ODLUKA

O ULICAMA, OPŠTINSKIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 5/2009 i 6/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se kategorizacija puteva u nadležnosti grada i uređuje se način upravljanja, finansiranja, zaštite, održavanja, posebnih uslova izgradnje i rekonstrukcije i nadzor nad javnim putevima i nekategorisanim putevima na teritoriji Grada Požarevca.

Član 2

Prema značaju saobraćajnog povezivanju javni putevi se dele na:

- državne puteve I reda;

- državne puteve II reda;

- opštinske puteve, i

- ulice.

Opštinski putevi i ulice (u daljem tekstu: javni putevi) i nekategorisani putevi čine mrežu puteva na teritoriji Grada Požarevca.

Opštinski put jeste javni put koji saobraćajno povezuje teritoriju grada, kao i teritoriju grada, sa mrežom državnih puteva.

Nekategorisani put jeste saobraćajna površina koja je dostupna većem broju raznih korisnika, koju nadležni organ proglasi nekategorisanim putem i koja je upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put.

Član 3

Puteve u nadležnosti grada na teritoriji grada Požarevca čine opštinski putevi, nekategorisani putevi I reda i nekategorisani putevi II reda.

Opštinski putevi treba da zadovoljavaju sledeće kriterijume:

- Povezivanje teritorije više mesnih zajednica ili gradskih opština (zajednica naselja) sa državnim putem, sedištem grada ili sa susednom opštinom, odnosno gradom;

- Povezivanje centra mesne zajednice ili gradske opštine sa državnim putem;

- Povezivanje centra mesne zajednice ili gradske opštine sa mesnom zajednicom ili gradskom opštinom koja je povezana sa državnim putem ili sedištem opštine, odnosno grada;

- Mogućnost prihvatanja saobraćaja sa državnih puteva u vanrednim situacijama;

- Povezivanje naselja unutar mesne zajednice ili gradske opštine sa putem višeg reda;

- Povezivanje naselja sa privrednim područjem.

Član 4

Kao opštinski putevi na teritoriji grada Požarevca utvrđuju se sledeći putevi:

Oznaka

Naziv

OP-1

Požarevac-Živica-Brežane-Batovac-Dubravica-do veze sa putem br. 402

OP-2

Požarevac-Dragovac-Živica-veza sa putem br. 400

OP-3

Kostolac-Petka-Dubravica

OP-4

Kostolac-Ostrovo

OP-5

Kostolac-Stari Kostolac-Drmno

OP-6

Put od M 25.1 - Bare-Kasidol

OP-7

Bare - Beranje

OP-8

Bradarac - Rukumija

Član 5

Nekategorisani putevi I reda predstavljaju puteve koji povezuju naselja unutar mesne zajednice, biciklističke i pešačke staze.

Nekategorisane puteve II reda čine: seoski, poljski i šumski putevi, putevi na nasipima za odbranu od poplave, i drugi putevi koji se koriste za saobraćaj, a koji nisu kategorisani kao opštinski putevi i nekategorisani putevi I reda prema članu 4. ove Odluke.

Član 6

Ulice su javni putevi u naselju koji saobraćajno povezuju delove naselja.

Prema položaju u prostoru i uslovima odvijanja saobraćaja ulice se dele na:

- primarne,

- sabirne,

- stambene,

- integrisane i

- pešačke.

Primarne ulice povezuju pojedine delove naseljenog mesta sa državnim i opštinskim putevima i duž njih se odvija intezivan gradski saobraćaj, javni prevoz putnika i saobraćaj teretnih vozila.

Sabirne ulice međusobno povezuju primarne, stambene i integrisane ulice i duž njih se odvija gradski saobraćaj, po potrebi javni prevoz putnika i kontrolisani saobraćaj teretnih vozila.

Stambene ulice omogućavaju neposredan pristup objektima stanovanja i duž njih se odvija saobraćaj putničkih vozila i po potrebi saobraćaj teretnih vozila po posebnom režimu.

Integrisane ulice prvenstveno služe za saobraćaj pešaka i biciklista, kao i saobraćaj putničkih vozila po posebnom režimu i saobraćaj teretnih vozila samo sa posebnim ovlašćenjima.

Pešačke ulice služe za saobraćaj nemotorizovanih učesnika i za saobraćaj motorizovanih učesnika samo sa posebnim ovlašćenima.

Ulice u naseljenim mestima na teritoriji grada Požarevca određuju se urbanističkim planovima i Planom tehničkog regulisanja saobraćaja.

Član 7

Javni put, u smislu člana 2. ove Odluke, čine: gornji stroj puta (kolovozna konstrukcija, ivične trake, odnosno ivičnjaci, rigole, bankine, berme, razdelne trake i sl.); donji stroj put (nasipi; useci; zaseci; objekti; postrojenja i uređaji za odvodnjavanje puta i zaštitu puta od površinskih i podzemnih voda i sl.); putni objekti: (mostovi, podvožnjaci, nadvožnjaci, tuneli, galerije, potporni i obložni zidovi); priključci; trotoari, pešačke i biciklističke staze koje prate kolovoz puta; objekti za odvodnjavanje - propusti, jarkovi, drenaže; saobraćajna signalizacija; oprema puta; autobuska stajališta; oprema puta (sve vrste zaštitnih ograda, smerokazi, instalacije rasvete, i sl.); putni pojas koji čini projektovani poprečni presek puta i zemljišni pojas širine najmanje 1m sa obe strane računajući od krajnjih tačaka poprečnog profila puta; vazdušni prostor iznad kolovoza u visini od 7m, mereno od najviše kote kolovoza.

II UPRAVLJANJE JAVNIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA

Član 8

Pod upravljanjem se podrazumeva:

- korišćenje javnih i nekategorisanih puteva (vršenje javnih ovlašćenja i sl.);

- zaštita javnih i nekategorisanih puteva;

- vršenje investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukciji javnih i nekategorisanih puteva;

- organizovanje i obavljanje stručnih poslova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti javnih i nekategorisanih puteva;

- ustupanje radova na održavanju javnih i nekategorisanih puteva, organizovanje stručnog nadzora nad izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom javnih i nekategorisanih puteva;

- planiranje izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite javnih i nekategorisanih puteva;

- označavanje javnih i nekategorisanih puteva i vođenje evidencije o putevima i o saobraćajno tehničnikim podacima za te puteve;

- obavljanje i drugih poslova vezano za upravljanje javnim i nekategorisanim putevima u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Upravljanje javnim i nekategorisanim putevima pored poslova iz stava 1. ovog člana obuhvata i upravljanje saobraćajem na tim putevima.

Upravljanje javnim i nekategorisanim putevima predstavlja delatnost od opšteg interesa.

Član 9

Delatnost upravljanja ulicama, opštinskim i nekategorisanim putevima obavlja javno preduzeće koje osniva Skupština Grada Požarevca (u daljem tekstu: upravljač puta).

Član 10

Skupština grada na predlog donosi srednjeročne planove (3-5 godina) izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite javnih puteva.

Upravljač u skladu sa usvojenim srednjoročnim planom, donosi Godišnje planove radova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti javnih puteva, a na predlog mesnih zajednica donosi programe izgradnje, rekonstrukcije i održavanja nekategorisanih puteva, uz saglasnost Skupštine grada.

Upravljač puta u skladu sa usvojenim srednjoročnim planom, donosi Godišnje planove radova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti javnih puteva i nekategorisanih puteva I reda, a na predlog mesnih zajednica donosi programe izgradnje, rekonstrukcije i održavanja nekategorisanih puteva II reda, uz saglasnost Skupštine grada.

Član 11

Upravljač propisuje metodologiju vođenja evidencije o javnim putevima i nekategorisanim putevima I reda uz saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

Upravljač je dužan da vodi evidenciju o saobraćajno-tehničkim i drugim podacima o javnim putevima i nekategorisanim putevima I reda.

Član 12

Upravljač je dužan da u roku od 15 dana od dostavljanja upotrebne dozvole za novoizgrađeni javni put ili nekategorisan put ili objekat na njima, podnese zahtev za upisivanje prava korišćenja javnog ili nekategorisanog puta ili objekta na njima, kao i prava službenosti i drugih prava određenih zakonom koja se ustanovljavaju na ovim putevima u korist drugih lica u javne knjige i zvanične evidencije u koje se upisuju prava na nepokretnosti.

Upravljač, odnosno lice u čiju je korist ustanovljeno neko od prava iz stava 1. ovog člana, dužno je da u roku od 15 dana od dana nastanka promena na ustanovljenim pravima, zasnovanih na zakonom propisanom pravnom osnovu, podnese zahtev za upis promene, odnosno brisanje podataka, u javne knjige i zvanične evidencije u koje se upisuju prava na nepokretnosti.

Upravljač je dužan da u roku od najduže 5 godina od dana stupanja na snagu ove Odluke, izvrši uknjiženje javnih puteva i objekata na javnim i nekategorisanim putevima I reda.

Član 13

Upravljaču se poverava vršenje javnih ovlašćenja, a koja se odnose na izdavanje:

1. Saglasnosti za izgradnju, odnosno rekonstrukciju priključaka na javni i nekategorisani put;

2. Saglasnost za građenje, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, gasovoda i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i sl. na javnom i nekategorisanom putu i zaštitnom pojasu opštinskog i nekategorisanog puta;

3. Saglasnosti za izmenu saobraćajnih površina, pratećih sadržaja javnog i nekategorisanog puta;

4. Saglasnost na projekte privremene saobraćajne signalizacije i opreme za izmeštanje saobraćaja sa državnih puteva na puteve u nadležnosti Gradske uprave;

5. Posebne dozvole za obavljanje vanrednog prevoza na javnom i nekategorisanom putu;

6. Saglasnost za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na javnom i nekategorisanom putu i u zaštitnom pojasu toga puta.

