ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE EKSPLOATACIJE MINERALNIH SIROVINA NA LOKALITETU RUDNIKA "ČUKARU PEKI" U OPŠTINI BOR

("Sl. glasnik RS", br. 76/2017)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika "Čukaru Peki" u opštini Bor (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica obuhvata Prostornog plana, obuhvata delove teritorije opštine Bor i to delove sledećih katastarskih opština: Brestovac, Slatina i Metovnica.

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno da je za plansko područje u geološko-metalogenetskom pogledu najznačajnija "Timočka eruptivna zona" u istočnoj Srbiji, koja ima dugu tradiciju u eksploataciji bakra u rejonu Bora i Majdanpeka. Bakar se eksploatiše u ležištima s niskim sadržajem metala (0,3-0,4% bakra) u rudniku Veliki Krivelj i u jamama Bor i Majdanpek. Strateški prioriteti su otvaranje novih rudnika: Čoka Marin, Borska reka, Cerovo i dr.;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Timočke krajine ("Službeni glasnik RS", broj 51/11) čije najznačajnije plansko opredeljenje jeste održivo korišćenje metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina, u prvom redu za dokazane rezerve ruda bakra, zlata i drugih pratećih metala. Prioritet ima uvođenje u proizvodnju istraženih ležišta Borska reka, Cerovo i Čoka Marin. Intenziviraće se geološka istraživanja u utvrđenim perspektivnim područjima, prioritetno rude bakra sa pratećim elementima i zlata. Izvršiće se revitalizacija tehnoloških procesa u eksploataciji i metalurškoj preradi metaličnih mineralnih sirovina, uključujući izgradnju najsavremenije topionice i postrojenja za pripremu mineralnih sirovina, pre svega modernizacijom flotacija.

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak raspoloživih podloga za plansko područje dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana, dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i drugim važećim propisima Republike Srbije.

Cilj donošenja Prostornog plana je: obezbeđenje uslova za ukupni održivi prostorni razvoj obuhvaćenog područja, racionalnu eksploataciju ležišta mineralnih sirovina i drugih resursa u ležištu, kao i za neutralisanje ili ublažavanje negativnih prostornih, ekoloških i socioekonomskih posledica eksploatacije i prerade mineralnih sirovina.

5. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za izgradnju i plansko korišćenje prostora. Ukupni razvoj u rudarskim basenima zavisi od prostornih i tehnoekonomskih mogućnosti i ograničenja, ali je uslovljen i tehnološkim i ekološkim faktorima. Predviđanja ovih faktora predstavljaju značajna polazišta za sagledavanje dugoročnog razvoja ovakvih područja.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu za planirane namene. Prostornim planom stvoriće se planski osnov u smislu direktnog sprovođenja, za izdavanje lokacijskih uslova i izradu tehničke dokumentacije.

6. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

7. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje Rakita Exploration d.o.o. Bor. Okvirna procena finansijskih sredstava iznosi 21.500.000 dinara sa PDV-om.

8. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

9. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

10. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradi Skupštine opštine Bor.

11. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika "Čukaru Peki" u opštini Bor na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 58/17), čini sastavni deo ove odluke.

12. Broj primeraka Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA

Prilog 2

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Opština Bor

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Brestovac

DKP - vektorski format

   

2.

Slatina

Analogni plan*

1:1000
1:2500

11
20

3.

Metovnica

DKP - vektorski format

   

* - izvršena je digitalizacija planova

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Brestovac

vektorski format
analogni plan

1:2500

5

2.

Slatina

vektorski format
analogni plan

1:2500

3

3.

Metovnica

vektorski format