ODLUKA
O NAKNADI ZA FAKTIČKO KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA KIKINDE POSTAVLJANJEM GARAŽA I DRUGIH OBJEKATA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 23/2014 i "Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dr. odluka)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja naknade, merila za određivanje visine naknade, način utvrđivanja obaveze, način plaćanja i ostala pitanja u vezi sa faktičkim korišćenjem površina javne namene i građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kikinde postavljanjem garaža i drugih objekata bez odobrenja nadležnog organa.

Pod drugim objektima smatraju se objekti čije postavljanje i obaveza plaćanja naknade za postavljanje nisu regulisani drugim aktima grada Kikinde.

2. OSNOVNE ODREDBE

Član 2

Zabranjuje se svako dalje postavljanje garaža i drugih objekata na površinama javne namene i građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kikinde bez odobrenja nadležnog organa.

Član 3

Obavezuju se vlasnici garaža i drugih objekata postavljenih bez odobrenja nadležnog organa, na površinama javne namene; na građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kikinde - u dvorištima višeporodičnih stambenih i stambeno-poslovnih zgrada; na građevinskom zemljištu sa blokovskom izgradnjom koje je u javnoj svojini grada Kikinde, kao i na drugom građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kikinde, da po osnovu faktičkog korišćenja površina javne namene i građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kikinde plaćaju naknadu u iznosu od 20,00 dinara mesečno po metru kvadratnom zauzete površine.

Naknada se plaća mesečno do 15 - tog dana u mesecu za protekli mesec.

Obaveza plaćanja naknade iz stava 1. ovog člana prestaje uklanjanjem objekta sa površine javne namene i građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kikinde.

Član 4

Obavezu plaćanja naknade rešenjem utvrđuje organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove na osnovu prijave vlasnika garaže ili na osnovu nalaza organa Gradske uprave nadležnog za inspekcijske poslove.

Naplatu i prinudnu naplatu naknade vrši organ Gradske uprave nadležan za lokalnu poresku administraciju.

Rešenjem organa Gradske uprave nadležnog za lokalnu poresku administraciju utvrđuje se iznos naknade, rokovi i način plaćanja i ostala pitanja u vezi plaćanja naknade.

Na obračun i plaćanje kamate za neblagovremeno plaćanje, prinudnu naplatu i druga pitanja primenjuju se odgovarajuće odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

3. PRELAZNE ODREDBE

Član 5

Nalaže se organu Gradske uprave nadležnom za inspekcijske poslove da, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, izvrši obeležavanje objekata iz člana 3. ove Odluke brojevima, sačini odgovarajuću evidenciju i da na obeleženim objektima prilepi obaveštenje o obavezi i načinu prijave.

Obavezuju se vlasnici, da po izvršenom obeležavanju, a do isteka 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, organu Gradske uprave nadležnom za komunalne poslove prijave iste na propisanom obrascu.

Garaže i objekti iz člana 3. ove Odluke čije korišćenje i postavljanje vlasnici ne prijave u roku iz stava 2. ovog člana, ukloniće se sa površine javne namene ili građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kikinde.

Član 6

Garaže i objekti koji su postavljeni na površini javne namene i građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kikinde bez odobrenja nadležnog organa posle stupanja na snagu ove Odluke, ukloniće se sa površine javne namene ili građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kikinde.

Član 7

Uklanjanje garaža i objekata izvršiće vlasnici, u roku utvrđenom rešenjem nadležnog inspektora.

Po proteku roka za uklanjanje garaža i objekata na način iz stava 1. ovog člana izvršiće se prinudno uklanjanje o trošku vlasnika.

Grad ne odgovara za oštećenja nastala u postupku prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Posle isteka roka od trideset dana za preuzimanje prinudno uklonjene garaže i objekta, obračunava se i naplaćuje se naknada za čuvanje, u iznosu od 100,00 dinara dnevno.

Prinudno uklonjena garaža ili objekat koji vlasnik ne preuzme u roku od tri meseca od dana uklanjanja, izložiće se javnoj prodaji.

4. KAZNENE ODREDBE

Član 8*

Vlasnik garaže ili objekta odgovoran je za prekršaj ako:

1. po stupanju na snagu ove Odluke postavi garažu ili drugi objekat na građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kikinda bez izdatog odobrenja nadležnog organa (član 2. Odluke);

2. po obeležavanju garaža ili drugog objekta, a do isteka roka iz člana 5. stav 2. ove Odluke ne podnese urednu prijavu za postavljanje garaže ili drugog objekta i

3. ne ukloni garažu ili drugi objekat po nalogu nadležnog inspekcijskog organa (član 7. stav 1. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se:

- pravno lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 dinara,

- preduzetnik novčanom kaznom od 20.000 dinara,

- fizičko lice novčanom kaznom od 20.000 dinara.

5. ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o izmeni Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Kikinda", broj 21/2010) i Rešenje o utvrđivanju visine naknade za faktičko korišćenje građevinskog zemljišta po osnovu izgradnje i postavljanja garaža bez odobrenja nadležnog organa ("Službeni list opštine Kikinda", broj 1/2011).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".

Napomene

* Član 8. ove odluke izmenjen je članom 8. Odluke o izmenama i dopunama odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dalje: Odluka).
Članom 2. Odluke u ovoj odluci reč: "opština" zamenjuje se rečju: "grad", reči: "predsednik opštine" zamenjuju se rečju: "gradonačelnik", reči: "Opštinsko veće" zamenjuju se rečima: "Gradsko veće" i reči: "pokreće prekršajni postupak" zamenjuju se rečima: "izda prekršajni nalog" u odgovarajućem padežu.