Akti iz stava 1. ovog člana moraju da sadrže saobraćajno-tehničke uslove.

Upravljač je dužan da odluči po zahtevu za izdavanje saglasnosti, dozvole i odobrenja iz stava 1. ovog člana u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv akata iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Požarevca i to u roku od 8 dana od dana dostavljanja tog akta.

Upravljač je dužan da o aktima o vršenju javnih ovlašćenja vodi evidenciju.

Član 14

Upravljač je dužan da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog puta i nekategorisanog puta I reda i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu.

Upravljač odgovara za štetu koja nastane korisnicima javnog puta i nekategorisanog puta I reda zbog propuštanja blagovremenog obavljanja pojedinih radova na redovnom održavanju javnog g puta, odnosno nekategorisanog puta I reda propisanih ovom odlukom, Pravilnikom o redovnom održavanju javnih puteva i godišnjim programom održavanja javnih puteva i nekategorisanih puteva I reda, odnosno zbog izvođenja tih radova suprotno propisanim tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja.

Upravljač ne odgovara za štetu ukoliko je obezbedio blagovremeno obaveštavanje korisnika javnog puta odgovarajućom horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom o oštećenjima na javnom putu, odnosno nekategorisanom putu I reda.

III FINANSIRANJE JAVNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 15

Finansiranje izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i zaštite opštinskih puteva i ulica i nekategorisanih puteva obezbeđuje se iz:

1. naknada za upotrebu javnog puta;

2. budžeta Republike Srbije i Grada Požarevca;

3. finansijskih kredita;

4. ulaganja domaćih i stranih lica i

5. drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 15a

Za upotrebu javnog puta plaćaju se naknade, i to:

1) naknada za vanredni prevoz;

2) naknada za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na državnom putu, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač, u skladu sa propisima;

3) naknada za zakup delova zemljišnog pojasa javnog puta;

4) naknada za zakup drugog zemljišta koje koristi upravljač puta;

5) naknada za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih, telefonskih i telegrafskih vodova i sl. na javnom putu i

6) godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa javnog puta.

Visinu naknade utvrđuje upravljač puta uz saglasnost Skupštine Grada Požarevca.

Član 16

(Brisan)

Član 17

U pogledu naplate naknada utvrđenih ovom odlukom, kontrole, kamate, povraćaja, zastarelosti, kazne i ostalo što nije uređeno ovom odlukom, primenjivaće se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

IV ZAŠTITA OPŠTINSKIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 18

Radi sprečavanja ugrožavanja stabilnosti javnih i nekategorisanih puteva i obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja i režim saobraćaja na ovim putevima, nosilac prava službenosti na javnim i nekategorisanim putevima kao i drugih prava u skladu sa odlukom, može da izvodi radove na putu (građenje, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, gasovoda, telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i drugih sličnih objekata) samo ako je za izvođenje tih radova pribavio saglasnost Upravljača i odobrenje nadležnog organa Gradske uprave grada Požarevca.

Upravljač je dužan da obezbedi kontrolu izvođenja radova iz stava 1. ovog člana.

Član 19

Zona preglednosti puta jeste preglednost za bezbedno zaustavljanje vozila ispred nepokretne prepreke na kolovozu javnog puta, koja mora biti obezbeđena na svakoj tački.

Zona preglednosti puta se određuje iz uslova odvijanja saobraćaja na ukrsnim pravcima saglasno zakonskoj i tehničkoj regulativi i koristi se za konstrukciju zone potrebne preglednosti raskrsnice oslobođene prepreka koje mogu ugroziti bezbednost saobraćaja.

Upravljač opštinskog puta je dužan da raspolaže odgovarajućom dokumentacijom kojom je definisana potrebna zona preglednosti puta.

Član 20

Zabranjeno je iz bilo kog nerešenog imovinsko-pravnog razloga izvršiti redukciju ili obustavljanje saobraćaja na javnom putu, zaprečavanje, oštećenje ili rušenje kolovoza i elemenata poprečnog profila ili objekta javnog puta.

Otklanjanje uzroka imovinsko-pravnog problema odvija se u postupku pred nadležnim sudom.

Član 21

Zemljišni pojas jeste kontinualna površina sa obe strane useka i nasipa, širine najmanje jedan metar, mereno od linije koje čine krajnje tačke poprečnog profila javnog puta van naselja na spoljnu stranu. Zemljišni pojas je sastavni deo puta.

Zaštitni pojas jeste površina uz ivicu zemljišnog pojasa na spoljnu stranu, visine 7m od najviše tačke kolovoza u poprečnom profilu, a čija širina iznosi na:

- opštinskim putevima

5 m

- nekategorisanim putevima.

3 m

U zaštitnom pojasu pored opštinskih i nekategorisanih puteva van naselja zabranjeno je postavljanje postrojenja, uređaja i instalacija koje ne pripadaju infrastrukturnim sistemima, graditi stambene, poslovne, pomoćne i slične zgrade, bunare, rezervoare, septičke jame i druge građevinske objekte, otvarati kamenolome ili deponije materijala, otpada i smeća.

U zaštitnom pojasu pored opštinskih i nekategorisanih puteva van naselja moguća je izgradnja saobraćajnih površina pratećih sadržaja ovih puteva, kao i postrojenja, uređaja i instalacija koje služe potrebama ovih puteva i saobraćaja na njima.

U zaštitnom pojasu može se graditi, odnosno postavljati vodovod, kanalizacija, toplovod, gasovod, telekomunikacioni i elektro vod, uz prethodno pribavljenu saglasnost Upravljača, a u svemu u skladu sa odredbama zakona iz oblasti planiranja i izgradnje.

Ograde, drveće i drugi zasadi u zaštitnom pojasu mogu se podizati tako da ne ometaju preglednost na putu, ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja i ne ometaju ili sprečavaju radove na održavanju puta.

Odredbe iz stava 1. ovog člana se primenjuju ako nije drugačije određeno prostornim, odnosno urbanističkim planom lokalne samouprave.

U zoni zaštitnog pojasa vlasnik poseda je dužan da površinu zaštitnog pojasa održava na način da se ne ometa preglednost puta i ugrožava bezbednost saobraćaja.

Ukoliko je zona preglednosti šira od zone zaštitnog pojasa, vlasnik poseda dužan je da površinu zone preglednosti izvan zaštitnog pojasa održava na način da se ne ometa preglednost puta i ugrožava bezbednost saobraćaja.

Član 22

Pojas kontrolisane izgradnje pored opštinskih puteva iznosi 5 metara od granice zaštitnog pojasa, pored nekategorisanih puteva iznosi 3 metara od granice zaštitnog pojasa, ukoliko nije drugačije određeno prostornim, odnosno urbanističkim planom lokalne samouprave.

Član 23

Udaljenost bilo kog dela stuba dalekovoda visine do 10m, stubne trafo-stanice ili niskonaponskog voda od ivice kolovoza, po pravilu, ne sme biti manja od 10m, a u izuzetnim slučajevima 5m, odnosno, za slučaj kada se na stubu niskonaponske mreže postavlja i javna rasveta može se smanjiti na najmanje 3m. Stubovi vodova i stubovi za prenos drugih signala (TV, bazne stanice i sl.) visine preko 10m moraju biti udaljeni od ivice kolovoza najmanje za visinu tog stuba.

Sigurnosna visina bilo kog energetskog voda iznosi 7m za visoko naponske vodove do 110kv, a 6m za niskonaponske elektro vodove, telekomunikacione vodove i druge vodove.

Ugao prelaska vazdušnog voda ne sme biti manji od 30 stepeni, izuzetno 20 stepeni.

Odredbe stava 1. i 3. ovog člana odnose se i na telekomunikacione vazdušne vodove.

Odredbe ovog člana primenjuju se i na naseljena mesta, osim ako urbanističkim planom nije drugačije određeno.

Član 24

Na raskrsnici javnog i nekategorisanog puta sa drugim putem i ukrštanja javnog i nekategorisanog puta sa železničkom prugom u istom nivou mora se obezbediti zona potrebne preglednosti u skladu sa zakonom o bezbednosti u železničkom saobraćaju i propisima o načinu ukrštanja železničke pruge i puta u nivou.

Upravljač je obavezan da raspolaže potrebnom dokumentacijom kojom se definiše zona potrebne preglednosti na ukrštanju puta sa železničkom prugom u nivou.

Upravljač nad javnim i nekategorisanim putevima je obavezan da raspolaže potrebnom dokumentacijom o zoni potrebne preglednosti na ukrštanju javnih puteva sa putevima istog ili višeg reda u istom nivou.

Sadržaj potrebne dokumentacije navedene u stavu 3. ovog člana definiše organ nadležan za poslove saobraćaja lokalne samouprave.

Član 25

Lice (pravno, preduzetnik, fizičko), koje upravlja objektom, postrojenjem, uređajem, instalacijom i vodovima, ugrađenim u javni i nekategorisani put, dužno je da održava taj objekat, postrojenje, uređaj, instalaciju i vod, na način kojim se ne oštećuje javni i nekategorisani put, odnosno ne ugrožava bezbednost saobraćaja ili ne ometa održavanje javnog i nekategorisanog puta.

U slučaju oštećenja, odnosno kvara, objekata, postrojenja, uređaja, instalacija ili vodova iz stava 1. ovog člana, lice koje upravlja tim objektima dužno je da bez odlaganja pristupi identifikaciji i lokalizaciji oštećenja, odnosno kvara koji može naneti štetu putu ili putnom objektu, ugroziti živote ljudi i bezbednost saobraćaja ili izazvati ekološke posledice po okolinu, i istovremeno za neophodne radove, kod nadležnog organa gradske uprave podnese zahtev za izdavanje odobrenja za njihovo izvođenje.

