PRAVILNIK

O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE

("Sl. glasnik RS", br. 75/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju merila za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške u skladu sa kriterijumima za dodelu stambene podrške.

Uslovi i kriterijum za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške

Član 2

Na listi reda prvenstva za dodelu stambene podrške u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada (u daljem tekstu: Zakon) može se uvrstiti lice koje je državljanin Republike Srbije, bez stana ili bez odgovarajućeg stana i koje sopstvenim sredstvima ne može da reši stambenu potrebu po tržišnim uslovima za sebe i svoje porodično domaćinstvo.

Lice bez stana je lice koje nema u svojini stan, odnosno porodičnu kuću na teritoriji Republike Srbije.

Lice bez odgovarajućeg stana je lice čiji stan ili porodična kuća ne ispunjava najmanje jedan od uslova odgovarajućeg stana utvrđenih članom 90. Zakona.

Lice koje ne može sopstvenim sredstvima da reši stambenu potrebu po tržišnim uslovima za sebe i svoje porodično domaćinstvo je lice čiji maksimalni ukupni prihodi zajedno sa prihodima članova njegovog porodičnog domaćinstva nisu veći od granice prihoda utvrđenih članom 91. Zakona.

II MERILA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE

Merila reda prvenstva u zavisnosti od vida stambene podrške

Član 3

Za dodelu stana u zakup po neprofitnim uslovima ili za kupovinu po neprofitnim uslovima i drugi način sticanja prava svojine nad stanom ili porodičnom kućom, ovim pravilnikom se određuju merila za kriterijume:

1. stambeni status;

2. uslovi stanovanja;

3. broj članova porodičnog domaćinstva;

4. zdravstveno stanje;

5. invalidnost i telesno oštećenje.

Za unapređenje uslova stanovanja kao vida stambene podrške, ovim pravilnikom se određuju merila za kriterijume:

1. uslovi stanovanja;

2. broj članova porodičnog domaćinstva;

3. zdravstveno stanje;

4. invalidnost i telesno oštećenje.

Merila prema kriterijumu stambenog statusa, odnosno uslova stanovanja

Član 4

Za formiranje liste reda prvenstva za dodelu stambene podrške, primenjuju se merila prema kriterijumu stambenog statusa, odnosno uslova stanovanja, kao u Tabeli 1: Merila prema kriterijumu stambenog statusa, odnosno uslova stanovanja.

Tabela 1. Merila prema kriterijumu stambenog statusa, odnosno uslova stanovanja

Za stambeni status utvrđuje se do 190 bodova, i to:

- podstanar

do 3 godine 120 bodova + po 2 boda za svaku sledeću navršenu godinu

- stanovanje u kolektivnom smeštaju

do 3 godine 130 bodova + po 2 boda za svaku sledeću navršenu godinu

- korisnik sobe ili ležaja u samačkom hotelu

do 3 godine 120 bodova + po 2 boda za svaku sledeću navršenu godinu

- stanovanje u zajedničkom domaćinstvu, ukoliko je površina stambenog prostora manja od 15 m2 po članu zajedničkog domaćinstva

120 bodova

- stanovanje kod bliskih srodnika

115 bodova

- stanovanje u zajedničkim prostorijama u stambenoj zgradi koje lice koristi u skladu sa odgovarajućim pravnim osnovom

do 3 godine 115 bodova + po 1 bod za svaku sledeću navršenu godinu

- stanovanje u zajedničkom domaćinstvu, ukoliko je površina stambenog prostora veća od 15 m2 po članu zajedničkog domaćinstva

110 bodova

- korišćenje stana ili zajedničkih prostorija bez pravnog osnova

100 bodova

- drugi stambeni status

100 bodova

Za uslove stanovanja, odnosno neodgovarajući stan utvrđuju se sledeća merila

- neuslovno u pogledu konstruktivne bezbednosti

130 bodova

- neodgovarajuća površina i nedostatak najmanje jedne vrste instalacija i nezadovoljavajući higijenski uslovi

120 bodova

- stan koji je neodgovarajući sa stanovišta pristupačnosti

120 bodova

- neodgovarajuća površina i nedostatak najmanje jedne vrste instalacija

110 bodova

- neodgovarajuća stambena površina

100 bodova

Za utvrđivanje perioda trajanja određenog stambenog statusa računaju se samo celi godišnji periodi tog statusa od dana njegovog nastanka do dana podnošenja prijave na javni poziv

Stanovanjem u zajedničkom domaćinstvu smatra se stanovanje sa svojim roditeljima ili roditeljima svog supružnika ili vanbračnog partnera ili stanovanje kod srodnika u pravoj liniji.

Stanovanje kod svojih roditelja ili roditelja svog supružnika ili vanbračnog partnera i srodnika u pravoj liniji, ne smatra se stanovanjem u zajedničkom domaćinstvu, ukoliko ta lica imaju u svojini još jedan ili više stanova ili porodičnih kuća na teritoriji Republike Srbije.

Bliskim srodnicima u smislu ovog pravilnika smatraju se rođeni brat i sestra, braća i sestre roditelja oba supružnika ili vanbračnog partnera i njihova deca.

Korišćenjem stana bez pravnog osnova smatra se bespravno stanovanje u tuđem stanu ili zajedničkoj prostoriji stambene zgrade ili stanovanje za koje je prestao da važi pravni osnov.

