PRAVILNIK

O PROTOKOLARNIM I PRIGODNIM POKLONIMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o poklonima sa protokolarnom namenom (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se uslovi davanja i primanja poklona koje u vezi sa vršenjem funkcije daje i prima funkcioner, službenik na položaju i drugo zaposleno lice, način raspolaganja primljenim poklonima kao i način evidencije primljenih i datih poklona.

Član 2

Pod poklonom se u smislu ovog pravilnika smatraju protokolarni i prigodni pokloni čija vrednost ne prelazi 5% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji.

Protokolarni poklon je poklon koji ovlašćeno lice daje međunarodnom i domaćem organu ili organizaciji, domaćem ili stranom pravnom licu odnosno njihovim predstavnicima prilikom prijema, službene posete, gostovanja ili drugim sličnim okolnostima, kao i onaj koji u ovim situacijama ovlašćeno lice prima.

Prigodni pokloni se uručuju u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju darove.

Član 3

Finansiranje učestvovanja na konferencijama, okruglim stolovima, seminarima, sastancima i sl. (putni troškovi, troškovi smeštaja, ishrane, kotizacije) od strane domaćih ili međunarodnih organa i organizacija ne predstavlja poklon po ovom pravilniku.

Spomen-plakete, značke, zastavice, kancelarijski materijal i drugi reklamni materijal (sveske, rokovnici, posteri, kalendari, hemijske olovke i sl.) ne predstavljaju poklone po ovom pravilniku.

Legitimacioni papiri, kao što su karte i ulaznice za kulturne, sportske i slične manifestacije, nisu pokloni po ovom pravilniku, ukoliko na njima piše da su besplatni primerci, odnosno da su u obliku pozivnice.

Član 4

Vrednost poklona je tržišna cena poklona, na dan kada je poklon ponuđen, odnosno primljen.

Tržišna cena poklona je prosečna cena tog proizvoda ili usluge na lokalnom tržištu, odnosno prosečna cena proizvoda ili usluge slične vrste i vrednosti u slobodnoj prodaji na tržištu.

Član 5

Protokolarni pokloni i prigodni pokloni za koje se nakon uručenja utvrdi da prelaze vrednost od 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodni pokloni čija ukupna vrednost prelazi iznos od jedne prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, postaju javna svojina Grada.

U protokolarne i prigodne poklone, bez obzira na njihovu vrednost, ne računaju se pokloni:

- čije je uručenje ili prijem zabranjeno zakonskim propisima,

- ako su uručeni u obliku novca, hartija od vrednosti,

- ako bi njihov prijem bio u suprotnosti sa etičkim standardima koji važe za određene funkcionere.

Pokloni iz prethodnog stava ne mogu postati vlasništvo funkcionera i službenika na položaju, niti javna svojina i potrebno ih je odbiti, vratiti poklonodavcu, odnosno treba sa njima postupati u skladu sa zakonskom regulativom.

Zabrana i ograničenja iz ovog člana odnose se i na slučajeve kada se poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije funkcionera i službenika na položaju uručuje povezanim licima funkcionera i službenika na položaju.

Član 6

Ovlašćena lica iz člana 2. ovog pravilnika su:

- gradonačelnik, zamenik gradonačelnika;

- predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada;

- sekretar i zamenik sekretara Skupštine grada;

- članovi Gradskog veća i pomoćnici gradonačelnika;

- načelnici gradskih uprava;

- i ostala imenovana, izabrana i postavljena lica.

II POSTUPANJE U SLUČAJU PRIMANJA POKLONA

Član 7

Ovlašćeno lice koji primi poklon dužno je da ga odmah preda organu u kome vrši javnu funkciju odnosno gde je zaposleno, sa osnovnim podacima o poklonu u vidu obaveštenja (Prilog 1. ovog pravilnika).

III EVIDENCIJA DATIH I PRIMLJENIH POKLONA

Član 8

Evidencija poklona predstavlja jedinstvenu listu primljenih poklona, sačinjenu na osnovu podnetih obaveštenja o primljenim poklonima, označenu rednim brojem, prema hronološkom redosledu primanja.

