ODLUKA
O SUFINANSIRANJU PROGRAMA RADA UDRUŽENJA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 16/2017)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju oblasti od javnog interesa za grad Kraljevo (u daljem tekstu: Grad) u kojima se obezbeđuju uslovi i kriterijumi sufinansiranja udruženja građana, uređuje se način sufinansiranja programa rada udruženja, postupak raspisivanja javnog poziva i donošenja odluke, zaključivanje ugovora, način kontrole trošenja odobrenih sredstava i raskid ugovora.

Član 2

Grad obezbeđuje sredstva za sufinasiranje realizacije programa rada udruženja za koje se utvrdi postojanje javnog interesa za grad. Sredstva se opredeljuju Odlukom o budžetu Grada za svaku budžetsku godinu.

Pravo na sufinansiranje programa imaju udruženja koja su registrovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i čije je sedište na teritoriji Grada.

Član 3

Ukupno opredeljena sredstva se raspodeljuju raspisivanjem konkursa za dodelu sredstava iz sledećih oblasti koje predstavljaju javni interes Grada:

1) kultura,

2) humanitarni programi,

3) boračko-invalidska zaštita,

4) zadovoljenje potreba mladih,

5) zaštita ljudskih prava,

6) crkva,

7) naučno istraživački razvoj i

8) socijalna zaštita.

Član 4

Sufinansiranje programa ostvaruje se sprovedenim javnim pozivom, na osnovu podnetih predloga projekata udruženja, po zaključenju ugovora. Sufinansiraju se samo održivi projekti. Podnosioci predloga projekata ne mogu biti političke stranke, kao ni druga udruženja koja su osnovana radi ostvarivanja političkih ciljeva.

Član 5

Javni poziv iz člana 4. ove odluke raspisuje se jednom godišnje i to najdalje do 15. januara, za projekte koji će se sufinansirati u toku tekuće budžetske godine.

Grad Kraljevo objavljuje javni poziv za sufinansiranje projekata udruženja građana.

Za javni poziv mogu se podneti predlozi projekata koji će se realizovati od dana potpisivanja ugovora najdalje do 20. decembra tekuće godine.

Član 6

Tekst javnog poziva sadrži:

1. predmet javnog poziva,

2. namenu i iznos sredstava za koju se sprovodi javni poziv,

3. udruženja koja imaju pravo na podnošenje prijava,

4. uslove koje podnosilac prijave mora da ispunjava,

5. minimalnu i maksimalnu vrednost projekta kojim udruženje može da konkuriše,

6. mesto i rok za dostavljanje prijave,

7. rok za donošenje odluke o izboru projekata koji će se sufinansirati i

8. način objavljivanja odluke.

Javni poziv za sufinansiranje projekata udruženja građana objavljuje se na zvaničnom sajtu Grada, najmanje u jednom lokalnom štampanom mediju i na televiziji.

Član 7

Rok za podnošenje predloga projekata iznosi 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva na zvaničnom sajtu Grada (www.kraljevo.org). Blagovremenom dostavom smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do isteka poslednjeg dana utvrđenog roka, bez obzira na datum prispeća.

Član 8

Administrativne i tehničke poslove vezane za sprovođenje ove odluke vrši Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 9

Po objavljivanju javnog poziva za sufinansiranje projekata udruženja građana gradonačelnik grada Kraljeva rešenjem obrazuje Komisiju za otvaranje i ocenjivanje projekata prispelih po javnom pozivu za sufinansiranje projekata udruženja građana (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija se sastoji od najmanje tri lica, od kojih je jedno lice član Gradskog veća grada Kraljeva.

Zadatak Komisije je da otvori prijave prispele u zatvorenim kovertama po javnom pozivu grada Kraljeva za sufinansiranje projekata udruženja građana, utvrdi njihovu blagovremenost, potpunost priložene dokumentacije podnete uz prijavu i predlog projekta, kao i ispunjenost svih uslova propisanih Odlukom o sufinansiranju programa rada udruženja i javnim pozivom, sačini predlog liste predloga projekata koji ne ispunjavaju formalne i druge uslove iz javnog poziva iz člana 16. ove odluke i izvrši rangiranje predloga projekata za koje je utvrđeno postojanje javnog interesa za grad Kraljevo i koji ispunjavaju sve propisane uslove u skladu sa merilima i kriterijumima propisanim članom 15. ove odluke. Predlog o raspodeli sredstava za ove projekte Komisija dostavlja Gradskom veću Grada na dalje postupanje najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka roka za podnošenje prijava po javnom pozivu.

Član 10

Na osnovu predloga Komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata Gradsko veće grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće), donosi odluku po javnom pozivu.

