PRAVILNIK
O SASTAVU, NAČINU RADA I POSTUPKU PRED DRUGOSTEPENOM LEKARSKOM KOMISIJOM

("Sl. glasnik RS", br. 71/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sastav, načinu rada i postupak pred drugostepenom lekarskom komisijom (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Komisiju obrazuje ministarstvo nadležno za poslove zdravlja.

Komisija ima pet članova i pet zamenika.

Članovi komisije, odnosno zamenici članova su doktor medicine specijalista medicine rada, doktor medicine specijalista oftalmologije, doktor medicine specijalista neurologije ili neuropsihijatrije i doktor medicine specijalista psihijatrije ili neuropsihijatrije i diplomirani psiholog specijalista medicinske.

Predsednik komisije je po pravilu doktor medicine specijalista medicine rada.

Član 3

Postupak ocene zdravstvene sposobnosti vozača pokreće teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova kod koga se vozač nalazi u evidenciji, odnosno organ koji je izdao dozvolu, poslodavac, nadležni organ pravosuđa kao i sam vozač.

Postupak se pokreće pismenim zahtevom Komisiji.

Zahtev sadrži najmanje sve podatke o vozaču: prezime i ime, dan, mesec i godinu rođenja, zanimanje, mesto prebivališta, adresu, broj lične karte i od koga je izdata, kategoriju koju poseduje, odnosno zahteva, kao i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti i naziv zdravstvene ustanove koja je izdala uverenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Član 4

Komisija konačan nalaz i mišljenje donosi u punom sastavu, jednoglasno.

Konačan nalaz i mišljenje potpisuje predsednik Komisije.

Konačan nalaz i mišljenje Komisija dostavlja podnosiocu zahteva i teritorijalno nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova kod koje se vozač nalazi u evidenciji.

O zasedanju i svakom pregledanom vozaču komisija vodi zapisnik. Zapisnik potpisuju svi članovi Komisije, odnosno zamenici članova koji su učestvovali u radu Komisije.

Član 5

Komisija donosi poslovnik o radu.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o postupku za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača pred drugostepenom komisijom ("Službeni glasnik SRS", br. 17/76 i 48/79).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".