Lice iz stava 1. ovog člana o nastalom kvaru, odmah po saznanju, obaveštava Upravljača, o radovima na otklanjanju oštećenja, odnosno kvara i, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Upravljača sa saobraćajno-tehničkim uslovima, pristupa radovima prema dobijenom odobrenju nadležnog organa gradske uprave.

Troškove izvođenja radova iz stava 2. i 3. ovog člana, kao i troškovi izvođenja radova na vraćanju javnog i nekategorisanog puta u prvobitno stanje snosi lice iz stava 1. ovog člana.

Član 26

Zabranjeno je ostavljanje građevinskog i drugog materijala pored javnog i nekategorisanog puta.

Član 27

Za izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog puta potrebno je pribaviti saglasnost Upravljača.

Član 28

Sused javnog i nekategorisanog puta dužan je da omogući slobodno oticanje vode i odlaganje snega sa puta na njegovo zemljište, uz naknadu prouzrokovane štete.

Sused javnog i nekategorisanog puta dužan je da omogući prilaz putu ili putnom objektu radi izvođenja radova na održavanju puta ili putnog objekta, uz naknadu prouzrokovane štete.

Upravljač je dužan da zaključi ugovor sa susedom javnog i nekategorisanog puta da na susedovom zemljištu izgradi odvodne kanale i druge uređaje za odvođenje vode od trupa puta kao i da postavi privremene ili stalne uređaje i regulacije, odnosno podigne zasade, za zaštitu puta i saobraćaja na njemu od snežnih lavina, smetova i drugih štetnih uticaja, ako se isti ne mogu izgraditi, postaviti, odnosno podići na putu.

Odredbe stava 1. do 3. ovog člana shodno se primenjuju i na vlasnike, odnosno neposredne držaoce zemljišta, u slučaju kada se njihovo zemljište koristi u iste svrhe.

Član 29

Radi zaštite opštinskog puta, na deonicama na kojima je izražena pojava erozije i spiranja zemljišta, Upravljač je dužan, ako priroda zemljišta dopušta, da kosine useka, zaseka i nasipa, kao i zemljišni pojas ozeleni travom, ukrasnim šibljem i drugim rastinjem tako da se ne ometa preglednost na putu.

Zasadi iz stava 1. ovog člana moraju se uredno održavati i obnavljati u skladu sa članom 21. ove odluke.

Član 30

Reklamne table, reklamni panoi, uređaji za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje (u daljem tekstu: natpis), mogu se postavljati:

- pored opštinskog puta na udaljenosti od najmanje 5 metara, mereno na spoljnu stranu od ivice kolovoza;

- pored nekategorisanog puta I reda na udaljenosti od najmanje 3 metara, mereno na spoljnu stranu od ivice kolovoza.

Postavljanje natpisa vrši se na osnovu odobrenja, koje ima rok važenja, a koje izdaje Upravljač.

O izdatim odobrenjima Upravljač obaveštava inspekcijski organ gradske uprave Grada Požarevca nadležan za poslove saobraćaja.

Upravljač vodi evidenciju o izdatim odobrenjima.

Natpise je dužno da održava lice koje je zahtevalo njihovo postavljanje.

Po isteku roka važenja odobrenja za postavljanje natpisa, lice koje je postavilo natpis, dužno je da ga ukloni. Uklanjanje postavljenog natpisa može da obavi i Upravljač na osnovu isteka roka važenja iz odobrenja za postavljanje natpisa, a uz naknadu troškova uklanjanja od strane lica koje je postavilo natpis.

Član 31

Na javnom i nekategorisanom putu I reda zabranjeno je naročito:

1. privremeno ili trajno zauzimanje puta;

2. izvođenje radova na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom puta;

3. izvođenje radova nosilaca prava službenosti i drugih prava ustanovljenih na putu, kojima se oštećuje put ili ugrožava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

4. ispuštanje voda, otpadnih voda i drugih tečnosti na put;

5. sprečavanje oticanja voda sa puta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i sprečavanje daljeg oticanja voda ka njihovim recipientima;

6. graditi priključak prilaznog puta ili susednih parcela na put bez saglasnosti Upravljača;

7. prosipanje, ostavljanje ili bacanje materijala, predmeta i smeća na put;

8. zamašćivanje puta sa savremenim kolovozom mazivima ili drugim sličnim materijama;

9. postavljanje i korišćenje svetla ili drugih svetlosnih uređaja na putu i pored puta, kojima se ometa odvijanje saobraćaja na putu;

10. oranje i izvođenje drugih poljoprivrednih radova na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu;

11. vučenje predmeta, materijala, oruđa i drugih vrsta tereta po putu (grede, balvani, grane, kameni blokovi, plugovi, drljače i sl.);

12. spuštanje niz kosine zaseka, useka i nasipa puta, drvene građe, drva za ogrev, kamenja i drugog materijala;

13. paljenje trave i drugog rastinja na putu, kao i otpadnih predmeta i materijala;

14. nanošenje blata na put sa savremenim kolovozom;

15. puštanje stoke na put, bez nadzora, napasanje i napajanje stoke na putnom zemljištu;

16. okretanje zaprege, traktora, pluga i drugih poljoprivrednih mašina i oruđa pri izvođenju poljoprivrednih radova;

17. kočenje zaprežnih vozila sprečavanjem okretanja točkova na putu sa savremenim kolovozom;

18. uključivanje vozila na put i isključivanje sa puta van priključka ili ukrštaja;

19. ometanje korišćenja puta zaustavljanjem ili ostavljanjem vozila, kao i ometanje korišćenja puta ostavljanjem neispravnih, oštećenih ili havarisanih vozila u putnom pojasu;

20. korišćenje hemijskih sredstava za uništavanje korova i drugog rastinja u putnom pojasu koja nisu u skladu sa propisima i normativima iz oblasti zaštite životne sredine;

21. korišćenje motornih i priključnih vozila, osim vozila sa gusenicima, bez točkova sa pneumaticima;

22. korišćenje, na savremenom kolovoznom zastoru, vozila sa gusenicama koja nisu snabdevena oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama;

23. korišćenje zaprežnih vozila sa ukupnom masom preko tri tone bez točkova sa pneumaticima;

24. svako činjenje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu.

Član 32

Na nekategorisanom putu II reda zabranjeno je naročito:

1. privremeno ili trajno zauzimanje puta;

2. izvođenje radova na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom puta;

3. izvođenje radova nosilaca prava službenosti i drugih prava ustanovljenih na putu, kojima se oštećuje put ili ugrožava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

4. ispuštanje voda, otpadnih voda i drugih tečnosti na put;

5. sprečavanje oticanja voda sa puta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i sprečavanje daljeg oticanja voda ka njihovim recipientima;

6. prosipanje, ostavljanje ili bacanje materijala, predmeta i smeća na put;

7. zamašćivanje puta mazivima ili drugim sličnim materijama;

8. oranje i izvođenje drugih poljoprivrednih radova na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu;

9. korišćenje hemijskih sredstava za uništavanje korova i drugog rastinja u putnom pojasu koja nisu u skladu sa propisima i normativima iz oblasti zaštite životne sredine;

10. svako činjenje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu.

Član 33

Upravljač je dužan da u obavljanju poslova zaštite javnog, svakodnevno sprovodi aktivnosti na utvrđivanju zauzeća puta, bespravnog izvođenja radova na putu i u zaštitnom pojasu i svih drugih činjenja kojima se bitno oštećuje, ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu.

Upravljač je dužan da, u slučajevima iz stava 1. ovog člana, bez odlaganja, podnese pisani zahtev koji se zasniva na tačnom, potpunom i određenom činjeničnom stanju nadležnoj inspekciji za puteve, radi preduzimanja inspekcijskih mera, uz koji je dužan da dostavi situacioni plan izdat od nadležnog organa, odnosno ovlašćenog lica, u slučajevima kada je taj plan podesno dokazno sredstvo za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Član 34

Upravljač pokreće postupak kod organa gradske uprave Grada Požarevca nadležnog za poslove saobraćaja za ograničavanje korišćenja javnog ili nekategorisanog puta, ako je put u takvom stanju da:

1. saobraćaj nije moguć ili je moguć saobraćaj pojedinih vrsta vozila;

2. saobraćaj pojedinih vrsta vozila može biti štetan za put i

3. to zahtevaju osnovani razlozi koji se odnose na zaštitu puta i bezbednost saobraćaja.

Istovremeno sa pokretanjem postupka iz stava 1. ovog člana, Upravljač preduzima mere obezbeđenja puta postavljanjem pripadajuće saobraćajne signalizacije i o preduzetim merama obaveštava ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove i javnost putem sredstava javnog informisanja.

Član 35

Prevoz vozilom koje samo ili sa teretom premašuje propisima dozvoljeno osovinsko opterećenje, ukupnu masu, širinu, dužinu ili visinu, smatra se vanrednim prevozom u smislu Zakona o javnim putevima i ove odluke.

Vanredni prevoz, u prevozu u drumskom saobraćaju na teritoriji Grada Požarevca, može se obavljati na javnim i nekategorisanim putevima na osnovu posebne dozvole koju izdaje Upravljač, za svaki pojedinačni prevoz, kojom se određuju način i uslovi prevoza, kao i iznos naknade za vanredni prevoz.

O izdatim dozvolama iz stava 2. ovog člana Upravljač vodi evidenciju i pisano obaveštava ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove i inspekcijski organ gradske uprave Grada Požarevca nadležan za poslove saobraćaja.

Vanredni prevoz može da se obavlja na javnom i nekategorisanom putu bez izdate dozvole iz stava 2. ovog člana, ako se taj prevoz obavlja radi intervencije prilikom elementarnih i drugih nepogoda, kao i za potrebe odbrane zemlje.

Lice koje obavlja vanredni prevoz iz stava 4. ovog člana dužno je da o obavljanom prevozu obavesti ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove i Upravljača.

