ODLUKA
O POSTAVLJANJU MONTAŽNIH OBJEKATA I UREĐAJA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

("Sl. list opštine Kikinda", br. 7/2014, 19/2014 i 14/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi, postupak i način postavljanja privremenih montažnih i drugih objekata, uređaja i predmeta (u daljem tekstu: objekat) na površinama javne namene; postupak, uslovi i način davanja na korišćenje površine javne namene; uslovi za postavljanje, korišćenje, održavanje i uklanjanje objekata i uređaja kao i održavanje površina javne namene.

Posebnom odlukom Skupštine opštine uređuju se uslovi, postupak i način postavljanja kioska, bašti, bilborda i drugih oglasnih uređaja.

Za objekte i uređaje iz člana 3. od tačke 4. do 13. ove Odluke dodatni i posebni uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja propisuju se pravilnikom koji donosi Opštinsko Veće (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 2

Površina javne namene u smislu ove Odluke je prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili izgrađenih objekata za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom i to:

- slobodne površine na parcelama na kojima su izgrađeni objekti javne namene,

- kolovozi, trotoari, pešačke i biciklističke staze i trake, pešačka ostrva,

- trgovi, prolazi i prilazi, stepeništa koja povezuju javne površine,

- autobuska i taksi-stajališta i parkirališta,

- površine oko autobuskih i železničkih stanica, benzinskih stanica i pristaništa,

- javne zelene površine između i oko zgrade, ulični travnjaci, parkovi, skverovi, park šume i sl.,

- pijace, javna kupatilišta, obale, groblja,

- druge izgrađene površine namenjene za javno korišćenje,

- druge površine utvrđene urbanističkim planom,

- neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini koje je odgovarajućim planskim aktom predviđeno za objekte čija je izgradnja od opšteg interesa ili za objekte namenjene za javno korišćenje.

Član 3

Montažni i drugi objekti i uređaji koji se mogu privremeno postaviti na površinama iz člana 2. ove Odluke su:

1. kiosk,

2. bilbord i drugi uređaji za oglašavanje i reklamiranje,

3. bašta,

4. urbani mobilijar (klupe, telefonske govornice, poštanski sandučići, ograde, kugle i dr.),

5. rashladni uređaj,

6. uređaji za kestenje, kukuruz i drugo,

7. pokretna tezga za izlaganje i prodaju na malo suvenira, knjiga, časopisa i drugih publikacija, naočara, cveća i druge robe,

8. izložbeni i reklamni pult i reklamni pano,

9. izlaganje proizvoda na javnoj površini,

10. šatori i slični montažno-demontažni objekti,

11. zabavni parkovi, cirkusi i tribine,

12. saksije i žardinjere,

13. drugi objekti i uređaji.

Na javnim površinama zabranjeno je postavljanje garaža, osim prema posebnoj odluci Skupštine opštine.

1. Urbanističko-tehnički uslovi

Član 4

Postavljanje privremenih montažnih objekata i uređaja vrši se prema urbanističko-tehničkim uslovima.

Urbanističko-tehničke uslove izdaje nadležni organ.

Član 5

Urbanističkim uslovima utvrđuju se urbanistički, funkcionalni i estetski parametri koje lokacija i objekat treba da ispune.

Urbanistički uslovi utvrđuju se uz primenu:

- urbanističkih planova,

- urbanističkih projekata,

- programa i elaborata urbanog uređenja trga i drugih lokacija,

- programa održavanja manifestacija,

- akata o zaštiti urbanih, kulturnih, spomeničkih i prirodnih vrednosti,

- odluka i pravilnika o uslovima za pojedine vrste objekata ili uređaja i

- pravila struke.

Tehničkim uslovima, zavisno od vrste i složenosti objekta ili uređaja i priključaka na infrastrukturu, utvrđuje se tehnička dokumentacija koju je potrebno priložiti uz zahtev za izdavanje odobrenja (projekat, tehničko rešenje, tipski projekat proizvođača, izveštaj o pregledu i ispitivanju i sl.).

