ODLUKA

O UPOTREBI IMENA I GRBA GRADA I IMENA NASELJENIH MESTA GRADA KIKINDE

("Sl. list opštine Kikinda", br. 14/2015 i "Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dr. odluka)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se upotreba imena, grba i drugih obeležja grada Kikinde.

Pod drugim obeležjima grada Kikinde smatraju se imena naseljenih mesta grada Kikinde.

Član 2

Upotreba imena, odnosno grba grada vrši se u skladu sa Statutom grada Kikinda (u daljem tekstu: Statut) i na način uređen ovom Odlukom.

2. UPOTREBA IMENA GRADA I NASELJENIH MESTA GRADA

Član 3

Pod upotrebom imena grada Kikinde, u smislu ove Odluke, podrazumeva se korišćenje naziva grada, tj. imena naselja: "Kikinda".

Pod upotrebom imena naseljenih mesta grada Kikinde, u smislu ove Odluke, podrazumeva se korišćenje imena naseljenih mesta: "Banatska Topola", "Banatsko Veliko Selo", "Bašaid", "Iđoš","Mokrin", "Nakovo", "Novi Kozarci", "Rusko Selo" i "Sajan".

Upotrebom imena grada i imena naseljenog mesta smatra se njihova upotreba i na stranom jeziku, kao i u njihovom pridevskom obliku.

Član 4

Ime "Kikinda" i ime naseljenog mesta iz člana 3. stav 2. ove Odluke (u daljem tekstu: ime naseljenog mesta) može se koristiti u nazivu državnog organa i organizacije čiji je osnivač Republika Srbija ili Autonomna Pokrajina Vojvodina, u nazivu mesne zajednice, poslovnom imenu javnog preduzeća, privrednog društva, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač Grad Kikinda ili pravnog lica kojem je Skupština grada posebnom odlukom poverila obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica ime "Kikinda" i ime naseljenog mesta mogu koristiti u poslovnom imenu ili uz poslovno ime, isticati na zgradama i drugim objektima, uređajima i predmetima isključivo uz prethodnu saglasnost Skupštine grada Kikinde.

Ime "Kikinda" i ime naseljenog mesta, u označavanja sedišta i adrese pravnog lica i preduzetnika, udruženja ili druge organizacije, može se vršiti na način koji nesumnjivo ukazuje da se radi o navođenju mesta sedišta i adrese.

Slobodna je upotreba imena grada i imena naseljenog mesta u umetničkom stvaralaštvu kao i u oblasti informisanja, saobraćaja, komunikacija, promotivnim aktivnostima i drugim sličnim aktivnostima, uz uslov da se ne vrši na neprimeren način ili način koji narušava dostojanstvo i ugled grada Kikinde i naseljenog mesta.

Član 5

Zabranjena je upotreba imena grada i imena naseljenog mesta kao robnog znaka ili žiga, uzorka ili modela, ili kao bilo kojeg znaka za obeležavanje robe ili usluga bez saglasnosti Skupštine grada Kikinde.

3. UPOTREBA GRBA

Član 6

Grb grada Kikinde utvrđen je i opisan u Statutu grada Kikinde.

Grafički prikaz - izvornik grba grada Kikinde utvrđuje Skupština grada na predlog Komisije iz člana 13. ove Odluke.

Izvornik grba grada Kikinde čuva se u Stručnoj službi Skupštine grada, gradonačelnika i Gradskog veća.

Član 7

Grb grada upotrebljava se u obliku, sa sadržajem i u bojama koji su utvrđeni u izvorniku iz člana 6. stav 2. ove Odluke, na način predviđen Statutom i ovom Odlukom.

Izuzetno, grb grada na službenim dokumentima nadležnih organa grada, pojedinim publikacijama i štampanim materijalima može biti u jednoj boji.

Član 8

Grb grada ne sme se upotrebljavati neprimereno, nedolično, na način kojim se vređa javni moral i dostojanstvo grada.

Zabranjeno je korišćenje grba koji ima izmenjene elemente ili svojim izgledom asocira na grb grada.

Zabranjena je upotreba grba ako je oštećen ili ako je svojim izgledom nepodoban za upotrebu.

Službena upotreba grba grada

Član 9

Grb grada se upotrebljava:

- u službenim prostorijama organa grada, uz državne simbole;

- na memorandumu, službenim legitimacijama i ispravama, pozivnicama i sličnim štampanim materijalima koje koriste Skupština grada, gradonačelnik, Gradsko veće grada Kikinde, njihova radna tela i Gradska uprava grada Kikinde;

- na svim diplomama, poveljama, plaketama, medaljama i sličnim javnim priznanjima koje dodeljuje grad zaslužnim pojedincima i kolektivima, na predmetima koji se daju u reprezentativne svrhe, kao i na memorandumima, kovertama, zvaničnim pozivnicama, čestitkama, vizitkartama i sl.;

- na zvaničnim ispravama odbornika Skupštine grada;

- na "Službenom listu grada Kikinda", internet portalu i drugim elektronskim i štampanim publikacijama koje izdaje grad Kikinda, odnosno njegovi organi;

- na tablama kojim se označava ulazak na teritoriju grada;

- na drugim predmetima, u skladu sa odobrenjem predsednika Skupštine grada.