Član 36

Kontrolu vanrednog prevoza, kao i kontrolu najvećih dozvoljenih osovinskih opterećenja, ukupne mase i dimenzija vozila, koja saobraćaju na javnom i nekategorisanom putu, vrše predstavnik Upravljača, ovlašćeno službeno lice Policijske uprave i ovlašćeno lice inspekcijskog organa gradske uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole iz člana 35. stav 2. ove odluke, isključuju iz saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu ovlašćena lica iz stava 1. ovog člana i određuju mesto parkiranja vozila do pribavljanja posebne dozvole.

Za vreme trajanja isključenja iz saobraćaja, zabranjeno je korišćenje vozila koje je u vršenju kontrole isključeno iz saobraćaja.

Član 37

Lice koje obavlja vanredni prevoz dužno je da taj prevoz obavlja u skladu sa dozvolom iz člana 35. stav 2. ove odluke.

Lice koje obavlja vanredni prevoz dužno je da nadoknadi štetu upravljaču javnog i nekategorisanog puta pričinjenu obavljanjem vanrednog prevoza na putu.

Član 38

Privremeno ili trajno učešće teretnih vozila sa više od 50% u svim izvršenim prevozima tereta na određenom javnom ili nekategorisanom putu ili njegovom delu za potrebe lica koje obavlja delatnost čija priroda zahteva tako izvršene prevoze (eksploatacija kamena, minerala, uglja, drveta i sl.), smatra se prekomernim korišćenjem tog puta, odnosno njegovog dela u smislu ove odluke.

Učešće teretnih vozila lica koje obavlja delatnost iz stava 1. ovog člana, utvrđuje Upravljač na osnovu prosečnog godišnjeg dnevnog saobraćaja teretnih vozila propisane nosivosti i to najmanje četvorostrukim brojanjem saobraćaja na izvornoj - ciljnoj lokaciji.

Lice iz stava 1. ovog člana dužno je da plaća naknadu upravljaču javnog ili nekategorisanog puta, za prekomerno korišćenje tog puta prema Ugovoru koji zaključuje sa upravljačem javnog ili nekategorisanog puta.

Lice iz stava 1. ovog člana dužno je da nadoknadi štetu Upravljaču, pričinjenu grubom nepažnjom (prosipanje, ostavljanje ili bacanje tereta, zamašćivanje puta mazivima ili drugim sličnim materijama, mehaničko oštećenje vučenjem predmeta, materijala, oruđa i drugih vrsta tereta po putu i sl.).

Član 39

Vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila, imalac vozila, odnosno tereta dužan je da ukloni:

- sa trupa javnog i nekategorisanog puta odmah, a najkasnije u roku od dva časa od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta;

- sa zemljišnog pojasa opštinskog i nekategorisanog puta odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta.

Ako imalac vozila ili tereta ne izvrši uklanjanje u rokovima iz stava 1. ovog člana, uklanjanje će izvršiti upravljač puta o trošku imaoca vozila, odnosno tereta, prema sledećem:

- sa trupa javnog i nekategorisanog puta, najkasnije u roku od 12 časova od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta;

- sa zemljišnog pojasa opštinskog i nekategorisanog puta najkasnije u roku od 24 časa od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta.

Do uklanjanja vozila, odnosno tereta sa javnog i nekategorisanog puta vozilo, odnosno teret koji je ispao moraju biti propisno obeleženi.

Uklanjanje vozila, odnosno tereta, sa trupa ili zemljišnog pojasa opštinskog i nekategorisanog puta iz stavova 1. i 2. ovog člana mora se izvršiti tako da se ne nanese šteta putu.

Član 40

Organ gradske uprave Grada Požarevca nadležan za poslove saobraćaja može zabraniti saobraćaj ili saobraćaj određene vrste vozila na javnom ili nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu, ako to zahteva održavanje kulturne, sportske ili druge manifestacije, pod uslovom da je moguće preusmeravanje saobraćaja na druge puteve, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Upravljača i dozvole teritorijalno nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, na kome se zahteva održavanje kulturne, sportske ili druge manifestacije.

O zabrani saobraćaja iz stava 1. ovog člana, organ gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, dužan je da obavesti organ nadležan za unutrašnje poslove i Upravljača.

Upravljač je dužan da o zabrani saobraćaja iz stava 1. ovog člana, blagovremeno obavesti javnost putem sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način i preduzme potrebne mere obezbeđenja.

Organizator kulturne, sportske ili druge manifestacije snosi troškove zabrane saobraćaja, preusmeravanja saobraćaja, obaveštavanja javnosti i preduzetih mera obezbeđenja.

Član 41

Upravljač je dužan da blagovremeno i na pogodan način obaveštava javnost i korisnike puteva o stanju i prohodnosti opštinskih puteva, a u slučaju ograničenja, obustave i zabrane saobraćaja na opštinskom putu, u roku od 24 časa pre početka primene navedenih mera.

Član 42

Upravljač obezbeđuje na javnim i nekategorisanim putevima postavljanje, zamenu, dopunu i obnavljanje saobraćajne signalizacije, opreme puta i objekata i opreme za zaštitu puta, saobraćaja i okoline, na osnovu rešenja o tehničkom regulisanju saobraćaja koje izdaje organ gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Upravljač je dužan da obezbedi redovno čišćenje saobraćajne signalizacije i opreme javnih puteva.

Član 43

Organ gradske uprave Grada Požarevca nadležan za tehničko regulisanje, zabraniće saobraćaj ili saobraćaj određene vrste vozila, na putu, njegovom delu ili putnom objektu, na predlog Upravljača, u sledećim slučajevima, ako:

1. se put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati saobraćaj ili se ne može odvijati saobraćaj određene vrste vozila;

2. bi učešće određenih vrsta vozila u saobraćaju nanosilo štetu putu, njegovom delu ili putnom objektu;

3. to zahteva izvođenje radova na rekonstrukciji puta i radova koji iziskuju raskopavanje javnog puta;

4. to zahtevaju drugi razlozi zaštite puta i bezbednosti saobraćaja na tom putu.

Opšta zabrana saobraćaja na javnim i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu, može biti privremena, a zabrana saobraćaja za određene vrste vozila na tom putu, njegovom delu ili putnom objektu, može biti privremena ili stalna.

V ODRŽAVANJE JAVNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 44

Održavanjem javnih i nekategorisanih puteva u smislu ove odluke smatraju se radovi kojima se obezbeđuje nesmetan i bezbedan saobraćaj i čuva upotrebna vrednost puta.

Upravljač je dužan da pri izvođenju radova iz stava 1. ovog člana obezbedi nesmetan i bezbedan saobraćaj i očuva upotrebnu vrednost puta.

Održavanje javnih i nekategorisanih puteva obuhvata redovno, periodično i urgentno održavanje.

Član 45

Radovi na održavanju javnih i nekategorisanih puteva poveravaju se JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca (u daljem tekstu: JP "Direkcija"), koje je Odlukom o osnivanju osnovala Skupština grada Požarevca radi obavljanja delatnosti od javnog interesa, rekonstrukciju, održavanje i opravku puteva, ulica i drugih saobraćajnica.

Član 46

Radovi na redovnom održavanju javnog puta, radi obezbeđenja funkcionalnosti puta, jesu naročito:

1. pregled, utvrđivanje i ocena stanja puta i putnog objekta;

2. mestimično popravljanje kolovozne konstrukcije i ostalih elemenata trupa puta;

3. čišćenje kolovoza i ostalih elemenata puta u granicama zemljišnog pojasa;

4. uređenje bankina;

5. uređenje i očuvanje kosina nasipa, useka i zaseka;

6. čišćenje i uređenje jarkova, rigola, propusta i drugih delova sistema za odvodnjavanje puta;

7. popravka putnih objekata;

8. postavljanje, zamenjivanje, dopunjavanje i obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme puta;

9. čišćenje saobraćajne signalizacije i opreme puta;

10. košenje trave i uređivanje zelenih površina na putu i zemljišnom pojasu;

11. čišćenje snega sa kolovoza, pešačkih staza u putnom pojasu, autobuskih stajališta, parkirališta, bankina i rigola.

Radovi na redovnom održavanju nekategorisanih puteva, radi obezbeđenja funkcionalnosti puta, sprovode se u skladu sa programom održavanja koji donosi Upravljač u skladu sa odredbama člana 10. stav 2. ove Odluke.

Član 47

Radovi na periodičnom održavanju javnog puta obuhvataju: ojačanje kolovozne konstrukcije, rehabilitaciju i pojačano održavanje.

Radovi na ojačanju kolovozne konstrukcije jesu naročito:

1. postavljanje šljunčanog, odnosno tucaničkog zastora na neasfaltiranim putevima;

2. obrada površine kolovoznog zastora ili zaptivanje;

3. nanošenje novog asfaltnog sloja po celoj širini kolovoza određene nosivosti;

4. korekcija oblika postojećeg zastora ili kolovoza.

Radovi na rehabilitaciji javnog puta jesu naročito:

1. selektivno obnavljanje, zamena i pojačanje dotrajalih kolovoznih zastora i promena poprečnih nagiba kolovoza na javnom putu, odnosno njegovom delu;

2. zamena složenih dilatacionih sprava, izolacije, kolovoza, ograda, slivnika, ležišta, oštećenih sekundarnih elemenata i dotrajalih pešačkih staza na mostovima, nadvožnjacima, podvožnjacima i vijaduktima;

3. obnavljanje antikorozivne zaštite čeličnih konstrukcija mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukata;

4. zamena deformisanih, dotrajalih i privremenih propusta za vodu;

5. postavljanje nove saobraćajne signalizacije na opštinskom putu, odnosno njegovom delu.