Evidencija sadrži: naziv organa u kojoj ovlašćeno lice vrši javnu funkciju odnosno je zaposleno, ime i prezime ovlašćenog lica, funkciju koju vrši, ime, prezime i adresu poklonodavca, odnosno ime i sedište pravnog lica ili organa, ukoliko je poklon dat u ime pravnog lica ili organa, datum prijema poklona, podatak da li se radi o protokolarnom ili prigodnom poklonu, opis poklona, mesto i datum popunjavanja evidencije, potpis primaoca poklona.

Evidencija poklona vodi se za vremenski period kalendarske godine.

Svako ovlašćeno lice ima pravo na uvid u evidenciju poklona u vezi sa podacima koji se odnose na isti.

Član 9

Za vođenje evidencije datih i primljenih poklona zadužena je Gradska uprava nadležna za poslove gradonačelnika.

Grad je dužan da do 1. marta tekuće godine, evidenciju primljenih poklona za prethodnu godinu dostavi Agenciji za borbu protiv korupcije u elektronskoj formi - pristupom aplikaciji na veb sajtu Agencije i u štampanoj formi-neposredno, preporučenom poštanskom pošiljkom, odmah a najkasnije u roku od osam dana po dobijanju programski generisane šifre kojom se potvrđuje elektronska registracija evidencije poklona.

Na osnovu prikupljenih primeraka evidencije, Agencija za borbu protiv korupcije izrađuje katalog primljenih poklona za prethodnu kalendarsku godinu i objavljuje ga na svom sajtu do 1. juna tekuće godine.

Primljeni pokloni čuvaju se u zgradi Uprave grada Kragujevca.

Član 10

Evidencija datih poklona vodi se na osnovu potvrde (Prilog 2. ovog pravilnika) o izdatim poklonima, koju izdaje lice zaposleno u Gradskoj upravi nadležnoj za poslove gradonačelnika, koje radi na poslovima iz oblasti protokola.

IV DAVANJE I NABAVKA PROTOKOLARNIH POKLONA

Član 11

Pravo na davanje protokolarnih poklona imaju ovlašćena lica iz člana 6. ovog pravilnika.

Pravo na davanje poklona mogu imati i ostala zaposlena lica na osnovu pisanog odobrenja nekog od ovlašćenih lica.

Član 12

Gradska uprava nadležna za poslove gradonačelnika planira i vrši nabavku protokolarnih i prigodnih poklona u skladu sa visinom odobrenih sredstava u budžetu Grada za tekuću godinu.

V NADZOR NAD SPROVOĐENJEM ODREDBI PRAVILNIKA

Član 13

Unutrašnju kontrolu sprovođenja odredbi ovog pravilnika sprovodi načelnik Uprave nadležne za poslove gradonačelnika. Za kontrolu načelnik može da ovlaste i drugo lice.

Spoljnu kontrolu sprovođenja odredbi ovog pravilnika sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije u skladu sa ovlašćenjima koja su utvrđena Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Prilog 1.

 

OBAVEŠTENJE O PRIMLJENOM POKLONU

U skladu sa Pravilnikom o protokolarnim poklonima ("Sl. list grada Kragujevca", broj ___), podnosi se obaveštenje o primljenom poklonu.

1. Podaci o funkcioneru

1.1. Ime, prezime i funkcija funkcionera odnosno službenika na položaju:

 

2. Podaci o primljenom poklonu

2.1. Poklonodavac (ime i prezime ili naziv i sedište organa ako je poklon dat u ime pravnog lica ili tela, datum prijema, ukoliko je poklon primljen poštom ili na drugi posredan način navesti tu činjenicu i navesti podatke koji su prilikom prijema poklona poznati):

 

2.2. Poklon:

a) protokolaran           b) prigodan

2.3. Povod za uručenje poklona:

 

 

2.4. Opis poklona

 

 

 

 

 

U Kragujevcu, _______________ godine

 

 

_______________________

 

(potpis)

 

Prilog 2.

 

 

Republika Srbija

 

Grad Kragujevac

 

Naziv nadležne Uprave

 

Broj:

 

Dana:

 

Kragujevac

 

 

POTVRDA
O IZDATIM POKLONIMA

 

Na osnovu zahteva  

 

,

 

, u

 

(ime i prezime)

 

(funkcija)

 

 

okviru realizacije službenog puta i posete  

 

,

 

(mesto i zemlja koja se posećuje ili koja gostuje)

 

izdaje se poklon sledeće sadržine:

- _______________________
- _______________________

 

Poklon primio,

 

Poklon izdao,

__________________

 

______________________