2. Korišćenje površine javne namene

Član 6

Korišćenje površine javne namene radi postavljanja privremenih objekata i uređaja, odobrava se:

1. na osnovu sprovedenog javnog oglasa za izdavanje u zakup površine javne namene za postavljanje kioska;

2. za objekte i uređaje iz člana 3. od tačke 2. do 13. ove Odluke. na osnovu odobrenja organa Opštinske uprave nadležnog za komunalne poslove po zahtevu stranke; prema redosledu podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom i plaćenom komunalnom taksom, ukoliko su ispunjeni i ostali propisani uslovi;

3. za postavljanje pokretnih tezgi za vreme praznika i manifestacija u naseljenim mestima iz člana 22. ove Odluke na osnovu odobrenja nadležnog organa seoske mesne zajednice u skladu sa zakonom.

3. Naknada za korišćenje

Član 7

Za zauzimanje površine javne namene korisnik je dužan da plati:

1) Zakupninu - za slučaj kada se korišćenje odobrava na osnovu javnog oglasa i za slučaj kada se korišćenje odobrava na osnovu rešenja nadležnog organa seoske mesne zajednice

2) Komunalnu taksu - za slučaj kada se korišćenje odobrava na osnovu podnetog zahteva, bez sprovođenja javnog oglasa.

Zakupnina, rokovi i način plaćanja, kamata za neblagovremeno plaćanje, prinudna naplata i ostala pitanja uređuju se ugovorom, a u slučaju iz člana 6. tačka 1. ove Odluke odlukom nadležnog organa seoske mesne zajednice.

Iznos komunalne takse za zauzimanje površine javne namene i korišćenje objekata i uređaja u poslovne svrhe, rokovi i način plaćanja, kamata za neblagovremeno plaćanje, prinudna naplata i ostala pitanja, ukoliko ovom ili drugom odlukom Skupštine opštine nije propisana nadležnost drugog organa, utvrđuju se rešenjem organa Opštinske uprave nadležnog za komunalne poslove u skladu sa Odlukom o komunalnim taksama i Tarifom komunalnih taksi.

Član 8

Komunalna taksa za zauzimanje površine javne namene ne može se odrediti i platiti za manje od jednog kvadratnog metra.

U slučaju zauzimanja površine javne namene preko jednog kvadratnog metra zauzete površine javne namene određuje se i komunalna taksa se plaća za svaki zauzeti i započeti deseti deo od kvadratnog metra.

4. Uslovi korišćenja

Član 9

Korisnik površine javne namene dužan je da objekat ili uređaj - postavi i koristi prema odobrenju kao i da ga održava u čistom, urednom, funkcionalnom i tehnički ispravnom stanju.

Korisnik površine javne namene je dužan da zauzetu javnu površinu i prostor u neposrednom okruženju održava u urednom i čistom stanju i da postavi korpe za otpatke radi odlaganja ambalaže i fiskalnih računa.

U slučaju zauzimanja površine javne namene radi postavljanja opreme, uređaja i predmeta prilikom održavanje manifestacija, javnih skupova i prezentacija, korisnik je dužan da pri podnošenju zahteva podnese zaključen ugovor o održavanju čistoće, uklanjanju smeća i vraćanju u prvobitno stanje javnih zelenih površina, sa preduzećem, odnosno preduzetnikom kojem su poslovi povereni.

5. Odobrenje za postavljanje

Član 10

Odobrenje za postavljanje objekta ili uređaja izdaje:

- Organ Opštinske uprave nadležan za komunalne poslove, osim u slučaju iz člana 6., stav 1, tačka 3. ove Odluke.

Odobrenje za postavljanje izdaje se rešenjem.

Žalba na rešenje iz stava 2. ovog člana ulaže se Opštinskom veću opštine Kikinda u roku od 15 dana od dana prijema.

Rešenje Opštinskog veća je konačno u upravnom postupku.

