UPUTSTVO

O NAČINU UTVRĐIVANJA SASTAVA I BROJA ČLANOVA KONKURSNE KOMISIJE KOJA SPROVODI POSTUPAK DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETSKOG FONDA ZA NACIONALNE MANJINE

("Sl. glasnik RS", br. 74/2017)

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje način utvrđivanja sastava i broj članova Konkursne komisije koja sprovodi postupak dodele sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine (u daljem tekstu: Komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Ministar državne uprave i lokalne samouprave (u daljem tekstu: ministar) rešenjem obrazuje Komisiju.

Komisija se obrazuje u skladu sa prioritetnom oblašću finansiranja, utvrđenom Programom iz člana 2. Uredbe o postupku raspodele sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine (u daljem tekstu: Uredba).

Član 3

Komisiju čine predsednik i četiri člana.

Predsednik Komisije je predstavnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Članovi Komisije su: jedan predstavnik Ministarstva, jedan predstavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava i dva predstavnika koje predlaže ministarstvo u čijem delokrugu je oblast za koju se javni konkurs raspisuje (kultura, obrazovanje, obaveštavanje i službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina).

Rukovodilac organa u čijem delokrugu je oblast za koju se javni konkurs raspisuje za člana Komisije može predložiti jednog člana iz reda predstavnika stručne javnosti.

Administrativno-tehničku podršku Komisiji pružaju Ministarstvo i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Komisija ima sekretara iz reda državnih službenika zaposlenih u Ministarstvu, koji obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije.

Član 4

Zadaci Komisije su da: utvrđuje specifične ciljeve programa i projekata za koje se objavljuje javni konkurs, kao i bliža merila i dopunske kriterijume iz člana 3. stav 2. Uredbe, za izbor programa i projekata koji su specifični za određenu oblast, uz prethodne konsultacije sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina; razmatra konkursne prijave koje su blagovremeno podnete i priloženu dokumentaciju; utvrđuje ispunjenost formalnih uslova predviđenih konkursom; utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa i projekta i odlučuje o prigovorima učesnika konkursa.

Komisija donosi poslovnik o radu.

Član 5

Članovi Komisije dužni su da potpišu izjavu o tome da li oni ili sa njima povezana lica imaju interes vezan za sprovođenje javnog konkursa.

Članovi Komisije za svoj rad nemaju pravo na naknadu.

Član 6

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".