PROTOKOL

IZMEĐU MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA RUMUNIJE O FORMIRANJU I AKTIVNOSTIMA MEŠOVITIH PATROLA DUŽ ZAJEDNIČKE DRŽAVNE GRANICE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 5/2017)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije (u daljem tekstu: "ugovorne strane")

Na osnovu člana 34, a u vezi sa članom 28. Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, potpisane 5. maja 2006. godine u Beču,

U želji za:

- sprečavanjem i borbom protiv ilegalnih migracija,

- sprečavanjem i borbom protiv svih oblika prekograničnog kriminala i

- efikasnom razmenom informacija,

saglasili su se o sledećem:

Član 1

Predmet Protokola

Ovim protokolom uređuje se formiranje i aktivnosti mešovitih patrola duž zajedničke državne granice, unapređuje saradnja ugovornih strana u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala, te uspostavlja sistem efikasnije kontrole i nadzora državne granice.

Član 2

Područje delovanja

Mešovite patrole deluju neposredno duž zajedničke državne granice na udaljenosti do deset kilometara od granične linije prema unutrašnjosti državne teritorije ugovornih strana.

Izuzetno od odredbi stava 1. ovog člana, mešovite patrole mogu se sprovoditi i van područja delovanja, zbog konfiguracije terena i dostupne saobraćajne infrastrukture ili radi efikasnog sprovođenja hitnih i neodložnih mera započetih u području delovanja.

Član 3

Zadaci mešovitih patrola

Mešovite patrole imaju sledeće zadatke:

- nadzor zajedničke državne granice u cilju održavanja stabilnog stanja bezbednosti,

- sprečavanje i otkrivanje krivičnih dela, prekršaja i povreda pravila graničnog režima, te otkrivanje i pronalaženje njihovih učinilaca, i

- razmena informacija, iskustava i saznanja o stanju bezbednosti na zajedničkoj državnoj granici.

Član 4

Nadležni organi za sprovođenje Protokola

Nadležni organi za sprovođenje ovog protokola (u daljem tekstu "nadležni organi") su:

I) Za srpsku stranu:

- Uprava granične policije - na državnom nivou;

- Regionalni centar granične policije prema Rumuniji - sever i Regionalni centar granične policije prema Rumuniji - jug - na regionalnom nivou;

- Stanice granične policije: Nakovo, Nova Crnja, Jaša Tomić, Plandište, Vatin, Vračev Gaj, Srebrno jezero, Donji Milanovac, Đerdap i Dušanovac - na lokalnom nivou.

II) Za rumunsku stranu:

- Generalni inspektorat granične policije - na državnom nivou;

- Teritorijalni inspektorat granične policije Temišvar, Teritorijalna služba granične policije Timiš, Teritorijalna služba granične policije Karaš Severin i Teritorijalna služba granične policije Mehedinci - na regionalnom nivou;

- Stanice granične policije Sannikolau Mare, Lunga, Žombolj, Kručeni, Deta, Moravica, Oravica, Najdaš, Sokol, Moldova Veke, Berzaska, Svinjica, Oršova, Drobeta Turnu Severin, Porcile de Fier II i Grlja mare - na lokalnom nivou.

Član 5

Zadaci nadležnih organa

Nadležni organi na državnom nivou:

- daju saglasnost na godišnji plan o sprovođenju mešovitih patrola sačinjen od strane nadležnih organa na regionalnom nivou;

- daju saglasnost za uključivanje službenika drugih organa državne uprave u sprovođenju mešovitih patrola na osnovu analize rizika;

- ako za tim postoji potreba usklađuju sprovođenje mešovitih patrola na području više nadležnih organa na regionalnom nivou.

Nadležni organi na regionalnom nivou:

- zajednički donose godišnji plan o sprovođenju mešovitih patrola za područje koje je pod njihovom teritorijalnom nadležnošću;

- daju saglasnost na plan nadležnih organa na lokalnom nivou o sprovođenju mešovitih patrola;

- obavljaju nadzor i usmeravaju delatnost nad sprovođenjem mešovitih patrola, zajedno ili samostalno.