Član 11

Za objekte i uređaje iz člana 3. od tačke 2. do 13. ove Odluke i pokretne kioske odobrenje za korišćenje lokacije i odobrenje za postavljanje privremenog objekta ili uređaja izdaje se jednim rešenjem.

Odobrenje za postavljanje nepokretnog kioska izdaje se posebnim rešenjem, a na osnovu zaključenog ugovora o zakupu lokacije.

Rešenjem. iz stava 1. i 2. ovog člana određuje se lokacija, površina, vrsta objekta, namena i delatnost, urbanističko-tehnički uslovi, rok za zaključenja ugovora o zakupu lokacije, rok za postavljanje objekta ili uređaja, rok važenja odobrenja, iznos takse ili zakupnine, rok i način plaćanja, rok u kome je vlasnik objekta ili uređaja obavezan da ga o svome trošku ukloni nakon isteka važenja odobrenja, obaveza uklanjanja pre isteka važenja odobrenja, kao i drugi uslovi i obaveze u vezi sa postavljanjem i korišćenjem.

Član 12

Odobrenje za postavljanje objekta ili uređaja izdaje se na osnovu zahteva uz koji je podnosilac dužan da priloži:

1. urbanističko-tehničke uslove ili mišljenje nadležnog organa za urbanizam,

2. dokaz o registraciji koji nije stariji od 6 meseci - za obavljanje delatnosti za koje je propisana obaveza registracije,

3. dokaz o uplati komunalne takse ili zakupnine za prethodni period,

4. druge uslove, dokumenta i dokaze, u zavisnosti od posebnih uslova utvrđenih ovom Odlukom, drugom odlukom ili pravilnikom o urbanističko-tehničkim uslovima za određene vrste objakata ili uređaja.

Organ nadležan za izdavanje odobrenja prilikom odlučivanja o zahtevu uzeće u obzir opšte i posebne uslove, oceniće uticaj delatnosti objekta ili uređaja na izgled, funkciju i korišćenje površine javne namene i na osnovu toga odlučiti o zahtevu.

Član 13

Odobrenje prestaje da važi istekom roka na koji je izdato.

Korisnik je dužan da do isteka roka iz stava 1. ovog člana pribavi novo odobrenje ili da objekat ili uređaj o svom trošku ukloni i površine javne namene dovede u prvobitno stanje.

Član 14

Odobrenje prestaje da važi pre isteka perioda za koje je izdato, ako imalac odobrenja:

1. ne postavi objekat, odnosno uređaj, u skladu sa uslovima iz odobrenja,

2. koristi javnu površinu, objekat ili uređaj, suprotno utvrđenoj delatnosti i izdatom odobrenju, ovoj Odluci ili drugim odlukama,

3. ne plati komunalnu taksu ili zakupninu u određenom roku.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, na osnovu predloga organa za inspekcijske poslove, organ nadležan za komunalne poslove pokrenuće postupak i doneti rešenje o uklanjanju objekta ili uređaja.

U slučaju iz prethodnog stava troškove uklanjanja objekta ili uređaja snosi korisnik.

Član 15

Odobrenje prestaje da važi pre isteka perioda za koji je izdato i kada se zemljište privodi nameni, menja režim saobraćaja ili se izvode drugi radovi i aktivnosti na javnoj površini.

Ukoliko je, iz razloga navedenih u stavu 1. ovog člana objekat ili uređaj moguće privremeno izmestiti, na predlog korisnika, organ nadležni za komunalne poslove doneće rešenje o izmeštanju.

Troškove izmeštanja snosi korisnik.

U slučaju izvođenja radova iz stava 1. opština, odnosno investitor radova, nema obavezu naknade štete zbog uklanjanja ili nemogućnosti korišćenja objekta ili uređaja.

II POSEBNE ODREDBE

1. Kiosk

Član 16

Kiosk je montažno-demontažni objekat površine do 30 m2 za obavljanje trgovačkih, zanatsko-uslužnih i drugih delatnosti koje ne utiču negativno na životnu sredinu i urbano uređenje naselja.