Status podstanara koji je kraći od godinu dana ne boduje se, već se u tom slučaju boduje prethodni stambeni status.

Vrednuje se samo stambeni status ostvaren na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj se ostvaruje stambena podrška.

Vrednuje se samo poslednji stambeni status koji je u kontinuitetu ostvaren do dana podnošenja prijave na javni poziv.

Ako je stan neodgovarajući po više osnova iz tabele, vrednuje se onaj osnov koji je povoljniji za lice čiji se uslovi stanovanja boduju.

Merila prema kriterijumu broj članova porodičnog domaćinstva

Član 5

Red prvenstva za rešavanje stambenih potreba po osnovu kriterijuma broja članova porodičnog domaćinstva utvrđuje se tako što svakom članu porodičnog domaćinstva pripada po pet bodova.

Članom porodičnog domaćinstva u smislu ovog pravilnika smatraju se:

1. supružnik i vanbračni partner;

2. deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad;

3. roditelji lica ili njegovog supružnika ili vanbračnog partnera koji nemaju rešenu stambenu potrebu u skladu sa ovim pravilnikom;

4. druga lica koja su lice ili njegov supružnik ili vanbračni partner dužni po zakonu da izdržavaju, a da najmanje dve godine imaju prijavljeno prebivalište na istoj adresi pre objavljivanja javnog poziva.

Samohranom roditelju, koji sam vrši roditeljsko pravo, pripada dodatnih pet bodova.

Samohranim roditeljem, u smislu ovog pravilnika, smatra se kada jedan roditelj sam vrši:

1. roditeljsko pravo, a drugi roditelj je nepoznat, ili je umro, ili je potpuno lišen roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti;

2. roditeljsko pravo kada samo on živi sa detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava;

3. roditeljsko pravo na osnovu odluke suda, kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporazum o vršenju roditeljskog prava;

4. roditeljsko pravo na osnovu odluke suda, kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključili su sporazum o zajedničkom ili samostalnom vršenju roditeljskog prava, ali sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta;

5. roditeljsko pravo na osnovu odluke suda, kada roditelji ne vode zajednički život, ako zaključe sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

Merila prema kriterijumu zdravstveno stanje

Član 6

Merilo reda prvenstva prema kriterijumu zdravstvenog stanja utvrđuje se samo za lica sa teškom bolešću koja nemaju status osobe sa invaliditetom.

Nosiocu prava na stambenu podršku, po osnovu njegovog zdravstvenog stanja ili zdravstvenog stanja člana njegovog porodičnog domaćinstva pripada 10 bodova.

Ukoliko više lica, u porodičnom domaćinstvu nosioca prava na stambenu podršku, ispunjava uslove po osnovu kriterijuma zdravstveno stanje, ukupno je moguće ostvariti najviše do 15 bodova.

Kao dokaz ispunjenosti ovog kriterijuma dostavlja se izveštaj lekarske komisije ili nalaz konzilijuma lekara ili drugi dokazi predviđeni uslovima javnog poziva.

Teškom bolešću, u smislu ovog pravilnika, smatraju se: maligne bolesti, teže bolesti krvi, insulin zavisni dijabetis melitus, hronična bubrežna insuficijencija na dijalizi i posle tranplantacije, teške urođene i stečene srčane mane, teški oblici astme, hronična nespecifična bolest pluća, aktivna tuberkuloza, sistemske autoimune bolesti, progresivna neuromišićna oboljenja, epilepsija, teži duševni poremećaji i druga teška oboljenja.

Merila prema kriterijumu invalidnosti i telesnog oštećenja

Član 7

Merilo reda prvenstva prema kriterijumu invalidnosti i telesnog oštećenja utvrđuje se samo za lica sa statusom osobe sa invaliditetom.

Nosiocu prava na stambenu podršku, po osnovu njegove invalidnosti ili invalidnosti člana njegovog porodičnog domaćinstva pripada 10 bodova kada je status invalidnosti utvrđen na osnovu mentalnih, intelektualnih ili oštećenja vida i sluha, kao i na osnovu teške i trajne bolesti.

Nosiocu prava na stambenu podršku po osnovu njegovog telesnog oštećenja ili telesnog oštećenja člana njegovog porodičnog domaćinstva, pripada broj bodova u zavisnosti od stepena telesnog oštećenja prema Tabeli 2. Stepen telesnog oštećenja.

Tabela 2. Stepen telesnog oštećenja

- za telesno oštećenje 100%

10 bodova,

- za telesno oštećenje 90%

9 bodova,

- za telesno oštećenje 80%

8 bodova,

- za telesno oštećenje 70%

7 bodova,

- za telesno oštećenje 60%

6 bodova,

- za telesno oštećenje 50%

5 bodova,

- za telesno oštećenje 40%

4 boda,

- za telesno oštećenje 30% i manje

3 boda.

Ukoliko više lica, u porodičnom domaćinstvu nosioca prava na stambenu podršku, ispunjava uslove po osnovu kriterijuma invalidnost i telesno oštećenje, ukupno je moguće ostvariti najviše do 15 bodova.

Prema kriterijumu invalidnost i telesno oštećenje bodovi se ostvaruju na osnovu dostavljenog pravnosnažnog rešenja nadležnog organa, kao dokaza za ispunjenost ovog kriterijuma od strane nosioca prava ili člana njegovog porodičnog domaćinstva.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Stupanje na snagu

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".