ODLUKA
O UREĐENJU I ODRŽAVANJU JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 10/2015 i "Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o uređenju i održavanju javnih zelenih površina (u daljem tekstu: "Odluka") uređuje se zaštita, očuvanje, unapređivanje, korišćenje, podizanje, održavanje i obnova javnih zelenih površina kao javnih prirodnih dobara, kao i uslovi, postupak i način planiranja, uređivanja, korišćenja i upravljanja javnim zelenim površinama i nadzor nad primenom odredaba ove Odluke.

Odredbe ove Odluke ne odnose se na zelene površine u dvorištima obrazovnih ustanova; u krugu zdravstvenih, socijalnih i drugih organizacija; u krugu fabrika i drugih poslovnih objekata.

Odredbe ove Odluke ne primenjuju se na zaštićena prirodna dobra, šume i šumsko zemljište čija je zaštita, uređenje i korišćenje regulisano posebnim propisima.

Član 2

Održavanje javnih zelenih površina na teritoriji grada Kikinde obavlja preduzeće ili preduzetnik kome grad Kikinda poveri navedene poslove (u daljem tekstu: "Ovlašćeno preduzeće").

Član 3

Održavanje javnih zelenih površina je, u smislu ove Odluke, uređenje, tekuće i investiciono održavanje i sanacija javnih zelenih površina.

Uređenje javnih zelenih površina obuhvata planiranje, podizanje, uređenje i negu istih.

Tekuće održavanje javnih zelenih površina obuhvata:

1) podizanje i kontinuirano održavanje travnatih i cvetnih površina,

2) negu stabala u drvoredima i drugim javnim površinama.

3) druge neophodne radnje radi zaštite drveća u skladu sa ovom Odlukom.

Član 4

Javne zelene površine su sve zelene površine na teritoriji grada na kojima su izvršene radnje ozelenjavanja, sadnja sadnica, podizanje travnjaka, cvetnjaka i drugog zelenila.

Javne zelene površine, u smislu ove Odluke, jesu i zemljišta koja su u skladu sa važećim prostornim planskim dokumentima namenjena za podizanje javnih zelenih površina.

Član 5

Javne zelene površine u smislu ove Odluke su:

1. parkovi,

2. skverovi,

3. drvoredi u građevinskom reonu,

4. zelenilo duž saobraćajnica (travnjaci, drvoredi, vetrozaštitni pojasevi i drugi zasadi),

5. blokovsko zelenilo, zelenilo pored i oko stambenih zgrada višeporodičnog stanovanja,

6. javne zelene površine za rekreaciju.

Član 6

Održavanje javnih zelenih površine obavlja se prema godišnjem programu održavanja javnih zelenih površina (u daljem tekstu: "Program").

Javne zelene površine u ulicama koji nisu obuhvaćeni Programom održavaju vlasnici ili korisnici građevinskih objekata ili građevinskih parcela ispred kojih se nalaze.

Član 7

Komisija za kontrolu uređenja javnih zelenih površina u gradu Kikindi (u daljem tekstu: "Komisija") daje saglasnost na podneti Program i dostavlja ga Gradskom veću grada Kikinde radi usvajanja.

Član 8

Uređenje i podizanje javnih zelenih površina vrši se prema projektno-tehničkoj dokumentaciji, a prema Planu ozelenjavanja.

Član 9

Fizička lica, preduzetnici i pravna lica mogu ispred svojih objekata na javnoj zelenoj površini da sade, orezuju, seku ili vade drveće samo uz prethodno pribavljanje saglasnosti od Gradske uprave Kikinda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, a u skladu sa Planom ozelenjavanja.

Uz zahtev za davanje saglasnosti prilaže se dokaz o pravu vlasništva odnosno korišćenja objekta.

Član 10

Drveće koje je Programom predviđeno za orezivanje, može orezivati samo Ovlašćeno preduzeće, uz saglasnost Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Drveće koje Programom nije predviđeno za orezivanje mogu orezivati fizička lica, preduzetnici ili pravna lica ispred čijih objekata se drveće nalazi, uz saglasnost Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Član 11*

Seča ili vađenje drveća sa javnih površina, može se vršiti samo na osnovu odobrenja Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Odobrenje za seču ili vađenje stabala, dozvoliće se samo zbog:

1) fiziološke starosti stabla,

2) bolesti stabla,

3) održavanja ostalog drveća (mere nege),

4) izgradnje objekta koji ugražava stanište i razvoj drveća;

