PRAVILNIK

O SLUŽBENIM PUTOVANJIMA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA U ORGANIMA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o službenim putovanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica u organima grada Kragujevca (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se uslovi, način i postupak upućivanja izabranih, imenovanih i postavljenih lica u organima grada Kragujevca na službena putovanja u zemlji i inostranstvu.

Član 2

Službeni put u smislu ovog Pravilnika, jeste putovanje na koji se lice iz člana 1. upućuje po nalogu ovlašćenog lica, da izvrši službeni posao van mesta rada u zemlji i inostranstvu, za potrebe obavljanja funkcije i posla u ime i za račun Grada, a u skladu sa zakonskim obavezama i zakonskom regulativom.

Član 3

Ovlašćena lica iz člana 2. ovog pravilnika su:

- gradonačelnik, koji izdaje putni nalog za službeno putovanje predsedniku Skupštine, zameniku gradonačelnika, članovima Gradskog veća, načelniku Gradske uprave i licima koje je imenovalo Gradsko veće i gradonačelnik;

- predsednik Skupštine grada, koji izdaje nalog za službeno putovanje gradonačelniku, zameniku predsednika Skupštine grada, sekretaru i zameniku sekretara Skupštine grada, licima koje postavlja Skupština grada i odborniku Skupštine grada.

Ovlašćenje za izdavanje naloga za službeno putovanje ovlašćena lica mogu preneti na drugo lice.

II SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 4

Nalog za službeno putovanje u zemlji sadrži: ime i prezime lica iz člana 1. ovog pravilnika koje se upućuje na službeno putovanje, funkciju koju obavlja, mesto i cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka sa putovanja, vrstu smeštaja, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatni smeštaj i ishrana, iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice, iznos akontacije koji može da se isplati, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Član 5

Službeno putovanje u zemlji može da traje najduže 15 dana neprekidno.

Ako potrebe posla zahtevaju ili ako započeti posao ne može da se prekine, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može da traje i duže od 15 dana, ali najviše 30 dana neprekidno.

Član 6

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji, može da se isplati akontacija u visini procenjenih troškova. Ukoliko službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu, utvrđuje se obaveza vraćanja isplaćene akontacije narednog dana od isteka tog roka.

Član 7

Licu koje se upućuje na službeno putovanje se nadoknađuju troškovi smeštaja, ishrane, prevoza i ostali troškovi nastali u vezi sa službenim putovanjem u zemlji.

Član 8

Nadoknađuju se troškovi smeštaja, prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Ako je obezbeđen besplatan smeštaj, ne nadoknađuju se troškovi smeštaja.

Član 9

Za službeno putovanje u zemlji isplaćuje se dnevnica koja iznosi 150 dinara.

Pravo na dnevnicu se računa od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka. Cela dnevnica se isplaćuje za službeno putovanje u trajanju od 12 do 24 časa, a polovina dnevnice za službeno putovanje u trajanju od 8 do 12 časova.

Član 10

Troškovi službenog putovanja u zemlji nadoknađuju se na osnovu izveštaja o službenom putovanju, uz koji se prilažu odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr). Izveštaj se podnosi u roku od sedam dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Član 11

Može se omogućiti plaćanje troškova službenog putovanja u zemlji platnom karticom, uz pismenu saglasnost gradonačelnika, a u skladu sa važećim propisima.

III SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 12

Za gradonačelnika, Odluku o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo, donosi predsednik Skupštine grada.

Za sva ostala izabrana, imenovana i postavljena lica u organima grada Kragujevca, Odluku o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo, donosi gradonačelnik.

Odluka o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo sadrži: ime i prezime lica koji putuje, funkciju koju obavlja, državu i mesto u koje putuje, cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka sa putovanja, vrstu smeštaja, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatni smeštaj i ishrana, iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice, iznos akontacije koji može da se isplati, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Član 13

Na osnovu naloga za službeno putovanje, može da se isplati akontacija do visine procenjenih troškova.

Član 14

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvu iznosi 15 evra na svaka 24 časa provedena u inostranstvu, a ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova- licu koje je upućeno na službeno putovanje pripada još jedna dnevnica, odnosno još pola dnevnice ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu između 8 i 12 časova.

Pravo na dnevnicu se računa od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka. Ako se za službeno putovanje koristi avion, dnevnica se obračunava od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u zemlji do časa povratka na prvi aerodrom u zemlji.

Isplaćuje se cela dnevnica za službeno putovanje u trajanju od 12 do 24 časa, a polovina dnevnice za službeno putovanje u trajanju od 8 do 12 časova.

Član 15

Na sva druga pitanja u vezi službenog putovanja u inostranstvo, shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika kojima se reguliše službeno putovanje u zemlji.

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o putovanju predstavnika grada Kragujevca u inostranstvo ("Službeni list grada Kragujevca", broj 33/08).