ODLUKA

O UTVRĐIVANJU I OZNAČAVANJU NAZIVA ULICA, TRGOVA I DRUGIH NASELJENIH DELOVA OPŠTINE KIKINDA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 14/2014 i 14/2015)

1. Opšte odredbe

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način utvrđivanja naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova, način označavanja naseljenih mesta, naselja, ulica, trgova, drugih delova naseljenog mesta i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine Kikinda, kao i način utvrđivanja kućnih brojeva i označavanja zgrada i građevinskih parcela kućnim brojevima.

Član 2

Nazivi naseljenih mesta, naselja, ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine Kikinda, ispisuju se na srpskom jeziku ćiriličnim pismom, a shodno Statutu opštine Kikinda i mađarskim jezikom i pismom.

Označavanje i ispisivanje se vrši prema propisu Republičkog geodetskog zavoda.

2. Označavanje naziva naseljenih mesta

Član 3

Naseljeno mesto i naselje je deo teritorije opštine koje ima izgrađene objekte za stanovanje i privređivanje, osnovnu komunalnu infrastrukturu i druge objekte za zadovoljavanje potreba stanovnika koji su tu stalno nastanjeni i koji su utvrđeni Prostornim planom opštine Kikinda.

Član 4

Na ulazu u naseljeno mesto i naselje obavezno se označava njegov naziv.

3. Utvrđivanje naziva i označavanje ulica, trgova i drugih naseljenih delova

Član 5

Skupština opštine Kikinda Odlukom utvrđuje nazive ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine Kikinda, na predlog Komisije za predlaganje naziva ulica, trgova i drugih naseljenih delova opštine Kikinda.

Promena naziva, ulica, trgova, drugih delova naseljenog mesta i drugih naseljenih delova opštine Kikinda vrši se na isti način kao i njihovo utvrđivanje.

Član 6

Komisiju za predlaganje naziva ulica, trgova i drugih naseljenih delova opštine Kikinda imenuje Skupština opštine Kikinda.

Komisija ima predsednika i šest članova, od kojih predsednika i tri člana Skupština bira iz reda odbornika, a preostala tri člana iz reda građana.

Komisija radi u sednicama kojima prisustvuje većina, od ukupnog broja članova.

Komisija odlučuje većinom glasova, od ukupnog broja članova.

Član 7

Inicijativa i predlog za utvrđivanje ili promenu naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine, podnosi se Komisiji u pisanom obliku i sa obrazloženjem.

Član 8

Skupština opštine utvrđuje nazive ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine, uz prethodnu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

U postupku promene naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine gde je u službenoj upotrebi mađarski jezik i pismo, pribavlja se mišljenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Odluka o utvrđivanju i promeni naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine, objavljuje se u "Službenom listu opštine Kikinda".

Član 9

Odluku o utvrđivanju i promeni naziva, Služba Skupštine dužna je da dostavi Službi za katastar nepokretnosti, u roku od 15 dana od dana utvrđivanja, odnosno izmene naziva.

Član 10

Svaka ulica, trg, drugi poseban deo naseljenog mesta i drugi naseljeni deo mora imati svoj poseban naziv.

Član 11

Ulicama, trgovima, drugim delovima naseljenog mesta i drugim naseljenim delovima opštine mogu se davati nazivi koji imaju geografska, topografska, etnografska, istorijska, kulturna i druga obeležja, kao i prema imenu znamenite ličnosti.

Pri određivanju naziva primenjuju se sledeća pravila:

1. u građevinskom reonu ispred naziva obavezno se stavlja generičan naziv "Ulica" i njen naziv ili naziv mesta prema kojem vodi put i oznaka "put".

2. u vangrađevinskom reonu katastarske opštine stavlja se generičan naziv "Ulica" i:

- oznaka za katastarsko-topografsku klasifikacionu jedinicu "Potes" i naziv potesa ili

- oznaka "Put" i naziv mesta iz kojeg put polazi i mesta ka kojem vodi sve do granice katastarske opštine.

Član 12

Označavanje naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine, vrši se postavljanjem standardizovane table od emajliranog lima sa ispisanim nazivom ulice.

Tabla sa nazivom postavlja se u svakoj ulici na početku i na kraju ulice, sa obe strane, na svakoj raskrsnici, kao i na svakom trgu na mestu spajanja ulica sa trgom.

Ako na početku ili na kraju ulice nema zgrade, tabla sa nazivom ulice postavlja se na posebnom stubu visine 2,5 m.

Troškove označavanja naziva naseljenih mesta, naselja, ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine, snosi opština Kikinda.

O označavanju se stara organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za komunalne poslove.

Nabavku i postavljanje tabli za označavanje naziva naseljenih mesta, naselja, ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, kao i drugih naseljenih delova na teritoriji opštine, vrši nadležna služba Republičkog geodetskog zavoda.

Član 13

Skupština stanara, vlasnici zgrada, korisnici poslovnog prostora, kao i korisnici, odnosno zakupci građevinske parcele, dužni su da omoguće da se tabla sa nazivom ulice ili trga postavi na njihovoj zgradi, odnosno građevinskoj parceli.