Javna preduzeća, javne službe i druge organizacije čiji osnivač je grad, imaju pravo na službenu upotrebu grba, bez posebne dozvole, u skladu sa ovom Odlukom.

Upotreba grba uz saglasnost Skupštine grada

Član 10

Grb grada se može samo izuzetno upotrebiti kao deo robnog znaka ili žiga, uzorka ili modela; kao deo bilo kojeg znaka za obeležavanje robe ili usluga; kao ukras, deo ukrasa, deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe, kao sastavni deo drugog amblema, odnosno znaka, ili na drugi način, uz saglasnost Skupštine grada.

Upotreba grba u posebne svrhe

Član 11

Upotreba grba grada u oblasti kulture, informisanja i umetničkog stvaralaštva, i u vaspitno-nastavne, sportske i promotivne svrhe je slobodna, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, heraldičkoj praksi i tradiciji i uslovima iz ove Odluke.

Grb grada se može upotrebljavati prilikom organizovanja međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.), sajmova, jubilarnih proslava, svečanosti i drugih javnih manifestacija koje organizuje ili na kojima učestvuje grad ili njegovi organi, ili ukoliko je grad pokrovitelj manifestacije, ako je to u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih manifestacija i skupova.

Grb grada mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije grada kada učestvuju na manifestacijama koje se održavaju u zemlji i inostranstvu.

4. PRIBAVLJANJE SAGLASNOSTI NA UPOTREBU IMENA GRADA, NASELJENIH MESTA I GRBA

Član 12

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu imena grada, grba grada i imena naseljenog mesta iz člana 3. stav 2. ove Odluke podnosi se Skupštini grada.

Zahtev za davanje saglasnosti sadrži podatke o podnosiocu zahteva, svrsi za koju se saglasnost traži, značaju podnosioca i delatnosti, području na kojem obavlja delatnost, načinu i mestu, objektu ili uređaju na kojem će se ime i grb grada i ime naseljenog mesta koristiti.

Zahtev za upotrebu grba sadrži i grafički opis, namenu upotrebe grba, rok za koji se saglasnost traži, kao i druge podatke bitne za odlučivanje.

Član 13

Skupština grada, pre odlučivanja o zahtevu, pribavlja mišljenje Komisije za davanje mišljenja o upotrebi imena grada, grba grada Kikinde i imena naseljenog mesta (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija je dužna da mišljenje o zahtevu dostavi Skupštini grada u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Skupština grada će dati saglasnost na upotrebu imena grada, grba grada i naseljenog mesta u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika, ili za namene iz člana 5. i 10. ove Odluke, ukoliko oceni da je davanje saglasnosti u interesu grada kao i da davanje saglasnosti nije protivno svrsi i odredbama ove Odluke.

O zahtevu Skupština grada odlučuje rešenjem.

Aktom o davanju saglasnosti na upotrebu imena grada, imena naseljenog mesta, odnosno grba grada određuju se uslovi i način upotrebe imena ili grba grada.

Rešenje Skupštine grada po zahtevu je konačno u upravnom postupku.

Ukidanje prava na upotrebu imena i grba

Član 14

Skupština grada može da ukine pravo na upotrebu imena grada, grba grada ili imena naseljenog mesta, ukoliko oceni da upotreba nije u interesu grada, da nije u skladu sa ovom Odlukom i datom saglasnosti.

U slučaju iz stava 1. ovog člana pravno lice, odnosno preduzetnik ili fizičko lice dužno je da po prijemu rešenja odmah, a najkasnije u roku od 30 dana prestane sa upotrebom imena grada, grba grada ili naseljenog mesta.

Evidencija

Član 15

O izdatim i ukinutim saglasnostima, kao i o zabranama izdatim u postupku inspekcijskog nadzora, vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi služba Skupštine grada.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: redni broj, naziv i sedište podnosioca zahteva, broj i datum akta, namenu korišćenja i vremenski period važenja saglasnosti.

5. KOMISIJA ZA DAVANJE MIŠLJENJA O UPOTREBI IMENA I GRBA

Član 16

Komisiju za davanje mišljenja o upotrebi imena i grba grada i imena naseljenog mesta obrazuje Skupština grada.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i dva člana i dva zamenika članova.

Mandat Komisije traje četiri godine.