5) ugrožavanja tuđeg vlasništva ili sigurnosti ljudi i ne postoji nijedna druga mogućnost odbrane od opasnosti,

6) pripreme građevinskih radova, odnosno organizacije gradilišta, ako bude utvrđeno da se predviđenim obuhvatom građevine ne mogu postići zahtevana rastojanja od drveća koje je predmet očuvanja, odnosno kada se ne može izvršiti uspešno presađivanje drveća,

7) javnog interesa izgradnje saobraćajnica, infrastrukturnih i drugih javnih objekata, ako prevazilazi interes očuvanja drveća,

8) ugrožava postojeću infrastrukturu fizičkih lica.

Ako seču, odnosno vađenje stabala sa javnih zelenih površina zahtevaju fizička lica, preduzetnici ili pravna lica, nadležni sekretarijat, pre izdavanja odobrenja može da traži mišljenje Komisije.

Ako je seča, odnosno vađenje stabala ili drugog rastinja sa javnih zelenih površina neophodno zbog izvođenja građevinskih ili drugih radova, investitor je dužan da, uz zahtev za izdavanje odobrenja, priloži odobrenje za građenje, odnosno prijavu za izvođenje drugih radova i plan ozelenjavanja nakon izvršenih radova.

Član 12

Seča ili vađenje stabala na javnim zelenim površinama prema Programu vrši Ovlašćeno preduzeće.

Stabla koja se uklanjaju po Programu pripadaju Gradu.

Ukoliko se odobri seča ili vađenje stabla koja nisu obuhvaćena Programom, troškove vađenja snosi lice koje podnese zahtev, sa pravom da drvnu masu zadrži.

II PRAVA I OBAVEZE IZVOĐAČA I KORISNIKA

Član 13

Ovlašćeno preduzeće dužno je da i po usmenom nalogu ili odobrenju Sekretarijata izvrši:

1. vađenje stabala oštećenih elementarnom nepogodom ili saobraćajnim udesom ako ugrožavaju život ljudi, bezbednost imovine, normalan saobraćaj, okolna stabla;

2. orezivanje delova stabala koja su obolela, suva ili oštećenja, ako ugrožavaju život ljudi, bezbednost imovine, normalan saobraćaj, okolna stabla.

Član 14

Ovlašćeno preduzeće je dužno da po nalogu Sekretarijata za zaštitu životne sredine, a po pribavljenom mišljenju saobraćajnog inspektora, održava postojeće zasade na visini od 0,5 m, računajući od nivoa kolovoza, da ukloni stabla ili ukloni grane postojećih stabala koje ometaju vidljivost saobraćaja i preglednost na raskrsnicama kao i grane stabala koje ometaju vidljivost saobraćaja i preglednost na raskrsnicama kao i grane stabala i rastinja koja zaklanjaju semafore i saobraćajne znakove, do minimalne visine od 2,5 m, računajući od nivoa kolovoza.

Duž saobraćajnica odnosno kolovoza, zabranjeno je saditi ukrasne biljke na rastojanju manjem od 1 m, a stabla na rastojanju manjem od 2,5 m od ivice kolovoza.

Član 15

Ovlašćeno preduzeće je dužno da:

1) održavanje (uređenje, tekuće i investiciono održavanje i sanacija) javnih zelenih površina obavlja prema Programu,

2) bez odlaganja preduzme sve neophodne mere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja opasnosti ako drvo ili drugo zelenilo predstavlja opasnost po život, zdravlje ili imovinu korisnika javne zelene površine na osnovu podnetih i evidentiranih prijava,

3) javne zelene površine dovede u ispravno stanje kad nastupi promena ili oštećenje na javnoj površini.

Član 16*

Korisnici javnih zelenih površina su dužni da javne zelene površine koriste prema njihovoj nameni i da ih čuvaju.

Izuzetno, javna zelena površina može se privremeno koristiti za sportske vežbe, priredbe, dečije zabavne parkove i u slične svrhe u skladu sa Odlukom i drugim aktima koji regulišu ovu materiju.

Korisnici su dužni nakon korišćenja dovesti u ispravno stanje i otkloniti oštećenja na javnim zelenim površinama.

Član 17

Vlasnici ili korisnici građevinskih objekata ili građevinskih parcela dužni su da ispred istih zasade drveće.

Odobrenje za sađenje i zamenu drveća i zelenila izdaje organ Gradske uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine.

