i ostale troškove u vezi sa vršenjem službenog posla funkcionera kao i troškove pribavljanja putnih isprava, vakcinacija i lekarskih pregleda.

Član 15

Iznos dnevnice za službeno putovanje u pojedine strane države utvrđen je Uredbom o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i namešteni ("Sl. glasnik RS", br. 98/07- prečišćen tekst, 84/14 i 84/15).

Član 16

Funkcioner ima pravo na puni iznos dnevnice za vreme od 12,00 do 24,00 časa provedenih na službenom putu, odnosno na polovinu utvrđenih iznosa za vreme od 8,00 do 12,00 časova provedenih na službenom putu.

Član 17

Dnevnice određene za stranu državu u koju se službeno putuje obračunavaju se od časa prelaska državne granice Republike Srbije u polasku, a dnevnice određene za stranu državu iz koje se dolazi do časa prelaska državne granice Republike Srbije u povratku.

Ako se za službeno putovanje koristi avion, dnevnica se obračunava od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u zemlji do časa povratka na prvi aerodrom u zemlji.

Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj se započinje službeno putovanje, a u povratku - dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj je službeno putovanje završeno.

Za svako zadržavanje u stranoj državi od 12 časova, obračunava se dnevnica za tu stranu državu.

Član 18

Naknada troškova ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu priznaju se u iznosu koji je utvrđen u Spisku dnevnica po stranim državama iz Uredbe.

Član 19

Naknada troškova noćenja (smeštaja) priznaje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu, a najviše do iznosa troškova za jednokrevetnu sobu u hotelu.

Funkcioneru kome je obezbeđeno besplatno prenoćište ne nadoknađuju se troškovi smeštaja.

Član 20

Troškovi prevoza na službenom putovanju u inostranstvo obračunavaju se u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda, koji se prema nalogu za službeno putovanje mogu koristiti.

Član 21

Troškovi koji nastanu na službenom putovanju, a u vezi su sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, aerodromska taksa, naknada za prevoz prtljaga, naknada prevoza u gradskom javnom saobraćaju i taksijem, kao i drugi troškovi u vezi sa službenim putovanjem, a koji su neophodni za obavljanje određenih poslova) obračunavaju se na osnovu odgovarajućeg računa.

Član 22

Troškovi za pribavljanje putnih isprava, vakcinaciju i lekarske preglede u vezi sa službenim putovanjem, ako nadležni organ zdravstvenog osiguranja ne prizna te troškove, obračunavaju se u stvarnim iznosima, na osnovu priloženih računa.

Član 23

Obračun putnih troškova se vrši na osnovu naloga za službeno putovanje sa pisanim izveštajem, koji je overio nadležni nalogodavac, priloženih dokaza o troškovima smeštaja, ishrane, prevoza i drugih troškova koji su nastali na službenom putu, a u vezi su sa vršenjem službenog posla i pisanog dokaza o kursu nacionalne valute.

Funkcioner je dužan da ovlašćenom licu Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Kruševca dostavi nalog i dokaze iz stava 1. ovog člana bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana po završenom službenom putovanju.

Ako je u pisanom dokazu o kursu nacionalne valute iskazan iznos u nacionalnoj valuti u kojoj nije predviđena dnevnica za tu zemlju, za obračun i priznavanje troškova prilaže se i pisani dokaz o kursu nacionalne valute u odnosu na valutu u kojoj je utvrđena dnevnica za tu zemlju.

Ako se pisani dokaz o kursu nacionalne valute iz stava 3. ovog člana ne priloži, troškovi se neće priznati.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Na sva pitanja koja nisu regulisana ovom Odlukom primenjuju se odredbe Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i namešteni ("Sl. glasnik RS" br. 98/07- prečišćen tekst, 84/14 i 84/15).

Član 25

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi član 6. Odluke o naknadama odbornika i članova radnih tela Skupštine grada Kruševca ("Sl. list grada Kruševca" br. 1/09 - prečišćen tekst).

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".