PRAVILNIK

O SERVISU ZA UPRAVLJANJE BRODSKIM SAOBRAĆAJEM (VTS)

("Sl. glasnik RS", br. 76/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način organizacije VTS centra, kriterijumi za određivanje područja obavezne primene VTS-a, područja primene, nivo usluga, tehničke specifikacije za opremu i usluge i način vođenja evidencije o događajima i činjenicama.

Član 2

Ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: ministarstvo) upravlja servisom za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS) u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost unutrašnje plovidbe.

Član 3

Područje obavezne primene VTS-a određuje se za deo vodnog puta na kome je to potrebno zbog:

1) saobraćaja visokog intenziteta;

2) transporta opasne robe;

3) opasnih i kompleksnih plovidbenih situacija;

4) otežavajućih hidrografskih, hidroloških i meteoroloških uslova;

5) uskih prolaza, mostova, krivina i prevodnica;

6) postojećih ili predviđenih promena u sistemu saobraćaja.

Područja obavezne primene VTS-a data su u Prilogu 1 - Područja obavezne primene VTS-a koji je štampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

VTS centar upravlja brodskim saobraćajem 24-sata dnevno, tokom čitave godine.

VTS centar pruža usluge za područja obavezne primene VTS-a iz Priloga 1.

Član 5

Usluge koje pruža VTS centar su:

1) usluge informisanja;

2) usluge pomoći u plovidbi;

3) usluge organizovanja saobraćaja.

Član 6

VTS operater na osnovu informacija o plovnom putu (FI), taktičkih saobraćajnih informacija (TTI) i strateških saobraćajnih informacija (STI) donosi odluke za bezbedno odvijanje brodskog saobraćaja u okviru VTS-a.

VTS operater na osnovu informacija iz stava 1. ovog člana izveštava i po potrebi daje naredbe zapovedniku plovila koje se odnose na regulisanje i preusmeravanje plovidbe, ukoliko proceni da je to nužno za bezbedno odvijanje brodskog saobraćaja.

U svrhu izvršavanja dužnosti iz stava 2. ovog člana VTS operateru se dostavljaju podaci o identitetu i poziciji plovila.

Član 7

VTS oprema treba da bude u skladu sa Tehničkim pravilima za statutarnu sertifikaciju brodova unutrašnje plovidbe.

Član 8

Podaci o događajima, činjenicama, identitetu i poziciji plovila i elektronski izveštaji sa plovila čuvaju u elektronskoj formi najmanje tri godine radi sastavljanja trenutne i strateške saobraćajne situacije korišćenjem RIS aplikacija.

Podaci iz stava 1. ovog člana mogu se koristiti u svrhu rekonstrukcije i analize saobraćajne situacije u slučaju ugrožavanja bezbednosti plovidbe, plovidbene nezgode ili sumnje da je došlo do zagađenja životne sredine sa plovila.

Član 9

Komunikacija između VTS centra i plovila koje učestvuje u saobraćaju ili između dva plovila treba da bude jasna, nedvosmislena i lako razumljiva i ograničena samo na informacije bitne za postizanje ciljeva VTS.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. decembra 2017. godine.

Prilog 1.

PODRUČJA OBAVEZNE PRIMENE VTS-a

 

Vodni put

Deo vodnog puta

Dunav

od km 1433 do km 1421

od km 1410 do km 1396

od km 1364 do km 1376

od km 1315 do km 1285

od km 1270 do km 1240

od km 1201 do km 845

Sava

od km 182 do km 172

od km 139 do km 135

od km 113 do km 79

od km 40 do km 0