Uslovi, postupak, način i rok izdavanja u zakup, uslovi za postavljanje, izdavanja odobrenja i ostala pitanja u vezi postavljanja kioska koja nisu uređena ovom Odlukom, uređuju se posebnom odlukom Skupštine opštine Kikinda.

2. Bilbord i drugi uređaji za oglašavanje i reklamiranje

Član 17

Uslovi za postavljanje, izdavanje odobrenja, korišćenje i ostala pitanja koja nisu uređena ovom Odlukom, uređuju se posebnom odlukom Skupštine opštine Kikinda i Pravilnikom.

3. Ugostiteljska bašta

Član 18

Bašta je objekat namenjen ugostiteljskoj delatnosti, koja se postavlja na javnoj površini.

Uslovi za postavljanje, izdavanje odobrenja, korišćenja i ostala pitanja u vezi sa ugostiteljskim baštama koja nisu uređena ovom Odlukom, uređuju se posebnom odlukom Skupštine opštine Kikinda.

4. Urbani mobilijar

Član 19

Urbani mobilijar čine klupe, poštanski sandučići, telefonske govornice, korpe za otpatke, montažne ograde, stubovi, kugle i slični, parkomati, jarboli za isticanje zastava i sl.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za postavljanje urbanog mobilijara utvrđuju se Pravilnikom.

5. Rashladne vitrine za napitke i sladoled

Član 20

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za rashladne vitrine propisuju se Pravilnikom.

6. Pokretni uređaji za kukuruz i kestenje i sl.

Član 21

Pokretni uređaji - kolica za pečenje i kuvanje kukuruza, kestenja i sl. mogu se na javnoj površini postaviti pod uslovom da se uklanjaju sa javne površine posle isteka radnog vremena.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za uređaje iz prethodnog stava propisuju se Pravilnikom.

7. Pokretne tezge za izlaganje i prodaju robe na malo

Član 22

Tezga je pokretna montažna konstrukcija, namenjena za izlaganje i prodaju robe na malo:

Tezga se može postaviti:

1. Za prodaju suvenira, bižuterija, knjiga, časopisa i drugih publikacija, kaseta, CD-a, naočara i cveća,

2. Za prodaju čestitki, ukrasa, slatkiša, balona i slično - povodom božićnih i novogodišnjih praznika, (u periodu od 15. decembra tekuće godine od 15. januara naredne godine), i 8. marta, (u periodu od 1. do 9. marta tekuće godine),

3. Za prodaju razne robe, povodom: prvomajskih praznika (1. i 2. maj), Vrbice, Dana ludaje i drugih manifestacija kojima je pokrovitelj opština Kikinda ili naseljeno mesto - u periodu trajanja manifestacija.

Tezga iz stava 2. tačka 1. uklanja se po završetku radnog vremena, a tezga iz stava 2. tačka 2. i 3., po isteku praznika ili manifestacije.

Na tezgi nije dozvoljeno postavljanje muzičkog uređaja.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za tezge propisuju se Pravilnikom.

8. Izložbeni i reklamni pult i reklamni pano

Član 23

Izložbeni pult je montažna konstrukcija koja se u toku radnog vremena postavlja uz poslovni objekat radi izlaganja robe koja se u objektu prodaje.

Izuzetno, izložbeni pult se može postaviti naspram prodajnog objekta. Izložbeni pult se uklanja po isteku radnog vremena.

Reklamni pult može se postaviti prilikom prigodnih manifestacija.

Pokretni reklamni pano služi za reklamiranje robe i usluga. Može biti jednostrani i dvostrani, a sadržati prostor za stalne reklamne poruke ili prostor za ispisivanje cenovnika.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za uređaje iz stava od 1. do 5. ovog člana propisuju se Pravilnikom.

9. Izlaganje proizvoda na javnoj površini

Član 24

Za sprovođenje reklamne kampanje može se odobriti zauzimanje javne površine uz postavljanje proizvoda i drugih sadržaja.

Za izlaganje cveća i zelenila, može se odobriti zauzimanje javne površine ispred prodajnog objekta, bez postavljanja pulta ili tezge.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za korišćenje prostora u svrhe iz prethodna dva stava propisuju se Pravilnikom.

