ODLUKA
O ODREĐIVANJU NAZIVA ULICA I TRGOVA NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 12/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se propisuje način određivanja naziva ulica i trgova kao i gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada Šapca.

Član 2

Ulice i trgovi u svim naseljenim mestima na teritoriji Grada Šapca imaju svoje nazive.

Nazive imaju i gradske četvrti, zaseoci i drugi delovi naseljenih mesta (kejovi, obale i sl.).

II POSEBNE ODREDBE

Član 3

Nazivom u smislu ove Odluke smatraju se nazivi koji imaju geografska i istorijska obeležja, ime istorijske ličnosti iz prošlosti, značaj ličnosti u nauci, književnosti, kulturi i istoriji, znatan doprinos srpskom narodu i duži boravak i doprinos gradu, istorijski događaji vezani za grad, kraj u Srbiji, žrtve neprijateljskih progona, važniji događaji i datumi i drugo.

Član 4

Ulica ili trg, gradska četvrt, zaselak i drugi delovi naseljenih mesta mogu promeniti postojeći naziv.

Član 5

Akt o određivanju naziva ulica i trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta odnosno promeni postojećih, donosi Skupština grada Šapca, na predlog Komisije za određivanje naziva ulica i trgova (u daljem tekstu: Komisija) uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Član 6

Komisiju imenuje gradonačelnik Grada Šapca.

Komisija broji sedam članova.

Komisija ima svog predsednika i zamenika predsednika.

Član 7

Inicijativu za određivanje ili promenu naziva ulica i trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta podnosi zainteresovani subjekt.

Zainteresovani subjekt može biti: grad ili mesna zajednica i njeni organi, grupa građana i fizičko lice.

Inicijativa za određivanje ili promenu naziva ulica i trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta mora biti u pisanom obliku i obrazložena, u protivnom ista će kao nepotpuna biti odbačena.

Inicijativa se podnosi Komisiji, preko Odeljenja Gradske uprave grada Šapca nadležnog za inspekcijske i komunalno stambene poslove, koje obavlja administrativno-tehničke poslove za Komisiju.

Član 8

Komisija razmatra pokrenutu inicijativu, ocenjuje opravdanost pokretanja inicijative i odlučuje o istoj, većinom glasova prisutnih članova Komisije.

Član 9

Komisija je dužna da se prilikom odlučivanja o određivanju ili promeni naziva ulica i trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta pridržava sledećih načela:

- neideološki pristup,

- izuzetan doprinos pojedinca u oblasti prirodnih ili društvenih nauka,

- rođenje ili duži boravak pojedinca u gradu i njegov doprinos za grad,

- istorijske događaje od značaja za grad, kraj i Srbiju,

- ličnosti od značaja za grad, kraj i Srbiju,

- žrtve holokausta, genocida, neprijateljskih progona, odmazdi

- važni datumi u istoriji grada, države i sl.

Član 10

Kad Komisija utvrdi da ulici, trgu, gradskoj četvrti, zaseoku i drugom delu naseljenog mesta treba odrediti novi naziv, odnosno promeniti postojeći, podnosi predlog Skupštini grada uz obrazloženje.

Kad Komisija utvrdi da pokrenuta inicijativa za određivanje ili promenu naziva ulice, trga, gradske četvrti, zaseoka i drugog dela naseljenog mesta, ne ispunjava kriterijume iz člana 9. ove Odluke, istu će odbiti i o tome obavestiti zainteresovani subjekt.

Član 11

Komisija će određivanje ili promenu naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta vršiti u skladu sa važećim planskim aktom.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o određivanju naziva ulica i trgova na teritoriji opštine Šabac ("Sl. list opštine Šabac" broj 16/07).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".