Sredstva namenjena za sufinansiranje projekata po raspisanom javnom pozivu Gradsko veće grada Kraljeva dodeliće u skladu sa predlogom rang liste Komisije i to do iscrpljivanja ukupnog iznosa sredstava za sufinansiranje projekata udruženja planiranih Odlukom o budžetu Grada za godinu u kojoj je raspisan javni poziv.

Sva udruženja koja su podnela predlog projekta po javnom pozivu Grada mogu se informisati o rezultatima javnog poziva na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Kraljeva i na zvaničnom internet sajtu Grada.

Član 11

Udruženja mogu podneti samo jedan projekat iz svih oblasti od javnog interesa.

Pravo na podnošenje projekata nemaju udruženja kojima su u toku budžetske godine u kojoj se raspisuje javni poziv za sufinansiranje programa rada udruženja već opredeljena sredstva za finansiranje projekata po drugim javnim pozivima koje je raspisao grad Kraljevo za tekuću budžetsku godinu.

Član 12

U razmatranje će se uzeti samo predlozi projekata za čiju realizaciju budžeti iznose najmanje 50.000,00 dinara, a najviše 2.000.000,00 dinara.

Budžet predloga projekta čine stvarni troškovi neophodni za realizaciju projekta, koji su proverljivi, podržani originalnom dokumentacijom na osnovu koje se projekti pravdaju. U stvarne troškove ubrajaju se troškovi lica angažovanih na realizaciji projekta, troškovi potrošnog materijala i drugog materijala neophodnog za realizaciju projekta, ostali troškovi koji direktno proizilaze iz predloženih projektnih aktivnosti (informisanje, evaluacija, prevođenje, oglašavanje, štampanje, troškovi transfera novca i bankarskih provizija, troškovi PDV-a...). Troškovi osoblja koje je zaposleno kod podnosioca projekta i partnerske organizacije odnosno udruženja mogu se obračunati najviše u visini zarade zaposlenog u Gradskoj upravi grada Kraljeva u najmanjem stepenu zvanja odgovarajuće stručne spreme.

Ukoliko se u budžetu predloga projekta nalaze troškovi za koje se utvrdi da se radi o troškovima koji nisu neophodni, isti se neće smatrati sastavnim delom budžeta predloga projekta.

Neprihvatljivi troškovi, odnosno troškovi koji se neće pokrivati javnim pozivom iz budžeta grada Kraljeva su sledeći:

1. dugovi udruženja i pokrivanje gubitaka ili dugovanja,

2. pristigle pasivne kamate i

3. elementi budžeta projekta koji se već finansiraju iz drugih projekata.

Član 13

Podnosilac predloga projekta je direktno odgovoran za realizaciju projekta. Ukoliko je predlogom projekta predviđeno da podnosilac projekta istupa sa partnerskom organizacijom, odnosno partnerskim udruženjem, podnosilac projekta mora uz dokumentaciju predviđenu članom 16. ove Odluke podneti i odluku upravnog odbora partnerske organizacije odnosno partnerskog udruženja da prihvata učešće u projektu, Statut partnerske organizacije odnosno partnerskog udruženja, kopiju njenog završnog računa za prethodnu budžetsku godinu i sporazum o međusobnoj saradnji na predloženom projektu.

Član 14

Svi predloženi projekti se realizuju na teritoriji Grada, osim projekata koji se odnose na promociju i učešće na takmičenjima i manifestacijama koje se ne održavaju na teritoriji Grada.

Član 15

Prijave za dodelu sredstava po javnom pozivu Komisija ocenjuje prema sledećim kriterijumima:

I Kriterijumi koji se odnose na javni interes Grada:

a) Povezanost projekta sa prioritetnim oblastima od javnog interesa

maksimalno 10 bodova

b) Obrazloženje potrebe za realizacijom projekta i određivanje ciljnih grupa

maksimalno 10 bodova

c) Uključenost volontera i pripadnika društveno osetljivih grupa

maksimalno 10 bodova

d) Rezultati koji se postižu projektom u odnosu na Grad:

- međunarodni nivo - 5 poena,

- republički nivo - 8 poena i

- nivo grada - 20 poena.

maksimalno 20 bodova

II Kriterijumi koji se odnose na kvalitet projekta:

a) Ciljevi projekta:

- kratkoročni

- dugoročni

maksimalno 5 bodova

b) Opravdanost predloženog budžeta i usklađenost sa aktivnostima

maksimalno 15 bodova

c) Učešće sopstvenih sredstava udruženja u finansiranju projekta

- od 0,01% do 30% - 0 bodova,

- od 30,01% do 60% - 5 bodova i

- od 60,01% do 99,99% - 10 bodova.

maksimalno 10 bodova

d) Stručne kvalifikacije članova tima

maksimalno 5 bodova

III Kriterijumi koji se odnose na kvalitet udruženja:

a) Reference podnosioca projekta (broj realizovanih projekata na teritoriji grada Kraljeva u prethodne tri godine)

maksimalno 5 bodova

b) Relevantna udruženja, ustanove i organizacije koji su podrška u sprovođenju projekta

maksimalno 5 bodova

c) Članstvo udruženja u nekom republičkom savezu ili organizaciji

maksimalno 5 bodova

Ukupan broj bodova po podnetom projektu može biti 100.