4. Utvrđivanje kućnih brojeva i označavanje zgrada i građevinskih parcela kućnim brojevima

Član 14

Kućni broj utvrđuje se za sve stambene i poslovne zgrade, kao i za građevinske parcele koje su urbanističkim planom predviđene za izgradnju.

Pod stambenom zgradom, u smislu ove Odluke, smatra se zgrada u kojoj se stalno ili privremeno stanuje.

Zgrada u kojoj se privremeno stanuje jeste vikendica, vinogradarska kuća, letnjikovac, baraka i druga zgrada u kojoj se stanuje samo u sezoni.

Pod poslovnom zgradom, u smislu ove Odluke, smatra se svaka zgrada namenjena za obavljanje privrednih, prosvetnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, upravnih i drugih delatnosti, kao i za smeštaj i čuvanje materijalnih dobara.

Pod građevinskom parcelom, u smislu Zakona o planiranju i izgradnji smatra se deo građevinskog zemljišta, sa pristupom javnoj saobraćajnoj površini, koja je izgrađena ili planom predviđena za izgradnju.

Član 15

Za zgrade koje služe u poljoprivredne svrhe (ambari, silosi, štale i sl.) ne utvrđuje se kućni broj, osim ako u njima postoji stan namenjen za stalno ili privremeno stanovanje.

Ako se zgrade iz stava 1. ovog člana nalaze na posebnoj građevinskoj parceli, utvrđuje se kućni broj te građevinske parcele.

Član 16

Utvrđivanje kućnih brojeva i izdavanje isprava o kućnom broju vrši nadležna služba Republičkog geodetskog zavoda.

Član 17

Vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta dužan je da, u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave početka izvođenja radova, odnosno podnošenja prijave za postavljanje privremenog objekta, u smislu propisa o planiranju i gradnji, podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja i označavanje zgrade ili privremenog objekta kućnim brojem.

Vlasnik, korisnik, odnosno zakupac građevinske parcele dužan je da u roku od 30 dana od dana sticanja prava svojine, prava korišćenja, odnosno prava zakupa na građevinskoj parceli, podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja i označavanje građevinske parcele kućnim brojem.

Član 18

Vlasnik odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta, kao i vlasnik, korisnik, odnosno zakupac građevinske parcele dužan je da:

1. snosi troškove za utvrđivanje i označavanje kućnog broja;

2. omogući da se tablica sa kućnim brojem postavi na njegovom objektu, odnosno na njegovoj građevinskoj parceli;

3. održava čistom tablicu sa kućnim brojem i stara se da kućni broj bude vidljiv i čitak;

4. obavesti Službu za katastar nepokretnosti Kikinda o oštećenju ili uništenju tablice sa kućnim brojem, u roku od 30 dana od dana nastanka oštećenja ili uništenja.

Član 19

Vlasnik, investitor, korisnik, odnosno zakupac iz člana 18. ove Odluke dužan je da, u cilju evidencije, prijavi Službi za katastar nepokretnosti sve promene koje se odnose na izgradnju novog, odnosno rušenje postojećeg objekta ili parcelisanje, u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Član 20

Zabranjeno je neovlašćeno označavanje, skidanje i oštećenje tablica sa kućnim brojevima i tabli sa nazivima naseljenih mesta, delova naselja, ulica, trgova i drugih drugih naseljenih delova.

6. Nadzor

Član 21

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši sekretarijat Opštinske uprave nadležan za komunalne poslove.

7. Kaznene odredbe

Član 22

Novčanom kaznom za prekršaj kazniće se prekršaj fizičko lice, pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnik ako:

1) u propisanom roku ne podnese zahtev za utvrđivanje i označavanje kućnog broja za novo izgrađenu zgradu ili privremeni objekat, odnosno građevinsku parcelu (član 17. stav 1. Odluke);

2) u propisanom roku ne prijavi sve promene koje se odnose na izgradnju novog objekta, (član 17. stav 2. Odluke);

3) ako neovlašćeno označava, skida i oštećuje table sa kućnim brojevima i table sa nazivima naseljenih mesta, delova naselja, ulica, trgova i drugih drugih naseljenih delova (član 20. Odluke);

Novčanom kaznom u iznosu od od 5.000 do 25.000 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta, vlasnik, korisnik, odnosno zakupac građevinske parcele ili korisnik poslovnog prostora, ili drugo fizičko lice.

Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana pravno lice.

Novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

8. Prelazne i završne odredbe

Član 23

Postupci za označavanje naziva ulica, trgova i označavanje zgrada kućnim brojevima, koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 24

Organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za komunalne poslove dužan je da evidenciju naziva ulica, trgova i kućnih brojeva dostavi Službi za katastar nepokretnosti, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 25

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o određivanju naziva i obeležavanju ulica i trgova ("Službeni list opštine Kikinda", br. 14/1990).

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako je objavljeno u "Sl. listu opštine Kikinda", br. 14/2014.