Komisija punovažno odlučuje ukoliko sednici prisustvuje većina članova.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Član 17

Komisija je nadležna da:

- sačini predlog izvornika grba i knjigu standarda za upotrebu grba, imena grada i imena naseljenih mesta i dostavi Skupštini grada na usvajanje;

- razmotri i oceni zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu imena grada i imena naseljenog mesta: da utvrdi usklađenost prikaza izgleda sa knjigom standarda kao i da oceni i da svoje mišljenje da li su namene za koju se traži upotreba i način korišćenja u skladu sa interesima grada;

- razmotri i oceni zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu grba grada: da utvrdi usklađenost prikazom grba sa izvornikom grba, da oceni i da svoje mišljenje da li su namene za koju se traži upotreba grba i način korišćenja u u skladu sa interesima grada;

- da stručno mišljenje, da tumačenje ili preporuku u pogledu pitanja vezanom za upotrebu imena grada, imena naseljenog mesta ili grba grada.

6. NADZOR

Član 18

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši služba Skupštine grada.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke i drugih opštih i pojedinačnih akata donetih na osnovu ove Odluke, vrši komunalni inspektor organa Gradske uprave grada Kikinde nadležnog za inspekcijske poslove.

Član 19

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ima pravo i dužnost da proverava da li se upotreba imena i grba grada vrši u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 20

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da pravnom licu, preduzetniku i fizičkom licu koji ime grada ili naseljenog mesta, odnosno grb grada koristi na osnovu date saglasnosti, naloži da neodložno uskladi korišćenje imena grada ili naseljenog mesta, odnosno grba grada sa odredbama ove Odluke i aktom o davanju saglasnosti.

Ako lice stava 1. ovog člana ne postupi po nalogu komunalnog inspektora, komunalni inspektor je ovlašćen da: rešenjem zabrani dalju upotrebu imena i grba, te da o istom obavesti službu Skupštine grada.

Član 21

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da pravnom licu, preduzetniku i fizičkom licu koji ime grada ili naseljenog mesta odnosno grb grada koristi bez saglasnosti nadležnog organa, ili mu je pravo upotrebe ukinuto, a pribavljena saglasnosti je uslov za upotrebu, rešenjem naloži da odmah ili u roku koji se računa na sate obustavi upotrebu imena grada ili naseljenog mesta, odnosno grba grada.

Član 22

Komunalni inspektor je ovlašćen i da:

1) podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka;

2) naredi sprovođenje drugih mera, u skladu sa ovom Odlukom;

3) preduzima druge mere utvrđene ovom Odlukom.

Član 23

Po žalbama na rešenje komunalnog inspektora rešava Gradsko veće grada.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Rešenje Gradskog veća po žalbi je konačno je u upravnom postupku.

7. KAZNENE ODREDBE

Član 24*

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. koristi ime grada Kikinde ili naseljenog mesta u svom poslovnom imenu bez saglasnosti Skupštine grada (član 4. stav 2. i 3. ove Odluke);

2. koristi ime grada ili naseljenog mesta suprotno odredbama člana 4. stav 4. ove Odluke;

3. koristi ime grada ili naseljenog mesta suprotno odredbama člana 5. ove Odluke;

4. grb grada upotrebljava suprotno zabrani iz člana 8. ove Odluke;

5. grb grada upotrebi kao ukras, deo ukrasa, deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe, kao sastavni deo drugih amblema, odnosno znakova, ili na drugi način, bez saglasnosti Skupštine grada (član 11. ove Odluke), ili suprotno određenim uslovima i načinu upotrebe iz rešenja o davanju saglasnosti na upotrebu (član 13. stav 4. ove Odluke);

6. grb grada upotrebljava u posebne svrhe suprotno odredbama člana 11. ove Odluke;

7. ne preduzme mere naložene rešenjem komunalnog inspektora (član 20. ove Odluke);

8. ne postupi po nalogu komunalnog inspektora u slučaju iz člana 21. i 22. ove Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 20.000 dinara.

8. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke usklade korišćenje imena grada, imena naseljenog mesta, odnosno grba grada sa odredbama ove Odluke.

Odredba stava 1. ovog člana ne primenjuje se na pravna lica, preduzetnike i fizička lica kojima je rešenjem nadležnog organa naložena mera zabrane upotrebe ili uklanjanja imena ili grba grada.

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".

Napomene

* Član 24. ove odluke izmenjen je članom 19. Odluke o izmenama i dopunama odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dalje: Odluka).
Članom 2. Odluke u ovoj odluci reč: "opština" zamenjuje se rečju: "grad", reči: "predsednik opštine" zamenjuju se rečju: "gradonačelnik", reči: "Opštinsko veće" zamenjuju se rečima: "Gradsko veće" i reči: "pokreće prekršajni postupak" zamenjuju se rečima: "izda prekršajni nalog" u odgovarajućem padežu.