Radovi na pojačanom održavanju javnog puta, jesu naročito:

1. ublažavanje pojedinih uzdužnih nagiba i ispravka pojedinih krivina;

2. proširenje kolovozne konstrukcije, bankina i ostalih elemenata trupa puta na kraćim delovima puta;

3. proširenje raskrsnica u nivou;

4. zamena drenažnih sistema i hidroizolacije u tunelima i sanacija ili zamena tunelske obloge;

5. saniranje klizišta i odrona;

6. sanacija i izrada potpornih, obložnih i portalnih zidova;

7. zamena ili izrada drenažnog sistema za odvodnjavanje podzemnih voda sa opštinskog puta i putnog objekta;

8. postavljanje nove opreme puta i novih objekata i opreme za zaštitu puta, saobraćaja i okoline na opštinskom putu, odnosno njegovom delu;

9. formiranje novih autobuskih stajališta izvan kolovoza puta.

Radovi iz stavova 2. i 3. treba da se izvode na osnovu prijave uz koju se prilaže tehnička dokumentacija koja sadrži: tehnički opis radova koji se izvode, predmer i predračun radova, situacioni prikaz deonice puta sa saobraćajnom signalizacijom na kojoj se izvode radovi i projekat regulisanja saobraćaja za vreme izvođenja radova.

Radovi iz stava 4. ovog člana izvode se prema tehničkoj dokumentaciji koja se izrađuje u skladu sa Zakonom o javnim putevima, tehničkim propisima i standardima i koja sadrži: opšti deo, projektni zadatak, tehnički opis, situacioni plan, uzdužni profil, poprečne profile, detalje potrebne za izvođenje radova, projekat saobraćajne signalizacije i opreme, opis radova sa predmerom i predračunom, projekat regulisanja saobraćaja za vreme izvođenja radova i tehničku kontrolu tehničke dokumentacije.

Tehničku dokumentaciju iz stava 6. ovog člana, pre početka izvođenja radova na pojačanom održavanju javnog puta overava organ gradske uprave Grada Požarevca nadležan za poslove urbanizma.

Overa iz stava 7. ovog člana prestaje da važi ako se radovi ne započnu u roku od godinu dana od dana izvršene overe.

Organ gradske uprave Grada Požarevac nadležan za poslove urbanizma, obrazuje komisiju za tehnički pregled izvedenih radova na pojačanom održavanju javnog puta i izdaje potvrdu o prijemu tih radova.

Član 48

Radovi na periodičnom održavanju nekategorisanog puta I reda obuhvataju: ojačanje kolovozne konstrukcije, rehabilitaciju i pojačano održavanje.

Radovi na ojačanju kolovozne konstrukcije jesu naročito:

1. postavljanje šljunčanog, odnosno tucaničkog zastora na neasfaltiranim putevima;

2. nanošenje novog asfaltnog sloja po celoj širini kolovoza određene nosivosti.

Radovi na rehabilitaciji nekategorisanog puta I reda jesu naročito:

1. selektivno obnavljanje, zamena i pojačanje dotrajalih kolovoznih zastora;

2. zamena deformisanih, dotrajalih i privremenih propusta za vodu;

3. postavljanje nove saobraćajne signalizacije.

Radovi na pojačanom održavanju nekategorisanog puta I reda (poboljšanje nekategorisanog puta), jesu naročito:

1. proširenje kolovozne konstrukcije na kraćim delovima puta;

2. proširenje raskrsnica u nivou;

3. saniranje klizišta i odrona;

4. sanacija i izrada potpornih i obložnih zidova;

5. formiranje novih autobuskih stajališta izvan kolovoza puta.

Radovi iz stavova 2. i 3. treba da se izvode na osnovu prijave uz koju se prilaže tehnička dokumentacija koja sadrži: tehnički opis radova koji se izvode, predmer i predračun radova, situacioni prikaz deonice puta sa saobraćajnom signalizacijom na kojoj se izvode radovi i projekat regulisanja saobraćaja za vreme izvođenja radova.

Radovi iz stava 4. ovog člana izvode se prema tehničkoj dokumentaciji koja se izrađuje u skladu sa Zakonom o javnim putevima, tehničkim propisima i standardima i koja sadrži: opšti deo, projektni zadatak, tehnički opis, situacioni plan, uzdužni profil, poprečne profile, detalje potrebne za izvođenje radova, projekat saobraćajne signalizacije i opreme, opis radova sa predmerom i predračunom, projekat regulisanja saobraćaja za vreme izvođenja radova i tehničku kontrolu tehničke dokumentacije.

Tehničku dokumentaciju iz stava 6. ovog člana, pre početka izvođenja radova na pojačanom održavanju nekategorisanog puta overava gradski organ nadležan za poslove urbanizma.

Overa iz stava 7. ovog člana prestaje da važi ako se radovi ne započnu u roku od godinu dana od dana izvršene overe.

Organ gradske uprave Grada Požarevca nadležan za poslove urbanizma, obrazuje komisiju za tehnički pregled izvedenih radova na pojačanom održavanju opštinskog puta i izdaje potvrdu o prijemu tih radova.

Član 49

Radovi na urgentnom održavanju javnih i nekategorisanih puteva obuhvataju radove uslovljene elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima, u cilju obezbeđivanja prohodnosti puta i bezbednog odvijanja saobraćaja.

Član 50

Gradsko veće grada Požarevca na predlog Upravljača, donosi pravilnike o redovnom, periodičnom i urgentnom održavanju javnih i nekategorisanih puteva kojim se bliže uređuju vrste i obim radova, tehnički uslovi i način izvođenja radova na javnim i nekategorisanim putevima.

Gradsko veće grada Požarevca donosi odluku o stupanju na snagu stanja elementarne nepogode i vanrednih okolnosti u skladu sa zakonskim propisima i Statutom lokalne samouprave.

Član 51

Radovi na održavanju javnog puta po pravilu se izvode tako da se ne zabranjuje saobraćaj na javnom putu.

U slučaju da se radovi iz stava 1. ovog člana ne mogu izvesti bez zabrane saobraćaja na javnom putu, gradski organ nadležan za poslove saobraćaja, po prethodno pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, donosi rešenje o zabrani saobraćaja, u kojem utvrđuje kojim će se drugim putem odvijati saobraćaj i pod kojim uslovima uz saglasnost upravljača puta na koji se vrši preusmeravanje saobraćaja.

U slučaju zabrane saobraćaja iz stava 2. ovog člana, upravljač javnog puta na kome je zabranjen saobraćaj dužan je da putem sredstava javnog informisanja obavesti javnost 24 časa pre početka zabrane saobraćaja.

Član 52

Upravljač opštinskog puta i ulice održava dodatne elemente, objekte i opremu državnog puta koji su izgrađeni za potrebe naselja.

Član 53

Održavanje zajedničkih stubova i zajedničkih konstrukcija na mostu izgrađenom za železničku infrastrukturu i javni put vrši upravljač železničke infrastrukture u skladu sa tehničkim propisima i standardima.

Troškovi održavanja zajedničkih stubova i konstrukcija na mostu iz stava 1. ovog člana će se regulisati međusobnim ugovorom o održavanju između upravljača železničke infrastrukture i Upravljača.

Član 54

U slučaju elementarnih nepogoda ili prekida saobraćaja na javnom putu Upravljač postupa na osnovu posebnog plana za otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda.

VI POSEBNI USLOVI IZGRADNJE I REKONSTRUKCIJE JAVNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 55

Izgradnja i rekonstrukcija javnog puta vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja, Zakonom o javnim putevima i ovom Odlukom.

Izgradnja i rekonstrukcija nekategorisanog puta vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja i ovom Odlukom.

Za izgradnju i rekonstrukciju javnog puta, pored idejnog projekta tog puta, izrađuju se, po potrebi, i sledeći idejni projekti: raskrsnica, objekata za potrebe puta, saobraćajne signalizacije i opreme puta.

Glavni projekat izgradnje i rekonstrukcije javnog puta sadrži elemente definisane u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja i Zakonom o javnim putevima.

Član 56

Ukoliko investitor radova na izgradnji ili rekonstrukciji javnog ili nekategorisanog puta ili putnog objekta na njima, nije upravljač javnim i nekategorisanim putevima, saglasnost na tehničku dokumentaciju za izgradnju ili rekonstrukciju puta ili putnog objekta daje Upravljač.

Izgrađen ili rekonstruisan put ili putni objekat, Investitor je dužan da, sa odgovarajućom dokumentacijom, preda Upravljaču, najkasnije 8 dana po dobijanju upotrebne dozvole.

Član 57

Opštinski put mora da se izgradi tako da ima najmanje dve saobraćajne trake i bankine u ravni kolovoza.

Opštinski put mora da se izgradi tako da bude osposobljen da podnese osovinsko opterećenje od 10 tona po osovini, izuzetno 6 tona po osovini.

Nekategorisani put I reda mora da se izgradi tako da bude osposobljen da podnese osovinsko opterećenje od najmanje 6 tona po osovini.

Nekategorisani put II reda mora da se izgradi tako da bude osposobljen da podnese osovinsko opterećenje od najmanje 3 tone po osovini.