Nadležni organi na lokalnom nivou:

- zajednički donose mesečni plan o sprovođenju mešovitih patrola za područje koje je pod njihovom nadležnošću;

- organizuju i sprovode mešovite patrole.

Nadležni organi će se međusobno i bez odlaganja obaveštavati o svim promenama u vezi s njihovom unutrašnjom organizacijom i nadležnostima, koje su relevantne za sprovođenje ovog protokola.

Član 6

Način rada

Mešovite patrole mogu se obavljati kao pešačke patrole ili patrole uz korišćenje svih vrsta policijskih prevoznih sredstava, koja obezbeđuje nadležni organ na lokalnom nivou na čijem se području obavlja mešovita patrola.

Mešovitu patrolu po pravilu čine najmanje dva policijska službenika, od kojih je jedan policijski službenik zemlje domaćina i jedan policijski službenik druge ugovorne strane.

Vođa mešovite patrole je policijski službenik nadležnog organa na lokalnom nivou, na čijem se području obavlja mešovita patrola, koji rukovodi patrolom, te je odgovoran za njenu stručnu pripremu, sprovođenja patrole i izveštavanje.

Član 7

Određivanje mešovitih patrola

Mešovite patrole se određuju na osnovu mesečnog plana, radnim nalogom nadležnog organa na lokalnom nivou na čijem se području sprovodi mešovita patrola. Radni nalog se ispunjava u skladu sa formom predviđenom u Prilogu, koji je sastavni deo ovog protokola.

Radni nalog koji se uručuje policijskom službeniku druge ugovorne strane sačinjen je na službenim jezicima ugovornih strana, s tim da je na prvom mestu jezik zemlje domaćina.

O prostornom ili vremenskom odstupanju od radnog naloga može odlučiti vođa patrole, uz obavezu izveštavanja nadležnog organa na lokalnom nivou.

Mešovita patrola dužna je da nakon obavljenog zadatka sačini izveštaj o izvršenim zadacima koji se upisuje u obrazac iz stava 1. ovog člana.

Policijskom službeniku druge ugovorne strane, nakon završetka sprovođenja mešovite patrole, uručuje se kopija primerka radnog naloga s popunjenim izveštajem.

Član 8

Upućivanje na rad

Policijski službenik koji učestvuje u radu mešovite patrole na teritoriji druge ugovorne strane, upućuje se na rad u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom.

Dnevno upućivanje mešovitih patrola na rad, po pravilu obavlja rukovodilac nadležnog organa na lokalnom nivou, na čijem se području sprovodi mešovita patrola, u skladu sa radnim nalogom iz člana 7.

Prelazak državne granice u cilju izvršenja mešovite patrole i povratka sa područja druge ugovorne strane se obavlja preko graničnog prelaza ili na drugom mestu utvrđenim od strane nadležnih organa na lokalnom nivou predviđenih u mesečnom planu.

Član 9

Sredstva komunikacije

Policijski službenik koji učestvuje u radu mešovite patrole na području druge ugovorne strane, za komunikaciju sa svojom matičnom policijskom organizacionom jedinicom može koristiti svoja službena sredstva komunikacije, kao i sredstva komunikacije policijskih službenika druge ugovorne strane.

Član 10

Uniforma, oprema i naoružanje

Tokom sprovođenja mešovitih patrola, policijski službenici nose uniformu, lično službeno kratko oružje i propisanu opremu.

Član 11

Postupanje

Policijski službenici u mešovitoj patroli postupaju u okviru ovlašćenja utvrđenih ovim protokolom s tim što dalji postupak preuzima nadležni organ, u skladu sa članom 28. Konvencije o policijskoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope.

Predstavku, odnosno pritužbu na postupanje policijskih službenika u mešovitoj patroli rešava ona ugovorna strana na čijem se području sprovodila mešovita patrola. Izveštaj u vezi s rešavanjem predstavke, odnosno pritužbe dužni su podneti svi članovi zajedničke patrole, a o predstavci, odnosno pritužbi i ishodu obaveštava se druga ugovorna strana.

