KODEKS

PONAŠANJA SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA ZAPOSLENIH U GRADSKOJ UPRAVI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 75/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim kodeksom utvrđuju se standardi i pravila ponašanja službenika i nameštenika zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Niša.

Član 2

Cilj ovog kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda službenika i nameštenika (u daljem tekstu: službenik) i jačanje poverenja građana u rad Gradske uprave Grada Niša (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 3

Službenik primenjuje standarde i pravila ponašanja u odnosima sa drugim službenicima, odnosu prema građanima, odnosu prema radu kao i Gradskoj upravi, kao organu u kojem vrši poslove, u skladu sa ovim kodeksom i zakonom.

Član 4

Izrazi koji se u ovom kodeksu koriste za fizička lica u muškom rodu podrazumevaju iste izraze u ženskom rodu.

II STANDARDI I PRAVILA PONAŠANJA

Član 5

Službenik je dužan da poslove u Gradskoj upravi vrši na način da ne umanji svoj ugled i ugled Gradske uprave.

Van radnog vremena službenik se ne sme ponašati na način koji može imati negativan uticaj na ugled Gradske uprave.

Prilikom vršenja privatnih poslova službenik ne sme koristiti službenu ispravu i službeni položaj koji ima u Gradskoj upravi.

Član 6

Službenik je dužan da poslove u Gradskoj upravi vrši na način da obezbedi ostvarivanje prava, poštovanje integriteta i dostojanstva građana.

U vršenju poslova službenik ima pravo na zaštitu od uznemiravanja, odnosno ponašanja koje predstavlja ili ima za cilj stvarnu povredu dostojanstva i ličnosti službenika.

Član 7

Službenik je dužan da u svakoj prilici poštuje načelo jednakosti građana pred zakonom, a posebno kad rešava o pravima, obavezama ili pravnim interesima građana.

U vršenju poslova službenik ne sme dovoditi u povlašćeni, odnosno neravnopravan položaj građanina u ostvarivanju njegovih prava i obaveza, po osnovu rase, boje kože, nacionalne i političke pripadnosti ili po osnovu bilo kog drugog ličnog svojstva.

Član 8

Službenik ne sme da primi poklon, niti bilo kakvu uslugu ili drugu korist za sebe ili druga lica u vršenju svoje dužnosti, osim protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrednosti saglasno propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

Ukoliko je službeniku ponuđen poklon ili neka druga korist dužan je da poklon ili drugu korist odbije, odnosno uručen poklon vrati, da preduzme radnje radi identifikacije lica i ukoliko je moguće pronađe svedoke i da odmah, a najkasnije u roku od 24 sati, o tome sačini službenu zabelešku i obavesti neposredno pretpostavljenog.

Ako je službenik u nedoumici da li se ponuđeni poklon može smatrati prigodnim poklonom manje vrednosti dužan je da o tome zatraži mišljenje od neposredno pretpostavljenog.

Član 9

Službenik je dužan da materijalna i finansijska sredstva koja su mu poverena u vršenju poslova koristi namenski, ekonomično i efikasno, isključivo za obavljanje poslova i da ih ne koristi za privatne svrhe.

Član 10

Službenik je dužan da u svim oblicima javnih nastupa i delovanja u kojima predstavlja Gradsku upravu, iznosi stavove Gradske uprave, u skladu sa propisima, ovlašćenjima, stručnim znanjem i ovim kodeksom.

Prilikom iznošenja stavova Gradske uprave i ličnih stavova službenik je dužan da čuva ugled Gradske uprave i lični ugled.

U javnim nastupima u kojima ne predstavlja Gradsku upravu, službenik ne sme iznositi podatke iz delokruga Gradske uprave ili poslova svog radnog mesta.

Član 11

U vršenju poslova u Gradskoj upravi, službenik može tražiti pristup samo onim informacijama koje su mu potrebne za vršenje poslova, a dobijene informacije mora koristiti u skladu sa zakonom.

Prilikom vršenja privatnih poslova službenik ne sme koristiti službene informacije do kojih je došao u vršenju poslova.

Član 12

Službenik je dužan da, primereno poslovima koje vrši u Gradskoj upravi, bude prikladno i uredno odeven i da načinom odevanja na radu ne narušava lični ugled i ugled Gradske uprave niti da izražava političku, versku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova.

III ODNOS SLUŽBENIKA PREMA STRANKAMA

Član 13

Službenik je dužan da poslove u Gradskoj upravi vrši tako da, na zakonom najpovoljnije predviđen način, obezbedi ostvarivanje prava i obaveza stranaka.

U odnosu prema strankama službenik:

- postupa profesionalno, nepristrasno i pristojno;

- blagovremeno, korektno i tačno daje podatke i informacije, u skladu sa zakonom i drugim propisima;

- podučava, pruža pomoći daje informacije o organu nadležnom za postupanje po zahtevu, kao i o pravnom leku;

Službenik koji je ovlašćen za odlučivanje u upravnom postupku o pravima i obavezama građana i pravnih lica, prilikom donošenja odluka postupa u okviru datog ovlašćenja, rukovodeći se prvenstveno javnim interesom.

Član 14

Službenik je dužan da sa posebnom pažnjom postupa prema licima sa invaliditetom.

IV MEĐUSOBNI ODNOSI SLUŽBENIKA

Član 15

Svi oblici komunikacije između službenika zasnivaju se na uzajamnom poštovanju, poverenju, saradnji, pristojnosti i odgovornosti.

U vršenju poslova u Gradskoj upravi službenik razmenjuje mišljenja i informacije o pojedinim stručnim pitanjima radi ostvarivanja zajedničkog dobra Gradske uprave u celini.

Službenik je dužan da vodi računa da ne ometa druge službenike u vršenju redovnih službenih dužnosti.

Član 16

Neposredni rukovodilac je dužan da ličnim ponašanjem daje primer ponašanja drugim službenicima.

Neposredni rukovodilac je dužan da podstiče službenike na kvalitetno i blagovremeno vršenje poslova, međusobno uvažavanje, poštovanje i saradnju i primeren odnos prema građanima.

Neposredni rukovodilac je dužan da prati primenu ovog kodeksa, da načelniku Gradske uprave ukazuje na propuste u radu službenika čijim radom rukovodi i da preduzima potrebne mere zbog povrede standarda i pravila ponašanja utvrđenih ovim kodeksom, u skladu sa zakonom.

Neposredni rukovodilac je dužan da preduzima potrebne mere radi sprečavanja korupcije ili drugih oblika nedozvoljenog ponašanja.

Član 17

Službenik je dužan da neposrednom rukovodiocu, odnosno načelniku Gradske uprave, prijavi povredu ovog kodeksa od strane drugih službenika.

Službenik koji smatra da se od njega zahteva da postupa na način koji je suprotan ovom kodeksu, prijaviće takav zahtev neposrednom rukovodiocu, odnosno načelniku Gradske uprave.

Član 18

Službenici su disciplinski odgovorni za povredu ovog kodeksa, u skladu sa pozitivnim propisima.

Član 19

Službenici potpisuju izjavu kojom se obavezuju na poštovanje principa kodeksa ponašanja koja je sastavni deo ovog kodeksa.

Načelnik Gradske uprave ili službenik koga on ovlasti, dužan je da upozna lice koje prvi put zasniva radni odnos u Gradskoj upravi sa odredbama ovog kodeksa.

Lice iz stava 2. ovog člana nakon upoznavanja sa odredbama kodeksa potpisuje izjavu o njegovom poštovanju.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Ovaj kodeks objaviće se u "Službenom listu Grada Niša", a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.