10. Šatori i slični montažno demontažni objekti

Član 25

Šatori i privremeni montažni objekti sa sličnom funkcijom mogu se postavljati na javnim površinama na period do 15 dana.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za objekate iz prethodnog stava propisuju se Pravilnikom.

11. Zabavni parkovi, cirkusi i bine

Član 26

Cirkus, zabavni park, aparati i uređaji za zabavu i slično, mogu se postaviti na neizgrađenom građevinskom zemljištu, a samo izuzetno na uređenim javnim površinama.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za uređaje iz prethodnog stava propisuju se Pravilnikom.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za bine za izvođenje programa propisuju se Pravilnikom.

12. Saksije i žardinjere

Član 27

Saksije i žardinjere sa cvećem i zelenilom, mogu se postaviti u sklopu letnje bašte, ispred ulaza u objekat ili poslovni prostor kao i na stubovima javne rasvete i slično, pod uslovom da se uklapaju u urbanističko, arhitektonsko i estetsko rešenje prostora, objekta ili poslovnog prostora.

Po isteku sezone, kao i oštećene i neuredne žardinjere i saksije uklanjaju se sa javne površine.

Uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja za saksije i žardinjere propisuju se Pravilnikom.

13. Drugi objekti, uređaji i sadržaji

Član 28

Za druge objekte, uređaje i sadržaje, koji nisu navedeni u članu 3. od tačke 1. do 12. ove Odluke, uslovi za postavljanje, korišćenje i izdavanje odobrenja propisuju se Pravilnikom.

Dokumentaciju i podatke koje je potrebno podneti uz zahtev i druge posebne uslove utvrđuje nadležan organ za izdavanje odobrenja uz saglasnost organa Opštinske uprave za inspekcijske poslove.

III NADZOR

Član 29

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši nadležni organ Opštinske uprave opštine Kikinda.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke i drugih opštih i pojedinačnih akata donetih na osnovu ove Odluke, vrši komunalni inspektor.

Član 30

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor dužan je da:

1. kontroliše primenu ove Odluke i akata donetih za njeno sprovođenje,

2. kontroliše da li se poštuju uslovi utvrđeni u odobrenju za postavljanje objekata, odnosno uređaja,

3. kontroliše korišćenje površine javne namene i plaćanje takse i zakupnine za njeno korišćenje,

4. nalaže mere za primenu ove Odluke, akata za njeno sprovođenje kao i poštovanje uslova iz odobrenja,

5. pokreće prekršajni postupak za prekršaje utvrđene ovom Odlukom i drugim propisima Opštine, kao i u slučaju neizvršenja rešenja kojim se nalaže uklanjanje objekta ili uređaja ili neizvršenja rešenja kojim se nalažu mere za postupanje po izdatom odobrenju.

Član 31

Komunalni inspektor je u vršenju inspekcijskog nadzora ovlašćen da donese rešenje kojim nalaže imaocu odobrenja ili vlasniku, odnosno zakupcu ili držaocu objekta, odnosno uređaja, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni objekat, odnosno uređaj koji je postavljen na površini javne namene bez odobrenja ili koji nije postavljen, odnosno koji se ne koristi u skladu sa odobrenjem, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Kada se imalac odobrenja ili vlasnik odnosno zakupac ili držalac objekta odnosno uređaja, ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja vlasnika, zakupca ili držaoca, doneti rešenje kojim nalaže da se objekat, odnosno uređaj, uključujući robu i druge predmete koji se nalaze na ili u njemu, ukloni u određenom roku, koji može odrediti i na sate, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se lepi na objekat, odnosno uređaj, uz naznačenje dana i časa kada je zalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Kasnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Žalba protiv rešenja iz st. 1. i 2. ovog člana, ne odlaže njegovo izvršenje.

Kada imalac odobrenja ili vlasnik, odnosno zakupac ili držalac objekta ili uređaja, ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor, po donetom zaključku o dozvoli izvršenja, sprovodi prinudno izvršenje.