Član 58

Pri izgradnji puteva u nadležnosti gradske uprave Grada Požarevca moraju se ispuniti sledeći uslovi:

Za opštinske puteve:

- da saobraćajne trake budu široke najmanje po 3,00 metra, s tim što se, zavisno od konfiguracije terena, gustine i strukture saobraćaja, širina saobraćajne trake može smanjiti do 2,50 metara, da ostali elementi puta (poluprečnik krivine, uzdužni nagib, ivična traka i sl.) omogućavaju bezbedan saobraćaj za veće brzine, a najmanje za brzinu od 50 km na čas, a izuzetno 40 km na čas na planinskim prevojima i drugim nepovoljnim planinskim terenima;

Za nekategorisane puteve I reda:

- da saobraćajne trake budu široke najmanje po 2,50 metra, s tim što se, zavisno od konfiguracije terena, gustine i strukture saobraćaja, širina saobraćajne trake može smanjiti do 2,25 metara, izuzetno jednu saobraćajnu traku najmanje širine 3,5m, s tim da, zavisno od preglednosti puta na rastojanju od najviše 500 metara ima odgovarajuće proširenje za mimoilaženje vozila do ukupne širine kolovoza od najmanje 5,5 metara, a izuzetno 5 metara;

- da ostali elementi puta (poluprečnik krivine, uzdužni nagib, ivična traka i sl.) omogućavaju bezbedan saobraćaj za veće brzine, a najmanje za brzinu od 40 km na čas;

Za nekategorisane puteve II reda:

- da saobraćajne trake budu široke najmanje 2,25 metra, s tim što se, zavisno od konfiguracije terena, ukupna širina puta može smanjiti do 2,75 metara sa nišama za mimoilaženje na rastojanju od najviše 500 metara do ukupne širine kolovoza od najmanje 5 metara.

Raskrsnice na opštinskim putevima moraju da budu izvedene tako da se vozila mogu bezbedno uključivati na put i isključivati sa puta.

Član 59

Zemljani put koji se ukršta ili priključuje na opštinski put mora se izgraditi sa tvrdom podlogom ili sa istim kolovoznim zastorom kao i opštinski put sa kojim se ukršta, odnosno na koji se priključuje, u dužini od najmanje 10 metara, računajući od ivice kolovoza opštinskog puta.

Prilazni put koji se priključuje na opštinski put mora se izgraditi na način da ne remeti bezbednost saobraćaja na opštinskom putu.

Troškove izgradnje iz st. 1. i 2. ovog člana snosi investitor izgradnje zemljanog, odnosno prilaznog puta, u dužini iz stava 1. ovog člana.

Ako prilikom izgradnje ili rekonstrukcije opštinski put iz stava 1. ovog člana preseca zemljani put, troškove izgradnje zemljanog puta sa tvrdom podlogom ili istim kolovoznim zastorom kao i opštinski put sa kojim se ukršta, odnosno na koji se priključuje, snosi investitor radova na izgradnji, odnosno rekonstrukciji opštinskog puta.

Član 60

Putni objekti opštinskog puta moraju se izgraditi tako da širina kolovoza na putnom objektu ne sme da bude manja od širine kolovoza opštinskog puta.

Saobraćajna površina autobuskog stajališta na opštinskom putu, mora se izgraditi van kolovoza opštinskog puta.

Član 61

Investitor je dužan da, najmanje 15 dana pre početka radova na izgradnji, odnosno, rekonstrukciji javnog puta ili putnog objekta o tome obavesti javnost putem sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način.

Lica, koji su imaoci i koja su dužna da se staraju o objektima, postrojenjima, uređajima, instalacijama i vodovima ugrađenim u trup javnog ili nekategorisanog puta i u zemljišnom pojasu, odnosno u putnom objektu (kanalizacija, vodovod, gasovod, električne, telekomunikacione instalacije i sl.) tih puteva, usklađuju radove sa radovima na njihovoj rekonstrukciji Investitor je dužan da, najmanje 30 dana pre početka radova na izgradnji, odnosno, rekonstrukciji javnog ili nekategorisanog puta ili putnog objekta na njima, pisano obavesti lica iz stava 2. ovog člana o početku radova.

Lica iz stava 2. ovog člana dužna su da pri rekonstrukciji ili izvođenju drugih radova na javnom ili nekategorisanom putu o svom trošku, a pri izgradnji javnog ili nekategorisanog puta o trošku investitora, izmeste objekte, postrojenja, uređaje, instalacije i vodove, ili ih prilagode nastalim promenama.

U slučaju da lica iz stava 2. ovog člana ne izmeste, odnosno ne prilagode objekte, postrojenja, uređaje, instalacije i vodove do početka izvođenja radova na izgradnji, odnosno rekonstrukciji javnog ili nekategorisanog puta ili izvođenju drugih radova na njima, odgovaraju za štetu koja nastane zbog neblagovremenog otpočinjanja izvođenja tih radova.

Član 62

Ako postojeći opštinski ili nekategorisani put, odnosno njegov deo, treba izmestiti zbog građenja drugog objekta (železnička infrastruktura, rudnik, kamenolom, akumulaciono jezero, aerodrom i sl.), opštinski ili nekategorisani put, odnosno njegov deo koji se izmešta, mora biti izgrađen sa elementima koji odgovaraju kategoriji tog puta.

Troškove izmeštanja opštinskog ili nekategorisanog puta, odnosno njegovog dela, iz stava 1. ovog člana, snosi investitor objekta zbog čije izgradnje se vrši izmeštanje opštinskog ili nekategorisanog puta, odnosno njegovog dela, ako se drugačije ne sporazumeju investitor i Upravljač.

Član 63

U slučaju ukrštanja javnog ili nekategorisanog puta sa železničkom infrastrukturom zbog izgradnje opštinskog ili nekategorisanog puta, odnosno železničke infrastrukture, troškove izgradnje nadvožnjaka ili podvožnjaka, snosi investitor izgradnje tog puta, odnosno te železničke infrastrukture.

Član 64

Ako je ukrštanje sa infrastrukturnim sistemom izvedeno izgradnjom podvožnjaka za opštinski ili nekategorisan put, izgrađeni podvožnjak smatra se objektom infrastrukturnog sistema.

Gornji stroj opštinskog ili nekategorisanog puta ispod podvožnjaka iz stava 1. ovog člana sa opremom i saobraćajnom signalizacijom puta, kao i sistemom za odvodnjavanje površinskih i podzemnih voda, potrebnim za pravilno i bezbedno korišćenje puta, smatra se objektom puta.

Ako je ukrštanje sa infrastrukturnim sistemom izvedeno izgradnjom nadvožnjaka za opštinski ili nekategorisani put, izgrađeni nadvožnjak smatra se objektom puta.

Infrastrukturni sistem ispod nadvožnjaka iz stava 3. ovog člana, sa instalacijama i postrojenjima potrebnim za pravilno i bezbedno korišćenje tog sistema, smatra se objektom infrastrukturnog sistema.

Odredbe stava 1. do 4. ovog člana, shodno se primenjuju i kad zbog promene kategorije puta, odnosno promene kategorije infrastrukturnog sistema, dolazi do izgradnje podvožnjaka ili nadvožnjaka.

Član 65

Prostornim, odnosno urbanističkim planom, definišu se deonice i elementi javnog puta, putni objekti sa dodatnim elementima (širi kolovoz, trotoar, raskrsnice za potrebe naselja, prostori za parkiranje, javna rasveta, svetlosna i druga signalizacija, biciklističke staze, pešačke staze i sl.), objekti i oprema koja odgovara potrebama naselja.

Izgradnjom deonice javnog puta, odnosno putnog objekta u smislu stava 1. ovog člana, ne može da se naruši kontinuitet trase tog puta i saobraćaja na njemu.

Ukoliko ne postoji prostorni, odnosno urbanistički plan kojim se definišu deonice i elementi opštinskog puta sa dodatnim elementima, primenjuje se Pravilnik o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije.

Član 66

Na predlog mesne zajednice, grupe građana, prevoznika koji obavlja linijski prevoz putnika, na javnom i nekategorisanom putu može se formirati autobusko stajalište uz saglasnost Upravljača i odobrenje nadležnog organa gradske uprave Grada Požarevca za poslove saobraćaja.

Troškove izgradnje autobuskog stajališta iz stava 1. ovog člana snosi Upravljač.

Član 67

Na mestima podložnim odronjavanju ili izloženim snežnim nanosima, bujicama i jakim vetrovima, mora se obezbediti zaštita opštinskog i nekategorisanog puta i saobraćaja:

1. izgradnjom stalnih objekata (potporni, obložni, pregradni i vetrobranski zidovi i sl.);

2. sađenjem zaštitnih šumskih pojaseva i drugih zasada i

3. postavljanjem privremenih naprava (palisade, drvene lese, metalne rešetke, žičane mreže i sl.).

Član 68

Odredbe ove odluke kojima se uređuje izgradnja javnih i nekategorisanih puteva primenjuju se i na rekonstrukciju ovih puteva.

Rekonstrukcijom javnog ili nekategorisanog puta u smislu ove odluke smatraju se radovi na postojećem putu, njegovom delu i putnom objektu, kojima se menjaju položaj trase puta u pojasu njegovog osnovnog pravca, konstruktivni elementi, nosivost, stabilnost ili proširuje kolovoz.

Upotrebnu dozvolu za javni i nekategorisani put iz stava 2. ovog člana izdaje gradski organ nadležan za poslove urbanizma.

Član 69

Projektovanje, izgradnja, odnosno rekonstrukcija javnog ili nekategorisanog puta i korišćenje materijala vrši se primenom tehničkih propisa i standarda za tu vrstu objekata, odnosno materijala i odredbama ove Odluke i zakona.

Javni i nekategorisani putevi moraju da se planiraju, projektuju i grade tako da se planska i tehnička rešenja usklade sa najnovijim znanjima tehnike projektovanja i izgradnje puteva, sa zahtevima bezbednosti saobraćaja, sa ekonomskim načelima i merilima za ocenu opravdanosti njihove izgradnje i sa propisima o zaštiti životne sredine, tako da štetni uticaji na sredinu zbog očekivanog saobraćaja budu što manji.

Javni i nekategorisani putevi, njihov deo i putni objekat podobni su za upotrebu kada se na način propisan zakonom utvrdi da izgrađeni ili rekonstruisani put, njegov deo ili putni objekat u pogledu bezbednosti saobraćaja ispunjava tehničke propise i standarde koji se odnose na tu vrstu objekata.

Član 70

Upravljač je dužan da putem sredstava javnog informisanja objavi predaju izgrađenog ili rekonstruisanog javnog puta na upotrebu.

