PRAVILNIK
O RADU KOMISIJE ZA VREDNOVANJE RADA SUDIJA I PREDSEDNIKA SUDOVA

("Sl. glasnik RS", br. 69/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način rada Komisije za vrednovanje rada sudija i predsednika sudova (u daljem tekstu: Komisija), kao stalnog radnog tela Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Savet).

Član 2

Komisija se sastoji od predsednika i dva člana.

Predsednika i članove Komisije imenuje Savet iz reda izbornih članova Saveta - sudija.

Član 3

Komisija donosi odluku o otpočinjanju postupka vrednovanja rada sudija i predsednika sudova.

U odluci o otpočinjanju postupka vrednovanja rada sudija i predsednika sudova navodi se ime i prezime sudije čiji se rad vrednuje, period rada komisije za sprovođenje postupka vrednovanja i utvrđivanje ocene rada sudija i predsednika sudova, datum od kada otpočinje postupak vrednovanja, datum okončanja ovog postupka kao i sedište suda u kome komisija vrši vrednovanje.

Komisija imenuje sekretara svake komisije za sprovođenje postupka vrednovanja i utvrđivanje ocene rada sudija i predsednika sudova.

Komisija koordinira rad komisija za sprovođenje postupka vrednovanja i utvrđivanje ocene rada sudija i predsednika sudova, razmatra sporna pitanja u vezi postupka vrednovanja rada sudija i predsednika sudova, daje smernice komisijama za sprovođenje postupka vrednovanja i utvrđivanje ocene rada sudija i predsednika sudova, kao i predloge za unapređenje postupka vrednovanja i rada komisija za sprovođenje postupka vrednovanja i utvrđivanje ocene rada sudija i predsednika sudova.

Član 4

Komisija podnosi Savetu izveštaj o preduzetim radnjama u postupku vrednovanja rada sudija i predsednika sudova, po okončanju postupka vrednovanja kao i uvek kada Savet to zatraži.

Član 5

Za svoj rad Komisija odgovara Savetu, koji obezbeđuje uslove za njen rad.

Svi sudovi su dužni da pružaju pomoć Komisiji i da joj dostavljaju podatke potrebne za rad.

Administrativna kancelarija Saveta pruža administrativnu i stručnu pomoć Komisiji kao stalnom radnom telu Saveta, u skladu sa zakonom, Poslovnikom o radu Visokog saveta sudstva i drugim propisima.

Član 6

Predsednik Komisije predstavlja Komisiju i rukovodi njenim radom.

Komisija donosi odluke većinom glasova svojih članova.

Komisija donosi akta koja se odnose na organizaciju i sprovođenje postupka vrednovanja rada sudija i predsednika sudova.

Član 7

Rad Komisije je javan.

Javnost rada Komisije ostvaruje se izdavanjem saopštenja u sredstvima javnog informisanja i objavljivanjem saopštenja na internet stranici Saveta.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".