Zabranjena je sadnja drveća i zelenila suprotno izdatom odobrenju.

Član 18

Podizanje novih javnih zelenih površina koje ograničavaju novoizgrađeni objekat, mora se završiti najkasnije za šest meseci, od dana izdavanja odobrenja za upotrebu za objekat kojim su te površine namenjene.

Član 19

Izvođenje radova na postojećim podzemnim instalacijama i vodovima koji iziskuju raskopavanje javne zelene površine vrši se na osnovu odobrenja nadležnog organa Gradske uprave.

Ako se pri izvođenju radova oštećuje drvo, drvored ili drugo višegodišnje zaštitno i ukrasno zelenilo, investitor je dužan da pribavi od Sekretarijata za zaštitu životne sredine odobrenje sa merama sanacije.

Član 20

Na javnim zelenim površinama zabranjeno je:

1) sadnja drveća, ukrasnog šiblja, žive ograde i ostalog rastinja, bez prethodno pribavljene saglasnosti,

2) orezivanje drveća, bez saglasnosti i stručnog nadzora Ovlašćenog preduzeća,

3) seča ili vađenje stabala, bez odobrenja nadležnog organa,

4) oštećivanje drveća,

5) skidanje plodova i cvetova sa drveća,

6) tretiranje travnjaka hemijskim sredstvima,

7) nenamensko korišćenje travnjaka,

8) oštećenje i vađenje cvetnih zasada,

9) vožnja bilo kojom vrstom vozila kao i parkiranje i pranje vozila,

10) oštećenje zaštitnih ograda oko drveća, šiblja, travnjaka i cvetnjaka,

11) oštećenje pokretnog ili nepokretnog mobilijara na javnim zelenim površinama.

III FINANSIRANJE

Član 21

Sredstva za održavanje i uređenje javnih zelenih površina obezbeđuju se iz budžeta grada Kikinde, u skladu sa ovom Odlukom i drugih prihoda u skladu sa zakonom.

Član 22

Sredstva iz budžeta grada namenjena za uređenje i održavanja javnih zelenih površina koriste se za ostvarivanje ciljeva i zadataka propisanih ovom Odlukom, u skladu sa donetim Programom.

IV NADZOR

Član 23

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Gradska uprava grada Kikinde, Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove Odluke vrši inspektor za zaštitu životne sredine.

Član 24

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor za zaštitu životne sredine ima pravo i dužnost da proverava da li:

1) se podizanje javnih zelenih površina vrši prema projektno-tehničkoj dokumentaciji;

2) su fizička lica, preduzetnici i pravna lica pribavili saglasnost nadležnog organa grada pre sadnje, orezivanja, seče ili vađenja drveća ispred svog objekta na javnoj zelenoj površini;

3) ovlašćeno preduzeće postupa u skladu sa ovom Odlukom;

5) korisnik javne zelene površine koristi javnu zelenu površinu prema nameni.

V KAZNENE ODREDBE

Član 25*

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne postupi u skladu ili postupi suprotno odredbama člana: 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 i 20.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara kazniće se preduzetnik, ako ne postupi u skladu ili postupi suprotno odredbama člana: 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 i 20.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne postupi u skladu ili postupi suprotno odredbama člana: 6, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 17, 18, 19 i 20.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Vlasnici ili korisnici građevinskih objekata i građevinskih parcela ispred kojih nije zasađeno drveće, a postoje tehničke mogućnosti za sadnju, dužni su da u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove Odluke izvrše sađenje drveća.

Vlasnici ili korisnici građevinskih objekata i građevinskih parcela ispred kojih je zasađeno voće, po isteku vegetativnog veka drveta i vađenju istog, na javnoj površini ne mogu zasaditi voće.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o uređenju i održavanju javnih i ostalih zelenih površina ("Službeni list opštine Kikinda", broj 29/12, 12/13 i 7/14).

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".

Napomene

* Čl. 11, 16. i 25. ove odluke izmenjeni su čl. 26-28. Odluke o izmenama i dopunama odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list grada Kikinde", br. 12/2017 - dalje: Odluka).
Članom 2. Odluke u ovoj odluci reč: "opština" zamenjuje se rečju: "grad", reči: "predsednik opštine" zamenjuju se rečju: "gradonačelnik", reči: "Opštinsko veće" zamenjuju se rečima: "Gradsko veće" i reči: "pokreće prekršajni postupak" zamenjuju se rečima: "izda prekršajni nalog" u odgovarajućem padežu.