VII NADZOR

Član 71

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke kojom se uređuje izgradnja, rekonstrukcija, održavanje, zaštita i bezbednost saobraćaja na javnim i nekategorisanim putevima, vrši saobraćajni inspektor Gradske uprave grada Požarevca.

Član 72

Nadležni inspektor ne može da izrađuje ili učestvuje u izradi tehničke dokumentacije i tehničkoj kontroli tehničke dokumentacije za objekte koji su predmet inspekcijskog nadzora i da vrše stručni nadzor nad izgradnjom, odnosno izvođenjem radova na objektima koji su predmet inspekcijskog nadzora.

Član 73

Nadležni saobraćajni inspektor ima pravo i dužnost da proverava:

1. radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

2. tehničku i drugu dokumentaciju za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

3. ispunjenost uslova propisanih za lica koja vrše poslove projektovanja, tehničke kontrole tehničke dokumentacije, rukovođenja izvođenjem radova i vršenja stručnog nadzora;

4. stanje javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

5. pravilno održavanje javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta u skladu sa tehničkim i drugim propisima i uslovima kojima se osigurava sposobnost javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

6. da li se pravilno i redovno sprovode propisane mere zaštite javnog i nekategorisanog puta;

7. primenu tehničkih propisa, standarda i normi kvaliteta prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog i nekategorisanog puta;

8. da li je za izgradnju i rekonstrukciju javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta izdato odobrenje za izgradnju, odnosno da li je odobrenje izdato na propisan način;

9. da li se javni i nekategorisani put, njegov deo i putni objekat gradi prema tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje je izdato odobrenje za izgradnju i da li je ta dokumentacija izrađena u skladu sa propisima;

10. da li izvođač radova na izgradnji i rekonstrukciji javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta vodi knjigu inspekcije i građevinski dnevnik na propisan način;

11. da li se javni i nekategorisani put, njegov deo i putni objekat koristi na osnovu izdate upotrebne dozvole, odnosno da li je dozvola izdata na propisan način;

12. da li je početak izgradnje javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, odnosno izvođenja radova prijavljen na propisan način;

13. uslove odvijanja saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu;

14. da li se vanredni prevoz vrši sa posebnom dozvolom.

Pored poslova iz stava 1. ovog člana nadležni inspektor obavlja i druge poslove utvrđene zakonom.

Član 74

U vršenju inspekcijskog nadzora nadležni saobraćajni inspektor je ovlašćen da:

1. zabrani izvršenje radova koji se izvode protivno zakonu i drugim propisima, tehničkim propisima i standardima i normama kvaliteta prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, protivno uslovima odvijanja saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu i putnom objektu ili protivno propisanim merama zaštite javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

2. predloži organu nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja zabranu saobraćaja ili saobraćaja određene vrste vozila, na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

3. naredi otklanjanje nedostataka na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

4. naredi rušenje i uklanjanje objekata izgrađenih, odnosno postavljenih u zaštitnom pojasu opštinskog i nekategorisanog puta i uklanjanje deponija otpada i smeća, suprotno odredbama ove odluke;

5. naredi rušenje ili uklanjanje ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala i natpisa podignutih, ostavljenih ili postavljenih suprotno odredbama ove odluke;

6. naredi rušenje i uklanjanje objekata, cevovoda, vodova, instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala sa javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela, putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata, cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom;

7. zabrani radove koji se izvode u neposrednoj blizini javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, a koji mogu ugroziti njihovu stabilnost i bezbednost saobraćaja;

8. naredi investitoru pribavljanje upotrebne dozvole, u roku koji ne može biti kraći od 30 dana, ako utvrdi da se opštinski i nekategorisani put, njegov deo ili putni objekat, za koji je izdato odobrenje za izgradnju, koristi bez upotrebne dozvole, a ako investitor ne pribavi upotrebnu dozvolu u utvrđenom roku, privremeno zabrani saobraćaj na opštinskom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

9. naredi postavljanje fizičkih prepreka kojima se onemogućava priključenje na opštinski i nekategorisani put, priključkom ili ukrštanjem puteva, odnosno priključkom prilaznog puta na opštinski i nekategorisani put, bez prethodno pribavljene saglasnosti upravljača opštinskog i nekategorisanog puta, odnosno odobrenja za izgradnju;

10. naredi otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabrani dalje izvođenje radova prilikom izgradnje i rekonstrukcije javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, ako utvrdi da izvođač radova ne ispunjava propisane uslove;

11. pokrene postupak za ukidanje odobrenja za izgradnju, po pravu nadzora, ako utvrdi da je izdato suprotno zakonu;

12. naredi rušenje javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela ili putnog objekta, za koje nije izdato odobrenje za izgradnju, odnosno rekonstrukciju;

13. naredi otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku, ako utvrdi da se prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, ne primenjuju tehnički propisi i standardi i norme kvaliteta, a ako se u utvrđenom roku nedostaci ne otklone, zabrani, odnosno obustavi dalje izvođenje radova i naredi rušenje i uklanjanje izgrađenih, rekonstruisanih i održavanih delova opštinskog i nekategorisanog puta ili putnog objekta na kojima nisu otklonjeni naređeni nedostaci;

14. isključi iz saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole;

15. naredi uklanjanje zaustavljenog ili ostavljenog vozila kojim se ometa korišćenje opštinskog i nekategorisanog puta.

Član 75

Ako je javni ili nekategorisani put, njegov deo ili putni objekat u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati bezbedan saobraćaj, nadležni inspektor (saobraćaj) će narediti da se bez odlaganja preduzmu mere obezbeđenja, a po potrebi može privremeno zabraniti saobraćaj na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu.

Član 76

Protiv rešenja nadležnog inspektora može se izjaviti žalba nadležnom drugostepenom organu u roku od osam dana od dana dostavljanja u skladu sa zakonom.

Žalba izjavljena protiv rešenja iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja kojim se:

1. zabranjuju, odnosno obustavljaju radovi;

2. privremeno zabranjuje saobraćaj na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

3. naređuje otklanjanje nedostataka na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

4. naređuje rušenje i uklanjanje objekata, cevovoda, vodova, instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala sa opštinskog i nekategorisanog puta, njegovog dela, putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata, cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom;

5. isključuje iz saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole.

Član 77

Nadležni inspektor za vreme obavljanja inspekcijskih poslova nosi službenu legitimaciju i dužan je da je pokaže licu koje kontroliše, pre izvršenja inspekcijskog nadzora.

Član 78

Nadležni saobraćajni inspektor, radi ostvarivanja pregleda, ima pravo da na javnim i nekategorisanim putevima zaustavlja vozila, osim vozila Vojske Republike Srbije, vozila hitne pomoći i vozila organa unutrašnjih poslova.

Zaustavljanje vozila iz stava 1. ovoga člana vrši se isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je upisano "STOP".

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 79

(Brisan)

Član 80

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ako ne vodi evidenciju o saobraćajno-tehničkim i drugim podacima o javnim i nekategorisanim putevima I reda, odnosno ne vodi katastar i registar ulica, opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji grada Požarevca (član 11. ove Odluke);

2. ako ne obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog puta i nekategorisanog puta I reda i obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu (član 17. stav 1. ove Odluke);

3. gradi objekte i postavlja postrojenja, uređaje i instalacije uz opštinski put (član 21. stav 2. ove Odluke);

4. gradi, odnosno postavlja, vodovod, gasovod, kanalizaciju, toplovod i drugi sličan objekat, kao i telekomunikacione i elektro vodove, instalacije, postrojenja i sl., bez saglasnosti, odnosno suprotno načinu i uslovima utvrđenim u izdatoj saglasnosti upravljača opštinskog i nekategorisanog puta (član 21. stav 4. ove Odluke);

5. u pojasu kontrolisane izgradnje uz opštinski put otvara kamenolom ili deponiju materijala, otpada i smeća (član 21. stav 2. ove Odluke);

6. podiže ograde, drveće i zasade pored opštinskih puteva (član 21. stav 5. ove Odluke);

7. ostavlja građevinski i drugi materijal pored opštinskog puta (član 26. stav 1. ove Odluke);

8. umanji preglednost na opštinskom putu i uredno ne održava i obnavlja zasade suprotno odredbi člana 29. stav 1. ove Odluke;

9. gradi priključak prilaznog puta na opštinski put bez saglasnosti upravljača opštinskog puta (član 31. stav 1. tačka 6. ove Odluke);

10. ne omogući prilaz opštinskom putu ili putnom objektu radi izvođenja radova na održavanju opštinskog puta ili putnog objekta (član 28. stav 2. ove Odluke);

11. postavlja na opštinskom putu natpise (član 30. stav 1. ove Odluke);

12. postavlja na opštinskom putu natpise bez odobrenja upravljača opštinskog puta (član 30. stav 2);

13. ne održava natpise koji su postavljeni na opštinski put, odnosno pored tih puteva (član 30. stav 5);

14. u obavljanju poslova zaštite javnog puta ne sprovodi svakodnevno aktivnosti propisane u članu 33. ove Odluke;

15. spreči oticanje voda sa javnog, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i spreči dalje oticanje voda ka njihovim recipientima (član 31. stav 1. tačka 5. ove Odluke);

16. prosipa, ostavlja ili baca materijale, predmete i smeće na put (član 31. stav 1. tačka 7. ove Odluke);

17. zamašćuje javni put mazivima ili drugim sličnim materijama (član 31. stav 1. tačka 8. ove Odluke);

18. postavlja i koristi svetla ili druge svetlosne uređaje na javnom putu i pored javnog puta, kojima se ometa odvijanje saobraćaja na javnom putu (član 31. stav 1. tačka 9. ove Odluke);