Nije dozvoljeno finansiranje projekata od strane Grada u iznosu od 100%.

Gradsko veće može odlučiti da se podneti predlozi projekata finansiraju u manjem obimu od predloženog obima sredstava u budžetima projekata, u kom slučaju iznos umanjenja sredstava mora biti procentualno isti za sve projekte.

Član 16

Udruženje podnosi prijavu na konkurs koja podrazumeva podnošenje konkursne dokumentacije u predviđenom roku na adresu propisanu javnim pozivom.

Konkursna dokumentacija sadrži:

1. prijavu,

2. kopiju izveštaja o stanju računa podnosioca prijave (bilans stanja i bilans uspeha za prethodnu godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre, odnosno sa fotokopijom potvrde o javnom objavljivanju redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja i dokumentacije (napomena: ovo se ne odnosi na crkvu),

3. fotokopiju Statuta udruženja (napomena: za crkvu - Ustav crkve),

4. fotokopiju akta kojim su definisani osnivači i članovi Upravnog odbora,

5. odluku Upravnog odbora da se konkuriše po javnom pozivu,

6. izjavu data pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su obezbeđena sopstvena sredstva za sufinansiranje predloženog projekta, i

7. ako projekat sadrži obuke, radionice, treninge, predavanja, seminare ili slične aktivnosti, neophodno je da se dostave radne biografije predavača i trenera.

Član 17

Ugovor o dodeli sredstava za realizovanje odobrenih programa sa udruženjima zaključuje gradonačelnik Grada i njime se regulišu sva međusobna prava i obaveze.

Sredstva po odobrenim projektima prenose se nosiocima projekata po ispostavljenom zahtevu sukcesivno, dinamikom koja prati izvođenje projekta. Moguće je prvi transfer sredstava izvršiti i u celokupnom iznosu, ukoliko to definišu aktivnosti i dinamika sprovođenja predloženog projekta.

Član 18

Udruženja su u obavezi da u toku trajanja projekta najdalje do 10-tog dana u mesecu kojim počinje naredni kvartal dostave izveštaj o realizaciji projekta za prethodni kvartal, a po završetku projekta da dostave i konačni izveštaj u roku od 10 dana od dana završetka projekta.

Nedostavljanje izveštaja ima za posledicu raskid ugovora o dodeli sredstava. U slučaju raskida ugovora udruženje je u obavezi da davaocu sredstava vrati celokupan iznos prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom od dana transfera sredstava u roku od 30 dana od dana raskida ugovora o dodeli sredstava.

U slučaju da korisnik sredstava vrši zloupotrebu prava iz zaključenog ugovora, kao i u slučaju nepostupanja po zahtevu iz prethodnog stava ovog člana za vraćanje dodeljenih sredstava u budžet grada Kraljeva, grad Kraljevo će pokrenuti odgovarajući postupak pred nadležnim sudom za kršenje ugovorenih obaveza, zloupotrebu i nenamensko trošenje budžetskih sredstava grada Kraljeva.

Ako se pravnosnažnom odlukom nadležnog suda utvrdi da je korisnik budžetskih sredstava grada Kraljeva vršio zloupotrebe ili nenamensko korišćenje sredstava, takvim udruženjima i odgovornim pravnim licima po novim konkursima i za nove projekte ne mogu se dodeljivati sredstva iz budžeta grada Kraljeva u narednih pet godina, računajući od godine u kojoj je doneta pravnosnažna odluka.

Navedena zabrana odnosi se i na druga udruženja čiji je najmanje jedan osnivač ili član upravnog odbora lice koje je bilo ili je i sada osnivač ili član upravnog odbora udruženja sa kojim je već raskinut ugovor o dodeli sredstava.

Član 19

Obrazac prijave za konkurisanje i budžet projekta, obrazac za narativni i finansijski izveštaj (mesečni i završni), kao i smernice za popunjavanje ovih obrazaca i model ugovora o dodeli sredstava utvrđuje Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 20

Danom početka primene ove odluke 1. januara 2018. godine prestaje da važi Odluka o sufinansiranju programa rada udruženja, broj: 011-275/2016-I od 28.12.2016. godine ("Službeni list grada Kraljeva", broj 35/16).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se od 01. januara 2018. godine.