Član 12

Analiza aktivnosti mešovitih patrola

Radi poboljšanja efikasnosti, operativnosti i racionalizacije u obavljanju mešovitih patrola, nadležni organi vrše redovne analize njihovog rada, na zajedničkim radnim sastancima koje će služiti kao osnov za planiranje i sprovođenje budućih zajedničkih aktivnosti.

Zajednička analiza aktivnosti mešovitih patrola se po pravilu sprovodi:

- mesečno, na lokalnom nivou;

- šestomesečno, na regionalnom nivou i

- jedanput godišnje, na državnom nivou.

Nadležni organi na regionalnom i lokalnom nivou dostaviće nadležnom organu na državnom nivou zajedničku minutu o održanom radnom sastanku, odnosno sprovedenoj analizi, odmah nakon održanog sastanka.

Član 13

Troškovi

Svaka ugovorna strana snosi troškove upotrebe svojih prevoznih sredstava i opreme, kao i ostale sopstvene troškove koji nastanu tokom sprovođenja mešovitih patrola.

Član 14

Primena i tumačenje Protokola i rešavanje sporova

Nadležni organi na državnom nivou mogu predložiti sastanke eksperata u cilju intenziviranja saradnje i razrešenja spornih pitanja koja se mogu pojaviti u vezi sa sprovođenjem ovog protokola.

Član 15

Stupanje na snagu, trajanje i prestanak Protokola

Ovaj protokol stupa na snagu danom prijema poslednje diplomatske note, kojom se ugovorne strane izveštavaju da su ispunile uslove predviđene nacionalnim zakonodavstvom za stupanje na snagu ovog protokola.

Ovaj protokol zaključuje se na neodređeno vreme. Svaka ugovorna strana može, diplomatskim putem u pisanoj formi otkazati Protokol. Otkaz Protokola stupa na snagu tri meseca od dana kada druga ugovorna strana primi obaveštenje o otkazu.

Na osnovu pisane uzajamne saglasnosti, ugovorne strane mogu izmeniti i dopuniti ovaj protokol. Izmene i dopune stupaju na snagu u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Sačinjeno u Temišvaru dana 10. novembra 2016. godine u dva originalna primerka na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni. U slučaju razlike u tumačenju, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

 

za Ministarstvo unutrašnjih
poslova Republike Srbije
dr Nebojša Stefanović, s.r.

 

za Ministarstvo unutrašnjih
poslova Rumunije
Joan Dragoš Tudorake, s.r.

 

 

Obrazac

Obrazac
sr/po jezik

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

ROMANIA

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

 

MINISTERUL ADMINISTRATEI SI
INTERNELOR

UPRAVA GRANIČNE POLICIJE
REGIONALNI CENTAR PREMA RUMUNIJI

 

INSPECTORATUL GENERAL AL
POLITIEI DE FRONTIERA

 

 

INSPECORATUL JUDETEAN AL POLITIEI DE
FRONTIERA

STANICA GP ____________________

 

SECTOR PF ____________________

Broj: __________________
Datum: ________________

RADNI NALOG ZAJEDNIČKE PATROLE

Vođa patrole

___________________________________

Policijski službenik:

 

Policijski službenik druge strane

 

 

potpisnice:

 

 

 

 

 

 

 

Određujem da dana __________________ od ________________ do ________________ sati, na lokaciji _______________________________________________________________________ navedeni policijski službenici sa vozilom _______________ reg. oznake __________________________________ i opremom

 

 

 

obave sledeće zadatke:

 

 
 
 
 

 

 

 

Potpis:

 

______________________

 

(Komandir)

 

 

Kontrola u toku rada zajedničke patrole:

 
 

 

(Kontrolu izvršio)
___________________________

 

IZVEŠTAJ O OBAVLJENIM ZADACIMA

 

Sat

Opis poslova

Realizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primedbe:

 

 

Rad zajedničke patrole završen
u _____ sati

 

Potpis:

 

Potpis:

________________________

 

________________________

Vođa Patrole

 

(Pol. službenik druge strane potpisnice)

________________________

 

________________________

(Policijski službenik)

 

 

________________________

 

________________________

Kontrolisao:
________________________
(Komandir)