Smeštaj i čuvanje prinudno uklonjenih objekata, odnosno uređaja, robe i drugih predmeta obezbeđuje organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za poslove komunalne inspekcije.

Prilikom preuzimanja objekta, odnosno uređaja, robe i drugih predmeta uklonjenih sa površine javne namene, imalac odobrenja ili vlasnik, odnosno zakupac ili držalac objekta ili uređaja, dužan je da plati troškove prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Član 32

Ako imalac odobrenja ili vlasnik, odnosno zakupac ili držalac objekta ili uređaja ne preuzme prinudno uklonjeni objekat, odnosno uređaj, u roku od 60 dana od dana prinudnog uklanjanja, opštinska Komisija za procenu i postupak sa nađenim stvarima prodaće ga na javnoj licitaciji, a sredstva ostvarena od takve prodaje koriste se za podmirenje troškova uklanjanja i čuvanja, a ukoliko nisu dovoljna, razlika se naplaćuje od imaoca odobrenja ili vlasnika, odnosno zakupca ili držaoca objekta ili uređaja, po postupku propisanom za prinudnu naplatu javnih prihoda.

Kada imalac odobrenja ili vlasnik, odnosno zakupac ili držalac objekta, odnosno uređaja, u roku utvrđenom u rešenju komunalnog inspektora ne preuzme lako kvarljivu robu zatečenu u objektu ili uređaju koji je prinudno uklonjen, organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za poslove komunalne inspekcije će ih predati preduzeću registrovanom za njihov promet, a na osnovu zaključenog ugovora.

Cenovnik za utvrđivanje troškova prinudnog uklanjanja i čuvanja objekata, odnosno uređaja, kao i robe i drugih predmeta, donosi Opštinsko veće opštine Kikinda.

Organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za poslove komunalne inspekcije ne snosi odgovornost za oštećenje ili propast robe i drugih predmeta koji se nalaze na ili u objektu, odnosno uređaju koji se uklanja.

Član 33

Za objekte koji su postavljeni na površinu javne namene bez odobrenja, nadležni organ Opštinske uprave doneće rešenje kojim se nalaže plaćanje naknade po osnovu faktičkog zauzimanja javne površine.

Plaćanje naknade iz stava 1. ne isključuje pokretanje i vođenje prekršajnog postupka.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom za prekršaj kazniće se pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu, preduzetnik i fizičko lice ako:

- Postavi garažu na površinu javne namene (član 3. stav 2. Odluke),

- Javnu površinu, objekat, uređaj i predmet ne koristi i ne održava u skladu sa članom 9. Odluke,

- Zauzme površinu javne namene i postavi objekat, uređaj ili predmet bez izdatog odobrenja (član 10. Odluke),

- Postavi na površinu javne namene objekat, uređaj ili predmet suprotno urbanističko-tehničkim uslovima i izdatom odobrenju (član 11. Odluke),

- Ne ukloni postavljeni objekat, uređaj ili predmet do isteka roka na koje je odobrenje izdato (član 13. Odluke),

- Ne ukloni objekat, uređaj ili predmet po isteku roka za uklanjanje usled prestanka važenja izdatog odobrenja (član 14. i 15. Odluke),

- Ne ukloni objekat, uređaj ili predmet po prestanku radnog vremena ili manifestacije (član 21, 22, 23, 24, 25 i 26. Odluke),

- Ne postupi po izdatom nalogu komunalnog inspektora u slučajevima iz člana 31. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj pravno lice novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj fizičko lice novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Vlasnici i korisnici postavljenih objekata i uređaja dužni su da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke usklade postavljanje, korišćenje i održavanje objekata i uređaja sa odredbama ove Odluke ili da objekte i uređaje u navedenom roku uklone sa javnih površina.

Član 36

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju montažnih objekata na javnim površinama ("Službeni list Opštine Kikinda", broj: 3/09, 7/10 i 12/13).

Član 37

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Kikinda".