ODLUKA

O OSNIVANJU SAVETA ZA MEĐUNACIONALNE ODNOSE GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 3/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Osniva se Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Pazara, kao nacionalno mešovitoj sredini, (u daljem tekstu: Savet), kao samostalno radno telo i uređuje se njegov sastav, izbor i mandat članova, delokrug i način rada i druga pitanja od značaja za rad Saveta.

Delokrug rada Saveta

Član 2

Savet je ovlašćen da obavlja sledeće poslove:

1) Savet razmatra pitanja ostvarivanja zaštite i unapređivanja nacionalne ravnopravnosti u gradu, a posebno u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma; učestvuje u utvrđivanju gradskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti i predlaže mere za postizanje nacionalne ravnopravnosti; predlaže izvore, obim i namenu budžetskih sredstava za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti i druge poslove utvrđene zakonom i drugim opštim aktima.

2) Savet je ovlašćen da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka, ili drugog opšteg akta Skupštine grada Novog Pazara ako smatra da su njime neposredno povređena prava pripadnika srpskog naroda i nacionalnih manjina.

Sastav i izbor Saveta

Član 3

Savet ima 6 (šest) članova koje bira Skupština grada.

Savet čine tri predstavnika srpskog naroda i tri predstavnika bošnjačke nacionalne manjine.

Kandidate za članove Saveta iz reda bošnjačke nacionalne manjine predlaže Bošnjačko nacionalno vijeće, a kandidate za članove Saveta srpske nacionalnosti predlažu odbornici Skupštine grada koji su pripadnici srpske nacionalnosti.

Mandat članova Saveta traje tri godine i teče od trenutka izbora u Skupštini grada Novog Pazara.

Član Saveta ne može biti odbornik Skupštine grada.

Međusobni odnosi sa drugim organima

Član 4

Skupština grada i Gradsko veće su dužni da predloge svih odluka koji se tiču nacionalne ravnopravnosti prethodno dostave na mišljenje Savetu.

Savet o svojim stavovima i predlozima obaveštava Skupštinu grada Novog Pazara koja je dužna da se o njima izjasni na prvoj narednoj sednici, a najkasnije u roku od 30 dana.

Radi unapređenja ostvarivanja manjinskih prava Savet predlaže Skupštini grada i drugim nadležnim organima donošenje odgovarajućih odluka i preduzimanje odgovarajućih mera u oblastima iz delokruga rada Saveta.

Član 5

U svom radu Savet sarađuje sa svim organizacijama i institucijama zainteresovanim za zaštitu i unapređenje nacionalne ravnopravnosti na teritoriji grada, uključujući nacionalne Savete, nevladine organizacije i medije.

Unutrašnje uređenje i rad Saveta

Član 6

Savet ima predsednika i zamenika predsednika, koji se biraju na period od godinu dana po principu rotacije na predlog Saveta.

Predsednik i zamenik predsednika ne mogu biti pripadnici iste zajednice.

Predsednik Saveta predstavlja Savet, saziva i rukovodi sednicama Saveta, potpisuje akta Saveta i vrši druge poslove, u skladu sa zakonom, Statutom i ovom odlukom.

Član 7

Savet donosi Pravilnik o svom radu, kojim se detaljnije uređuju pravila i procedure u načinu rada.

Odlučivanje

Član 8

Odluke saveta donose se konsenzusom članova Saveta.

Ukoliko se oko nekog pitanja ne može postići konsenzus, Savet je u obavezi da po ovom pitanju konsultuje relevantne organizacije i institucije, dok se ne donese odluka.

Javnost rada

Član 9

Sednice Saveta su otvorene za javnost, sem u izuzetnim slučajevima kada članovi Saveta odluče drugačije. Javnost rada se obezbeđuje prisustvom predstavnika medija sednicama Saveta, zainteresovanim građanima, davanjem saopštenja, održavanjem konferencija za štampu i na druge odgovarajuće načine.

Na sednici Saveta se vodi zapisnik koji potpisuje predsednik Saveta i zapisničar.

Vršenje stručnih i administrativnih poslova za potrebe saveta obezbeđuje Gradska uprava.

Izveštaj o radu

Član 10

Savet podnosi Skupštini godišnji izveštaj o stanju u oblasti nacionalne ravnopravnosti, međunacionalnih odnosa i ostvarivanju manjinskih prava na teritoriji grada.

Sastavni deo izveštaja su i predlozi mera i odluka za ostvarivanje i unapređenje nacionalne ravnopravnosti.

Savet može da podnese i poseban izveštaj Skupštini ako oceni da to zahtevaju naročito važni razlozi ili ako Skupština traži takav izveštaj od njega.

Izveštaj Saveta se objavljuje u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Sredstva za rad Saveta

Član 11

Sredstva za rad Saveta obezbeđuju se u budžetu Grada kao posebna stavka, a mogu se obezbeđivati i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljenja u "Službenom listu grada Novog Pazara".