PRAVILNIK

O NAČINU, POSTUPKU I KRITERIJUMIMA DODELE SREDSTAVA TRADICIONALNIM CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA

("Sl. list grada Kruševca", br. 5/2017)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži kriterijumi, način i postupak raspodele sredstava tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama na teritoriji grada Kruševca i crkvama i manastirima koji pripadaju Eparhiji kruševačkoj, predviđenih u budžetu grada Kruševca za tekuću godinu.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava iz čl. 1. ovog Pravilnika imaju tradicionalne crkve i verske zajednice koje se nalaze na teritoriji grada Kruševca i crkve i manastiri koji pripadaju Eparhiji kruševačkoj.

BLIŽI KRITERIJUMI

Član 3

Sredstva namenjena tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama i crkvama i manastirima koji pripadaju Eparhiji kruševačkoj iz člana 1. i 2. Ovog Pravilnika koriste za:

- Izgradnju ili obnovu crkava, manastira i verskih objekata

- Adaptaciju ili rekonstrukciju crkava, manastira i verskih objekata

- Investiciono i tekuće održavanje crkava, manastira i verskih objekata

- Finansiranje događaja bitnih za versku zajednicu.

NAČIN I POSTUPAK RASPODELE SREDSTAVA

Član 4

Raspodela sredstava iz prethodnog člana vrši se na osnovu javnog konkursa objavljenog u sredstvima javnog informisanja i na sajtu grada Kruševca, koji raspisuje Gradonačelnik grada Kruševca, a sprovodi Komisija za sprovođenje postupka raspodele sredstava za tradicionalne crkve i verske zajednice koje se nalaze na teritoriji grada Kruševca i crkve i manastiri koji administrativno pripadaju eparhiji kruševačkoj, za svaku budžetsku godinu, a u skladu sa ovim Pravilnikom.

Komisiju iz prethodnog stava formira Gradonačelnik grada Kruševca.

Komisija ima predsednika i 4 člana.

Komisija radi ako je prisutna većina članova, a odlučuje većinom glasova prisutnih članova.

Član 5

Akt o raspisivanju konkursa sadrži sledeće:

- Namenu i iznos sredstava za koje se konkurs sprovodi,

- Datum objavljivanja konkursa,

- Moguće učesnike na konkursu (ko može aplicirati)

- Posebni zahtevi (uslovi) i ograničenja

- Kriterijumi za dodelu sredstava

- Rok za prijavljivanje na konkurs

- Obaveznu dokumentaciju koja se podnosi uz učešće na konkursu

- Rok za donošenje Odluke

- Način objavljivanja Odluke

Javni konkurs raspisuje Gradonačelnik grada Kruševca.

Član 6

Prijave na konkurs podnose se Komisiji na posebnom obrascu, sa opisom aktivnosti koja bi se finansirala i iznosom traženih budžetskih sredstava.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Član 7

Komisija razmatra pristigle prijave na konkurs i sastavlja kompletan izveštaj o svim podnetim prijavama, koji treba da sadrži:

1. Naziv podnosioca prijave,

2. Datum predaje dokumentacije

3. Predmet finansiranja

4. Iznos traženih sredstava.

Izveštaj posebno treba da sadrži predlog o raspodeli sredstava učesnicima na konkursu.

O radu komisije se vodi poseban zapisnik, koji treba da sadrži vreme i mesto održavanja sastanaka, prisutnost članova, dnevni red, pristigle prijave ili zahteve na konkurs po redosledu vremena pristizanja, način i rezultat odlučivanja i druge bitne podatke koji su neophodni za objektivno odlučivanje o konkursnoj dokumentaciji.

Član 8

Izveštaj o sprovedenom postupku povodom javnog konkursa i zapisnik o radu, Komisija dostavlja Gradonačelniku grada Kruševca u roku od osam dana od dana zaključenja konkursa.

Gradonačelnik na osnovu zapisnika i izveštaja Komisije, donosi Odluku o načinu i visini raspodele sredstava za tradicionalne crkve i verske zajednice i za crkve i manastire koji pripadaju Eparhiji kruševačkoj za budžetsku, odnosno kalendarsku godinu.

Odluka o dodeli sredstava se objavljuje na zvaničnom sajtu grada Kruševca.

Član 9

Korisnici sredstava iz ovog Pravilnika dužni su da dostave Izveštaj Gradskom veću grada Kruševca o utrošku odobrenih sredstava, odnosno realizaciji odobrenih programa, najkasnije do kraja budžetske godine.

Korisnici sredstava koji ne dostave izveštaj iz prethodnog stava, moraju da vrate dobijena sredstva i neće im biti dodeljena sredstva u narednoj godini, odnosno neće biti razmatrano njihovo učešće na konkursu.

Nakon donošenja odluke o izboru programa koji će biti finansirani, Gradonačelnik grada Kruševca će sa podnosiocima istih zaključiti ugovor o finansiranju realizacije programa odnosno projekta.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objavljuje se u "Službenom listu grada Kruševca".