19. ore i izvodi druge poljoprivredne radove na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu opštinskog puta (član 31. stav 1. tačka 10. ove Odluke);

20. vuče predmete, materijale, oruđe i druge vrste tereta po javnom putu (član 31. stav 1. tačka 11. ove Odluke);

21. spušta niz kosine zaseka, useka i nasipa opštinskog puta, drvenu građu, drva za ogrev, kamenje i drugi materijal (član 31. stav 1. tačka 12. ove Odluke);

22. pali travu i drugo rastinje na opštinskom putu, kao i otpadne predmete i materijale (član 31. stav 1. tačka 13. ove Odluke);

23. nanosi blato sa prilaznog puta na javni put sa savremenim kolovoznim zastorom (član 31. stav 1. tačka 14. ove Odluke);

24. pušta stoku na opštinski put bez nadzora, napasa i napaja stoku na opštinskom putu (član 31. stav 1. tačka 15. ove Odluke);

25. pri izvođenju poljoprivrednih radova okreće zapregu, traktor, plug i druge poljoprivredne mašine i oruđa na opštinskom putu (član 31. stav 1. tačka 16. ove Odluke);

26. koči zaprežno vozilo sprečavanjem okretanja točkova (član 31. stav 1. tačka 17. ove Odluke);

27. uključuje vozilo na opštinski put i isključuje sa opštinskog puta van priključka ili ukrštaja i nanosi blato na opštinski put (član 31. stav 1. tačka 18. ove Odluke);

28. ometa korišćenje puta zaustavljanjem ili ostavljanjem vozila, kao i ostavljanjem neispravnog, oštećenog ili havarisanog vozila u putnom pojasu (član 31. stav 1. tačka 19. ove Odluke);

29. koristi hemijska sredstva za uništavanje korova i drugog rastinja u putnom pojasu opštinskog puta suprotno propisima i normativima iz oblasti zaštite životne sredine (član 31. stav 1. tačka 20. ove Odluke);

30. oštećuje ili preduzima radnje kojima bi se mogao oštetiti javni put ili ometati odvijanje saobraćaja na javnom putu (član 31. stav 1. tačka 24. ove Odluke);

31. koristi u saobraćaju na opštinskom putu motorna i priključna vozila, osim vozila sa gusenicima, bez točkova sa pneumaticima (član 31. stav 1. tačka 21. ove Odluke);

32. koristi u saobraćaju na opštinskom putu, sa savremenim kolovoznim zastorom, vozila sa gusenicama koje nisu snabdevene oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama (član 31. stav 1. tačka 22. ove Odluke);

33. koristi zaprežna vozila sa ukupnom masom preko tri tone bez točkova sa pneumaticima (član 27. stav 1. tačka 23. ove Odluke);

34. ne uskladi obavljanje vanrednog prevoza, sa upravljačem opštinskog puta (član 35. ove Odluke);

35. za vreme trajanja isključenja, koristi vozilo koje je u vršenju kontrole isključeno iz saobraćaja (član 36. stav 3. ove Odluke);

36. obavlja vanredni prevoz suprotno članu 37. stav 1. ove Odluke;

37. ne ukloni sa trupa javnog puta vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila u roku (član 39. stav 1. ove Odluke);

38. ne ukloni sa zemljišnog pojasa opštinskog puta vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila, u roku (član 39. stav 1. ove Odluke);

39. nanese štetu opštinskom putu prilikom uklanjanja vozila, odnosno tereta sa trupa, odnosno zemljišnog pojasa opštinskog i nekategorisanog puta (član 39. stav 4. ove Odluke).

40. postupi suprotno članu 42. ove Odluke;

41. u slučaju zabrane saobraćaja ne postupi na način propisan u članu 51. stav 3. ove Odluke;

42. ne izgradi zemljani put koji se ukršta ili priključuje na opštinski put (član 59. stav 1. ove Odluke);

43. ne izgradi prilazni put koji se priključuje na opštinski put (član 59. stav 1. ove Odluke);

44. ne uskladi radove na objektima, postrojenjima, uređajima, instalacijama i vodovima ugrađenim u trup javnog puta i u zemljišnom pojasu, odnosno u putnom pojasu sa radovima na rekonstrukciji javnog puta (član 61. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kažnjava se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kažnjava se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 70.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kažnjava se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 81

Novčanom kaznom od 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. gradi objekte i postavlja postrojenja, uređaje i instalacije pored nekategorisanih puteva (član 21. stav 2. ove Odluke);

2. gradi, odnosno postavlja, vodovod, gasovod, kanalizaciju, toplovod i drugi sličan objekat, kao i telekomunikacione i elektro vodove, instalacije, postrojenja i sl., bez saglasnosti, odnosno suprotno načinu i uslovima utvrđenim u izdatoj saglasnosti upravljača nekategorisanog puta (član 21. stav 4. ove Odluke);

3. u pojasu kontrolisane izgradnje uz nekategorisani put otvara kamenolom ili deponiju materijala, otpada i smeća (član 21. stav 2 . ove Odluke);

4. podiže ograde, drveće i zasade pored nekategorisanih puteva (član 21. stav 5. ove Odluke);

5. ostavlja građevinski i drugi materijal pored nekategorisanog puta (član 26. stav 1. ove Odluke);

6. spreči oticanje voda sa nekategorisanog puta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i spreči dalje oticanje voda ka njihovim recipientima (član 31. stav 1. tačka 5. ove Odluke);

7. prosipa, ostavlja ili baca materijale, predmete i smeće na nekategorisani put (član 31. stav 1. tačka 7. ove Odluke);

8. zamašćuje nekategorisani put mazivima ili drugim sličnim materijama (član 31. stav 1. tačka 8. ove Odluke);

9. ore i izvodi druge poljoprivredne radove na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu nekategorisanog puta (član 31. stav 1. tačka 10. ove Odluke);

10. vuče predmete, materijale, oruđe i druge vrste tereta po nekategorisanom putu (član 31. stav 1. tačka 11. ove Odluke);

11. spušta niz kosine zaseka, useka i nasipa nekategorisanog puta, drvenu građu, drva za ogrev, kamenje i drugi materijal (član 31. stav 1. tačka 12. ove Odluke);

12. pali travu i drugo rastinje na nekategorisanom putu, kao i otpadne predmete i materijale (član 31. stav 1. tačka 13. ove Odluke);

13. nanosi blato sa prilaznog puta na nekategorisani put sa savremenim kolovoznim zastorom (član 31. stav 1. tačka 14. ove Odluke);

14. pušta stoku na nekategorisani put bez nadzora, napasa i napaja stoku na opštinskom i nekategorisanom putu (član 31. stav 1. tačka 15. ove Odluke);

15. koči zaprežno vozilo sprečavanjem okretanja točkova (član 31. stav 1. tačka 17. ove Odluke);

16. uključuje vozilo na nekategorisani put i isključuje sa nekategorisanog puta van priključka ili ukrštaja i nanosi blato na nekategorisani put (član 31. stav 1. tačka 18. ove Odluke);

17. koristi hemijska sredstva za uništavanje korova i drugog rastinja u putnom pojasu suprotno propisima i normativima iz oblasti zaštite životne sredine (član 31. stav 1. tačka 20. ove Odluke);

18. oštećuje ili preduzima radnje kojima bi se mogao oštetiti nekategorisani put ili ometati odvijanje saobraćaja na nekategorisanom putu (član 31. stav 1. tačka 24. ove Odluke);

19. koristi u saobraćaju na nekategorisanom putu, sa savremenim kolovoznim zastorom, vozila sa gusenicama koje nisu snabdevene oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama (član 31. stav 1. tačka 21. ove Odluke);

20. koristi zaprežna vozila sa ukupnom masom preko tri tone bez točkova sa pneumaticima (član 31. stav 1. tačka 22. ove Odluke);

21. za vreme trajanja isključenja, koristi vozilo koje je u vršenju kontrole isključeno iz saobraćaja (član 36. stav 3. ove Odluke);

22. obavlja vanredni prevoz suprotno članu 37. stav 1. ove Odluke;

23. ne ukloni sa trupa nekategorisanog puta vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila u roku iz člana 39. stav 1. ove Odluke;

24. ne ukloni sa zemljišnog pojasa nekategorisanog puta vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila, u roku iz člana 39. stav 1. ove Odluke;

25. nanese štetu nekategorisanom putu uklanjanjem vozila, odnosno tereta sa trupa, odnosno zemljišnog pojasa nekategorisanog puta (član 39. stav 4. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kažnjava se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kažnjava se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kažnjava se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara.

Član 81a

Saobraćajni inspektor ili komunalni policajac u okviru svoje nadležnosti izdaje u pisanoj formi prekršajni nalog u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga, za prekršaje za koje su propisane novčane kazne u fiksnom iznosu u članu 80. i 81 ove odluke.

Saobraćajni inspektor ili komunalni policajac izdaće prekršajni nalog ukoliko je prekršaj otkriven na jedan od sledećih načina:

1. neposrednim opažanjem prilikom kontrole, nadzora ili pregleda, kao i uvidom u službenoj evidenciji nadležnog organa;

2. uvidom u podatke koji su dobijeni uz pomoć uređaja za nadzor ili merenje;

3. prilikom inspekcijskog ili drugog nadzora pregledom dokumentacije, prostorija i robe ili na drugi zakonom propisani način.

Član 81b

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopiju zadržava organ koji je prekršajni nalog izdao.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koga se smatra je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor ili komunalni policajac upozoriće ga na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom sudskom nalogu, smatraće se da je prihvatio odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeležbom da novčana kazna nije plaćena, komunalni inspektor ili komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od dana prijema prekršajnog nalogа ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupni iznos izrečene novčane kazne.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 82

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim i nekategorisanim putevima i ulicama u opštini Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", broj 5/99).

Član 83

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".